"Härligt att vara en del av den här vågen av välvilja som sköljer över hela Litauen och på så sätt bidra till kampen mot covid-19“

Tadas arbetar på ett bibliotek med inriktning på innovativa lösningar i kampen mot covid-19 Litauen, Kaunas

Vincas Kudirka-biblioteket i litauiska Kaunas har snabbt bytt inriktning och bekämpar nu covid-19 genom att tillverka enkla men effektiva dörrhandtag som man inte behöver ta i. De anställda på biblioteket ”lade beslag” på alla tillgängliga 3d-skrivare och tillverkade dörranordningar som gör att man kan öppna dem utan att ta i handtaget. Som om denna innovation inte var nog började teamet av bibliotekarier och it-ansvariga också att skriva ut skyddsvisir åt vårdpersonal.

"För att undvika att mat slängs beslöt vi att ge den till lokala sjukhus. Idén växte snabbt till en hel solidaritetsrörelse“

Odeta erbjuder gratis måltider till vårdpersonal och livsmedelsbanker tack vare donationer från allmänheten Litauen, Vilnius

När Odetas restaurangkedja Jurgis ir drakonas plötsligt hade stora mängder mat som måste slängas beslöt hon att laga och erbjuda måltider till de anställda på sjukhusen i Vilnius och Kaunas. Efter att hon berättat om sitt initiativ på sociala medier ville människor och företag över hela landet vara med och dra sitt strå till stacken. Tack vare deras donationer kan nu Odeta och hennes medarbetare erbjuda måltider till vårdteamen men också skänka mat till lokala livsmedelsbanker och till behövande.

"Människor behöver fortfarande vård för problem som inte har med covid-19 att göra“

Mindaugas startade en gratis vårdguide på webben under isoleringen Litauen, Vilnius

I takt med att vårdtjänsterna ställdes om på grund av pandemin blev en del medborgare utan sina vanliga läkare, tandläkare, sjukgymnaster och psykologer. Mindaugas, själv läkare, skapade en Facebooksida där människor kunde ställa vårdfrågor och få snabba svar (från 10 minuter till 24 timmar, beroende på hur brådskande frågan var). Det här ger inte bara grundläggande vårdupplysningar för patienter utan avlastar också vårdpersonalen i frontlinjen och sparar offentliga medel som inte behöver läggas på oviktiga eller icke brådskande uppgifter.

"Tillsammans gör vi skillnad“

Gabija och Ieva drog igång en gräsrotsfinansiering för att skaffa skyddsutrustning till sjukhus Litauen, Vilnius

Med sina kolleger på Laisves TV (”TV Frihet”), en icke-statlig webbmedieorganisation, drog Gabija igång en gräsrotsfinansiering för att köpa skyddsutrustning till sjukhus, särskild dem i avlägsna områden där situationen är värre än i städerna. På två veckor hade de redan fått ihop över 2 miljoner euro. De har också samarbetat med den lokala modeindustrin för att ställa om tillverkningen till skyddsplagg.

"Låt aldrig en kris gå till spillo – utnyttja den för att förena människor“

Robertas tillverkar skyddsutrustning åt sjukvårdspersonal Litauen, Vilnius

Med hjälp från volontärer lanserade Roberta en storskalig tillverkning av hundratusentals skyddsplagg åt sjukvårdspersonalen i Litauen. På sex veckor tillverkade de över 100 000 operationsmunskydd, mer än 240 000 antibakteriella engångsmasker och masker med högeffektivt filter samt över 20 000 engångsoveraller och arbetsdräkter. Tack vare Robertas och hans volontärer har bristen på skyddskläder delvis kunnat gå att åtgärdas: den här typen av initiativ gör att sjukvårdspersonalen kan arbeta tryggt och inte riskerar att i sin tur bli patienter.

"Så snabbt har vi aldrig dragit igång ett projekt tidigare – och med så många engagerade“

Eimantas och Tomas Hjälper litauiska sjukhus att köpa in medicinsk utrustning Litauen, Vilnius

Tillsammans med det litauiska tekniska samfundet har Eimantas, Tomas och deras kolleger på Tesonet lyckats samla ihop 440 000 euro för att köpa in medicinsk utrustning åt litauiska sjukhus. Hela projektet, som startade från ingenting, var klart på 72 timmar. Det har givit Litauens största sjukhus välbehövliga respiratorer och annan utrustning, t.ex. skyddskläder och bomullsmasker till ålderdomshem. Sådana initiativ kompletterar EU:s RescEU-program, som bygger upp ett lager med medicinsk utrustning som snabbt kan nå ut till medlemsländer där det råder brist.