"Vi har kommit så långt! Vi kan inte ge upp nu!“

Valentinos Samordnar smittspårning vid hälsoministeriet i Cypern Cypern, Nicosia

Valentinos Silvestros är fältepidemiolog. Han är också samordnare för kontaktspårning vid det cypriotiska hälsovårdsministeriets enhet för övervakning och kontroll av smittsamma sjukdomar. Hans medarbetare identifierar överföringskedjor och ”bryter” dem, genom att isolera personer som redan är smittade eller som har kommit i kontakt med viruset. Medarbetarna arbetar under mycket svåra omständigheter och gör stora personliga uppoffringar. Valentinos har inte träffat vare sig familj eller vänner på över åtta veckor. Ibland är han helt slutkörd och hans rygg och nacke värker ofta efter en lång arbetsdag. Han är fortfarande lättad över att antalet smittade och döda nu minskar. ”Jag är så glad över att vårt lilla land har lyckats så bra”, säger han. Alla har samarbetat. Det ger hopp inför framtiden. ”Men än är det för tidigt att slappna av”, varnar han. ”Vi får inte ge upp nu! Vi måste skydda befolkningen och stärka våra offentliga hälso- och sjukvårdssystem.”

"Vi kommer stärkta ur den här krisen“

Nektaria och Paris Arbetar på det nationella krishanteringscentret i Nicosia Cypern, Nicosia

Nektaria Kakoutsi och Paris Samoutis har arbetat dygnet runt på det cypriotiska krishanteringscentret, som sorterar under landets utrikesministerium. Där har de tagit hand om förfrågningar från cyprioter över hela världen. De som satt strandsatta utomlands har behövt boende, ekonomiskt stöd, läkemedel och psykologisk hjälp. För att hjälpa dem har Nektaria och Paris ordnat hemflygningar och gett dem allt möjligt stöd. De med allvarliga hälsoproblem och föräldrar som fastnat utomlands medan deras barn satt hemma har varit de allra mest brådskande fallen att ta itu med. ”Det här har varit en riktig utmaning. Alla reserestriktioner som de flesta länderna infört har inte gjort det enklare. Men att se hur nöjda alla är när de kommer hem är värt allt slit. Vi kommer ta oss igenom det här stärkta,” säger de. Tiotusentals strandsatta européer världen runt har kunnat återvända hem tack vare EU.

"Varje liv räknas“

Constantinos Bekämpar pandemin på flera fronter: från arbete på akutmottagning till nationell samordning Cypern, Nicosia

Constantinos Constantinou, specialist på infektionssjukdomar hos cypriotiska statens hälso- och sjukvårdsorganisation, har redan från första början av coronapandemin gjort insatser på flera sätt. Constantinos blev tidigt medveten om bristen på trovärdig information om detta nya hot mot folkhälsan. Han arbetade då vid det cypriotiska hälsoministeriet, där han samordnade spridningen och den löpande uppdateringen av riktlinjerna för covid-19 från WHO, EU:s smittskyddsmyndighet och andra internationella myndigheter. Numera börjar Constantinos arbetsdagen med att behandla covid-19-patienter på det stora sjukhuset i Nicosia och slutar sent på natten efter långa telefonsamtal och mejlväxlingar med kollegor om hur patienterna ska behandlas, och med allmänheten om hur de ska skydda sig och sina anhöriga.

"Hjälper vi en, kan vi hjälpa alla“

Halin jobbar som frivillig med covid-19-testning Cypern, Nicosia

Laboratoriediagnostik är avgörande i kampen mot covid-19, eftersom testerna som genomförs där hjälper oss att diagnosticera, behandla och förebygga viruset. Halin Bareke, och andra forskare som han, arbetar med att finna dessa lösningar. Turkcypriotiska Halin arbetar som frivillig med diagnostisk PCR-testning. Med så många experter på jakt efter en lösning spär EU nu på stödet till deras forskning med 47,5 miljoner euro för 17 nya covid-19-relaterade projekt.

"För barn är det viktigt att fortsätta ha kul“

Vicy och Photis sätter lite färg på barnens vardag, trots den sociala distanseringen Cypern, Nicosia

Restriktionerna som införts för att begränsa spridningen av covid-19-viruset har helt förändrat vår vardag och vi måste nu stanna hemma så mycket vi kan. Det här kan få svåra följder för alla, men barn påverkas särskilt mycket. Att prata med kompisar och umgås med familjen är väldigt viktigt för deras mognad och välbefinnande. I det här exceptionella läget fick Vicky och Photis idén att göra ungas hemmavardag lite roligare. Tillsammans med en grupp frivilliga började de strömma sagor på Facebooksidan The Fairytale Museum. Här läser kända skådisar, tv-personligheter och politiker sina favoritsagor i direktsändning på nätet och delar med sig av sina leenden och råd under nedstängningen. Dussintals frivilliga läser samtidigt berättelser på telefon för att skänka lite glädje åt barn som måste sitta hemma.

"Även i kristider har varje barn sin grundläggande rätt till utbildning“

Joseph stöder rätten till utbildning under covid-19-krisen Cypern, Nicosia

Covid-19-utbrottet gör det omöjligt för människor att mötas personligen. Skolelever och skolpersonal är inget undantag. Eftersom skolorna nu är stängda har eleverna följt undervisningen och samarbetat med klassen och lärarna på nätet med sina egna datorer och andra enheter. Hope for Children arbetar tillsammans med Cyperns utbildningsministerium för att alla cyprioter ska ha tillgång till e-lärande. De donerar ny elektronisk utrustning till behövande elever på högstadier och gymnasier över hela landet. Genom att överbrygga de sociala och ekonomiska klyftorna hoppas de att varje elev ska kunna fortsätta sin undervisning även i dessa svåra tider.

"Jag kämpar för att nödställda ska ha sällskap“

Marios ser till att närstående återförenas och ger assistans till äldre Cypern, Larnaca

Marios är pensionerad läkare men gör ändå vad han kan genom att hjälpa lokalbefolkningen under krisen. Social distansering är inte lätt för någon, men särskilt svårt är det för de svaga och sjuka. Marios förhandlar med sjukhuspersonalen så att familj och vänner får lov att besöka sina nära och kära på sjukhuset så att de inte behöver dö i ensamhet. Han tar också hand om äldre med underliggande sjukdomar och ger medicinskt, psykologiskt och socialt stöd till äldre som satts i karantän, för att undvika dödsfall av andra orsaker.