skip to content
 
 
  • Euroopan parlmentin rakennus Strasbourgissa
 

Parlamentin viikko

Parlamentti kokoontuu syyskauden ensimmäiseen täysistuntoon sekä Strasbourgissa että etäyhteyksin. 13.–16.9. täysistunnon kohokohta on komission puheenjohtajan vuotuinen EU:n tila -puhe ja -keskustelu parlamentin jäsenten kanssa keskiviikkona 15.9. Istunnon muita pääaiheita ovat Afganistanin tilanne, eurooppalaisen terveysunionin vahvistaminen, korkeasti koulutettujen työperäisen maahanmuuton helpottaminen sekä unionin Venäjä-suhteet.
Lue lisää
 .

Uutiset ja tapahtumat

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen pitää parlamentin täysistunnolle 15.9. vuotuisen puheen unionin tilasta ja esittelee visionsa EU:n tulevaisuudesta. Näytämme puheen ja sitä seuraavan keskustelun livenä EU @Oodi -tilassa Helsingin keskustakirjasto Oodin alakerrassa. 
Lue lisää
Euroopan komission puheenjohtaja pitää vuotuisen puheen EU:n tilasta Euroopan parlamentin täysistunnolle 15.9.2021. Europarlamentaarikot eli mepit haastavat komission puheenjohtajan keskusteluun EU:n tulevaisuudesta: miten EU voi parhaiten vastata eurooppalaisten huoliin? Mitä EU:n tila -keskustelusta jää käteen – ja mitä se merkitsee nuorille eurooppalaisille? Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi ja Euroopan parlamentin Suomen-toimisto järjestävät 15.9. klo 16–17 etäyhteydellä jälkipyykin, jossa puidaan EU:n tulevaisuudennäkymiä.
Lue lisää
Kotimainen EU-politiikan syksy käynnistyi viikonloppuna Turun Eurooppa-foorumilla. Neljättä kertaa järjestetty kolmipäiväinen Eurooppa-foorumi kokosi elokuun loppuun tieteen, talouden ja politiikan tuntijoita, päättäjiä ja kansalaisia keskustelemaan Suomen ja Euroopan murroksesta ja tulevaisuudesta. Euroopan parlamentin Suomen-toimisto oli mukana perjantain 27.8. politiikkapäivässä, jolloin puhuttiin muun muassa EU:n vihreästä ja digitaalisesta siirtymästä.
Lue lisää
Euroopan parlamentti myöntää vuoden 2021 Euroopan kansalaisen palkinnon MIELI Suomen Mielenterveys ry:lle ja sen Kriisipuhelimessa päivystäneille vapaaehtoisille. MIELI ry on yksi 28:sta vuoden 2021 kansalaisen palkinnon saajasta. 
Lue lisää
SuomiAreenassa keskustellaan torstaina 15.7. klo 13.00–13.45 vihreästä elvyttämisestä, kestävästä kasvusta ja biodiversiteetistä. Kun koronapandemia alkaa osoittaa hiipumisen merkkejä ja talous lähtee jälleen kasvuun, miten varmistamme, että kasvu on kestävää myös luonnon ja sen monimuotoisuuden kannalta? Saavatko EU:n elpymispaketti ja heinäkuun puolivälissä julkaistava Fit for 55 -lakipaketti sparrattua Euroopan oikeille raiteille? Mitä meistä jokainen voi tehdä itse ja mitä voimme tehdä yhdessä luonnon ja sen kantokyvyn ja monimuotoisuuden hyväksi?
Lue lisää
Ulkoasiainvaliokunnan mepit korostavat rakentavan kansainvälisen yhteistyön tarvetta arktisella alueella ja varoittavat alueen vakautta horjuttavista uhista. Mepit ilmaisevat huolensa Venäjän ja Kiinan toimista ja toteavat, että alueen turvallisuutta tulisi tarkastella kokonaisvaltaisen turvallisuuskäsitteen näkökulmasta, ympäristö, terveys sekä merenkulun turvallisuuskysymykset mukaan lukien.
Lue lisää
Maailma kylässä -festivaali järjestetään tänä vuonna verkossa tulevaisuusteemalla.  21. kertaa järjestettävällä festivaalilla puhutaan tulevaisuudesta niin ympäristön, kuluttamisen, kansalaisyhteiskunnan, aktivismin, nuorten sekä ihmisoikeuksien ja yhdenvertaisuuden näkökulmista. Virtuaalifestivaalilla nähdään myös ajankohtaisia dokumenttielokuvia, konsertteja maailmalta ja Suomesta sekä lastenohjelmaa. EU-ohjelmassa paneudutaan tänä vuonna vihreän siirtymän edistämiseen etenkin Afrikassa.
Lue lisää
 .

Uutiset

Vielä on aikaa hakea Euroopan kansalaisen palkintoa tai nimetä ehdokas sen saajaksi! Euroopan parlamentin vuosittain myöntämä palkinto antaa tunnustusta hankkeille, joilla edistetään EU-maiden kansalaisten keskinäistä ymmärtämystä ja lähentymistä tai helpotetaan rajat ylittävää tai valtioiden välistä yhteistyötä. Haku- ja nimeämisaikaa on jatkettu 29.4. asti!
Lue lisää
Vielä ehdit hakea! Oletko 16-30-vuotias ja mukana nuorisohankkeessa, jolla on eurooppalainen ulottuvuus? Hae nuorten Kaarle Suuri -palkintoa ja voit voittaa rahoitusta hankkeellesi sekä matkan Saksaan! Nuorten eurooppalaisen Kaarle Suuri -palkinnon myöntävät yhdessä Euroopan parlamentti ja Saksan Aachenissa sijaitseva kansainvälisen Kaarle Suuri -palkinnon säätiö. Vuoden 2021 palkinnon hakuaika päättyy 1. helmikuuta 2021.
Lue lisää