"Hur klarar man sig på 735 euro i fyra månader?“

Giuliano Var utan lön i fyra månader och jobbade som volontär Italien, Reggio Emilia

Vad skulle du göra om du hade en 11-årig dotter och blev utan lön i fyra månader? De flesta av oss skulle nog vara nära paniken, men Giuliano bestämde sig för att utnyttja tiden. Han valde att vara mer ute i naturen och att jobba som volontär, genom att dela ut munskydd i kvarteret. ”Jag arbetar på ett företag som tillverkar transportband. Den 3 mars sa de till oss att gå hem. Företaget fick stänga och skicka hem de anställda. Jag fick inget arbetslöshetsunderstöd förrän i början av maj. 735 euro före skatt, och inget sen dess. Det har varit väldigt besvärligt”, säger han. EU har jobbat hårt för att hitta lösningar. Till exempel har man anslagit 100 miljarder euro för att människor ska kunna fortsätta jobba. EU har också förmedlat mat och grundläggande materiellt stöd till dem som har det allra sämst ställt och avsatt 37 miljarder euro både till vården och till företag och arbetstagare via EU:s strukturfonder.

"Att skänka böcker är ett bra sätt att hjälpa familjer som måste hålla sig hemma“

Giuseppina och Gianfranca Delar ut böcker till familjer som drabbats hårt av covid-19-krisen Italien, Milano

”Kifubon” är ett japanskt ord som betyder att skänka böcker. Det är också det ord som gett namn åt ett internationellt projekt, som kom till Spanien, Frankrike, Tyskland och Italien 2019. Genom det unika initiativet skänks böcker regelbundet till välgörenhet. I samband med covid-19-utbrottet skänkte den internationella fredsambassadören Prem Rawat över 10 000 exemplar av sin bok ”Splitting the Arrow: Understanding the Business of Life” till projektet. Boken hade stor betydelse för Pledge to Peace, den fredsförklaring som skrevs av bland andra Europaparlamentets talman. ”Vi valde den här boken för det positiva budskapet i de korta och underhållande berättelserna. Det handlar om att alla ska få vara med, inre styrka, möjligheten att göra bra val och den frid som vi alla kan hitta inom oss själva”, förklarar Giuseppina. Boken delades ut till föräldrar och barn som hade det besvärligt på grund av covid-19-situationen.

"Nu vet jag vad ett starkt och enat Europa faktiskt betyder“

Joe Arbetade tillsammans med italienska specialister för att rädda livet på coronapatienter Italien, Lecco

EU:s centrum för samordning av katastrofberedskap hjälpte till med att sända ett läkarteam från Rumänien för att hjälpa sjukvårdspersonal i Italien. Under ledning av major Joe Stroescu arbetade de över två veckor tillsammans med italienska specialister för att rädda livet på coronapatienter. Teamet på 3 sjuksköterskor och 11 läkare bestod av lungspecialister, anestesiläkare och experter på intensivvård och akutsjukvård. De fick alla en tredagars utbildning om det italienska hälso- och sjukvårdssystemet innan de bytte om till sin skyddsutrustning och började behandla patienter i städerna Lecco och Merate i Lombardiet. Joe sammanfattar det hela: ”Det har ingen betydelse varifrån vi kommer. Det handlar om vad vi gör och i denna svåra situation är det viktiga att vara solidarisk och hjälpa varandra. Endast tillsammans kan vi vinna denna strid. Denna solidaritetsinsats har räddat liv och avspeglar EU-familjens sanna karaktär.” Vi instämmer till fullo.

"Vi gör vårt bästa för att hjälpa lokalsamhällen och lokal hälsovård“

Antonio och Francesco Tillverka andningsventiler med 3d-skrivare Italien, Varese

Antonio Piscia arbetar vid EU-kommissionens gemensamma forskningscentrum i Italien där han i vanliga fall utvecklar komponenter för vetenskapsmän. När laboratorierna var tvungna att stänga började han istället tillverka andningsventiler med 3d-skrivare. Hans kollega, Francesco Scaffidi-Argentina, levererade de första 22 av dessa livräddande ventiler till ett sjukhus i Varese den 15 april. ”Forskningscentrumets forskare arbetar med många aspekter av covid-19-krisen. Vi som jobbar med tjänster för tekniskt stöd här på forskningscentrumet är glada över att kunna hjälpa lokalsamhällen och den lokala hälsovården på något sätt”, säger Antonio. Personal på forskningscentrumets övriga orter i Belgien, Tyskland och Nederländerna donerar också medicinsk utrustning och andra förnödenheter till sina lokalsamhällen och sin lokala hälsovård. ”Vi vill visa lokalsamhällena och andra europeiska medborgare att vi bryr oss och att vi kommer att stödja dem på alla sätt vi kan”, säger forskningscentrumets platschef Rien Stroosnijder.

"Viktigt med stöd till dem som har störst behov“

Marco Jobbar som volontär för Röda korset i Italien – i kristider är ingen insats för liten Italien, Rome

Il tempo della gentilezza – tid för omtänksamhet – är ett initiativ som Röda korset driver över hela Italien. Hundratals frivilliga hjälper till med att till exempel leverera mat och mediciner till dem som drabbats hårdast av covid-19. Marco D’Amico från Rom är en av dem. ”På bilden förbereder vi leveranser”, förklarar han. ”Jag tycker det är helt självklart att hjälpa dem som bäst behöver det under covid-19-pandemin.” Smart, tryggt och omtänksamt är nyckelorden för det italienska Röda korsets insatser. Ingen insats är för liten. Allt från att sätta en lapp med uppmuntrande ord på ambulansens vindruta till att skänka munskydd och skyddsutrustning eller rent av ordna med frukost eller middag för sjukhuspersonalen.En ambitiös långsiktig EU-budget kommer att vara avgörande för att blåsa nytt liv i ekonomin och skapa ett grönt, digitalt och motståndskraftigt Europa efter covid-19. Läs mer här https://www.europarl.europa.eu/news/sv/headlines/priorities/eu-s-langtidsbudget

"Hungern sätts inte i karantän“

Mircea arbetar med att ta vara på matöverskott Italien, Pescara

Livsmedelsbanken Onlus är en stiftelse som hjälper en och en halv miljon nödställda människor i Italien genom att distribuera matöverskott till 7 500 välgörenhetsorganisationer. Under covidpandemin de senaste två månaderna har efterfrågan på livsmedelshjälp ökat med 40 % i Italien, och i vissa regioner är ökningen över 60 %. Livsmedelsbanken är medveten om vilken viktig roll den spelar för landet och har haft öppet hela tiden. Under året har Onlus fraktat ut 30 000 ton mat. EU-stödet är oerhört viktigt för stiftelsens verksamhet. När de levererar står teamen kvar utanför, håller avstånd från varandra och meddelar tryggt att alla kommer att få någonting att äta. ”Vi möttes av vad vi kan kalla en flodvåg av solidaritet”, förklarar chefen Giovanni Bruno. ”När utbrottet kom såg vi en stark ökning av antalet frivilliga. Jag är helt överväldigad. I det här läget är det vårt uppdrag att göra mer, inte mindre”, säger Maria, en frivillig från Salerno.

"Vi insåg att det handlade om det första inhemska fallet och det bidrog till att vi kunde hindra vidare smittspridning“

Annalisa upptäckte den första patienten med covidsmitta i Europa Italien, Codogno

Den 20 februari tog läkaren Annalisa Malara ett beslut som förändrade allt. Det räddade livet på Mattia Maestri och många andra över hela Europa. Mattia är en 37-årig forskare och var Europas första inhemska covid-19-fall. Han var ung och vältränad, men blev allvarligt sjuk. När alla andra tester var negativa bestämde sig Annalisa för att göra ett coronatest på honom. När hon nu ser tillbaka inser hon att det var klokt att omedelbart ringa i alarmklockorna. Det gjorde att isolering och förebyggande åtgärder sattes in i Italien och i andra europeiska länder. Hon tror att internationell solidaritet och forskningssamarbete är avgörande i hanteringen av pandemin. ”Jag hoppas att min berättelse gör det tydligt att oavsett var du jobbar och vem du är kan du alltid göra skillnad om du utför ditt jobb med integritet och passion. Och så hoppas jag att Europa efteråt blir mer enat och starkare. Kriser som den här kan bara lösas om vi håller ihop och hjälper varandra.”

"Fejknyheterna måste bekämpas på ett enkelt och kul sätt“

Sarah Sarah, Italien stöder fria och oberoende medier Italien, Rom

Det här är en milstolpe i Europas historia: att kommunicera är svårt, att hitta trovärdig information är ännu svårare. När pandemin slog till beslöt Sarah att dra igång Coffee al Fly, en gratis poddserie om allt från social distansering, kurser i ekonomi och europeiskt självbestämmande. Varje vecka pratar hon om de senaste nyheterna med kolleger och vänner, och tillsammans försöker de förstå vad som egentligen har hänt. Med sin podd hjälper hon människor att lära sig mer om hur landets beslutsfattare väljer att hantera covid-19-krisen. Europaparlamentets ledamöter vill se en europeisk informationskälla som ger alla tillgång till faktabaserade nyheter. De har också uppmanat sociala medieföretag att bekämpa falska nyheter och hatpropaganda. Med sin podd sprider Sarah lugn och förtröstan hos sina lyssnare och rättar till missuppfattningar. Hennes mål är att bidra till fred och solidaritet i dessa svåra tider.

"Vi ställde om tillverkningen från kläder till masker. Det var det rätta att göra“

Anna anställer utsatta kvinnor för att sy återanvändbara skyddsmasker Italien, Verona

Anna är grundare och vd för Quid Impresa Sociale, ett projekt som ger sårbara kvinnor möjligheten att delta i tillverkningen av plagg av återvunnet material. I april i år började de tillverka skyddsmasker av ett särskilt droppfritt och antimikrobiellt tyg som kan tvättas upp till 15 gånger. För att ställa om sin tillverkning till den här typen av mask lämnade de in en ansökan till italienska folkhälsoinstitutet och fick tillstånd att distribuera dem som medicinsk utrustning av kategori 1. De samarbetar med Legacoop, Italiens branschorganisation för kooperativ, och är ett av många gemensamma projekt i kampen mot viruset.

"Framtiden ligger i våra egna händer, så upp med dem ur fickorna!“

Isinnova 3d-utskrifter, masker, andningsventiler och medicinsk utrustning Italien, Brescia

Eftersom lokalsjukhuset hade ont om andningsventiler tog designlabbet Isinnova fram en prototyp och använde 3d-skrivare för att tillverka nya – på bara ett par timmar. De lade ut designen med öppen källkod så att alla med 3d-skrivare kan utveckla och leverera ventiler till sjukhus. I samarbete med läkare har de också lyckats förvandla dykmasker till medicinska skyddsmasker för att möta den enorma efterfrågan från vårdpersonal på skyddsutrustning.

"Vi klarar det!“

Massimo tillverkar ansiktsmasker med sitt team på 450 medarbetare Italien, Bologna

Massimo har genom sitt företag GVS spelat en avgörande roll i kampen mot covid-19. Bolaget har outtröttligt jobbat med att öka tillverkningen av ansiktsmasker och ställa om tillverkningen till personlig skyddsutrustning och medicinska filter, särskilt för den italienska marknaden. GVS samarbetar även med universitetet i Bologna där masker avsedda för vårdpersonal testas, där forskning bedrivs i rengöringsprocesser och ett digitalt utbildningsprojekt lanseras. EU arbetar med att kunna erbjuda stöd till tillverkningen av sådan medicinsk utrustning. Alla EU-länder kommer att ha tillgång till det allra första beredskapslagret med medicinsk utrustning – rescEU – där det inte minst kommer att finnas skyddsmasker. Lagret är en del av EU:s civilskyddsmekanism.

"Beställ en rätt i dag så att restaurangerna kan hålla öppet i morgon“

Global Shapers stöder restauranger och kaféer Italien, Rom

I kampen mot spridningen av covid-19 har många restauranger tvingats stänga. Det har lett till att många restauranger och kaféer har vaknat upp till en mycket svår ekonomisk verklighet. I Italien har Global Shapers filial i Rom lanserat plattformen Save One Seat, där människor kan köpa måltidskuponger på sin favoritrestaurang i dag och utnyttja dem i morgon när krisen är över. Det här innebär att företagen får in pengar för att täcka de kostnader de har just nu, medan kunderna kan se fram emot en middag med vänner och familj lite senare. EU hjälper också företag som råkat i liknande trångmål. Vi har till exempel Europeiska investeringsfonden som har avsatt 8 miljarder euro till stöd för minst 100 000 företag som drabbats av utbrottet.

"Jag ser till att sjukhus får tag på den mest avancerade utrustningen för att upptäcka covid-19“

Claudio lär sjukvårdspersonalen att ställa molekylära diagnoser Italien, Rome

I den här allvarliga och snabbt föränderliga situationen måste vi européer stå sida vid sida för att besegra spridningen av covid-19. Claudio drar nytta av sina innovativa kunskaper i molekylärbiologi och vetenskaplig rådgivning för att dra sitt strå till stacken. Han är medlem av Servizi Diagnostici och specialiserar sig på distribution av diagnostiska produkter för laboratorier och bidrar på detta sätt till att finna lösningar för sjukvården över hela Europa. För att underlätta samarbetet mellan EU-länderna har EU fattat ett beslut om gränsöverskridande hälsonödlägen. Det innebär att man kan köpa in medicinsk utrustning gemensamt så att alla får tillgång till säker leverans av sådan utrustning till rimliga priser, oavsett var i Europa man bor.

"Jag försöker finna en lösning för mig, mina vänner och hela Europa“

Giuseppe utvecklar medicinska behandlingar som räddar liv med sin innovativa forskning Italien, Ancona

Giuseppe Bungaro är ursprungligen från Fragagnano och har blivit korad till en av 100 Eccellenze Italiane efter att ha vunnit EU:s tävling för unga forskare. Han drog nytta av fördelarna med syrgasbehandlingar i tryckkammare och fann ett sätt att undvika alltför stora ärrbildningar i andningsvägarna. Detta gör att de symptom på lunginflammation som SARS-CoV-2 orsakar kan behandlas bättre. EU arbetar hårt med att lyfta fram sådan forskning och hjälpa forskare att snabbt finna ett vaccin med de forskningspengar som faktiskt finns tillgängliga redan nu. Unionen vill till exempel ta 47,5 miljoner euro från Horisont 2020-programmet och ge till 17 lovande forskningsprojekt för att öka kunskapen om covid-19 och förbättra den kliniska behandlingen.

"I dessa kristider behöver läkarna lättanvända och helautomatiska maskiner med artificiell intelligens“

Filippo and Marco utvecklar ny teknik som hjälper covid-19-patienter att andas Italien, Parma

Covid-19 kan göra att en del blir andfådda medan andra får allvarliga andningssvårigheter, något som kan upplevas som väldigt skrämmande. För att hantera bristen på respiratorer till sådana patienter har Marco och Filippo på sitt uppstartsföretag Omnidermal skapat ABU – Automatic Breathing Unit, en automatisk respirator. Med sina kombinerade erfarenheter från utveckling av medicinsk utrustning och automatiserad läkemedelshantering hoppas de kunna hjälpa covid-19-patienter och de som håller på att tillfriskna att andas bättre. Initiativet för innovativa läkemedel – Europas partnerskap för hälsa -bidrar till att snabba på läkemedelsutvecklingen, lägga grunden för nya vetenskapliga rön och ta fram resurser som forskarvärlden kan använda fritt. En del av de här projekten hjälper redan nu patienter.

"Tillsammans står vi starkare“

Anpas Emilia Romagna förbereder sig för ytterligare en arbetsdag i Anpas i Emilia Romagna-regionen Italien, Parma

Över hela Europa bildas det volontärgrupper som vill visa solidaritet i dessa svåra tider. Volontärsjukvårdarna i organisationen Anpas i Emilia Romagna-regionen är en sådan grupp. De erbjuder akutsjukvård till några av Italiens hårdast drabbade regioner. Till deras hjälp finns rescEU – en del av EU:s civilskyddsmekanism – som ser till att EU-länderna snabbt får tag på den medicinska utrustning de behöver. Det här innebär att alla medlemsländer nu har tillgång till det allra första rescEU-beredskapslagret med medicinsk utrustning, t.ex. respiratorer och munskydd, under EU:s civilskyddsmekanism.

"Visst är jag rädd. Det är vi alla. Men det är den typ av rädsla som får dig att vilja stanna och kämpa vidare“

Claudia Arbetar som läkare på en covid-akut på ett sjukhus i Milano Italien, Milan

Claudia är gastroenterolog och jobbar just nu på covid-akuten på sjukhuset Fatebenefratelli Sacco i Milano. Bland de fyra covid-avdelningar som sjukhuset har inrättat tar Claudias främst hand om dem som drabbats hårdast och dem det står sämst till med. De flesta av hennes 40 patienter ligger i respirator och många av dem kommer senare att flyttas till intensiven. På samma sätt som många andra läkare över hela Europa har Claudia anpassat sitt jobb efter de behov som finns just nu. För att sjukvårdspersonalen ska kunna utföra det här krävande arbetet har EU avsatt extra pengar till sjukhus runtom i Europa och satt ordentlig fart på tillverkningen av medicinsk utrustning genom att begära in anbud på sådan tillverkning och förhandla om nya leveranser.

"Jag har aldrig känt mig mer redo“

Francesco anmälde sig som frivillig till volontärsjukvården i Emilia Romagna-regionen Italien, Parma

Francesco är baserad i Parma. Det är en av de italienska regioner som drabbats hårdast av covid-19-utbrottet. Han är frivillig ambulansförare för en volontärorganisation inom akutsjukvården och hans tjänster är mycket efterfrågade för att ge hjälp till lokalbefolkningen i dessa kristider. För att stödja volontärer som Francesco och annan sjukvårdspersonal ser EU till att det finns medicinsk utrustning att tillgå. Unionen har satt fart på tillverkningen av maskiner och utrustning för sjukvården och förhandlar om nya leveranser för de regioner som drabbats hårdast.