"Vi tar passagerarnas, förarnas och stödpersonalens säkerhet på allvar“

Mario, Marthese och Joseph Garanterar säkra resor för både passagerare och anställda Malta, Qormi

Att ta bussen mitt under en pandemi är något som kanske gör vissa oroliga till mods. Men det gäller nog inte dem som ofta åker med kollektivtrafiken på Malta. ”Vi tar passagerarnas, förarnas och stödpersonalens säkerhet på allvar”, säger Mario, Marthese och Joseph. De och alla andra anställda vid Maltas kollektivtrafik fortsatte att arbeta för att hjälpa dem som var tvungna att åka kollektivt. De tvingades noggrant anpassa sina rutiner. ”Vi började med en ’jämna pengar-policy’ som innebar att de resande inte kunde få växel när de köpte biljett. Ingen får stå ombord, och vi rengör bussarna ordentligt flera gånger om dagen.” Alla anställda vid Maltas kollektivtrafik som är i kontakt med allmänheten har fått handsprit och munskydd. Passagerarna måste ha på sig munskydd eller visir när de väntar på bussen eller befinner sig ombord. Man har också installerat skyddsskärmar i alla bussar för att skydda både förare och passagerare.

"Covidpandemin har visat hur lätt vi anpassar oss till nya omständigheter“

Casa Antonia ger äldre bästa möjliga vård Malta, Balzan

Casa Antonia är ett privat vårdhem och äldreboende i Balzan på Malta. Sedan 18 mars har 115 anställda levt och arbetat med sina specifika sysslor i treveckorsskift. Bland dem hittar vi vårdbiträden, sjuksköterskor, kockar, städare, fastighetsskötare, en trädgårdsmästare och ledningen. På det här sättet förser nu Casa Antonia 70 ytterligare personer dagligen med boende, mat, tvätt, vatten, el och internet. De anställda har anpassat sig otroligt väl till den här overkliga situationen, långt från sina familjer under långa perioder. Många har aldrig tidigare levt kollektivt och helt plötsligt delar de boende och jobbar långa arbetsdagar med kolleger från hela världen. Utmaningen att bo på jobbet har väckt liv i så många talanger hos de anställda. Kökspersonalen har lärt sig att laga asiatisk mat för att pigga upp deras asiatiska kolleger och underhållspersonalen underhåller de boende genom att mixa skivor på kvällarna.

"Alla måste göra vad de kan“

Mark ser till att alla får färsk mat Malta, San Pawl il-Baħar

Mark är fåruppfödare och tillverkar traditionella maltesiska livsmedel. Han bestämde sig för att delta i detta krig mot den osynliga fienden genom att begränsa besöken på lantgården men samtidigt fortsätta tillverkningen, något som är mycket viktigt i dessa svåra tider. Han har ägnat mycket tid åt att leverera färska matvaror ända fram till dörren för de sårbaraste i lokalbefolkningen, eftersom de ofta inte klarar av att gå ut själva och riskerar att gå hungriga. Enligt hans inlägg på sociala medier kan alla med tomma kylskåp kontakta honom. Sedan finner han en lösning på hur de ska få hem varorna. Hans son och han arbetar nära varandra och han är stolt över att se att andra lantbrukare på Malta och Gozo också visar sig solidariska på liknande sätt. Lantbrukare över hela Europa arbetar hårt för att vi ska kunna äta oss mätta, trots alla svårigheter. EU fortsätter sitt stöd till lantbrukare och livsmedelstillverkare. Unionen samarbetar med EU-länderna och gör vad som krävs för att Europas befolkning ska må bra och vara frisk.

"Vårt uppdrag: mätta hjältarna i frontlinjen“

Saviour levererade måltider till sjukhuspersonal Malta, Balzan

Bottarga Gourmet Fish Shop i Malta har stolt utfört sitt uppdrag: att se till att sjukhuspersonalen i frontlinjen håller sig mätta. De har frivilligt tagit sig tid till att laga mat till personalen på Mater Dei-sjukhuset. Kockarna ser det här som sitt sätt att bidra till kampen mot pandemin och att visa sin uppskattning för dem som utsätter sig själva för risker för att hjälpa de sjuka. Över hela Europa använder människor sina färdigheter och resurser för att stödja hjältarna inom sjukvården.

"Att sammanföra människor är viktigare nu än någonsin“

Zoe, Vegard, Keit och Niels organiserade en festival under nedstängningarna med artister som uppträdde och en publik som avnjöt kulturevenemanget i hemmet Malta, Valletta

Den pågående krisen har fått många evenemang att skjutas på framtiden eller helt ställas in. Zoe, Vegard, Keit och Niels från Malta ordnade en Nedstängningsfestival och lät artisterna uppträda inför publik, även om den satt uppkopplad på avstånd. De här evenemangen är en livlina för våra samhällen, nu när många känner sig isolerade i sina hem. Kulturevenemang kan få folk på gott humör och skapa en känsla av tillhörighet, och festivalteamet arbetar nu med att få till en permanent plats för webbevenemang. De kulturella och kreativa sektorerna består av många individuella konstnärer och småföretag, men även välgörenhetsorganisationer. De(ras ställning gör det ofta svårare för dem) har ofta svårt att kvalificera sig för medlemsländernas och EU:s stödprogram. För att se till att EU-fonderna når ut till kulturarbetarna har ledamöterna i Europaparlamentet bett EU-kommissionen att (försöka) öka lånegarantin för de kulturella och kreativa sektorerna (programmet Kreativa Europa) genom att öka på den med medel från 2021 års budget, eller genom att överföra pengar från Europeiska fonden för strategiska investeringar.

"Tillsammans bekämpar vi coronaviruset bättre“

Chef Dario bygger upp relationer med andra företag för att hjälpa dem som står i frontlinjen Malta, Kirkop

Restaurangbranschen drabbas hårt av covid-19. I sin kamp mot virusets spridning grundade köksmästare Dario därför den icke vinstdrivande organisationen Feeding Heroes Malta som enbart drivs med donationer från allmänheten och hans egna kontakter. Med sin organisation har han gjort sitt för att minska matsvinn och stödja kockar som blivit av med arbetet. Han började med att samla in överbliven mat på restauranger, råvaror från leverantörer och satte arbetslösa yrkeskockar i arbete. Verksamheten har framgångsrikt lyckats samla lokalbefolkningen och utgjort inspirationskälla för innovativa och hållbara lösningar under covid-19-krisen.

"Berättelserna tar oss med bort från hemmets isolering“

Marija sprider glädje och eggar barns fantasi Malta, Mtarfa

Att sitta hemma är en utmaning för alla i en familj, inte minst de allra yngsta bland oss. För att få barnen att tänka på något annat samlades fem kvinnor för att skänka glädje och stimulera barnens fantasi med hjälp av historier. De skapade Facebooksidan My Storytime där de läser ett urval av berättelser och poesi på engelska och maltesiska för olika åldersgrupper. Medan inläsarna spelar in historierna är det initiativtagarna själva som har hand om allt bakom kulisserna, t.ex. redigering, planering, frågor och rekrytering av fler inläsare. Gensvaret har varit fantastiskt, med närmare 4 300 följare sedan starten den 23 mars. Dela dina kreativa idéer och inspirera andra under covidkrisen med hashtaggen #EuropeermotCovid19.