Peace Plus-programmet for Nordirland

Formålet med EU's Peace Plus-program er at støtte fred og forsoning og fremme social, økonomisk og regional stabilitet og samarbejde i Nordirland og den tilgrænsende region i Irland.

Retsgrundlag

Retsgrundlaget for det femte Peace-program (Peace Plus-programmet), der dækker programperioden 2021-2027, er forordning (EU) 2021/1059 af 24. juni 2021 og forordning (EU) 2021/1060 af 24. juni 2021.

Baggrund

Fredsprocessen i Nordirland har modtaget økonomisk støtte fra EU siden 1989 gennem både EU's regionalpolitik og EU's bidrag til Den Internationale Fond for Irland (IFI).

I 1995 blev det første Peace-program (1995-1999) godkendt. I marts 1999 besluttede Det Europæiske Råd, at det særlige støtteprogram skulle fortsætte indtil 2004 under navnet Peace II. Programmet blev efterfølgende forlænget til 2006. Disse to programmer blev efterfulgt af Peace III, der dækkede programmeringsperioden 2007-2013, og Peace IV, der dækkede programmeringsperioden 2014-2020.

Ved en folkeafstemning, der blev afholdt den 23. juni 2016, stemte flertallet af vælgerne (51,9 %) for, at Det Forenede Kongerige skulle forlade Den Europæiske Union. Det Forenede Kongerige forlod EU den 31. januar 2020. Nordirland har i betydeligt omfang nydt godt af EU-finansiering, og Det Forenede Kongeriges udtræden vakte bekymring på længere sigt i en række sektorer i Nordirland samt med hensyn til fredsprocessen og det grænseoverskridende samarbejde efter 2020 (Nordirland er det eneste område i Det Forenede Kongerige, som deler en landegrænse med en EU-medlemsstat, og efter brexit er der nu i praksis en ydre EU-grænse på øen Irland).

Peace IV-programmet og Interreg VA-programmet fik stor opmærksomhed under forhandlingerne om betingelserne for Det Forenede Kongeriges udtræden. En forpligtelse til at sikre programmernes fortsættelse indtil deres afslutning i 2023 blev medtaget i udtrædelsesaftalen mellem Det Forenede Kongerige og EU. I den forbindelse blev Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2019/491 vedtaget den 25. marts 2019 med det formål at gøre det muligt at videreføre de territoriale samarbejdsprogrammer Peace IV (Irland-Det Forenede Kongerige) og Det Forenede Kongerige-Irland (Irland-Nordirland-Scotland).

Mål og prioriteter

Peace Plus-programmet er et nyt grænseoverskridende EU-program, der skal styrke fred, forsoning og grænseoverskridende samarbejde mellem Irland og Nordirland. Det kombinerer de tidligere Interreg- og Peace-finansieringsområder i et nyt program for programmeringsperioden 2021-2027.

Peace Plus-programmet er rettet mod investeringer på seks centrale tematiske områder:

  1. Opbygning af fredelige og blomstrende samfund
  2. Socioøkonomisk genopretning og omstilling
  3. Styrkelse af og investering i vores unge
  4. Sunde og inklusive samfund
  5. Støtte til en bæredygtig og bedre forbundet fremtid
  6. Opbygning og integration af partnerskaber og samarbejde.

Inden for hvert tematisk område er der flere investeringsområder, der har et mere specifikt fokus, eller som er rettet mod bestemte organisationer såsom lokale myndigheder eller samfundsgrupper. Der er i alt 22 investeringsområder.

Finansiering

Mellem 1995 og 2020 var der fire Peace-programmer med et finansielt bidrag på 1,6 mia. EUR. Mens Peace I (1995-1999) og Peace II (2000-2006) modtog støtte fra samtlige strukturfonde, finansieredes Peace III og Peace IV (2007-2013 og 2014-2020) udelukkende af Den Europæiske Fond for Regionaludvikling (EFRU).

I perioden 2021-2027 vil EU finansiere Peace Plus-programmet med 235 mio. EUR fra EFRU's tildeling til europæisk territorialt samarbejde. Sammen med Det Forenede Kongeriges finansielle bidrag og yderligere national medfinansiering fra Irland og Nordirland vil Peace Plus-programmet tilvejebringe en samlet investering på 1,1 mia. EUR.

Forvaltning

Det område, der var berettiget til at indgå i Peace Plus-programmet, består af Nordirland og grænseregionen i Irland (sidstnævnte omfatter "countierne" Louth, Monaghan, Cavan, Leitrim, Sligo og Donegal).

Peace-Plus forvaltes på en integreret måde, hvor Det Forenede Kongeriges bidrag integreres i programmet som eksterne formålsbestemte indtægter. Organet for Særlige EU-programmer er forvaltningsmyndighed for Peace Plus-programmet. Det er et af de seks grænseoverskridende organer, der er oprettet i henhold til Belfastaftalen.

Resultater

Peace-programmerne har givet mulighed for deltagelse og dialog og gjort det muligt at bringe beslutningstagningen og ansvaret for lokalsamfundsudviklingen tættere på befolkningen (dvs. de har anvendt en "bottom-up-tilgang"). De har finansieret en lang række projekter, herunder projekter til støtte for ofre og overlevende, unge, SMV'er, infrastruktur- og byfornyelsesprojekter samt projekter, der støtter indvandrere og etnisk mangfoldighed i samfundet som helhed.

Som noget væsentligt kan det nævnes, at disse programmer nu betragtes som eksempler på en fredsopbygningspolitik, der kan tjene til inspiration i det øvrige Europa og i andre regioner.

Europa-Parlamentets rolle

Parlamentet har altid støttet EU's finansielle bidrag til Peace-programmerne. Efter resultatet af den britiske folkeafstemning udtrykte Parlamentet i sin beslutning af 5. april 2017 om forhandlingerne med Det Forenede Kongerige bekymring over konsekvenserne af Det Forenede Kongeriges udtræden af EU og fremhævede nødvendigheden af at sikre fred i Nordirland og Irland.

I sin beslutning af 11. september 2018 om virkningen af EU's samhørighedspolitik på Nordirland noterede Parlamentet sig Kommissionens forslag om at videreføre Peace- og Interreg-programmerne samt det britiske positionspapir fra april 2018 om fremtiden for samhørighedspolitikken, hvori Det Forenede Kongerige erklærede sig rede til sammen med den nordirske regering, den irske regering og EU at undersøge mulighederne for en eventuel efterfølger til Peace IV-programmet. Parlamentet fandt, at EU's støtte til territorialt samarbejde, især med hensyn til grænseoverskridende projekter og projekter på tværs af befolkningsgrupperne, bør videreføres i lyset af resultaterne af de særlige EU-samhørighedsprogrammer for Nordirland, navnlig Peace-og Interreg-programmerne, som er særligt vigtige for stabiliteten i regionen.

Parlamentet støttede i sin rolle som medlovgiver om samhørighedspakken (i dette tilfælde om forordningen om fælles bestemmelser og forordningen om særlige bestemmelser for støtte fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling til målet om europæisk territorialt samarbejde) kraftigt videreførelsen af Peace-programmerne i perioden 2021-2027.

 

Marek Kołodziejski