"Vårt vaccin kommer att skydda folk från coronavirus nu och i framtiden“

Matti Testar ett covid-19-vaccin som också kan skydda mot andra coronavirus Sverige, Stockholm

Efter tre månader med covid-19 på förstasidorna är det lätt att glömma bort att det finns många olika coronavirus. När restriktionerna är förbi ställs vi inför en avgörande fråga: Hur kan vi se till att ett vaccin också är effektivt mot framtida coronavirusutbrott? Matti Sällberg är professor i biomedicinsk analys och har jobbat med att besvara den här frågan sedan början av april. Då fick hans forskarlag anslag från EU inom ramen för projektet OpenCorona. ”Vårt vaccin är utformat på ett unikt sätt. Till skillnad från de flesta kliniska prövningar som bara fokuserar på s.k. spikeprotein, innehåller vår behandling också andra relevanta protein som är mindre covid-19-specifika. Tanken är att ta fram ett framtidssäkert vaccin”, förklarar Matti Sällberg. Planer finns redan på en klinisk fas 1-studie som ska genomföras på Karolinska universitetssjukhuset. Karolinska institutet har fått 3 miljoner euro i EU-anslag för forskning som bidrar till projektet OpenCorona.

"Språkkompis Online har redan parat ihop 2 100 nya och etablerade svenskar för språkträning“

Natassia Ger invandrare möjlighet att lära sig svenska genom videosamtal Sverige, Stockholm

Sedan 2013 har den ideella föreningen Kompis Sverige satt över 19 500 nya och etablerade svenskar i kontakt med varandra genom sociala aktiviteter, workshoppar och kompismatchningar. Språkkompis Online blev till när de insåg att SFI-studenter förlorade en stor del av sitt sociala liv när covid-19-epidemin bröt ut. Inom 48 timmar kom Kompis Sverige på en lösning i form av en ny kontakttjänst på nätet. ”Personer som lär sig svenska matchas med någon som kan språket flytande, så att de får kontakt och kan lära känna varandra genom videosamtal. Tanken är att både ge förstärkt språkträning och underlätta den sociala isoleringen”, säger Natassia, medgrundare till Kompis Sverige. För att bli språkkompis anmäler man sig på en särskild sajt, och hittills har över 3 000 personer tagit steget.

"Jag fattade att det här var min chans att göra något för samhället“

Edward jobbar i en barberartruck utanför Stockholms största sjukhus Sverige, Stockholm

Ibland är det obekvämt med ansiktsmasken på. Inte minst för vårdpersonal på långa skift som inte har tid att raka sig. Masken sitter inte tätt nog mot huden och det här kan irritera. Al är ägare till Honest Al's Barbershop i Stockholm. En av hans kunder, en sjuksköterska, påtalade det här för honom och Al beslöt sig för att hitta en lösning. Han körde ut till sjukhuset med sin barberartruck och började raka och ansa skägg, helt gratis. ”Det här är inte bara en rakning, det är en stund för dem själva när de kan få lite ro och slappna av. De tillbringar hela dagarna i korselden och att få den här lilla andningspausen gör skillnad,” berättar Al. Initiativet blev så populärt att han bad en barberarkonkurrent att hjälpa till utanför ett annat sjukhus. ”Vi har lärt känna varandra och nu har vi planer på att öppna en ny barberarshop tillsammans! Det här visar hur lite medmänsklighet och glädje kan förändra våra relationer till andra.”

"Det är ingen brist på svenskar som vill hjälpa andra i nöd“

Mattis och Oskar Startade en webbsida som sammanför dem som erbjuder och dem som behöver hjälp Sverige, Stockholm

I svåra tider kan en hjälpande hand göra stor skillnad för medmänniskor som inte själva kan sköta vardagssysslorna. Det här gäller inte bara riskgrupper i hemisolering, utan också dem som måste sitta i karantän på grund av underliggande hälsoproblem. Mattis och Oskar ville knyta samman dem som behöver hjälp och dem vill ge hjälp. Karantänsamverkan heter deras sajt. Tanken är att hjälpa personer i isolering genom att erbjuda ett tryggt och enkelt sätt att få kontakt med andra som kan ge dem assistans. Det här projektet drivs utan vinstsyfte och startades av de två bröderna och kompisen Simon Ström. Hur lätt det är att delta ser man direkt på startsidan. Där finns bara två knappar. På den ena står det ”Jag hjälper gärna till!” och på den andra ”Jag behöver hjälp”. När du anger ditt postnummer matchas du med andra i närområdet, och hittills har 1 000 personer anmält sig som frivilliga.

"Det är bara genom vetenskap, teknik, företagsamhet och mänskligt mod som vi kan vinna striden mot denna osynliga fiende“

Mouna jobbar med det första antikroppstestet för covid-19 i Sverige Sverige, Stockholm

Mouna överlevde en dramatisk resa som flykting och ses i dag som en av de mest framstående personerna inom svensk medicinteknik. Hon är läkare, neuroforskare, entreprenör och tv-personlighet. Mouna har varit en pionjär inom förebyggande hälsovård och individualiserad behandling. I kampen mot coronaviruset var hon en av initiativtagarna till ett privat initiativ för det första antikroppstestet för covid-19 i Sverige. Testet har validerats vetenskapligt av Akademiska sjukhuset i Uppsala och Uppsala universitet.

"Framtidens ledare sitter fast hemma, dagens eldsjälar hjälper dem att ta sig vidare“

Sophie och Måns ger högstadie- och gymnasieelever gratis läxhjälp i naturvetenskapliga ämnen Sverige, Stockholm

Som förälder är det ingen lätt uppgift att hjälpa barnen med matte eller fysik när skolan är stängd. Men det finns faktiskt mängder av kunniga studerande, lärare och andra entusiaster. Därför fick Sophie och Måns idén att bilda DoTheMath, ett frivilligt nätverk med godhjärtade människor som vill hjälpa till. Nu har de över 1 700 frivilliga som redan har hjälpt tusentals elever. Kontakta press@dothemath.se om du vill dra igång ett liknande initiativ i ditt eget land! De hjälper dig gärna att komma igång.

"När vi fick reda på att vårdsektorn saknade handsprit bestämde vi oss helt enkelt för att skala upp, anpassa tillverkningen och hjälpa till“

Anna donerar etanol för att mer handsprit ska kunna tillverkas Sverige, Åhus

Absolut vodka känner du säkert till. Nu under coronakrisen har företaget ställt om och ägnar i stället sina resurser åt handspritstillverkning. Absolut har donerat etanol till KiiltoClean AB, ett städföretag verksamt i Östeuropa, så att svensk vårdpersonal får den handsprit de behöver. Över hela Europa ser vi företag som ställer om sin verksamhet och hjälper till i kampen mot coronaviruset.