"Att bistå läkare med rådgivning om behandling av covid-patienter är lättare tack vare det europeiska nätverket“

Alexis För samman medicinska experter från hela Europa för att utbyta de bästa råden om hur man behandlar patienter med coronavirus Frankrike, Lyon

Innan viruset bröt ut ledde professor Alexis Arzimanoglou @ERN.EpiCARE, en av EU:s 24 medicinska expertgrupper som träffas på nätet för att besluta om de bästa metoderna för att behandla patienter med sällsynta sjukdomar eller komplexa tillstånd. EpiCARE tittar till exempel på fall av sällsynt och komplex epilepsi. Professor Arzimanoglou och hans team har nu fullt upp med att utgående från sin expertis ge råd till läkare i hela Europa om hur man ska ordinera epilepsiläkemedel i de fall en patient med epilepsi även behöver antiviral behandling mot coronaviruset. Samarbetet med EpiCARE har gjort det mycket lättare att ordna webbinarier så att team från länder som Italien, Spanien och Frankrike, där viruset slog till först, kan utbyta erfarenheter med läkare i och utanför Europa. På basis av nätverksmodellen har EU också inrättat systemet till stöd för klinisk hantering av covid-19. Detta är en hjälpcentral som skapar snabba kontakter över hela Europa mellan sjukvårdspersonal och sjukhus som arbetar med hanteringen av coronaviruset.

"Att dela ut mat till hemlösa var ett sätt för oss att fortsätta arbeta i allmänhetens tjänst“

Sandrina Hjälpte till att omvandla ett kulturcentrum till en lokal för utdelning av mat till hemlösa i Paris Frankrike, Paris

Det tog bara sex år för kultur- och sportcentret Carreau du Temple att skapa sig en självklar plats i Paris. Varje år kommer 300 000 människor dit för att sporta, gå på en föreställning eller se modern konst. Men covid-19-utbrottet utlöste något ännu mer storslaget. Inom en vecka hade Carreau du Temple börjat dela ut 1 000 måltider om dagen till de mest behövande. ”Det var hemskt tråkigt att behöva ställa in mer än 50 kultur- och sportevenemang, men det kändes ännu värre när vi insåg hur restriktionerna påverkade de hemlösa. De var hungriga och kunde inte gå till de ställen där det vanligen delas ut mat”, berättar Sandrina. Med sina 1 800 m2 var Carreau du Temple perfekt för föreningen Aurore, som ville kunna dela ut mat på ett säkert och smidigt sätt. Sandrina menar att det här var ett utmärkt sätt för Carreau du Temple att fortsätta sitt arbete i allmänhetens tjänst.

"Vi ser det som vår plikt som virologer att delta i forskningen om covid-19 som pågår över hela världen“

Caroline Ändrade kurs på sin EU-finansierade forskning mot covid-19 och började kartlägga olika behandlingar Frankrike, Montpellier

Covid-19-utbrottet blev en vändpunkt för många virologer över hela Europa. Några av dem, som Caroline, beslöt till och med att lägga sin pågående forskning på is och i stället lägga krutet på SARS-CoV-2 – viruset som orsakar covid-19. ”Målet med mitt EU-stödda projekt, som kallas ANTIViR, är att studera kroppens naturliga försvarsmekanismer mot influensa A och HIV-1. Jag och andra forskare på IRIM-institutet bestämde oss för att det var vår plikt som virologer att delta i forskningen om covid-19”, förklarar Caroline. ”Jag har ett annat projekt som heter FluAttack där jag försöker ta fram läkemedel för influensabehandling. Just nu testar vi dessa och en del andra molekyler och naturextrakt för att se om vi kan hitta några aktiva ämnen mot covid-19.” Att ställa om forskningen på det här sättet hade inte varit möjligt utan stöd från EU. Tack vare EU:s finansiering kan forskare arbeta effektivt och reagera snabbt för att göra framtiden tryggare för oss alla.

"Krisen har gjort de äldre ännu ensammare och oroligare. Jag ville hjälpa dem.“

David Ringer äldre en gång i veckan för att stötta dem i ensamheten Frankrike, Paris

Nedstängningen är särskilt svår för de äldre, eftersom många tillhör riskgrupper och bor ensamma. Det var just för dem som föreningen ”Paris en Compagnie” (Sällskap i Paris) kom till. Den får stöd av Paris stadsfullmäktige och organiserar hundratals volontärer som knyter kontakter med äldre människor i stadsdelen. En gång i veckan ringer volontärerna till de äldre för att bryta ensamheten, lyssna på dem och försöka förmedla lite glädje. En av volontärerna är David Reviriego: ”Jag kände mig särskilt berörd av att höra äldre berätta hur coronakrisen ledde till ytterligare isolering, ensamhet och oro. Nedstängningen gjorde bara saken värre, så för mig kändes det naturligt att gå med i Paris en Compagnie. Om krisen för något gott med sig, tror jag det är att vi uppmärksammat hur äldre har det och att vi måste göra något åt det.”

"Potentiella köpare kan använda vår karta för att hitta och kontakta sina lokala producenter“

Céline och Ludovic Hjälper lokala producenter att klara sig igenom nedstängningen under coronakrisen Frankrike, Beaumontel

Man hör inte så ofta talas om dem, men de har betalat ett högt pris för den franska nedstängningen. När utomhusmarknader, restauranger och skolmatsalar tvingades stänga blev lokalproducenterna hårt drabbade. I Normandie väckte situationen en fråga: Hur kan människor uppmuntras att köpa lokalt i dessa svåra tider? Regionen Normandie och lokalföreningen med ansvar för rollon – den lokala valutan – hittade en lösning i form av en karta över regionen. Den har legat ute på nätet sedan den 8 april. ”Au Rendez-Vous des Normands”, som kartan heter, innehåller kontaktuppgifter till över 1 200 av traktens producenter. Frukt och grönt, fisk och skaldjur, kött och mejeriprodukter är några av produkterna man kan hitta. Kartan har haft över 3 000 besökare sedan starten.

"Jag är varken hjälte eller soldat. Bara en vårdgivare som hjälper patienter i behov av psykiatrisk vård“

Brigitte Arbetar som sjuksköterska på den geriatriska avdelningen vid ett psykiatriskt sjukhus Frankrike, Lyon

Brigitte arbetar som sjuksköterska vid det psykiatriska sjukhuset i Vinatier à Brison, i Rhônedalen i Frankrike. Sjukhuset har omorganiserats för att ta hand om covidpatienter. Många patienter har remitterats hem för att frigöra platser för patienter över 65 år som diagnostiserats med covid-19 och som behöver vård. Både patienter och vårdpersonal måste följa mycket stränga regler, men många av Brigittes patienter är dementa, vilket leder till fler problem när de inte minns den information de fått. Brigitte betonar att mänsklig kontakt är mycket viktig när man tar hand om dessa patienter, men förebyggande åtgärder, som t.ex. att vårdpersonalen bär munskydd, kan försvåra kommunikationen. Brigitte och hennes kollegor gör det lilla extra som behövs för att ge patienterna bästa möjliga vård. Eftersom besöken begränsats redan innan coronarestriktionerna infördes, började vårdgivarna använda telefon- och videokonferenser för att patienterna skulle kunna hålla kontakten med sina anhöriga.

"Ni inom vården är inte ensamma. Våra psykologer, allmänläkare och psykiatrer finns tillgängliga dygnet runt“

Eric Eric, Frankrike ger vårdpersonal i frontlinjen psykologiskt stöd på telefon Frankrike, Paris

Trots de positiva siffrorna i kampen mot pandemin hotas många inom vården allt mer av utbrändhet. Ökad ångest och stress bland socialarbetare och vårdpersonal har tyvärr blivit vanligare. För att råda bot på detta har SPS, en organisation som ger vård till personal inom hälso- och sjukvården, gett psykologiskt stöd utan kostnad sedan november 2016. Deras kostnadsfria, anonyma och konfidentiella hjälptelefon har tagit emot mer än 2 500 samtal från hela Frankrike sedan 23 mars, och nära en tredjedel av dem har kommit från Parisregionen. SPS svarar på alla samtal och ger stöd dygnet runt till vårdgivare, sjuksköterskor och läkare som lider av ångest, utmattning och andra problem knutna till arbetet. Vårdpersonalen behöver nu vår hjälp, efter att ha hjälpt patienterna dag och natt under så lång tid. Vårt mål är att finnas där för dem, ge dem stöd och hjälpa dem i kampen mot covid-19.

"De anställda på Cognac har samlats kring ett gemensamt mål helt i linje med deras värderingar“

Patrick samordnar cognactillverkarna i deras stöd till sjukhus, larmtjänster, farmaceuter och laboratorier Frankrike, Cognac

Cognac är en av Europas mest kända drycker och uppskattas världen över för sin kvalitet. Tillverkarna av detta eau de vie (”livets vatten”, precis som vår akvavit) har slagit sina påsar ihop för att rädda liv i regionen Cognac. De samarbetar med laboratorier och farmaceuter och förser dem med alkohol och andra viktiga handspritsingredienser. De har till och med donerat pengar och skyddsmasker andningsskydd till sjukhus, labb och larmtjänster. EU delar deras medmänskliga handlingar och stöd till behövande.

"Enskilt går det kanske fortare, men tillsammans kommer vi längre!“

Jérémy, Jean-Christophe och Virgile hjälper företag som drabbats av pandemins följder Frankrike, Strasbourg

”Jérémy, Jean-Christophe och Virgile har grundat ett företag i Strasbourg som ligger bakom webbsidan Sauve Ton PRO! (Rädda din företagare – sauvetonpro.fr). Det är gratis, drivs utan vinstsyfte och hjälper handlare som hotas av nedläggning. På den här webbsidan kan konsumenter köpa kuponger som de efter krisen kan använda för att handla i lokala företag. Det hjälper företag att klara ekonomin under krisen. Samtidigt som initiativ som detta dragits igång har Europaparlamentets ledamöter röstat för att godkänna 37 miljarder euro till stöd för företag och anställda. För att vi ska komma ännu starkare ur den här krisen jobbar EU också på en ny och kraftfull EU-budget.

"Vårdpersonalen behöver också omsorg“

Marie ordnar måltider åt sjukhuspersonal och erbjuder små glädjeämnen för hårt pressade människor Frankrike, Paris

Marie är försäljningschef på ett företag där kockar utgör själva hjärtat i verksamheten, och hon ville ge någonting tillbaka till den vårdpersonal som står i frontlinjen i kampen mot pandemin. Med projektet Les chefs avec les soignants (Kockar stöder vårdpersonalen) uppmuntrar hon alla restauranger som jobbar vidare (med hemkörning) att delta och erbjuda måltider till vårdpersonalen. En god middag är inte att förringa i vårdpersonalens dagliga rutin i dessa svåra tider. Social samvaro är viktig för att man ska kunna slappna av från arbetet. Många andra organisationer har gått med i rörelsen och bidrar med ingredienser till måltiderna, och lokala myndigheter och journalister gör sitt för att stödja projektet. Över hela Europa ställer länder, regioner och städer upp för sina grannar, medan EU:s solidaritetsfond avsätter bortåt 800 miljoner euro för att hjälpa länderna att bekämpa coronaviruset.

"Att handla solidariskt är enda sättet att komma ut ur krisen“

David samordnar akutmottagningen Frankrike, Paris

David är laboratorietekniker men just nu utbildar han sig för att kunna jobba på sjukhus. Trots att han inte är läkare hjälper han redan till på sjukhuset där han får sin utbildning. Han sköter samordningen på akutmottagningen. I nu-läget är det avgörande att även ha personal utan vårdutbildning. De fyller på lager, planerar verksamheten, hjälper patienter att hitta rätt och en hel del annat som avlastar läkare och sjuksköterskor, som då är fria att satsa allt på patienternas hälsa. Som så många andra över hela Europa är David ett exempel på den solidaritet som människor och institutioner visar och som vi så väl behöver för att ta oss igenom den här krisen.