Nomenclatorul comun al unităților teritoriale de statistică (NUTS)

Uniunea Europeană a creat un nomenclator comun al unităților teritoriale de statistică, denumit NUTS, pentru a facilita colectarea, dezvoltarea și publicarea unor statistici regionale armonizate în UE. Acest sistem ierarhic este folosit și pentru realizarea de analize socioeconomice în cadrul regiunilor, ca și pentru încadrarea intervențiilor în contextul politicii de coeziune a UE.

Temei juridic

Regulamentul (CE) nr. 1059/2003 al Parlamentului European și al Consiliului din 26 mai 2003, care a fost modificat în mai multe rânduri (în 2005, 2008, 2013 și 2017), în special la aderarea unor noi state membre la UE. Cea mai recentă modificare, care a avut loc în 2017, a adus schimbări mai profunde prin: (1) stabilirea unei recunoașteri juridice a tipologiilor teritoriilor în scopul statisticilor europene; (2) stabilirea definițiilor de bază și a criteriilor statistice pentru diversele tipologii ale teritoriilor; (3) asigurarea aplicării și folosirii transparente și armonizate a tipologiilor teritoriilor la nivelul UE și în statele membre; și (4) clarificarea delegării de competențe către Comisie.

Anexele au fost și ele adaptate de mai multe ori prin regulamente ale Comisiei; ultima actualizare a fost adoptată în decembrie 2022 și, ca de obicei, abordează schimbările din diviziunile administrative teritoriale ale mai multor state membre. Aceasta se aplică în ceea ce privește transmiterea de date către Comisie (Eurostat) de la 1 ianuarie 2024.

Obiective

Statisticile regionale reprezintă piatra de temelie a sistemului statistic european și stau la baza definiției indicatorilor regionali. Natura lor a fost stabilită la începutul anilor 1970, pe baza negocierilor dintre organismele naționale de statistică ale statelor membre și Eurostat, biroul statistic al Uniunii Europene.

Utilizatorii statisticilor au exprimat o nevoie tot mai mare de armonizare la nivelul Uniunii pentru a putea dispune de date comparabile pentru ansamblul UE. Pentru a facilita colectarea, transmiterea și publicarea unor statistici regionale armonizate, UE a creat nomenclatorul NUTS.

Cadrul juridic unic creat de Regulamentul (CE) nr. 1059/2003 garantează stabilitatea în timp a statisticilor regionale.

Structură

Nomenclatorul NUTS realizează o împărțire a teritoriului economic al statelor membre, care cuprinde și teritoriul extraregional al acestora. Acesta este alcătuit din părțile teritoriului economic care nu pot fi considerate ca făcând parte dintr-o anumită regiune: spațiul aerian, apele teritoriale și platoul continental, enclavele teritoriale (ambasade, consulate și baze militare), precum și zăcămintele situate în apele internaționale și exploatate de unități din teritoriul respectiv.

Pentru ca statisticile regionale să fie comparabile, zonele geografice trebuie să aibă o dimensiune comparabilă din punctul de vedere al populației. De asemenea, este necesar să se precizeze și situația politică, administrativă și instituțională a acestora. Dacă este cazul, unitățile neadministrative trebuie să reflecte și condițiile economice, sociale, istorice, culturale, geografice sau de mediu.

Clasificarea NUTS este ierarhică, întrucât subîmparte fiecare stat membru în trei niveluri: NUTS 1, NUTS 2 și NUTS 3. Al doilea și al treilea nivel sunt subdiviziuni ale primului și, respectiv, ale celui de al doilea nivel. Un stat membru poate hotărî să extindă nivelurile ierarhice de detaliere, subîmpărțind unitățile de nivel NUTS 3.

Actualul nomenclator NUTS 2021 este valabil de la 1 ianuarie 2021 și include 92 de regiuni de nivel NUTS 1, 242 de regiuni de nivel NUTS 2 și 1 166 de regiuni de nivel NUTS 3.

Funcționare

A. Definire

Definirea unităților teritoriale se bazează pe unitățile administrative existente în statele membre. O unitate administrativă este o zonă geografică pentru care o autoritate administrativă este abilitată să ia decizii administrative sau strategice, în conformitate cu cadrul juridic și instituțional al statului membru în cauză.

Unele dintre unitățile administrative existente folosite în scopul nomenclatorului ierarhic NUTS sunt enumerate în anexa II la Regulamentul (CE) nr. 1059/2003, cum ar fi:

1. NUTS 1: „Gewesten/Régions” în Belgia, „Länder” în Germania, „Continente”, „Região dos Açores” și „Região da Madeira” în Portugalia.

2. NUTS 2: „Provincies/Provinces” în Belgia, „Comunidades y ciudades autónomas” în Spania, „Régions” în Franța, „Länder” în Austria.

3. NUTS 3: „Amtskommuner” în Danemarca, „départements” în Franța, „län” în Suedia, „megyék” în Ungaria, „kraje” în Republica Cehă, „oblasti” în Bulgaria.

Un sistem de unități administrative locale (UAL) completează nomenclatorul NUTS. UAL sunt elementele constitutive ale NUTS și cuprind municipalitățile și comunele Uniunii Europene: în fiecare stat membru, UAL împart nivelul NUTS 3 într-unul sau în două niveluri suplimentare de unități teritoriale. În plus, așa-numitele grile statistice completează clasificarea NUTS și sunt utilizate pentru a calcula tipologiile teritoriilor pe baza populației. Comisia (Eurostat) trebuie să întrețină și să publice în secțiunea consacrată subiectului a site-ului său tipologiile Uniunii compuse din unități teritoriale la nivelul NUTS, UAL și al celulelor de grilă.

B. Praguri

Nivelul NUTS căruia îi aparține o unitate administrativă este determinat pe baza unor praguri demografice:

Nivel Minim Maxim
NUTS 1 3 milioane 7 milioane
NUTS 2 800 000 3 milioane
NUTS 3 150 000 800 000

În cazul în care nu există o unitate administrativă suficient de mare într-un stat membru, nivelul este constituit asociind un număr adecvat de unități administrative mai mici și învecinate. Unitățile astfel asociate sunt denumite „unități neadministrative”.

C. Modificări

Modificările aduse nomenclatorului NUTS pot fi adoptate în a doua jumătate al anului calendaristic, la intervale de cel puțin trei ani. Cu toate acestea, în cazul în care survine o reorganizare substanțială a structurii administrative relevante a unui stat membru, modificările pot fi adoptate la intervale mai scurte. Statele membre trebuie să informeze Comisia cu privire la orice modificare apărută în legătură cu unitățile administrative sau la alte modificări care ar putea avea vreun efect asupra clasificării NUTS (de exemplu, în cazul schimbării elementelor constitutive ar putea afecta limitele nivelului NUTS 3).

Modificările aduse unităților administrative mici vor modifica nomenclatorul NUTS dacă presupun un transfer demografic de peste 1 % în cazul unităților teritoriale NUTS 3 în cauză.

În ceea ce privește unitățile neadministrative ale unui stat membru, poate fi adusă o modificare a nomenclatorului NUTS dacă aceasta reduce abaterea standard a dimensiunii demografice pentru ansamblul unităților teritoriale ale UE.

Rolul Parlamentului European

În temeiul rolului său de a controla propunerile Comisiei de modificare a clasificării, Parlamentul a insistat în numeroase ocazii că anumite elemente, precum modul cum sunt tratate unitățile administrative de dimensiuni mai mici, merită o atenție deosebită. Crearea unui nivel NUTS pentru unitățile administrative de dimensiuni mai mici ar permite să se țină seama mai bine de situația reală și să se evite disparitățile, în special având în vedere faptul că entități regionale care sunt foarte diferite ca număr de locuitori sunt clasate la același nivel NUTS.

În cadrul ultimei proceduri de modificare a regulamentului în 2017, Parlamentul, în calitatea sa de colegiuitor, a sprijinit propunerea Comisiei de a adapta Regulamentul NUTS (în ceea ce privește tipologiile teritoriilor pe care le include), pentru a satisface nevoia crescândă de date în contextul coeziunii și al dezvoltării teritoriale.

 

Frédéric Gouardères