"Vårt trafikljus håller koll på antalet människor i offentliga utrymmen, utan att tumma på de rättsliga kraven“

Arne Använder ny teknik för att hålla koll på antalet människor i begränsade utrymmen Tyskland, Darmstadt

Det går att hålla avstånd till andra på offentliga platser, men det kan vara knepigt. På marknader och andra evenemang är det lätt att tappa kontrollen, och företaget Connfair har utvecklat en ny teknik för att hantera detta. Deras huvudprodukt påminner om ett trafikljus. Ljuset registrerar hur många som redan har släppts in på ett avgränsat område, och slår automatiskt om från rött till grönt när fler kan få komma in. ”Entréljuset är enkelt att montera och har direkt internetuppkoppling via ett SIM-kort. Den kan också kompletteras med vår räknar-app”, berättar Arne, företaget Connfairs grundare och vd. Produkterna är till stor hjälp för företagets kunder. Att ha full koll på kundflödet är viktigt för att kunna följa myndigheternas regler och stoppa smittan.

"Vi anmäler oss som volontärer för att hjälpa till att bygga upp solidaritet i Europa“

Laurenz Volontärer via Europeiska solidaritetskåren Tyskland, Spielberg

Fler europeiska ungdomar än någonsin tidigare hjälper till i samhället som volontärer via Europeiska solidaritetskåren. Artonårige Laurenz Aupperle från Tyskland är en av dem. Sedan september förra året har han jobbat som medlem av organisationen i Frankrike. På grund av coronaviruset måste han dock åka hem till Tyskland. Detta bakslag har inte hindrat honom från att åstadkomma mycket på nätet. Laurenz och fem andra volontärer från olika håll i Europa lanserade ett projekt under namnet ”La Semaine de l’Europe” (europeiska veckan) med aktiviteter för att uppmuntra folk att lära sig mer om Europa, EU och vår kulturella mångfald. ”Medborgarna vet inte hur de kan dra nytta av EU och hur de som EU-medborgare själva kan bidra. Detta är vad vi vill ändra. Vi vill bidra till att bygga upp en solidaritet i Europa, dvs. en solidaritet som i högsta grad behövs i de svåra tider vi går igenom just nu.”

"Jag använder mina strukturerade checklistor från cockpiten nu när jag jobbar i akutsjukvården“

Maximilian Tillämpar pilotutbildningen på jobbet som ambulanssjukvårdare Tyskland, Harlaching

Maximilian höll på att utbilda sig till pilot när allt plötsligt stannade upp på grund av ett väntat anställningsstopp. Han utnyttjade sin nyvunna fritid till att omskola sig till ambulanssjukvårdare. Före coronakrisen var han förstepilot, men permitterades tillfälligt av flygbolaget för att jobba som ambulanssjukvårdare vid Harlaching-kliniken i München i Tyskland. Han konstaterar nöjt att piloterfarenheten är honom till hjälp i de nya arbetsuppgifterna. I likhet med Maximilian visar vårdpersonal i hela EU sin solidaritet genom att behandla patienter från olika medlemsländer. Till exempel behandlar tyska sjukhus allvarligt sjuka patienter från Italien och Frankrike, och delar på så sätt med sig av sina intensivvårdsresurser till italienska och franska medborgare.

"Tänk på alla med högre risk att bli allvarligt sjuka“

Lisa är sjuksköterska och tar hand om äldre Tyskland, Berlin

Sjuksköterskor har stått i frontlinjen när många av världens svåraste infektionssjukdomar har brutit ut, t.ex. svininfluensan, ebolafebern, sars-epidemin och mers-virusutbrottet i Mellanöstern. Precis som under tidigare utbrott har sjuksköterskor över hela Europa kraftsamlat och bekämpat den dödliga covid-19-smittan. De gör allt från att ge direktvård till drabbade patienter på sjukhusen till att stå i täten för stora folkhälsooperationer. De står mitt i händelsernas centrum och skyddar dygnet runt hälsan och välbefinnandet för både patienter och allmänhet. Lisa märker hur de säkerhetsåtgärder som införts gör hennes jobb svårare än vanligt: ”Man får kommunicera med patienterna med miner och ansiktsuttryck. Bara ett litet leende gör oftast skillnad, men just nu är det tråkigt nog inte så lätt.” Det är lätt att känna stolthet över sjuksköterskornas insatser överallt i Europa. Och de fortsätter sitt arbete under den pågående pandemin.

"Jag gör en insats för räddningstjänsten“

Peter Arbetar för ambulanssjukvården Tyskland, Augsburg

Som många andra inom hälso- och sjukvården har Peter haft fullt upp med att ta hand om misstänkta och bekräftade fall av covid-19. Han jobbade fram till nyligen som flygvärd hos Lufthansa, men eftersom de vanliga sjukdoms- och olycksfallen fortsätter har vårdpersonalen behövt förstärkning för att kunna ta hand om covid-19-fallen. Tack vare Peters och andras ihärdiga insatser kan patienter transporteras till sjukhus och få behandling så snabbt som möjligt. EU jobbar också med att samordna och stärka de här insatserna. Ibland förflyttas patienter som behöver intensivvård från överbelastade sjukhus till andra där vårdmöjligheterna är bättre, även om det är i ett annat land. Nyligen flögs elva franska patienter i behov av intensivvård in till Luxemburg, och Österrike tog emot elva italienska och tre franska intensivvårdspatienter. Det här är ett bra exempel på hur vi tar oss igenom den här krisen tillsammans.

"Vi fortsätter att se till att folk är mätta“

Maxi Hjälper till att driva sin mammas restaurang Tyskland, Hirten, Rheinland–Pfalz

Maxis mamma skulle ha kunnat stänga sin restaurang och få stöd från staten. Men eftersom familjen bor på landet där det inte finns så många ställen att äta sig mätt på beslöt hennes mamma att börja med hämtmat och hemleveranser i byn. Maxi och hennes familj levererar nu mat till äldre och utsatta utan extra kostnad. Många restauranger över hela Europa erbjuder måltider i sina närområden. Att ge tillbaka till lokalsamhällerna på det här sättet har haft en annan välbehövlig konsekvens. Det hjälper nämligen restaurangerna att hålla sig flytande och de anställda i arbete.

"Att hålla folk friska är allt som gäller“

Julia arbetar extraskift på ett apotek för att hjälpa människor att hålla sig friska Tyskland, Altötting

Julia har jobbat som assistent på ett apotek i tre år och hon har aldrig haft så mycket att göra som de senaste veckorna. I dessa tider spelar apotekarna en avgörande roll i bostadsområdena runt om i Europa. De förser kunderna med upplysningar, råd och läkemedel. Virusets framfart hade inte kunnat stoppas utan personer som Julia, eftersom apoteken ofta är det första ställe dit människor går för att få veta hur de ska skydda sig och behandla sina symptom. De avlastar också sjukhuspersonalen, som arbetar under enormt tryck. Det finns många sådana europeiska hjältar med farmaceutisk och hälsorelaterad spetskompetens. För att hjälpa dessa finansierar EU 18 forskningsprojekt och 140 team över hela Europa som jobbar dygnet runt för att ta fram ett coronavaccin.

"Sömnlösa nätter och många telefonsamtal – hur vi fick hem vår vän från Afrika“

Sara återförenades med en vän som strandsatts utomlands Tyskland, Garching

Covid-19-utbrottet har satt stor press på vårdpersonal och sjukhus världen över. Det är lätt att inse att detta kan leda till ännu större påfrestningar i utvecklingsländer och låginkomstländer, där sjukvården redan i dag är hårt ansträngd. Det här oroade Sara från Garching i Tyskland. Hennes italienska vän besökte släktingar i Benin när pandemin slog till och länderna började stänga sina gränser. Hon drog igång en personlig kampanj för att få hem sin vän från Benin. Med hjälp av hans arbetsgivare och företagsråd, hans kolleger, familj och en väldigt vänlig anställd på en resebyrå, lyckades de få hem honom till Tyskland. De nationella flygbolagen välkomnar EU-medborgare från många olika EU-länder ombord på sina hemflygningar. Detta tack vare EU:s återvändandeprogram för EU-medborgare till sina hemländer. Den 16 april hade 41 760 unionsmedborgare flugits hem på 193 flygningar.

"Musikens samlande kraft intresserar mig“

Sonja sammanför människor med musik Tyskland, Mainz

Musik är ett kraftfullt verktyg för att samla människor, inte minst under de här svåra tiderna när många av oss känner oss ensamma. Därför bestämde sig Sonja, som är professionell sopran, att använda sin Facebooksida för att sammanföra människor för att sjunga duetter. Både professionella och amatörer är välkomna att delta i det här musikaliska projektet. Den 22 mars lyckades Sonja samla ihop mängder av intresserade och tillsammans sjöng de nationalsången från sina fönster klockan sex.

"Jag gör vad jag kan i dag för att kunna leva i en bättre värld i morgon“

Carolin volontärarbetar som ambulansförare Tyskland, Burghausen

Carolin has just tagit studenten och ska börja läsa medicin nästa år. Hennes mål är att hjälpa människor i extrema situationer. Hon volontärarbetar som ambulansförare och det är ett arbete som har blivit mycket tyngre sedan covidutbrottet, men hon följer naturligtvis alla nya föreskrifter för att hindra smittans framfart. Att begränsa covid-19-spridningen är EU:s och alla européers främsta mål. För att nå detta mål ser vi tillsammans till att grundläggande tjänster och livsviktig medicinsk utrustning finns att tillgå.

"Ta hand om varandra och visa människor respekt: just nu behöver vi alla visa solidaritet“

Anna arbetar som studentsjuksköterska Tyskland, Starnberg

Anna började läsa till sjuksköterska i oktober 2018 och kan bli inkallad för att hjälpa till när som helst. Hennes avdelning står redo att ta emot akut sjuka i covid-19 och har lärts upp för att sköta övervakningsutrustning som sjuksköterskor vanligtvis inte har hand om. Denna tid är särskilt stressig och känslomässigt krävande för de som fortfarande studerar. Men tillsammans med kamraterna i teamet gör hon allt hon kan i kampen mot viruset och försöker påminna alla om att ta hand om varandra, visa människor den respekt de förtjänar och att hela tiden iaktta säkerhetsbestämmelserna. Denna typ av solidaritet kan vi se över hela unionen. Frankrike har donerat 1 miljon munskydd till Italien medan Tyskland levererat 7 ton medicinsk utrustning till Italien, däribland respiratorer och narkosmasker, som räddar liv.

"Vi jobbar på: våra patienter behöver oss!“

Edina fortsätter att laga tänder under hela krisen Tyskland, Korntal-Münchingen

Edina Glaser driver en tandläkarklinik med sex kolleger och arbetet är mycket tungt under krisen. Handsprit och skyddsutrustning går ofta inte att få tag på, och eftersom kliniken ligger i ett särskilt drabbat område känns det ganska otryggt att ta emot patienterna. Men Edina och hennes kolleger ger inte upp. Patienterna behöver dem, särskilt de som har mycket ont. Att ge folk den vård de behöver är deras topprioritet. Medan miljontals sjuksköterskor, läkare, tandläkare och vårdarbetare jobbar på i kampen mot coronaviruset ser EU till att länderna snabbt får tag på livsviktig medicinsk utrustning.

"Vi arbetar för att avlasta våra läkare som behövs som mest just nu“

Claudia Hjälper patienter som lider mycket i dessa tider när läkarna är fullt upptagna av covid-19 Tyskland, Herrsching am Ammersee

Sjukvårdspersonalen är under enormt tryck att tackla den här krisen och därför avlastar osteopater som Claudia läkarna genom att ta hand om patienter med andra sjukdomar som inte har med covid-19 att göra. Tack vare osteopater som Claudia får dessa patienter fortsatt vård och behöver inte lida lika mycket under krisen, som tar upp mesta tiden för sjukvårdspersonalen i deras kamp mot pandemin. Sådana insatser gör stor skillnad för patienter och avlastar läkarnas och sjuksköterskornas tunga arbetsscheman just nu.