"Våra initiativ är till för att hjälpa de grupper som drabbats hårdast av den nya normaliteten“

Anca Hjälper den lokala näringen och sjukhuspersonalen under pandemin Rumänien, Bukarest

Hur kan man hjälpa den lokala näringen att överleva nedstängningen? Det undrade Anca, som fick en idé. Hon uppmanade sina Facebookvänner att köpa presentkort som de skulle kunna utnyttja så snart företagen öppnade igen. ”Inom ett dygn var kampanjen överallt i sociala medier”, säger hon. ”Bokningsplattformen CardCadou ville jobba med oss, och initiativet har nu över 140 småföretag från hela Rumänien.” Men Anca ville hjälpa till på fler sätt. Så hon utvecklade en ny plattform, Kaffe till sjukhusen, där människor kan köpa kaffekuponger till sjukhuspersonal. ”Tack vare #cafeapentruspitale har vi skaffat tonvis med kvalitetskaffe till sjukhus i Bukarest och fem andra rumänska städer”, säger Anca. Reaktionerna från läkarna och sjuksköterskorna var så positiva att kafferosteriet The Barn i Berlin beslutade sig för att ta initiativet till Tyskland.

"Jag vill hjälpa till med att inreda hemmen och ordna upp tillhörigheter på ett mer meningsfullt sätt“

Diana Visar hur våra levnadsvillkor påverkar vårt välbefinnande Rumänien, Bukarest

Pandemin har tvingat oss att jobba hemifrån och det har därför blivit särskilt viktigt att skapa en trivsam hemmiljö. Diana har skapat sin egen ordningsmetod, #MareaOrganizare (#Det stora ordningsprojektet) för att uppmuntra till ett hållbart boende. I metoden ingår aktiviteter, idéer och praktiska tips som gör att vi kan hålla ordning i våra hem på ett lätt, roligt och flexibelt sätt. Personer som deltog under pandemin tyckte att det hjälpte dem att fokusera på något praktiskt och positivt genom att anpassa sitt boende till den nya verkligheten. Man skulle kunna tro att ett system som innebär att man städar upp i röran går stick i stäv med vår intuition i en tid då de flesta håller på att fylla sina skafferier. Men Diana säger att det kan vara en mycket lugnande aktivitet att städa och röja upp. Hon menar till exempel att innan vi rusar iväg för att köpa mer mat måste vi ha koll på vad vi redan har hemma, slänga produkter som gått över datumet och ordna varor så att vi tydligt ser dem.

"Vi hjälper de mest utsatta genom att handla åt dem. En enkel idé och massor av olika människor med samma definition av solidaritet. Finns det nåt mer europeiskt än så?“

Marian Skyddar de mest infektionskänsliga Rumänien, Bukarest

Om man är äldre, har underliggande hälsoproblem eller en funktionsnedsättning kan det kännas skrämmande att behöva ge sig ut och köpa dagligvaror eller läkemedel. Det problemet löser föreningen Geeks for Democracy med sitt initiativ ”Matkassen vid dörren”. Deras team levererar matpaket som förberetts i samarbete med en läkare och dietist, kit med hygienartiklar och rengöringsmedel, och till och med läkemedel. ”Vi har gjort det möjligt för läkare och patienter att mejla recept direkt till apoteken,” säger Marian. ”Matkassen vid dörren” är igång med full kapacitet i Bukarest och dess närområde, och i nio andra regioner i Rumänien. Man kan ringa och lägga sin beställning hos en nationell kundtjänst. Sedan ser över 450 volontärer till att inköpen och leveranserna utförs. Geeks for Democracy har partnersamarbete med andra frivilligorganisationer för att leverera baslivsmedel och hygienartiklar till utsatta grupper.

"Det behövs omfattande solidaritet nu när vårt land prövas“

Adi Driver det humanitära projektet Solidar Social Rumänien, Bukarest

”Solidar Social” är ett humanitärt projekt som skapades av kocken Adi Hădean. Tillsammans med dussintals frivilliga kockar lagar han varm mat till vårdpersonal vid Bukarests sjukhus och till äldre som bor isolerade. Teamet lagar och levererar 1 200 varma måltider om dagen, tack vare stöd från volontärer och donationer från företag och privatpersoner. ”Vi startade Solidar Social eftersom det behövdes, och hjälper till med det vi är bäst på: att laga mat åt människor. Alla bidrar på ett värdefullt sätt till en fungerande helhet. Att laga 1 200 varma måltider är inte lätt, så vi behöver stöd med allt möjligt: från råvaror till logistik och donerad skyddsutrustning”, säger Adi Hădean. Hittills har teamet bakom ”Solidar Social” levererat över 26 000 varma måltider till behövande.  På lång sikt vill Adi Hădean-stiftelsen utveckla det här humanitära projektet i hela Rumänien, för att på bästa möjliga sätt hjälpa dem som behöver det.

"Jag försöker alltid använda sociala medier för att göra nytta socialt“

Alin Engagerar sig för att avslöja falska nyheter Rumänien, Bukarest

När Alin såg att falsk information om covid-19 spreds i flödet på sociala medier visste han direkt: det här skulle hans ideella förening fokusera på. Internet förstärker alla sidor av människans natur, även de mindre trevliga. Människor har tillgång till kunskap som aldrig förr, men den konkurrerar med falsk information som sprider sig snabbt. Därför startade Alin ”Just” (fritt översatt ”om sanningen ska fram”), en serie Instagram-händelser som bemöter falsk information om covid-19 och förbättrar kritiskt tänkande. Två gånger i veckan kollar tusentals personer, och hundratals kommenterar händelserna och frågorna som läggs upp. Tittarna kan gissa om de just sett en verklig eller fejkad nyhetshändelse, och resultatet är ofta överraskande. Så gå till tillförlitliga källor och sprid inga fejknyheter! Läs vår korta vägledning om hur du upptäcker fejknyheter och myter om covid-19 här https://www.europarl.europa.eu/news/sv/headlines/priorities/eu-atgarder-mot-coronaviruset/20200326STO75917/desinformation-sa-kanner-du-igen-och-bemoter-myter-om-covid-19

"Det är viktigt att visa att vi bryr oss, särskilt i dessa svåra tider“

Ioana Hjälper äldre och utsatta släktingar Rumänien, Oradea

Att visa samhörighet och europeisk solidaritet är avgörande i dessa oroande och svåra tider. Ioana är ett utmärkt exempel på att det ofta finns någon närmare än du tror som behöver din hjälp. Det kan röra sig om praktiska saker, som att handla mat eller springa ärenden, eller mellanmänskliga, som att hålla någon sällskap på telefon eller med videosamtal. På grund av den sociala distanseringen finns det de som känner sig ensammare än vanligt, men det finns många verktyg att använda för att minimera de här känslorna. Genom att visa andra hur du tolkar #EuropeansAgainstCovid19 kan du själv bli en inspirationskälla för andra i ditt närområde och bidra till att skapa en positiv stämning och motståndskraft, precis som Ioana.