"På bara en vecka designade vi en ansiktsmask för 3d-utskrift för att bidra till den rådande bristsituationen“

Alexandr designade skyddsmasker för 3d-utskrift Tjeckien, Prag

För att motverka bristen på skyddsutrustning både i Tjeckien och utomlands utvecklade Alexandr och hans forskarkolleger på Tjeckiska institutet för informatik, robotteknik och cybernetik vid Tjeckiens tekniska universitet i Prag en prototyp för en skyddsmask på bara en vecka. Skyddsmasken har tagits fram för att kunna tillverkas med 3d-utskrifter. Den har ett utbytbart p3-filter för högsta möjliga skyddsnivå. Masken har certifierats och projektet, som stöttas av andra i forskarvärlden och stöds av både offentliga och privata sponsorer, han även fått stöd från EU.

"Vi hjälper människor till en sund själ i en sund kropp“

Marie Hjälper skolor och företag till psykisk hälsa Tjeckien, Prague

Mitt i pågående covid-19-utbrott är naturligtvis den fysiska hälsan det som alla européer ägnar sina bemödanden, sin tid och sin kraft åt. Men psykisk ohälsa håller också på att bli ett stort problem när människor över hela EU försöker hantera en allt större ångest och isolering, något som kan leda till depressiva tankar och beteenden. Marie och hennes kolleger på Nevypusť duši (ungefär ”tappa inte förståndet”), en icke-statlig organisation, bedriver kampanjer och ordnar offentliga möten och workshoppar om psykisk hälsa för skolor och företag. Fokus ligger på utbildning och förebyggande och de berättar vad man ska göra och vart man vänder sig om man behöver hjälp. I dessa svåra tider ordnar organisationen direktströmningar och webbseminarier om mental hälsa och delar ut material och infografik för att hjälpa människor att hantera stress, ångest, depressiva tankar och andra psykiska hälsoproblem.

"Just nu behöver vi allihopa berättelser med lyckliga slut“

Zuzana arbetar med tjeckiska författare och kändisar så att barnen får sina godnattsagor på Youtube Tjeckien, Prague

För att hjälpa alla föräldrar som tar hand om sina barn i hemmet bestämde sig Zuzana och hennes kolleger på nätbokhandeln Martinus.cz att be tjeckiska författare och kändisar att läsa in sin favoritsaga. Några dagar i veckan dyker nya sagor upp på bokhandelns Youtubekanal och hjälper föräldrar att natta sina barn och se till att de sover sött. Även om det känns som om vi är längre ifrån varandra än vanligt måste vi tillsammans jobba närmare varandra än någonsin. Över hela Europa gör länder, regioner och personer som Zuzana allt för att nå ut till människor, medan EU:s solidaritetsfond avsätter bortåt 800 miljoner euro för att hjälpa länderna att bekämpa coronaviruset.