skip to content
 

Parlamentin viikko

Parlamentti kokoontuu Brysselissä 18.–19. toukokuuta täysistuntoon, jossa parlamentin jäsenet keskustelevat Euroopan yhteisvastuusta ja energiavarmuudesta Venäjän Ukrainan hyökkäyksen jälkeen. Esillä ovat erityisesti kaasutoimitusten katkaiseminen Puolaan ja Bulgariaan sekä Venäjän saattaminen vastuuseen sotarikoksista. Mepit keskustelevat myös Moldovan presidentin Maia Sandun kanssa. Lisäksi parlamentti äänestää päätöslauselmista, joissa arvioidaan Ukrainan sodan sosiaalisia ja taloudellisia seurauksia sekä Pohjois-Makedonian ja Albanian edistymistä kohti EU-jäsenyyttä. Valiokunnissa äänestetään muun muassa ilmastotoimista ja tuontitullien poistamisesta ukrainalaistuotteilta.
Lue lisää
 .

Uutiset ja tapahtumat

Korona-aika on pahentanut mielenterveysongelmia, jotka koskettivat ennen pandemiaakin jopa noin 80 miljoonaa eurooppalaista. Eristys ja epävarmuus ovat koetelleet etenkin nuorten mielenterveyttä. Koronapandemia on nostanut esiin myös mielenterveyden laajemmat yhteiskunnalliset ja taloudelliset vaikutukset. Mielenterveysasiat ovat saaneet pandemian yhteydessä jälleen enemmän huomiota myös EU-tasolla. Mitä mielenterveyden edistämiseksi pitäisi tehdä nyt? Mikä on järjestöjen rooli – ja mitä mielenterveyden hyväksi voidaan tehdä eurooppalaisittain? Onko pandemiasta seurannut jotain hyvää esimerkiksi yhteisöllisyydelle? Keskustelua aiheesta Eurooppasalissa 25.5. – tervetuloa!
Lue lisää
Euroopan parlamentin ja European Film Academyn LUX-yleisöpalkinnon 2022 kolme ehdokaselokuvaa Pako, Great Freedom ja Quo Vadis, Aida? esitetään ilmaisnäytöksinä toukokuussa sekä Jyväskylässä että Oulussa. Voit elokuvat katsottuasi myös äänestää suosikkiasi ja osallistua voittajaelokuvan valintaan! Elokuvat esitettiin Helsingin keskustakirjasto Oodin Kino Reginassa huhtikuussa. 
Lue lisää
Eurooppa-päivää vietettiin jälleen 9. toukokuuta. Euroopan rauhan ja yhtenäisyyden päivän ohjelmatarjonta keskittyi tänä vuonna Helsingin keskustakirjasto Oodiin ja verkkoon. Esillä oli laaja kattaus ajankohtaisia keskusteluita Suomen ja Euroopan tilasta ja tulevaisuudesta - demokratiasta, osallisuudesta, turvallisuudesta ja solidaarisuudesta - sekä muun muassa eurooppalaista elokuvaa ilmaisnäytöksinä. Katso tallenteet Eurooppa-päivän keskusteluista!
Lue lisää
Euroopan parlamentin ja European Film Academyn LUX-yleisöpalkinnon 2022 kolme ehdokaselokuvaa esitetään LUX-yleisöviikolla (viikko 13) yhtä aikaa ympäri Eurooppaa. Suomessa LUX-ehdokaselokuvat Pako, Great Freedom ja Quo Vadis, Aida esitetään ilmaisnäytöksinä Lahdessa, Espoossa ja Helsingissä. LUX-yleisöpalkinnolla edistetään kulttuurista monimuotoisuutta, rakennetaan siltoja ja annetaan konkreettista tukea elokuvalle ja taiteille. Elokuvien ohjaajat vastaavat yleisön kysymyksiin näytösten jälkeen etäyhteyksin. Voit elokuvan katsottuasi myös äänestää suosikkiasi ja osallistua voittajaelokuvan valintaan!
Lue lisää
Euroopan parlamentti on jo pitkään vaatinut kunniahimoisempia EU-ilmastotoimia. Mepit julistivat 2019 ilmasto- ja ympäristöhätätilan ja ovat pitäneet tärkeänä, että ilmastonmuutoksen torjuntaa kiritetään. Pelissä on luonnon ja ympäristön lisäksi tulevien sukupolvien elämän edellytykset!
Lue lisää
Till nationell vinnare av Karlspriset för ungdomar valdes i år Ambitious.Africa med kursen Sustainable Ventures Creation – en kurs som uppmuntrar unga att agera för en hållbar framtid. Den nationella vinnaren är nominerad till ett av de tre projekt som belönas vid prisceremonin i Aachen den 24 maj.
Lue lisää
Kaarle Suuri –nuorisopalkinnon kansalliseksi voittajaksi valittiin Ambitious.African Sustainable Ventures Creation -kurssin, joka kannustaa nuoria toimimaan kestävän tulevaisuuden puolesta. Kansallinen voittaja on ehdolla kolmeksi palkittavaksi projektiksi Aachenissa 24. toukokuuta järjestettävässä palkintoseremoniassa.
Lue lisää
Mitä suomalaiset odottavat ja haluavat Euroopan unionilta? Onko EU:n laajuinen Euroopan tulevaisuuskonferenssi onnistunut tavoitteessaan saada kansalaisten ääni paremmin kuuluviin Euroopan tulevaisuudesta käytävässä keskustelussa? Tulevaisuuskonferenssin täysistunnon suomalaiset osallistujat pohtivat aihetta perjantaina 18.3. eduskunnassa. Pyöreän pöydän keskustelua kävivät kansanedustajat, mepit, ministerit sekä työelämän ja alueiden edustajat teemoista EU:n arvot ja turvallisuus, vihreä kasvu ja digitaalinen siirtymä. Miten sota Ukrainassa on mullistanut tilannekuvan? Katso tallenne keskustelusta!
Lue lisää
Euroopan parlamentin Suomen-toimisto ja Erätauko-säätiö toteuttavat Eurooppa-erätaukojen sarjan ympäri Suomea. Tapahtumasarja on osa Euroopan nuorten teemavuotta 2022 ja parlamentin yhdessä.eu-kampanjaa, jonka tarkoituksena on kirittää EU-keskustelua nuorten parissa.
Lue lisää
 .