skip to content
 

Parlamentin viikko

Tällä viikolla parlamentin jäsenet kokoontuvat valiokunnissa ja poliittisissa ryhmissä. Talousvaliokunnan mepit tenttaavat Euroopan keskuspankin pääjohtaja Lagardea inflaation hallinnasta. Liikenne- ja matkailuvaliokunta paneutuu Ukrainan logistiseen tilanteeseen ja viljakuljetuksiin. Nobel-palkittu päätoimittaja Dmitri Muratov osallistuu ulkomaista vaikuttamista ja disinformaatiota käsittelevän erityisvaliokunnan kuulemiseen Venäjän Ukrainaa koskevasta propagandasta. Ulkoasiainvaliokunnan, kehitysvaliokunnan ja ihmisoikeuksien alivaliokunnan mepit esittelevät tämän vuoden Saharov-palkinnon ehdokkaat. Poliittiset ryhmät valmistautuvat lokakuun ensimmäiseen täysistuntoon 3–6.10., jonka pääaiheita ovat äänestys yleislaturista, EU:n terveysunioni sekä yhteiset vastaukset energiakriisiin. Strasbourgin täysistunnon asialistalla on myös muun  muassa romaniyhteisöjen tilanne jäsenmaissa sekä Pakistanin humanitaarinen tilanne.
Lue lisää
 .

Uutiset ja tapahtumat

Euroopan parlamentin Suomen-toimisto ja Erätauko-säätiö toteuttavat Eurooppa-erätaukojen sarjan ympäri Suomea. Tapahtumasarja on osa Euroopan nuorten teemavuotta 2022 ja parlamentin yhdessä.eu-kampanjaa, jonka tarkoituksena on kirittää EU-keskustelua nuorten parissa.
Lue lisää
Miten EU pitää kiinni ilmastotavoitteistaan ja samalla hallitsee energiakriisiä? Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on pistänyt vauhtia EU-maiden irtautumiseen fossiilienergiasta. Samalla energian jyrkästi kallistunut hinta painaa kukkaroita. Pitäisikö EU:n vihreää siirtymää vauhdittaa vai pakittaa? Onko meillä varaa joustaa ilmastotavoitteista? Tervetuloa mukaan keskustelemaan ajankohtaisista ilmasto- ja energiakysymyksistä Hyvin sanottu -festivaalille Hämeenlinnan Verkatehtaalle!  
Lue lisää
Ilmastonmuutos, luontokato, energianiukkuus, Ukrainan sota... aikamme viheliäisiä ongelmia - ja mitä EU tekee niiden ratkaisemiseksi? Fiksumpi kuin opiskelija -visailussa Euroopan parlamentin jäsenet ja lukiolaiset kisasivat leikkimielellä EU-tietämyksellään. Visailut järjestettiin Tampereella 20.9. ja Helsingissä 22.9., sekä livenä että verkossa. 
Lue lisää
Pääministeri Sanna Marin vieraili Euroopan parlamentin täysistunnossa tiistaina 13. syyskuuta. Pääministeri Marinin vierailu oli osa ”Tämä on Eurooppa” -keskustelusarjaa, jossa parlamentti kutsuu eri EU-maiden johtajia keskustelemaan EU:n tilasta ja tulevaisuudennäkymistä. Aikaisemmin parlamentille ovat puhuneet muun muassa Viron pääministeri Kaja Kallas ja Italian pääministeri Mario Draghi.
Lue lisää
Syksyn kotimainen Eurooppa-poliittinen keskustelunavaus käytiin jälleen elokuun lopulla Turussa. Viidettä kertaa järjestetty Eurooppa-foorumi kokosi politiikan ja talouden vaikuttajia ja kansalaisia keskustelemaan Euroopan tulevaisuudesta ja Suomen EU-politiikasta. Parlamentin ja komission keskusteluissa puhuttiin EU:n ilmastotoimista ja yhteisen puolustuksen työkaluista - sekä arvioitiin Venäjän Ukrainassa käymän hyökkäyssodan vaikutuksia. Katso tallenteet keskusteluista!
Lue lisää
EU:n laajan vihreän kehityksen ohjelman toimeenpano jatkuu. Euroopan komissio antoi kesän edellä ehdotuksensa EU:n energiapolitiikan korjaamiseksi (RePowerEU) ja ehdottaa ennen juhannusta laajoja toimia biodiversiteetin suojelemiseksi ja luonnon ennallistamiseksi. SuomiAreenan paneelikeskustelu tiistaina 12.7. klo 17.00–17.45 peilaa näitä ja muita teemoja osana vihreän siirtymän kokonaisuutta. 
Lue lisää
Euroopan parlamentin puhemies Roberta Metsola vieraili Suomessa eduskunnan puhemies Matti Vanhasen kutsusta 20.–21. kesäkuuta. Vierailun aikana Metsola tapasi Suomen valtionjohtoa ja nuorisojärjestöjen edustajia. Keskusteluiden aiheina olivat muun muassa Venäjän hyökkäys Ukrainaan, Euroopan turvallisuus ja EU:n tulevaisuus.
Lue lisää
Euroopan parlamentti etsii toteuttajaa nuorille toimittajille suunnatulle EU-koulutukselle Suomessa. Koulutuksen tavoite on syventää toimittajien ymmärrystä EU-asioista ja unionin päätöksenteosta.
Lue lisää
Maailma kylässä -festivaali valloittaa Helsingin ja verkon kautta koko Suomen toukokuun viimeisellä viikolla. Parlamentin Suomen-toimisto ja komission Suomen-edustusto ovat jälleen mukana sekä asiaohjelmalla että elokuvanäytöksellä. Miten Euroopan unioni tukee Ukrainaa ja pakolaisia? Mitä EU tavoittelee Global Gateway -hankkeellaan? Tule kuulemaan livenä & verkossa!
Lue lisää
 .