Europeiska kommissionen lägger fram ett lagstiftningsförslag för Europaparlamentet.
Det finns ingen tidsfrist för när kommissionen ska lägga fram sina förslag
Kommissionskollegiet antar kommissionens förslag skriftligen (utan diskussion) eller muntligen (med diskussion). Vid omröstningar beslutar kommissionen med enkel majoritet.
Om man tycker att EU ska ta initiativ till lagstiftning finns det flera möjligheter: (…)
Det förslag som kommissionen lägger fram blir Europaparlamentets och rådets förslag till förordning (eller direktiv eller beslut) om [ämne].
Dokumentets referensnummer är sammansatt så här: COM(åååå)xxxx
Under sjunde mandatperioden (2009–2014) lade kommissionen fram 584 förslag inom medbeslutandeförfarandet/ det ordinarie lagstiftningsförfarandet, en ökning från 508 förslag under den sjätte mandatperioden (2004–2009) och 432 under den femte mandatperioden (1999-2004).
Under den sjunde mandatperioden utgjorde förslag inom ramen för medbeslutandeförfarandet/ det ordinarie lagstiftningsförfarandet 89 procent av alla de 658 lagstiftningsförslagen som kommissionen presenterade. Det kan jämföras med 49 procent under den sjätte mandatperioden (av totalt 1 041 förslag), 42 procent under den femte (av totalt 1 028 förslag) och 21 procent under den fjärde (1994-1999).
Europeiska kommissionen utarbetar lagstiftningsförslag på eget initiativ eller på begäran av andra EU-institutioner eller EU-länder, eller efter ett medborgarinitiativ. Ofta har den (…)
Under sin första behandling granskar Europaparlamentet kommissionens förslag och kan anta eller ändra det.
Det finns ingen tidsfrist för parlamentets första behandling
Vid omröstningarna i utskottet och i kammaren fattas beslut med enkel majoritet av de avgivna rösterna
När förslaget kommer till parlamentet börjar föredraganden och ”skuggföredragandena” (ledamöter som varje politisk grupp brukar utse för att följa ett förfarande) vanligen med (…)
Parlamentet antar parlamentets ståndpunkt vid första behandlingen.
Under sjunde mandatperioden (2009–2014) ansvarade miljöutskottet för 14 procent av ärenden inom medbeslutande/ ordinarie lagstiftningsförfarande, medan ekonomiutskottet ansvarade för 11 procent av dem, 10 procent av handelsutskottet och 10 procent av utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter.
Som jämförelse var fördelningen under den sjätte mandatperioden (2004-2009) följande: 20 procent av ärendena inom medbeslutandeförfarandet behandlades av miljöutskottet, 18,3 procent av utskottet för rättsliga frågor och 11,4 procent av transportutskottet.
Europaparlamentets talman hänvisar förslaget till ett av parlamentets utskott, vilket utser en föredragande som ansvarar för att utarbeta ett förslag till betänkande med förslag till (…)
Under sin första behandling kan rådet besluta att godta parlamentets ståndpunkt – vilket betyder att lagstiftningen antas – eller ändra den och skicka tillbaka förslaget till parlamentet för en andra behandling.
Det finns ingen tidsfrist för rådets första behandling
Rådet fattar beslut med kvalificerad majoritet, utom om dess ståndpunkt skiljer sig från kommissionens. I sådana fall krävs det enhällighet.
Ta reda på hur din regering ställer sig till föreslagen lagstiftning och skicka dina kommentarer och synpunkter till de berörda nationella myndigheterna.
Om rådet antar parlamentets ståndpunkt utan ändringar antas lagstiftningsakten och offentliggörs som Europaparlamentets och rådets direktiv (eller förordning eller beslut).
Om rådet i stället föreslår ändringar av parlamentets ståndpunkt vid första behandlingen blir slutresultatet rådets ståndpunkt vid första behandlingen
Under sjunde mandatperioden nådde man en överenskommelse om 85 procent av ärendena vid första behandlingen (415 av 488 slutfördes), jämfört med 72 procent under den sjätte mandatperioden (2004–2009) och 29 procent under den femte perioden (1999-2004).
Det tog i genomsnitt 17 månader under sjunde mandatperioden från det att kommissionen lade fram sitt förslag tills dess att lagstiftning som antagits vid första behandlingen skrevs under. Under sjätte mandatperioden tog det i genomsnitt 16 månader, och 11 månader under femte mandatperioden.
Rådet gör sitt förberedande arbete samtidigt som parlamentet genomför sin första behandling, men formellt får rådet bara grunda sin första behandling på parlamentets (…)
Parlamentet granskar rådets ståndpunkt och godtar den – vilket betyder att lagstiftningen antas – eller förkastar den – vilket betyder att lagstiftningen faller och hela förfarandet avslutas – eller föreslår ändringar och skickar tillbaka förslaget till rådet för en andra behandling.
Parlamentet har tre månader på sig att göra sin andra behandling, med möjlighet till en månads förlängning.
Det ansvariga parlamentsutskottet fattar beslut med enkel majoritet av de avgivna rösterna.
Parlamentet fattar beslut i kammaren med enkel majoritet av de avgivna rösterna om det godtar rådets ståndpunkt vid första behandlingen utan ändringar. Om parlamentet föreslår ändringar eller förkastar rådets ståndpunkt måste detta godkännas av en absolut majoritet av parlamentets ledamöter.
Det finns mycket små möjligheter att ändra den föreslagna texten. Ändringarna får bara syfta till att återinföra parlamentets tidigare ändringar, nå en kompromiss mellan parlamentet och rådet eller beakta en ny rättslig situation. Trots detta kan du ändå kontakta en Europaparlamentariker och be honom/henne rösta för eller emot enskilda ändringsförslag eller hela betänkandet.
Om parlamentet godtar rådets ståndpunkt vid första behandlingen antar det Europaparlamentets lagstiftningsresolution om rådets ståndpunkt vid första behandlingen. Lagstiftningsakten antas och offentliggörs som Europaparlamentets och rådets direktiv (eller förordning eller beslut.
Om Europaparlamentet röstar för att ändra rådets ståndpunkt antar det Europaparlamentets ståndpunkt fastställd vid andra behandlingen
Under sjunde mandatperioden antogs 40 av totalt 488 ärenden i det ordinarie lagstiftningsförfarandet (8 procent) genom en så kallad tidig andrabehandlingsöverenskommelse. Sådana överenskommelser innebär att rådets ståndpunkt vid första behandlingen först förhandlas fram (mellan parlamentet, rådet och kommissionen), varefter parlamentet antar den utan att föreslå ändringar, och i och med detta antas lagstiftningsakten. Det tog i genomsnitt 32 månader att nå sådana tidiga andrabehandlingsöverenskommelser.
Under den sjätte mandatperioden (2004–2009) antogs 10 procent av ärendena genom tidiga överenskommelser vid andra behandlingen, under i genomsnitt 25 månader. Under den femte mandatperioden antogs 25 procent av ärendena på detta sätt, under i genomsnitt 23 månader.
Europaparlamentet har tre månader (med möjlighet till förlängning till fyra månader) på sig att behandla rådets ståndpunkt. Rådets ståndpunkt lämnas först till det ansvariga (…)
Rådet granskar parlamentets ståndpunkt vid andra behandlingen. Antingen godtar det alla parlamentets ändringar – vilket innebär att lagstiftningsakten antas – eller så gör det inte det, och då sammankallas förlikningskommittén.
Rådet har tre månader på sig att göra sin andra behandling, med möjlighet till en månads förlängning.
Rådet röstar med kvalificerad majoritet om de av parlamentets ändringar som kommissionen har ställt sig positiv till och med enhällighet om ändringar som kommissionen har ställt sig negativ till.
Rådet får bara reagera på parlamentets ändringar. Du kan vända dig till din regering för att uttrycka dina åsikter om de enskilda ändringarna.
Om rådet godtar parlamentets ståndpunkt vid andra behandlingen antas lagstiftningsakten och offentliggörs som Europaparlamentets och rådets direktiv (eller förordning eller beslut).
Om rådet inte godtar parlamentets ståndpunkt vid andra behandlingen blir det inget officiellt dokument.
Under den sjunde mandatperioden beslutades 5 procent av alla medbeslutandeärenden vid andra behandlingen (undantaget tidiga andrabehandlingsöverenskommelser)- Det kan jämföras med 13 procent under den sjätte mandatperioden, och 24 procent under den femte.
Under sjunde mandatperioden pågick ärendena som gick till andra behandlingen (förutom tidiga överenskommelser) i genomsnitt 32 månader. Genomsnittstiden var lika lång under den sjätte mandatperioden, medan den var 24 månader under den femte.
Rådet har tre månader (med möjlighet till förlängning till fyra månader) på sig att granska parlamentets ståndpunkt vid andra behandlingen. Dessutom informeras det om hur (…)
Förlikningskommittén, som består av lika många parlamentsledamöter som företrädare för rådet, försöker nå en överenskommelse om ett gemensamt utkast. Om den inte lyckas med detta faller lagstiftningsakten och förfarandet avslutas. Om kommittén kommer fram till ett gemensamt utkast läggs detta fram för Europaparlamentet och rådet för en tredje behandling.
Förlikningskommittén måste sammankallas inom sex veckor (med möjlighet till förlängning till åtta veckor). Den har sex veckor (eller åtta om man kommer överens om det) på sig att enas om ett gemensamt utkast.
Parlamentets delegation till förlikningskommittén godkänner det gemensamma utkastet med absolut majoritet (för närvarande minst 15 av 28 röster), medan rådets företrädare vanligen fattar beslut med kvalificerad majoritet (även om det finns vissa undantagsfall då det krävs enhällighet).
Det är i princip helt omöjligt att införa ändringar, men du kan informera de Europaparlamentariker som ingår i förlikningskommittén och din regering om de delar som du inte anser bör ingå i den slutliga lagstiftningsakten.
Om kommittén lyckas nå en överenskommelse avger den ett ”gemensamt utkast” eller (den fullständiga titeln) ”gemensamt utkast godkänt av förlikningskommittén”.
Under sjunde mandatperioden gick 2 procent av ärendena (9 ärenden) till förlikning, en minskning från 5 procent (24 ärenden) under sjätte mandatperioden och 20 procent under den femte. Under de senaste åren har i regel ett eller två ärenden per år gått till förlikning.
Förlikningskommittén lyckades inte godkänna någon gemensam text om:
Taltelefonitjänster 1994
Värdepapperskommitté 1998
Arbetstidsdirektivet 2009
Förordningen om nya livsmedel 2011
Inom sex veckor (med möjlighet till förlängning till åtta veckor) efter det att rådet vägrat att anta parlamentets ståndpunkt vid andra behandlingen sammankallar rådets ordförande (…)
Europaparlamentet granskar det gemensamma utkastet och röstar i kammaren. Parlamentet får inte ändra det gemensamma utkastet. Om det förkastar utkastet eller inte reagerar på det antas inte lagstiftningsakten och förfarandet avslutas. Om parlamentet och rådet antar det gemensamma utkastet antas lagstiftningsakten.
Både Europaparlamentet och rådet måste agera inom sex veckor (eller åtta om de kommer överens om det) från och med det datum då det gemensamma utkastet godkändes.
Parlamentet godkänner det gemensamma utkastet med enkel majoritet av de avgivna rösterna. Rådet godkänner det gemensamma utkastet med kvalificerad majoritet.
Det gemensamma utkastet får inte ändras. Man kan bara uppmana parlamentsledamöterna och/eller sin regering att godkänna eller förkasta det.
Europaparlamentet antar en lagstiftningsresolution om gemensamt utkast godkänt av förlikningskommittén där det antingen godkänner eller förkastar det gemensamma utkastet.
Rådet lägger inte fram något officiellt dokument.
Om det gemensamma utkastet godkänns antas lagstiftningsakten och offentliggörs som Europaparlamentets och rådets direktiv (eller förordning eller beslut).
Hittills har parlamentet förkastat tre gemensamma utkast:
Skydd för biotekniska uppfinningar 1995
Övertagandebud 2001
Hamntjänster 2003
Rådet har aldrig förkastat ett gemensamt utkast
De ärenden som antogs efter förlikning pågick i genomsnitt i 29 månader – från kommissionens förslag till undertecknandet – under sjunde mandatperioden, jämfört med 43 månader under sjätte mandatperioden, och 31 månader under den femte.
Det gemensamma utkastet läggs fram samtidigt för parlamentet och rådet för godkännande. Det finns ingen bestämmelse om någon viss ordningsföljd när de två (…)
Rådet granskar det gemensamma utkastet. Det får inte ändra det. Om rådet förkastar utkastet eller inte reagerar på det faller lagstiftningsakten och förfarandet avslutas. Om det godkänner utkastet och parlamentet också gör det antas lagstiftningsakten
Både Europaparlamentet och rådet måste agera inom sex veckor (eller åtta om de kommer överens om det) från och med det datum då det gemensamma utkastet godkändes.
Parlamentet godkänner det gemensamma utkastet med enkel majoritet av de avgivna rösterna. Rådet godkänner det gemensamma utkastet med kvalificerad majoritet.
Det gemensamma utkastet får inte ändras. Man kan bara uppmana parlamentsledamöterna och/eller sin regering att godkänna eller förkasta det.
Europaparlamentet antar en lagstiftningsresolution om gemensamt utkast godkänt av förlikningskommittén där det antingen godkänner eller förkastar det gemensamma utkastet.
Rådet lägger inte fram något officiellt dokument.
Om det gemensamma utkastet godkänns antas lagstiftningsakten och offentliggörs som Europaparlamentets och rådets direktiv (eller förordning eller beslut).
Hittills har parlamentet förkastat tre gemensamma utkast:
Skydd för biotekniska uppfinningar 1995
Övertagandebud 2001
Hamntjänster 2003
Rådet har aldrig förkastat ett gemensamt utkast
De ärenden som antogs efter förlikning pågick i genomsnitt i 43,9 månader – från kommissionens förslag till undertecknandet – under sjätte valperioden, jämfört med 31,9 månader under femte valperioden. Förfarandena under sjätte valperioden pågick som kortast i 28,8 månader och som längst i 159,4 månader.
Det gemensamma utkastet läggs fram samtidigt för parlamentet och rådet för godkännande. Det finns ingen bestämmelse om någon viss ordningsföljd när de två (…)
När både Europaparlamentet och rådet har godkänt den slutliga texten i ett lagstiftningsförslag undertecknas den av parlamentets talman, rådets ordförande och båda institutionernas generalsekreterare. Efter undertecknandet offentliggörs texterna i EU:s officiella tidning och blir officiella.
Om ett lagstiftningsförslag förkastas någon gång under förfarandet, eller om parlamentet och rådet inte lyckas enas om en kompromiss, antas inte förslaget och förfarandet avslutas. Ett nytt förfarande kan inledas enbart om kommissionen lägger fram ett nytt förslag.
När förslaget kommer till parlamentet börjar föredraganden och ”skuggföredragandena” (ledamöter som varje politisk grupp brukar utse för att följa ett förfarande) vanligen med att samla in synpunkter från de berörda parterna. Du kan framföra dina synpunkter till dem, till en annan av utskottets ledamöter eller till någon annan Europaparlamentariker.
Under utskottsstadiet kan alla ledamöter lägga fram ändringsförslag, men ändringsförslag som ska tas upp i kammaren måste läggas fram av det ansvariga utskottet, en politisk grupp eller minst 40 av parlamentets ledamöter.
Ibland anordnar utskotten offentliga utfrågningar som allmänheten kan ha möjlighet att delta i.
Utskotts- och plenarsammanträdena direktsänds på webben: EPTV
Du kan kontakta någon av Europaparlamentarikerna för att tala om vilka ändringsförslag du anser är bra eller dåliga.
De nationella parlamentens roll
Yttranden från Regionkommittén och Europeiska ekonomiska och sociala kommittén
Observera: Sedan Amsterdamfördraget trädde i kraft kan man slutföra ett ordinarie lagstiftningsförfarande vid första behandlingen. På senare år har det blivit allt vanligare att man når överenskommelser redan vid första behandlingen.
Observera: När de två lagstiftande institutionerna försöker nå en överenskommelse vid första behandlingen anordnar de ofta informella möten med företrädare för parlamentet (föredraganden och eventuella skuggföredragande), rådet (arbetsgruppens ordförande och/eller Coreper) och kommissionen (den avdelning som ansvarar för ärendet och kommissionens generalsekreterare). Dessa kallas ”trepartsmöten".
Målet är att se till att rådet kan godta de ändringar som parlamentet antar i kammaren. Kommissionen fungerar ofta som medlare och hjälper till med utformningen av dessa kompromisstexter.
Delegationens organisation
Parlamentet
Rådet
Första behandlingen
Andra behandlingen
Förlikning
Tredje behandlingen
Särskilda bestämmelser
I dessa fall ska Europaparlamentet och rådet till kommissionen översända utkastet till akt tillsammans med sina ståndpunkter vid första och andra behandlingen. Europaparlamentet eller rådet kan när som helst under förfarandet inhämta kommissionens yttrande, vilket kommissionen också kan avge på eget initiativ. Om den bedömer att det är nödvändigt, kan den också delta i förlikningskommittén i enlighet med punkt 11.
EN C 326/174 Europeiska unionens officiella tidning 26.10.2012