Εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση

Σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας, η βασική ευθύνη για τη λήψη αποφάσεων για τις πολιτικές εκπαίδευσης και κατάρτισης εναπόκειται σε κάθε κράτος μέλος, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να λειτουργεί αποκλειστικά με ρόλο υποστηρικτικό. Ωστόσο, ορισμένες μελλοντικές προκλήσεις είναι κοινές για όλα τα κράτη μέλη – μεταξύ των οποίων οι γηράσκουσες κοινωνίες, η έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού, ο παγκόσμιος ανταγωνισμός και η προσχολική εκπαίδευση – και, ως εκ τούτου, ζητούν κοινές απαντήσεις και συνεργασία και αμοιβαία μάθηση μεταξύ των χωρών[1].

Νομική βάση

Η επαγγελματική εκπαίδευση αναγνωρίστηκε επισήμως ως τομέας κοινοτικής αρμοδιότητας από τη Συνθήκη της Ρώμης το 1957, η εκπαίδευση όμως αναγνωρίστηκε επίσημα ως τομέας που εμπίπτει στην αρμοδιότητα της Ένωσης από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, το 1992. Η Συνθήκη προβλέπει ότι «η Κοινότητα συμβάλλει στην ανάπτυξη παιδείας υψηλού επιπέδου, ενθαρρύνοντας τη συνεργασία μεταξύ κρατών μελών και, αν αυτό απαιτείται, υποστηρίζοντας και συμπληρώνοντας τη δράση τους, σεβόμενη ταυτόχρονα πλήρως την αρμοδιότητα των κρατών μελών για το περιεχόμενο της διδασκαλίας και την οργάνωση του εκπαιδευτικού συστήματος, καθώς και την πολιτιστική και γλωσσική τους πολυμορφία».

Η Συνθήκη της Λισαβόνας διατήρησε τις διατάξεις σχετικά με το ρόλο της ΕΕ στους τομείς της εκπαίδευσης και της κατάρτισης (Τίτλος XII, άρθρα 165 και 166), προσθέτοντας μια διάταξη η οποία μπορεί να περιγραφεί ως οριζόντια «κοινωνική ρήτρα». Μάλιστα, στο άρθρο 9 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) αναφέρεται ότι: «κατά τον καθορισμό και την εφαρμογή των πολιτικών και των δράσεων της, η Ένωση συνεκτιμά τις απαιτήσεις που συνδέονται με την προαγωγή υψηλού επιπέδου απασχόλησης, με τη διασφάλιση της κατάλληλης κοινωνικής προστασίας, με την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού καθώς και με υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, κατάρτισης και προστασίας της ανθρώπινης υγείας».

Επιπλέον, ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρει ότι: «Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση και στην πρόσβαση στην επαγγελματική και συνεχή κατάρτιση» (άρθρο 14) και έχει «δικαίωμα προς εργασία και την άσκηση επαγγέλματος, το οποίο επιλέγει ή αποδέχεται ελεύθερα» (άρθρο 15).

Στόχοι

Τόσο στις πολιτικές όσο και στις δράσεις της, η Ένωση πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις απαιτήσεις που συνδέονται με την προώθηση υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης και την διά βίου κατάρτιση, την κινητικότητα των εκπαιδευομένων και των εκπαιδευτικών στην Ευρώπη και την ανάπτυξη του αισθήματος του ανήκειν στην Ένωση. Για τον σκοπό αυτό, σε ανακοίνωση που εξέδωσε τον Σεπτέμβριο 2020 (COM(2020)0625), η Επιτροπή παρουσίασε τις αδρές γραμμές ενός «Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης» με έξι διαστάσεις: ποιότητα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, ένταξη, πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, εκπαιδευτικοί και εκπαιδευτές, τριτοβάθμια εκπαίδευση, γεωπολιτική διάσταση. Σε συνέχεια της ανακοίνωσης της Επιτροπής, τον Φεβρουάριο του 2021, το Συμβούλιο ενέκρινε ψήφισμα σχετικά με ένα στρατηγικό πλαίσιο για την ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης προς τον Ευρωπαϊκό Χώρο Εκπαίδευσης και πέραν αυτού (2021-2030). Το ψήφισμα αυτό περιλαμβάνει έναν κατάλογο με τους στόχους που πρέπει να επιτευχθούν κατά τα επόμενα έτη:

  • το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 15 ετών με χαμηλές επιδόσεις στην ανάγνωση, τα μαθηματικά και τις θετικές επιστήμες θα πρέπει να είναι χαμηλότερο από 15 % έως το 2030 (ποσοστό 2020: 22,5 % για την ανάγνωση, 22,9 % για τα μαθηματικά και 22,3 % για τις θετικές επιστήμες)·
  • το ποσοστό των μαθητών που φοιτούν στο όγδοο έτος σχολικής εκπαίδευσης με ανεπαρκή γραμματισμό εργαλείων πληροφορικής θα πρέπει να είναι χαμηλότερο του 15 % έως το 2030·
  • τουλάχιστον το 96% των παιδιών ηλικίας μεταξύ 3 ετών και της ηλικίας έναρξης της υποχρεωτικής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης θα πρέπει να συμμετέχει σε προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα έως το 2030 (ποσοστό 2020: 94,8%)·
  • το ποσοστό των ατόμων που εγκαταλείπουν πρόωρα την εκπαίδευση και κατάρτιση θα πρέπει να είναι χαμηλότερο του 9% έως το 2030 (ποσοστό 2020: 10,2%)·
  • το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 25 έως 34 ετών που έχει ολοκληρώσει κάποιο κύκλο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πρέπει να είναι τουλάχιστον 45% (ποσοστό 2020: 40,3%)·
  • το ποσοστό των αποφοίτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης που επωφελούνται από τη μάθηση που βασίζεται στην εργασία κατά τη διάρκεια των σπουδών τους θα πρέπει να ανέρχεται τουλάχιστον σε 60 % έως το 2025·
  • τουλάχιστον το 47% των ενηλίκων ηλικίας 25 έως 64 ετών θα πρέπει να έχει συμμετάσχει σε δράση μάθησης κατά τους τελευταίους 12 μήνες, έως το 2025.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο στρατηγικό πλαίσιο για την ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης («Εκπαίδευση και κατάρτιση 2020» – «ΕΚ 2020»), ο δείκτης ψηφιακών δεξιοτήτων αποτελεί τη βασική καινοτομία. Οι δείκτες που εγκρίθηκαν θα πρέπει να παρακολουθούνται μέσω ενός οργάνου διακυβέρνησης που θα συσταθεί για την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης.

Επιτεύγματα

A. Πρόγραμμα Erasmus+

Το Erasmus+ είναι το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό για την περίοδο 2021-2027. Οι συγκεκριμένοι στόχοι τους οποίους επιδιώκει το πρόγραμμα Erasmus+ είναι: 1) βελτίωση του επιπέδου των κύριων ικανοτήτων και δεξιοτήτων, λαμβανομένης ιδίως υπόψη της σχέσης τους με την αγορά εργασίας και της συμβολής τους σε μια κοινωνία με συνοχή· 2) μέριμνα για ποιοτικές βελτιώσεις, αριστεία στην καινοτομία, καθώς και διεθνοποίηση στο επίπεδο των ιδρυμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης· 3) προώθηση της ανάδυσης του ευρωπαϊκού τομέα διά βίου μάθησης και της ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με αυτόν, καθώς σκοπός του είναι να συμπληρώνει τις μεταρρυθμιστικές πολιτικές σε εθνικό επίπεδο· 4) ενίσχυση της διεθνούς διάστασης της εκπαίδευσης και της κατάρτισης· βελτίωση της διδασκαλίας και της εκμάθησης γλωσσών. Όσον αφορά τον τομέα της εκπαίδευσης, το πρόγραμμα υλοποιεί τους στόχους αυτούς μέσα από ένα πλαίσιο βασικών δράσεων:

  • Βασική δράση 1: Μαθησιακή κινητικότητα ατόμων·
  • Βασική δράση 2: συνεργασία για καινοτομία και ανταλλαγή καλών πρακτικών·
  • Βασική δράση 3: υποστήριξη πολιτικών μεταρρυθμίσεων.

B. Εκπαίδευση και απασχόληση

Τον Ιούλιο του 2020, η Επιτροπή δημοσίευσε ανακοίνωση με τίτλο «Ευρωπαϊκή στρατηγική δεξιοτήτων για βιώσιμη ανταγωνιστικότητα, κοινωνική ισότητα και ανθεκτικότητα» (COM(2020)0274), προτείνοντας δώδεκα δράσεις για να βοηθηθούν ιδιώτες και επιχειρήσεις ώστε να αναπτύξουν περισσότερες και καλύτερες δεξιότητες:

  • Δράση 1: Θέσπιση ενός «Συμφώνου Δεξιοτήτων»·
  • Δράση 2: ενίσχυση της συλλογής πληροφοριών για τις ανάγκες σε δεξιότητες·
  • Δράση 3: στήριξη της ΕΕ για εθνική στρατηγική δράση στον τομέα της αναβάθμισης δεξιοτήτων·
  • Δράση 4: πρόταση σύστασης του Συμβουλίου για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση·
  • Δράση 5: ανάπτυξη της πρωτοβουλίας «Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια» και αναβάθμιση δεξιοτήτων των επιστημόνων·
  • Δράση 6: ανάπτυξη δεξιοτήτων που θα συνοδεύουν τη διττή ψηφιακή και οικολογική μετάβαση·
  • Δράση 7: αύξηση του αριθμού των αποφοίτων STEM (θετικές επιστήμες, τεχνολογία, μηχανική και μαθηματικά)· προώθηση επιχειρηματικών και εγκάρσιων δεξιοτήτων·
  • Δράση 8: ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωής·
  • Δράση 9: πρωτοβουλία για μεμονωμένους λογαριασμούς μάθησης·
  • Δράση 10: ευρωπαϊκή προσέγγιση για τα μικροδιαπιστευτήρια·
  • Δράση 11: νέα πλατφόρμα Europass·
  • Δράση 12: βελτίωση του πλαισίου για την αποδέσμευση επενδύσεων σε δεξιότητες από τα κράτη μέλη και τα άτομα.

C. Άλλες επιδιώξεις

Κατά την τελευταία πενταετία, το Συμβούλιο ενέκρινε σειρά συστάσεων με στόχο την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης. Για παράδειγμα, μετά την έγκριση του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, ο οποίος αναγνωρίζει ότι «τα παιδιά έχουν δικαίωμα σε οικονομικά προσιτή και υψηλής ποιότητας προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα», το Συμβούλιο ενέκρινε, στα τέλη Μαΐου 2019, σύσταση για συστήματα προσχολικής εκπαίδευσης και φροντίδας υψηλής ποιότητας.Εκφράζοντας αυξανόμενη ανησυχία για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι συστάσεις επικεντρώθηκαν επίσης στην προώθηση των κοινών αξιών, της εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς και της ευρωπαϊκής διάστασης της διδασκαλίας (Μάιος 2018), στην αυτόματη αμοιβαία αναγνώριση των προσόντων και των περιόδων μάθησης στο εξωτερικό (Νοέμβριος 2018) και στη βελτίωση της διδασκαλίας και της εκμάθησης γλωσσών (Μάιος 2019). Το Συμβούλιο ενέκρινε, επίσης, ψήφισμα περί στρατηγικού πλαισίου για την ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης με στόχο τον Ευρωπαϊκό Χώρο Εκπαίδευσης και πέραν αυτού (Φεβρουάριος 2021).

Στις 18 Ιανουαρίου 2022, η Επιτροπή δρομολόγησε μια νέα δέσμη μέτρων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, η οποία περιλαμβάνει μια ευρωπαϊκή στρατηγική για τα πανεπιστήμια και μια πρόταση σύστασης του Συμβουλίου σχετικά με τη διακρατική συνεργασία στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το Συμβούλιο ανταποκρίθηκε στις δύο αυτές πρωτοβουλίες τον Απρίλιο του ίδιου έτους, εκδίδοντας συμπεράσματα σχετικά με μια ευρωπαϊκή στρατηγική για την ενδυνάμωση των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και μια σύσταση για τη δημιουργία γεφυρών για αποτελεσματική ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οι πράξεις αυτές έχουν ως στόχο:

  • να βοηθήσουν τα ευρωπαϊκά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να συμβάλουν στη διαμόρφωση βιώσιμων και ανθεκτικών οικονομιών και να καταστήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση πιο πράσινη, πιο συμπεριληπτική και πιο ψηφιακή·
  • να εντατικοποιήσουν τη διακρατική συνεργασία και να επεκτείνουν το πεδίο εφαρμογής της, καθώς και να αναπτύξουν μια γνήσια ευρωπαϊκή διάσταση στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που θα εδράζεται σε κοινές αξίες.

Οι σπουδαστές δεν αποτελούν το μοναδικό επίκεντρο των πρωτοβουλιών της ΕΕ στον τομέα της εκπαίδευσης. Το 2020, η Επιτροπή εγκαινίασε το ευρωπαϊκό βραβείο καινοτόμου διδασκαλίας, το οποίο έχει ως στόχο:

  • να τιμήσει τα επιτεύγματα των εκπαιδευτικών και των σχολείων και να αναγνωρίσει το έργο τους·
  • να εντοπίσει και να προωθήσει εξέχουσες πρακτικές διδασκαλίας και μάθησης·
  • να παράσχει τα μέσα για την αμοιβαία μάθηση·
  • να αναδείξει τη σημασία του προγράμματος Erasmus+ για τη συνεργασία μεταξύ εκπαιδευτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο (π.χ. ακαδημίες εκπαιδευτικών Erasmus+) και τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης.

Τέλος, το Συμβούλιο δημοσίευσε σύσταση σχετικά με τους δρόμους προς τη σχολική επιτυχία, η οποία εγκρίθηκε από τα κράτη μέλη στις 28 Νοεμβρίου 2022. Η σύσταση αυτή αποσκοπεί στη διασφάλιση καλύτερων εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων για όλους τους εκπαιδευόμενους, ενισχύοντας τις επιδόσεις σε βασικές δεξιότητες και μειώνοντας την πρόωρη εγκατάλειψη της εκπαίδευσης και της κατάρτισης. Υιοθετεί μια ολιστική προσέγγιση της σχολικής επιτυχίας, εξετάζοντας τόσο τα εκπαιδευτικά επιτεύγματα και την εκπαιδευτική επιτυχία όσο και την ευημερία στο σχολείο. Η σύσταση καταργεί και αντικαθιστά τη σύσταση του Συμβουλίου του 2011 σχετικά με πολιτικές για τη μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου.

Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Το Κοινοβούλιο ανέκαθεν υποστήριζε τη στενή συνεργασία μεταξύ κρατών μελών στους τομείς της εκπαίδευσης και της κατάρτισης και ενθαρρύνει την ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής διάστασης στις εκπαιδευτικές πολιτικές των κρατών μελών. Συμμετέχει ενεργά στον κύκλο πολιτικής που συνδέεται με το ΕΚ 2020.

A. Πρόγραμμα Erasmus+

Στο ψήφισμά του της 14 Σεπτεμβρίου 2017, το Κοινοβούλιο αναγνώρισε τον εξαιρετικά θετικό αντίκτυπο του προγράμματος Erasmus+. Υπογράμμισε ότι το νέο πρόγραμμα θα πρέπει να είναι πιο ανοικτό και προσιτό και επέστησε την προσοχή στις δυσκολίεςπου συνδέονται με την αναγνώριση του ευρωπαϊκού συστήματος μεταφοράς διδακτικών μονάδων (ECTS). Ζήτησε να δημιουργηθεί μια ευρωπαϊκή φοιτητική ηλεκτρονική κάρτα, η οποία θα παρέχει στους σπουδαστές πρόσβαση σε υπηρεσίες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι βουλευτές τόνισαν την ανάγκη προώθησης της ενεργού συμμετοχής στα κοινά, της αγωγής του πολίτη και της ευρωπαϊκής ταυτότητας μέσω αυτού του προγράμματος. Στις 13 Μαρτίου 2019, στο πλαίσιο του Brexit, το Κοινοβούλιο ενέκρινε επίσης ψήφισμα σχετικά με τη συνέχιση των εν εξελίξει δραστηριοτήτων μαθησιακής κινητικότητας του προγράμματος Erasmus+ στο πλαίσιο της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Τον Μάιο του 2021, το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ενέκριναν τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/817 για τη θέσπιση του προγράμματος Erasmus+ για την περίοδο 2021-2027. Με προϋπολογισμό άνω των 26,6 δισεκατομμυρίων ευρώ (έναντι 14,7 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά την προηγούμενη περίοδο), η νέα έκδοση του εν λόγω προγράμματος στοχεύει στην αύξηση της συμμετοχής των ατόμων με λιγότερες ευκαιρίες λόγω π.χ. αναπηρίας, γεωγραφικής απομόνωσης ή φτώχειας. Το Erasmus+ θα στηρίξει τη διά βίου μάθηση για ενήλικες εκπαιδευόμενους. Οι διοικητικές διατυπώσεις θα απλουστευθούν και η πρόσβαση στα διαρθρωτικά ταμεία θα είναι δυνατή μέσω μιας «σφραγίδας αριστείας» για έργα που δεν επιλέγονται στο πλαίσιο του προγράμματος. Τέλος, το πρόγραμμα θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της Ένωσης για το κλίμα μέσω μέτρων για τη μείωση του κλιματικού αποτυπώματος.

B. Εκπαίδευση και απασχόληση

Η Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας (CULT) και η Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (EMPL) έχουν καταρτίσει κοινή έκθεση πρωτοβουλίας σχετικά με την ανακοίνωση της Επιτροπής με θέμα το «Νέο Θεματολόγιο Δεξιοτήτων για την Ευρώπη». Το Κοινοβούλιο ενέκρινε το σχετικό ψήφισμα στις 14 Σεπτεμβρίου 2017. Ζητεί μια ολιστική προσέγγιση στην εκπαίδευση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων, καλώντας τα κράτη μέλη να εστιάσουν όχι μόνο στις δεξιότητες απασχολησιμότητας αλλά και σε άλλες δεξιότητες που είναι χρήσιμες για την κοινωνία.

Οι επιτροπές CULT και EMPL συνέταξαν, επίσης, από κοινού μια νομοθετική έκθεση σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής για την επικαιροποίηση του πλαισίου Europass. Το νέο πλαίσιο Europass εγκρίθηκε στις 18 Απριλίου 2018 με την απόφαση (ΕΕ) 2018/646 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

Επιπλέον, στη θέση του σχετικά με την πρόταση για ένα Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας 2022, το Κοινοβούλιο επέμεινε ότι το Έτος Νεολαίας θα πρέπει να ενισχύσει τις προσπάθειες για την ενδυνάμωση των νέων ώστε να αποκτήσουν σχετικές γνώσεις και δεξιότητες και να κατανοήσουν καλύτερα το εργασιακό τους περιβάλλον.

Τέλος, στις 19 Μαΐου 2022, το Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα στο οποίο χαιρετίζει τις προτάσεις της Επιτροπής για την ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής προσέγγισης όσον αφορά τα μικροδιαπιστευτήρια, τους ατομικούς λογαριασμούς μάθησης και τη μάθηση για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης έως το 2025, σημειώνοντας ότι αυτό θα συμβάλει στην αύξηση της ευελιξίας των μαθησιακών διαδρομών, στη διεύρυνση των ευκαιριών μάθησης, στην εμβάθυνση της αμοιβαίας αναγνώρισης, στην ανάπτυξη δεσμών με την ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση και στην ενίσχυση του ρόλου που διαδραματίζουν τόσο τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης όσο και τα ιδρύματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΕΕΚ) στη διά βίου μάθηση.

C. Λοιποί ειδικοί τομείς

Το Κοινοβούλιο δείχνει, επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ανακοινώσεις της Επιτροπής που αφορούν συγκεκριμένους τομείς της εκπαίδευσης και της κατάρτισης. Παραδείγματα αποτελούν τα ψηφίσματά του Κοινοβουλίου της 15ης Απριλίου 2014 σχετικά με τις νέες τεχνολογίες και τους ανοικτούς εκπαιδευτικούς πόρους, της 8ης Σεπτεμβρίου 2015 σχετικά με την προώθηση της επιχειρηματικότητας των νέων μέσω της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, της 12ης Σεπτεμβρίου 2017 σχετικά με την πανεπιστημιακή συμπληρωματική εκπαίδευση και εξ αποστάσεως εκπαίδευση ως μέρος της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τη δια βίου μάθηση, της 12ης Ιουνίου 2018 σχετικά με τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης στην ΕΕ και της 11ης Δεκεμβρίου 2018 σχετικά με την εκπαίδευση στην ψηφιακή εποχή:, και της 11ης Φεβρουαρίου 2021 σχετικά με το ευρωπαϊκό θεματολόγιο δεξιοτήτων. Τέλος, σε ψήφισμά του στις 25 Μαρτίου 2021 σχετικά με τη διαμόρφωση της πολιτικής για την ψηφιακή εκπαίδευση, το Κοινοβούλιο εξέφρασε τη θέση του σχετικά με την ανακοίνωση της Επιτροπής με τίτλο «Σχέδιο δράσης για την ψηφιακή εκπαίδευση (2021-2027) – επαναπροσδιορίζοντας την εκπαίδευση και την κατάρτιση στην ψηφιακή εποχή» (COM(2020)0624).

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το θέμα αυτό, επισκεφθείτε τον ιστότοπο της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας.

 

[1]Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο 3.6.4 για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Olivier Yves Alain Renard / Kristiina Milt