skip to content
 

Parlamentin viikko

Tällä viikolla meppien ohjelmassa on valiokuntien kokouksia ja valmistautumista vuoden viimeiseen täysistuntoon Strasbourgissa. Valiokunnissa ovat esillä muun muassa kestävän rahoituksen EU-taksonomia, muovisaasteen ja metsäkadon torjunta, paristojen kestävyys ja kierrätys sekä koronapandemian vaikutukset lapsiin. Euroopan nuorisovuoden 2022 päätöstapahtuma pidetään parlamentissa tiistaina. 12.–15.12. täysistunnossa parlamentti luovuttaa vuoden 2022 mielipiteenvapauden Saharov-palkintonsa Ukrainan kansalle. Muita istuntoviikon pääaiheita ovat joulukuun EU-huippukokous, uusiutuvan energian vauhdittaminen, Israelin ja Palestiinan rinnakkainelo ja demokratian puolustaminen. LUX-yleisöpalkinnon 2023 ehdokaselokuvat julkistetaan lauantaina Reykjavikissa.
Lue lisää
 .

Uutiset ja tapahtumat

Sekä YK että EU ovat tuominneet näkyvästi Venäjän raa’an hyökkäyssodan Ukrainassa ja vaatineet sitä vetämään joukkonsa Ukrainasta. Onko kansainvälinen yhteisö tehnyt voitavansa sodan lopettamiseksi ja siviilien suojelemiseksi? Miten sotarikoksiin syyllistyneet saatetaan vastuuseen teoistaan? Onko EU tehnyt tarpeeksi Ukrainan tukemiseksi? Entä miten Suomen ensimmäinen jäsenyysvuosi YK:n ihmisoikeusneuvostossa sujui? Euroopan parlamentin Suomen-toimisto ja ulkoministeriö järjestävät kansainvälisen ihmisoikeuspäivän keskustelutilaisuuden Ukrainan merkeissä perjantaina 9.12. klo 9–10 Eurooppasalissa Tervetuloa!
Lue lisää
Eurooppalainen Suomi ja Eurooppanuoret (JEF-Finland) järjestävät syksyllä 2022 koulutuksia, joissa suomalaisia vastavalmistuneita ja jo hieman työelämäkokemusta kartuttaneita nuoria ja aikuisia rohkaistaan hakemaan EU-uralle. Tule kuulemaan EU-ammattilaisten urapoluista ja nappaa parhaat vinkit viranhakuun!
Lue lisää
Venäjän brutaali hyökkäyssota Ukrainassa on pistänyt vauhtia EU-maiden irtautumiseen fossiilienergiasta. Samalla energian jyrkästi kallistunut hinta painaa kuluttajien ja yritysten kukkaroita. Mistä Eurooppaa kurittava energiakriisi pohjimmiltaan johtuu? Miten Eurooppa ja Suomi varautuvat talveen? Pystyvätkö EU-maat sopimaan yhteisistä ratkaisuista? Tervetuloa mukaan keskustelemaan ajankohtaisista energiakysymyksistä!
Lue lisää
Miten EU pitää kiinni ilmastotavoitteistaan ja samalla hallitsee energiakriisiä? Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on pistänyt vauhtia EU-maiden irtautumiseen fossiilienergiasta. Samalla energian jyrkästi kallistunut hinta painaa kukkaroita. Pitäisikö EU:n vihreää siirtymää vauhdittaa vai pakittaa? Onko meillä varaa joustaa ilmastotavoitteista? Miten ilmasto- ja energiakysymyksistä keskustellaan rakentavasti? Muun muassa näitä pohdittiin Ylen, Erätauko-säätiön ja Hämeenlinnan kaupungin järjestämällä Hyvin Sanottu -keskustelufestivaalilla. Keskusteluita käytiin keskinäistä kunnioitusta ja läsnäoloa korostavalla Erätauko-metodilla.
Lue lisää
Ilmastonmuutos, luontokato, energianiukkuus, Ukrainan sota... aikamme viheliäisiä ongelmia - ja mitä EU tekee niiden ratkaisemiseksi? Fiksumpi kuin opiskelija -visailussa Euroopan parlamentin jäsenet ja lukiolaiset kisasivat leikkimielellä EU-tietämyksellään. Visailut järjestettiin Tampereella 20.9. ja Helsingissä 22.9., sekä livenä että verkossa. 
Lue lisää
Pääministeri Sanna Marin vieraili Euroopan parlamentin täysistunnossa tiistaina 13. syyskuuta. Pääministeri Marinin vierailu oli osa ”Tämä on Eurooppa” -keskustelusarjaa, jossa parlamentti kutsuu eri EU-maiden johtajia keskustelemaan EU:n tilasta ja tulevaisuudennäkymistä. Aikaisemmin parlamentille ovat puhuneet muun muassa Viron pääministeri Kaja Kallas ja Italian pääministeri Mario Draghi.
Lue lisää
Syksyn kotimainen Eurooppa-poliittinen keskustelunavaus käytiin jälleen elokuun lopulla Turussa. Viidettä kertaa järjestetty Eurooppa-foorumi kokosi politiikan ja talouden vaikuttajia ja kansalaisia keskustelemaan Euroopan tulevaisuudesta ja Suomen EU-politiikasta. Parlamentin ja komission keskusteluissa puhuttiin EU:n ilmastotoimista ja yhteisen puolustuksen työkaluista - sekä arvioitiin Venäjän Ukrainassa käymän hyökkäyssodan vaikutuksia. Katso tallenteet keskusteluista!
Lue lisää
EU:n laajan vihreän kehityksen ohjelman toimeenpano jatkuu. Euroopan komissio antoi kesän edellä ehdotuksensa EU:n energiapolitiikan korjaamiseksi (RePowerEU) ja ehdottaa ennen juhannusta laajoja toimia biodiversiteetin suojelemiseksi ja luonnon ennallistamiseksi. SuomiAreenan paneelikeskustelu tiistaina 12.7. klo 17.00–17.45 peilaa näitä ja muita teemoja osana vihreän siirtymän kokonaisuutta. 
Lue lisää
Euroopan parlamentin puhemies Roberta Metsola vieraili Suomessa eduskunnan puhemies Matti Vanhasen kutsusta 20.–21. kesäkuuta. Vierailun aikana Metsola tapasi Suomen valtionjohtoa ja nuorisojärjestöjen edustajia. Keskusteluiden aiheina olivat muun muassa Venäjän hyökkäys Ukrainaan, Euroopan turvallisuus ja EU:n tulevaisuus.
Lue lisää
 .