"Vi använder vår EU-finansierade forskning till att arbeta på ett nytt coronavirustest“

Maarten Utvecklade en ny typ av snabbtest Nederländerna, Eindhoven

Tack vare stödet från EU har professor Maarten Merkx från Eindhovens tekniska universitet kunnat ta fram en ny typ av snabbtest som spårar antikroppar mot virus i blodet via lysproteiner. Han arbetar nu med att tillämpa samma metod på coronaviruset. Den stora fördelen med denna metod är att testet kan göras direkt i blodet och signalen kan upptäckas med en smarttelefons kamera. Man vill också tillverka en pappersremsa som innehåller samma testkomponenter. Han kallar det för ”glow-in-the-dark” -diagnosen. När personer har virusantikroppar betyder det att de redan haft sjukdomen eller exponerats för viruset. Denna information skulle kunna vara mycket användbar för att kontrollera spridningen av sjukdomar såsom covid-19. Denna typ av antikroppstest är därför mycket viktig för dem som arbetar med sårbara personer, men även för att hjälpa oss alla att besluta om vi bör besöka våra nära och kära i en högriskgrupp eller om vi kan återvända till jobbet.

"EU finansierar vår forskning för att upptäcka och stävja virusutbrott“

Marion Leder ett projekt som med stöd från EU utvecklar teknik för att upptäcka och spåra smittsamma sjukdomar Nederländerna, Rotterdam

Europas främsta vetenskapsmän samlas för att bekämpa spridningen av coronaviruset och förbereda sig för framtida pandemier. Professor Marion Koopmans är chef för virusvetenskapliga fakulteten vid Erasmusuniversitetets medicinska centrum i Rotterdam. Hon har ägnat sin forskning åt att förstå virus av typen covid-19 . Professor Koopmans räknar med att den typ av utbrott som vi för närvarande upplever kommer att bli vanligare i framtiden till följd av den växande befolkningen och förändringar i klimatet och i vår markanvändning. Därför fokuserar hennes arbete på att vi ska vara bättre förberedda. För att hantera coronavirusutbrottet håller hennes team på att föra över genetiska uppgifter om viruset till verktyg som vi kan använda för att bekämpa det. Detta inbegriper snabbdiagnostester där man försöker förstå hur stor spridning viruset har och huruvida det redan finns någon immunitet bland befolkningen. Professor Koopmans är även en av de experter som bistår EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen med råd om EU-omfattande åtgärder för att hålla coronaviruspandemin under kontroll.

"Jag är stolt över att jag fortfarande kan transportera varor över hela Europa tack vare EU:s gröna körfält“

Fred Levererar samhällsviktiga varor mellan EU-länderna tack vare EU:s gröna körfält Nederländerna, Utrecht

EU:s inre gränser må vara stängda, men du har kanske sett en och annan lastbil som ibland passerat gränsen? Visste du att vi i Europa är beroende av dessa lastbilar för att transportera mat och andra samhällsviktiga varor för vidare distribution och försäljning? Fred är en av de många tusen lastbilschaufförer som vi alla är beroende av. Hans hårda arbete hjälper till att hålla varuhusens lager fulla och gör så att sjukhusen inte saknar livsviktig utrustning. Europeiska unionen har underlättat Freds resa. Den 23 mars uppmanade kommissionen medlemsländerna att tillåta alla godstransportfordon att passera kontroller och hälsokontroller på under en kvart. Den gav också råd om hur transportarbetare kan skyddas på bästa sätt mot covid-19.

"Aktivt lärande är mycket viktigt. Och var bättre kan du ägna dig åt detta än i ditt eget hem?“

Annieke tog fram en metod för lärande i hemmet för låg- och mellanstadieelever Nederländerna, Nijensleek

Annieke Otten undervisar på grundskolan De Bron i Nijensleek och ville göra karantänen till en möjlighet till effektivare lärande i hemmet för barn och föräldrar. Därför tog hon fram sin egen nätundervisningsmetod: Läroutmaningen! Den här heminlärningsmetoden blev en framgång över hela Nederländerna. Med lekar, pussel och upptäcktsfärder hjälper den barn med språk och räkning. De lär sig bråk med hjälp av apelsinklyftor, de lär sig räkna genom att samla mynt och de lär sig språk genom att plundra allt som börjar på S i hela skafferiet. Läroutmaningen finns på Facebook och Instagram och där Annieke lägger upp språk- och matteläxor fyra gånger i veckan. Läxorna väljs ut nationellt av olika lärare.

"Det sägs att det krävs en hel by för att fostra ett barn, och det stämmer helt och hållet“

Klinton ordnar fysiska aktiviteter på nätet för att hålla barnen igång och sysselsatta Nederländerna, Utrecht

Våra barn är framtiden både för våra egna länder och för Europa. Därför är det viktigt att de får ordentlig undervisning. Lärare i Nederländerna, precis som Klinton, organiserar nätaktiviteter som barn och föräldrar kan göra tillsammans. Det håller inte bara barnen igång, utan gör också hela familjen mer sammansvetsad. Eftersom utbildning är prioritet ett för så många, lägger EU ut material på nätet som alla har tillgång till. Hemmatid kan vara ett utmärkt tillfälle att stärka banden med andra i familjen, men också att pröva nya saker tillsammans. Lärarna runtom i EU-länderna arbetar som Klinton hårt med att hålla sina elever intresserade och sysselsatta.

"Eftersom vårt företag har resurser nog att bidra är det vår plikt att göra vad vi kan“

Arno ställde om tillverkningen till desinfektionsmedel för vårdsektorn Nederländerna, Groningen

Hooghoudt är ett familjedestilleri i nederländska Groningen. Det har varit funnits sedan 1888 och ägarna såg det som sin plikt att hjälpa sin stad i kampen mot pandemin. Idén kom från förste destillatör Frank Leystra. När han såg hur svårt det var för vårdpersonal att få tag i handsprit bestämde han sig för att tillverka den själv på destilleriet. De fösta beställningarna kom från ambulanstjänsten i Groningen och hemtjänsten TSN. Familjeföretaget har också varit i kontakt med stadens universitetssjukhus. En oväntad kris kräver nya lösningar, såsom denna. Ett nödstimulanspaket på 750 miljarder euro ska mildra konsekvenserna av virusutbrottet och 37 miljarder euro i EU-stöd bidrar redan nu till att rädda liv, jobb och företag.

"Applåderna värmer verkligen, och stödet folk visar för vårt jobb är helt otroligt“

Jan förstärker vårdteamen i kampen mot pandemin Nederländerna, Leiderdorp

Jan är allmänläkare och har arbetat skift på coronaavdelningen på sjukhuset i Leiderdorp. För tillfället har Jan och hans kolleger det ganska lugnt, men de förväntar sig ordentligt mycket mer att göra de kommande veckorna. Det stöd som lokalbefolkningen visat vårdpersonalen – applåder från fönster och balkonger varje kväll – berör dem djupt och ger dem mod att ta itu med de svårigheter som väntar dem. Alla arbetar ju inte inom vården, men alla kan visa solidaritet och hjälpa dem som arbetar i frontlinjen att hålla modet uppe.