"Samarbete mellan forskare är väldigt viktigt i dessa kristider“

Luke Arbetar med sitt forskarteam för att ta fram ett nytt läkemedel baserat på en molekyl mot lunginflammation som orsakats av covid-19 Irland, Dublin

Många har ännu aldrig hört talas om Itaconite. Man har dock nyligen upptäckt att den här molekylen med antiinflammatoriska egenskaper kanske kan lindra andningsproblemen hos covid-19-patienter och i slutändan rädda liv. Professor Luke O’Neill och hans forskarteam på Trinity College i Dublin har kört en rad tester med det här ämnet. De hoppas att molekylen ska kunna hjälpa mot lunginflammationer som orsakats av coronaviruset. Lukes arbete finansieras av EU:s projekt Initiate. EU:s forskningsprogram Horisont 2020 stöder 18 projekt och 151 forskarteam över hela Europa för att snabbt hitta ett vaccin mot covid-19. Målet är att förbättra diagnostik, beredskap, klinisk vård och behandling.

"Folk fick rösta om vad de tyckte var viktigast att ha med sig i karantän“

Femi Dokumenterar kulturen och livsstilen i Irland under pandemin Irland, Dublin

En sak som vi lärt oss av covid-19 är hur folks syn på vad som är viktigt skiljer sig. Vi blev alla vittnen till den tvångsmässiga hamstringen av toapapper – men vad är mest oumbärligt för de yngre generationerna? För att ta reda på det lade det irländska företaget Slight Motif upp en lista på sociala medier med 32 viktiga föremål för den som sitter i karantän. De ordnade en tävling och lät folk rösta om vad de absolut inte kunde vara utan bland saker som näsdukar, snacks, handsprit och gymredskap. ”Efter fem omgångar hade vår unga publik röstat fram Spotifyappen som den viktigaste grejen att ha under karantänen”, säger Femi Falana. Initiativet kallades "Quarantine Bunker Pack” och är ett led i Slight Motifs arbete med att dokumentera den urbana kulturen och livsstilen i Irland.

"Vi är bra på att komma samman när tiderna är svåra“

Patrick håller sitt destilleri öppet och framställer förnödenheter Irland, Drumshanbo

Patricks företag, som ligger i Leitrim, framställer vanligtvis gin och whiskey. I takt med att behoven har förändrats har hans tillverkning också ställts om. I dag levererar hans team handsprit till apotek, läkare, affärer och välgörenhetsorganisationer över hela västra Irland. I alla delar av Europa anpassar människor sina yrken och stöder sina kolleger inom vården i deras kamp mot pandemin.