"Vårdpersonal riskerar att gå över trötthetsgränsen“

Bogdan, Samo and Tilen Tog fram en ny app vid EUvsVirus-hackaton, som hjälper vårdpersonal bedöma hur trötta de är Slovenien, Ljubljana

Under pandemin har vi alla insett att vårdpersonalen är våra hjältar. Men de är bara människor. Precis som vi blir de också trötta, men i deras fall kan det få allvarliga konsekvenser. ”Vårdpersonalen vill hjälpa till, det ligger i deras natur. De märker inte alltid att de behöver ta en paus, och ibland har de helt enkelt ingen möjlighet till det. De kanske inte inser hur trötta de egentligen är. Och då finns det risk för att göra misstag”, säger läkaren Bogdan Florea. Tillsammans med sitt team bestämde han sig för att utnyttja möjligheten att koppla upp saker till nätet. De utvecklade en teknik som de kallar BRNoutID. En telefonapp läser av användarens ögon och matchar resultaten med hjärnaktivitetsdata. Då får användaren exakt realtidsinfo om utbrändhet. Appen utvecklades vid EUvsVirus, kommissionens första onlinehackaton, som hölls för att hitta idéer mot covid-19-pandemin.

"Kampanjen #EMKrepi samlar slovenska företag och ungdomar för att få igång landets ekonomi“

Nika Uppmuntrar ungdomar att handla slovenskt under covid-19-krisen Slovenien, Ljubljana

Medan butiker i hela Slovenien känner av nedstängningens konsekvenser har kampanjen ”Europeiska ungdomskortet” (#EMKrepi) blivit en källa till hopp. Idén är enkel. Genom att gå med i programmet Europeiska ungdomskortet får slovener under 30 år olika förmåner av det lokala näringslivet. På det viset kan de också rädda en vän från konkurs. Det är Slovenska ungdomsbyrån Sloam som ligger bakom initiativet, där ungdomar uppmuntras att utveckla sin potential, bli en del av samhället och göra vettiga val. Programmet har redan över 120 000 kortinnehavare – 40 % av Sloveniens ungdom. ”Kortet ger olika förmåner, t.ex. 70 000 rabatter i hela Europa. #EMKrepi är den senaste nyheten. Den kommer att hjälpa ungdomar att i första hand köpa slovenska varor och tjänster de närmaste månaderna, och det i sin tur kommer att sätta fart på vår ekonomi”, förklarar Nika Stegovec.  

"Eftersom det först inte fanns några grupper eller modeller för att följa epidemin eller förutse hur den skulle utvecklas hjälpte vi gärna till“

Matjaž Leskovar och Leon Cizelj Två slovenska kärnkraftsingenjörer som såg till att förse myndigheterna med viktig statistik om covid-19-epidemins utveckling Slovenien, Ljubljana

I hela Europa sitter människor på helspänn. Det lättas gradvis på coronarestriktionerna, men fortfarande finns en verklig risk för en andra smittspridningsvåg. Det är bara med tiden – och närmare bestämt med statistikens hjälp – som det kommer att stå klart för oss när covid-19 kan förväntas vara ett minne blott. I Slovenien släpper Matjaž Leskovar och Leon Cizelj regelbundet färsk covid-19-statistik som har blivit en referenspunkt för de myndigheter som ansvarar för att planera nya åtgärder. Från början hade de inga sådana planer. Leskovar och Cizelj började sin covid-19-modellering av ren nyfikenhet och med hänsyn till att säkra beredskap i god tid, vilket är en konstant faktor på kärnenergiområdet. Statistiken ges ut av avdelningen för reaktorteknik vid Jožef Stefan-institutet och fokuserar på smittspridningen i Slovenien. Statistiken sprids också via en särskild YouTube-kanal.

"Vårt labb gör utvecklingen av ett vaccin snabbare och billigare“

Roman Leder en grupp som forskar på vacciner och behandlingar mot covid-19 Slovenien, Ljubljana

Runt om i Europa pågår otaliga coronavirusstudier och forskningen om covid-19 utvecklas för varje dag. Professor Roman Jerala bidrar till de internationella insatserna tillsammans med sitt forskarlag vid kemiinstitutet i Ljubljana. De arbetar med att utveckla läkemedel och vacciner mot det nya viruset. EU har spelat en ledande roll genom att stödja innovation och samordna den globala forskningsinsatsen, bland annat inom pandemiberedskap. Det handlar om epidemiologi, svarsåtgärder vid utbrott, utvecklingen av diagnostik, behandlingar och vacciner, och de resurser som behövs till sådan forskning. Kommissionen och medlemsländernas ministrar har enats om en första handlingsplan mot coronaviruset inom det europeiska forskningsområdet, med tio prioriterade åtgärder för att samordna kampen mot coronaviruset.

"Förutom att undervisa försöker jag peppa barnen och deras föräldrar“

Jerneja Undervisar på distans Slovenien, Ljubljana

För vissa barn har det varit traumatiskt att inte få gå till skolan, och inte veta när de kan gå till skolan igen. Lågstadieläraren Jerneja ser till att eleverna fortsätter sin skolgång, trots krisen. Hon försöker också ha en personlig relation till barnen och deras föräldrar, med ömsesidig förståelse och uppskattning. Många föräldrar sa att barnen saknade både kompisarna och läraren. Jerneja håller ständig kontakt med föräldrarna och anstränger sig för att kommunicera även med dem som saknar datorer och andra tekniska hjälpmedel. Hon använder olika telefonappar för att hålla kontakt med föräldrarna, som kan ringa henne och prata om barnens behov. ”Det är tråkigt att inte kunna träffa barnen”, säger Jerneja. Men det finns också positiva sidor med distansundervisningen. ”Jag ser mer kreativitet och samarbete än på många år.”

"Jag var bara tvungen att hjälpa“

Vladimir ser till att pendlare kan ta sig till jobbet Slovenien, Ljubljana

Covid-19-utbrottet har tvingat taxiförare över hela Europa att tänka lite kreativt, och många kör gärna ut mat och läkemedel. Men en hel del människor har fortfarande svårt att ta sig till jobbet. I Slovenien har lokaltrafiken tillfälligt lagts ned på grund av pandemin. När taxichauffören Vladimir Vidaković fick höra att hans mammas kollega nu måste gå en timme till fots för att komma till jobbet bestämde han sig för att köra henne gratis. När han insåg att många andra var i samma situation började han erbjuda sina tjänster till fler. Den här typen av solidariskt handlande ser vi över hela Europa. Sedan nedstängningen har taxiförbundet i Madrid beräknat att deras förare har gjort ungefär 75 000 gratis körningar med patienter och medicinsk utrustning.

"Jag ville hjälpa folk med akuta behov“

Jelena Tillverkar välbehövliga munskydd för sjukvårdspersonal Slovenien, Ljubljana

De stora modehusen använder sina produktionsanläggningar till att framställa munskydd, skyddshandskar och handsprit, medan mindre företag i modebranschen donerar sina vinster till goda ändamål. Modebranschen har verkligen dragit åt samma håll under de senaste veckorna. Konstnärer och formgivare reagerar ofta snabbt på samhällets behov. Konstnärer är till naturen smarta innovativa personer som kontinuerligt kommer med nya idéer och är djupt engagerade i sina kreativa uppdrag. Modeskaparen Jelena Proković har gått samman med andra modeskapare, kostymdesigner, stylister och sömmerskor i initiativet “Mask_Sign”, där de tillsammans sytt skyddsmasker från morgon till kväll. De framställde över 1 000 tvättbara bomullsmasker för vuxna och hundratals munskydd för barn som de donerade till de mest utsatta grupperna och till hälso- och sjukvårdspersonal