skip to content
 
 
  • Euroopan parlmentin rakennus Strasbourgissa
 

Parlamentin viikko

Tällä viikolla parlamentti kokoontuu lokakuun toiseen täysistuntoon Strasbourgissa. 18.–21. lokakuuta istunnon aiheita ovat muun muassa Puolan oikeusvaltiotilanne, veronkierto ja Pandoran paperit sekä tuleva Glasgow’n ilmastokokous. Lisäksi mepit äänestävät uudesta kestävän ruoantuotannon Pellolta pöytään -strategiasta ja tekevät esityksen kulttuurialan taloustilanteen parantamisesta pandemian jälkeen. Mepit ottavat kantaa myös 21.–22. lokakuuta EU-huippukokouksen tavoitteisiin. Euroopan tulevaisuuskonferenssi kokoontuu täysistuntoon loppuviikosta.
Lue lisää
 .

Uutiset ja tapahtumat

Yhteensä 10 000 eri puolilta Euroopan unionia ja sen ulkopuolelta kokoontui Strasbourgiin ja verkkoon 8. ja 9. lokakuuta vaihtaakseen ajatuksia ja osallistuakseen konferenssiin Euroopan tulevaisuudesta. Euroopan nuorisotapahtuman (EYE) 2021 painopisteinä olivat ympäristö, demokratia, toipuminen covid-19-kriisistä, ihmisoikeudet, eurooppalaiset arvot ja sosiaalinen eriarvoisuus. Nuorten keskeiset ehdotukset esitettiin Euroopan tulevaisuuskonferenssille. 
Lue lisää
Suomen ylioppilaskuntien liitto ja kahdeksan ylioppilaskuntaa ympäri Suomen ovat järjestämässä syksyllä 2021 kestävä kehitys –viikkoja, joiden tarkoituksena on vauhdittaa keskustelua kestävästä kuluttamisesta ja globaalista tasa-arvosta. Suomalaiset mepit ovat keskustelemassa EU:n vihreän kehityksen ohjelmasta opiskelijoiden ja asiantuntijoiden kanssa Turussa, Helsingissä ja Jyväskylässä. Tule mukaan: kestävä kehitys on meidän kaikkien asia!
Lue lisää
Maaseutuparlamentti on Suomen suurin ideafestivaali, joka kokoaa yhteen ajankohtaisen maaseututiedon, maaseudun kehittämisen työkalut ja tulevaisuuden tekijät. Maaseutuparlamentin tavoite on, että maaseutujen asiat näkyvät ja kuuluvat yleisessä keskustelussa. Tänä vuonna verkossa 28.-30.9. järjestettävässä maaseutuparlamentissa puhutaan myös EU-asiaa!
Lue lisää
Euroopan vihreän kehityksen ohjelmaan kuuluu ilmastonmuutoksen torjunnan lisäksi luonnon monimuotoisuuden eli biodiversiteetin turvaaminen ja vahvistaminen, sillä ilman sitä eivät ilmastotoimetkaan hoidu. Luontokadon torjumiseksi tehdään juuri nyt paljon niin Suomessa kuin EU:n tasolla. Euroopan komission Suomen-edustusto ja Euroopan parlamentin Suomen-toimisto järjestävät perjantaina 1.10 klo 10–11 paneelin luonnon monimuotoisuudesta. Tervetuloa mukaan paikan päälle tai etänä!
Lue lisää
Euroopan kielten päivää 26. syyskuuta vietettiin tänä vuonna 20. kertaa. Juhlavuoden vietto jatkuu syys-loka vaihteessa virtuaalikeskusteluilla kielitaidosta ja monikielisyydestä - ja tarjolla on myös maksuttomia kielten näytetunteja!
Lue lisää
Suomalaisministerit kiertävät syksyn ja talven mittaan ympäri maata kuuntelemassa suomalaisten ajatuksia ja toiveita Euroopan tulevaisuudesta. Tapahtumasarja on osa Euroopan tulevaisuuskonferenssia. Kansalaisten viestit välitetään osaksi EU-tason pohdintaa siitä, millaista Eurooppaa haluamme rakentaa. Keskeinen osa Euroopan tulevaisuuskonferenssia on kaikille avoin verkkofoorumi, jossa jokainen voi vapaasti jakaa ajatuksiaan. Keskustelua kannustetaan käymään esimerkiksi arvoista, ilmastonmuutoksesta, taloudesta, terveydestä ja koulutuksesta.
Lue lisää
EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen pitää parlamentin täysistunnolle 15.9. vuotuisen puheen unionin tilasta ja esittelee visionsa EU:n tulevaisuudesta. Näytämme puheen ja sitä seuraavan keskustelun livenä EU @Oodi -tilassa Helsingin keskustakirjasto Oodin alakerrassa. 
Lue lisää
Euroopan komission puheenjohtaja pitää vuotuisen puheen EU:n tilasta Euroopan parlamentin täysistunnolle 15.9.2021. Europarlamentaarikot eli mepit haastavat komission puheenjohtajan keskusteluun EU:n tulevaisuudesta: miten EU voi parhaiten vastata eurooppalaisten huoliin? Mitä EU:n tila -keskustelusta jää käteen – ja mitä se merkitsee nuorille eurooppalaisille? Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi ja Euroopan parlamentin Suomen-toimisto järjestävät 15.9. klo 16–17 etäyhteydellä jälkipyykin, jossa puidaan EU:n tulevaisuudennäkymiä.
Lue lisää
Kotimainen EU-politiikan syksy käynnistyi viikonloppuna Turun Eurooppa-foorumilla. Neljättä kertaa järjestetty kolmipäiväinen Eurooppa-foorumi kokosi elokuun loppuun tieteen, talouden ja politiikan tuntijoita, päättäjiä ja kansalaisia keskustelemaan Suomen ja Euroopan murroksesta ja tulevaisuudesta. Euroopan parlamentin Suomen-toimisto oli mukana perjantain 27.8. politiikkapäivässä, jolloin puhuttiin muun muassa EU:n vihreästä ja digitaalisesta siirtymästä.
Lue lisää
 .