Passagerares rättigheter
Dessa gemensamma regler syftar till att garantera att passagerare inom alla transportsätt erbjuds viss assistans vid kraftigt försenade eller inställda resor och till att särskilt skydda de mest sårbara passagerargrupperna. I reglerna fastställs också ersättningsmekanismer. Reglerna för järnvägs- och landsvägstransporter tillåter emellertid ett stort antal undantag, och rättsliga tvister förekommer fortfarande ofta.
Rättslig grund
Artiklarna 91.1 och 100.2 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget).
Mål
Syftet med EU:s lagstiftning om passagerares rättigheter är att garantera ett harmoniserat minimiskydd för passagerare inom alla transportsätt, i syfte att underlätta rörlighet och främja användningen av kollektivtrafik.
Resultat
EU har gradvis infört regler för att skydda passagerare inom alla transportsätt. Detta regelverk är ett tillägg till lagstiftningen avseende skydd av konsumenter[1] och paketresor[2] och till tillämpliga internationella konventioner[3], EU:s stadga om de grundläggande rättigheterna samt relevanta nationella bestämmelser. Bestämmelserna har dock visat sig vara svåra att tillämpa och prövas därför ofta i domstol. Europeiska unionens domstol har en avgörande roll när det gäller tolkningen av regelverket.
Genom dessa regler fastställs en rad grundläggande rättigheter som är gemensamma för alla transportsätt: förbud mot diskriminering, särskilt skydd av passagerare med nedsatt rörlighet[4], information till resenärer, nationella tillsynsmyndigheter samt system för handläggning av klagomål.
A. Flygtransporter: Förordningarna (EG) nr 261/2004 och (EG) nr 1107/2006
Förordning (EG) nr 261/2004 har gett upphov till flera tvister, och dess räckvidd har preciserats genom en omfattande rättspraxis[5].
Nekad ombordstigning:
- Lufttrafikföretaget ska först göra en förfrågan efter frivilliga, som ska erbjudas i) en kompensation, som parterna själva kommer överens om och ii) val mellan ersättning inom sju dagar (och, om så är nödvändigt, en gratis returflygning till den första avgångsorten) och ombokning eller fortsatt resa så fort som möjligt eller vid ett senare ömsesidigt överenskommet datum.
- De passagerare som nekas ombordstigning ska erbjudas i) assistans (lätt måltid, telefonsamtal och, om så är nödvändigt, hotellrum), ii) val mellan ersättning inom sju dagar (och, om så är nödvändigt, en gratis returflygning till den första avgångsorten) och ombokning eller fortsatt resa så fort som möjligt eller vid ett senare ömsesidigt överenskommet datum och iii) en omedelbar ersättning enligt följande:
Flygningar ≤ 1 500 km | Flygningar 1 500 km–3 500 km Flygningar inom EU≥ 1 500 km |
Flygningar på mer än 3 500 km |
---|---|---|
250 euro (125 euro om ombokningen medför mindre än två timmars försenad ankomst) | 400 euro (200 euro om ombokningen medför mindre än tre timmars försenad ankomst) | 600 euro (300 euro om ombokningen medför mindre än fyra timmars försenad ankomst) |
- Assistans (lätt måltid, telefonsamtal och, om så är nödvändigt, hotellrum)[6].
- Val mellan i) återbetalning av biljettpriset inom sju dagar (och, om så är nödvändigt, en gratis returflygning till den första avgångsorten) och ii) ombokning eller fortsatt resa så fort som möjligt eller iii) vid ett senare ömsesidigt överenskommet datum.
- Omedelbar ersättning, på samma sätt som vid nekad ombordstigning, med undantag av de fall där passageraren på förhand har informerats om den inställda flygningen[7] och med undantag av extraordinära omständigheter[8].
Förseningar på minst två timmar för flygningar på upp till 1 500 km, på minst tre timmar för flygningar mellan 1 500 km och 3 500 km och för flygningar inom EU på mer än 1 500 km, och på minst fyra timmar för flygningar på mer än 3 500 km:
- Assistans (lätt måltid, telefonsamtal och, om så är nödvändigt, hotellrum).
- Vid försening på tre timmar eller mer ska passageraren erbjudas återbetalning av biljettpriset inom sju dagar (och, om så är nödvändigt, en gratis returflygning till den första avgångsorten) och ersättning, på samma sätt som vid inställd flygning[9].
Uppgradering/nedgradering:
- Om lufttrafikföretaget placerar passageraren i en högre klass i förhållande till biljettpriset får lufttrafikföretaget inte ta ut något tillägg.
- Om lufttrafikföretaget placerar passageraren i en lägre klass i förhållande till biljettpriset ska lufttrafikföretaget inom sju dagar utbetala ersättning enligt följande: i) 30 % av biljettpriset för flygningar på upp till 1 500 km, ii) 50 % för flygningar på mellan 1 500 km och 3 500 km och för flygningar inom EU på mer än 1 500 km, och iii) 75 % för flygningar på mer än 3 500 km.
Passagerare med nedsatt rörlighet:
Lufttrafikföretag ska alltid prioritera ombordstigning av passagerare med nedsatt rörlighet och medföljande person. Vid nekad ombordstigning, inställd flygning eller försening, oavsett denna försenings längd, ska passagerare med nedsatt rörlighet alltid erbjudas assistans (lätt måltid, telefonsamtal och, om så är nödvändigt, hotellrum).
I mars 2013 lade kommissionen fram ett nytt förslag om ändring av förordning (EG) nr 261/2004 i syfte att ytterligare förbättra efterlevnaden av EU:s regler genom att förtydliga viktiga principer och implicita passagerarrättigheter som tidigare har gett upphov till många tvister mellan flygbolag och passagerare. Medbeslutandeförfarandet pågår fortfarande, och Europaparlamentet och rådet har ännu inte enats om några slutliga lösningar.
Den 29 november 2023 lade kommissionen fram ett förslag om att se över regelverket för efterlevnaden av passagerares rättigheter i EU vid flyg- och tågresor, resor till sjöss och på inre vattenvägar och vid busstransport. Den föreslagna förordningen syftar till att harmonisera befintliga bestämmelser, särskilt när det gäller regler som rör information till passagerare om deras rättigheter före och under resan, efterlevnaden av passagerares rättigheter och förfarandena för hantering av passagerares klagomål. När det gäller lufttransporter föreslås en förbättrad ersättningsmekanism när biljetter bokas via en mellanhand och införande av tjänstekvalitetsnormer. Den föreslagna lagstiftningen inväntar ståndpunkten från utskottet för transport och turism under nästa valperiod.
B. Transporter med tåg: Förordning (EG) nr 1371/2007
Medlemsstaterna får göra undantag från de flesta av dessa bestämmelser när det gäller inrikes järnvägstrafik (till och med 2024), stads-, förorts- och regionaltransporter och tjänster som till stor del utförs utanför EU[10].
Inställd avgång eller försening på mer än 60 minuter:
- Val mellan i) ombokning eller fortsatt resa så fort som möjligt eller ii) vid ett senare ömsesidigt överenskommet datum eller iii) återbetalning av biljettpriset inom en månad (och, om så är nödvändigt, en gratis returresa till den första avgångsorten).
- Om ersättning inte utbetalats, har passageraren rätt att fullfölja sin resa och kan kräva följande ersättning inom en månad (förutsatt att denna inte informerats om förseningen före biljettköpet): 25 % av biljettpriset vid 60–119 minuters försening och 50 % av biljettpriset vid 120 minuters försening eller mer.
- Lätt måltid på järnvägsstationen eller, i mån av möjlighet, ombord på tåget, och, om så är nödvändigt och möjligt, hotellrum.
- Järnvägsföretaget ska befrias från sitt ansvar om den inställda avgången eller förseningen beror på oundvikliga och extraordinära omständigheter. Ersättningen ska dock alltid utbetalas, också under sådana omständigheter[11].
Den omarbetning av förordning (EG) nr 1371/2007 som kommissionen inledde i september 2017 utgör grunden för en ännu tydligare ram för förhållandet mellan järnvägsföretag och kunder. I förordningen bör det fastställas regler för järnvägstransport för att ge resenärer ett effektivt skydd och uppmuntra till tågresande.
Europaparlamentet antog förordningen vid andra behandlingen i april 2021 (förordning (EU) 2021/782). Kommissionen planerar att anta en genomförandeförordning i enlighet med förordning (EU) 2021/782 för att förenkla förfarandet för tågresenärer att begära återbetalning eller ersättning. Avsikten är att utarbeta ett standardformulär för situationer där tågtrafiken försenats eller ställts in.
C. Transporter med havsgående fartyg och fartyg som trafikerar de inre vattenvägarna: Förordning (EU) nr 1177/2010
Rättigheterna för passagerare som reser (sträckor på mer än 500 m) med havsgående fartyg eller fartyg som trafikerar de inre vattenvägarna (motoriserade fartyg med fler än tolv passagerare och tre besättningsmedlemmar) gäller resenärer som 1) stiger ombord i en EU-hamn eller 2) vars destination är en EU-hamn om tjänsten drivs av ett EU-företag. Passagerare på kryssningsfartyg måste stiga ombord i en EU-hamn för att omfattas av rättigheterna, och vissa av bestämmelserna avseende förseningar omfattar inte dem.
Inställd avgång eller avgång försenad med mer än 90 minuter:
- Passagerarna ska underrättas senast 30 minuter efter angiven avgångstid.
- Val mellan i) ombokning eller fortsatt resa så fort som möjligt och ii) återbetalning av biljettpriset inom sju dagar (och, om så är nödvändigt, en gratis returresa till den första avgångsorten).
- Assistans (förutsatt att passageraren inte informerats om förseningen före biljettköpet): Lätt måltid, om sådan finns tillgänglig, och, om så är nödvändigt, inkvartering ombord eller på land. Inkvarteringen på land ska vara begränsad till tre nätter och får kosta högst 80 euro per natt. Inkvartering behöver inte erbjudas om den inställda avgången eller förseningen beror på väderförhållanden.
Kraftigt försenad ankomst:
Ersättning ska, på begäran av passageraren, utbetalas inom en månad, förutsatt att passageraren inte hade informerats om förseningen före biljettköpet (ersättning kan inte krävas om förseningen beror på väderförhållanden eller force majeure), och enligt följande:
Ersättning | 25 % av biljettpriset | 50 % av biljettpriset |
---|---|---|
Resa ≤ 4h | Försening ≥ 1h | Försening ≥ 2h |
Resa 4–8h | Försening ≥ 2h | Försening ≥ 4h |
Resa 8–24h | Försening ≥ 3h | Försening ≥ 6h |
Resa ≥ 24h | Försening ≥ 6h | Försening ≥ 12h |
Rättigheterna för busspassagerare gäller i sin helhet endast sådan linjetrafik där transportsträckan är längre än 250 km och passagerarens påstigningsplats eller avstigningsplats är belägen inom en medlemsstats territorium[12].
Inställd avgång eller avgång försenad med mer än 120 minuter:
- Passagerarna ska underrättas senast 30 minuter efter angiven avgångstid.
- Val mellan i) ombokning eller fortsatt resa så fort som möjligt och ii) återbetalning av biljettpriset inom 14 dagar (och, om så är nödvändigt, en gratis returresa till den första avgångsorten). Om transportören inte erbjuder passageraren denna valmöjlighet, ska transportören inom en månad återbetala biljettpriset och därtill betala ut en kompensation som motsvarar 50 % av biljettpriset.
- I fråga om resor som överstiger tre timmar ska transportören erbjuda assistans (lätt måltid och, om så är nödvändigt, hotellrum för maximalt två nätter och maximalt 80 euro per natt) vid förseningar på mer än 90 minuter. Inkvartering behöver inte erbjudas om förseningen beror på väderförhållanden eller en naturkatastrof.
E. Multimodala resor: Förslag till förordning (COM(2023)0752)
Kommissionens förslag till förordning av den 29 november 2023 syftar till att komplettera de befintliga normerna för skydd av passagerares rättigheter vid flyg- och tågresor, resor till sjöss och på inre vattenvägar och vid busstransport, genom att säkerställa att passagerare åtnjuter en liknande skyddsnivå när de byter mellan dessa transportsätt under en resa.
Den föreslagna lagstiftningen tar särskilt upp frågor om tillhandahållande av information, assistans vid missad anslutning, regler för skydd av personer med funktionsnedsättning och nedsatt rörlighet, tjänstekvalitet och hantering av klagomål.
Lagstiftningsförslaget ska behandlas av parlamentet under nästa valperiod, efter valet till Europaparlamentet i juni 2024.
Insatser i förbindelse med covid-19-krisen
Spridningen av covid-19 föranledde kommissionen att den 18 mars 2020 anta tolkningsriktlinjer för EU:s förordningar om passagerares rättigheter mot bakgrund av den aktuella situationen och utvecklingen avseende covid-19, där den erinrade om att passagerare har rätt att välja mellan återbetalning och ombokning. Den 13 maj 2020 antog kommissionens en ny rekommendation om värdebevis som erbjuds passagerare och resenärer som ett alternativ till ersättning för inställda paketresetjänster och transporttjänster mot bakgrund av covid-19-pandemin.
Den 23 maj 2022 antog kommissionen beredskapsplanen för transport för att dra lärdom av covid-19-pandemin och ta hänsyn till de utmaningar som transportsektorn står inför på grund av Rysslands krig mot Ukraina. Båda dessa kriser har i hög grad påverkat varutransporter och persontransporter.
Europaparlamentets roll
Europaparlamentet har alltid varit starkt engagerat i och arbetat för passagerares rättigheter inom alla transportsätt. Europaparlamentets huvudmål är idag att övervaka att de texter som antagits under de senaste åren verkligen efterlevs. Europaparlamentet har därför uttryckt sitt stöd för regler som är lättare att förstå, för tillhandahållande av tydlig och exakt information till passagerarna före och under resan, för enkla och snabba överklagandeförfaranden och, slutligen, för en effektivare övervakning av tillämpningen av den befintliga lagstiftningen.
Europaparlamentet har också ställt sig positivt till en förbättring av befintliga rättigheter (i synnerhet när det gäller otillbörliga eller oskäliga villkor i transportavtal eller för att bättre garantera tillgängligheten till transportinfrastruktur för passagerare med nedsatt rörlighet) och till införandet av nya rättigheter, såsom minimikrav i fråga om kvalitet eller regler som syftar till att skydda passagerare vid resor med olika transportmedel. Den sista punkten innebär särskilt att medlemsstaterna måste avstå från att utnyttja undantag vid tillämpningen av förordningar om järnvägs- och landsvägstransporter.
Europaparlamentets viktigaste beslut när det gäller passagerares rättigheter är
- resolutionen av den 25 november 2009 om ersättning till passagerare i händelse av att ett flygbolag går i konkurs,
- resolutionen av den 25 oktober 2011 om rörlighet och integrering av personer med funktionshinder och EU:s handikappstrategi 2010–2020,
- resolutionen av den 29 mars 2012 om flygpassagerares etablerade rättigheter – funktion och tillämpning,
- resolutionen av den 23 oktober 2012 om passagerares rättigheter inom alla transportsätt,
- ståndpunkten av den 5 februari 2014 om förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av förordning (EG) nr 261/2004 om fastställande av gemensamma regler om kompensation och assistans till passagerare vid nekad ombordstigning och inställda eller kraftigt försenade flygningar och av förordning (EG) nr 2027/97 om lufttrafikföretags skadeståndsansvar avseende lufttransport av passagerare och deras bagage,
- resolutionen av den 7 juli 2015 om tillhandahållande av integrerade biljettsystem för multimodala transporter i Europa,
- resolutionen av den 17 april 2020 om en samordnad EU-insats mot covid-19-pandemin och dess konsekvenser, i vilken Europaparlamentet uppmanade kommissionen att undersöka huruvida dess tolkningsriktlinjer för EU:s förordningar om passagerares rättigheter mot bakgrund av den aktuella situationen och utvecklingen avseende covid-19, vilka offentliggjordes den 18 mars 2020, genomfördes på ett korrekt sätt,
- resolutionen av den 13 december 2022 om handlingsplanen för att främja långväga och gränsöverskridande persontrafik på järnväg. Parlamentet efterlyste garantier för ett enhetligt skydd av passagerares rättigheter inom alla olika transportsätt.
Olena Kuzhym / Davide Pernice