Parlamentin viikko

Parlamentin jäsenet kokoontuvat tällä viikolla valiokunnissa Brysselissä. Valiokuntien asialistalla on muun muassa keskustelu euroalueen tilasta Euroopan keskuspankin pääjohtaja Christine Lagarden kanssa, yhdysvaltalaisen Silicon Valley Bankin romahduksen vaikutukset Euroopassa, meriliikenteen polttoainepäästöjen vähentäminen, Euroopan syyttäjänviraston toiminta vuonna 2022 sekä Pegasus-vakoiluohjelman käyttö Espanjassa ja oikeusvaltion tila Puolassa.
Lue lisää : Parlamentin viikko 12/2023: Valiokuntakokouksia Brysselissä
.
Uutiset ja tapahtumat

Euroopan parlamentti kilpailuttaa hankinnan, joka koskee parlamentin Suomen-yhteystoimiston (EPLO) viestintä- ja tiedotustoimintaa. Parlamentti hankkii uuden puitesopimuksen kautta viestintäpalveluita, kuten tapahtumajärjestelyitä ja sisällöntuotantoa EU:n toimialaan liittyvistä aiheista sekä pääkaupunkiseudulla että muualla Suomessa. Palveluita voidaan hankkia myös rajat ylittävään toimintaan naapurimaiden kanssa. Parlamentin yhteystoimistojen viestintä on suunnattu sidosryhmille, tiedotusvälineille ja suurelle yleisölle.
Lue lisää : Julkiset hankinnat: Euroopan parlamentin Suomen-toimiston viestintäpalveluiden kilpailutus

EU-parlamentti valmistelee paraikaa yritysvastuudirektiiviä, joka velvoittaisi yritykset huolehtimaan ihmisoikeuksista, ympäristöstä ja hyvästä hallinnosta arvoketjuissaan. Uusi laki koskisi paitsi suuria, myös pk-yrityksiä, jos niiden toimialalla on suuret riskit. Miksi EU tarvitsee sitovaa lainsäädäntöä ja voisiko unionista tulla edelläkävijä myös yritysvastuun sääntelyssä? Mitä yritykset voivat tehdä vastuullisuuden eteen?
Lue lisää : Miksi EU tarvitsee sitovan yritysvastuulain? Eurooppasalin seminaari 31.3. klo 13–14

European Youth Parliament Finland - EYP on valittu Kaarle Suuri -nuorisopalkinnon Suomen ehdokkaaksi Lapland 2020 -hankkeellaan. Lapland 2020 -tapahtuma kokosi 160 nuorta eri puolilta Eurooppaa 2.-9.4.2022 Rovaniemelle kansainväliseen foorumiin. Foorumin teemana oli ”Defrosting the Borders: Cooperation for a More Sustainable Arctic” ja tapahtuma keskittyi tietoisuuden lisäämiseen ilmastonmuutoksen vaikutuksista Arktisella alueella.
Lue lisää : Vuoden 2023 Kaarle Suuri -nuorisopalkinnon kansallinen voittaja on EYP Finland Lapland 2020 -hankkeellaan!

Lähestyvät eduskuntavaalit alkavat hallita mediatilaa. Keskustelu EU:sta ja Suomen EU-politiikan linjoista on ainakin toistaiseksi uupunut vaalidebateista. Ovatko eduskuntavaalit myös EU-vaalit? Millaista Euroopan unionia Suomi haluaa tulevalla nelivuotiskaudella? Miten EU:n ja Suomen pitäisi vastaa haasteisiin kuten globaaliin kilpailuun, turvallisuuteen ja ilmastonmuutokseen?
Lue lisää : Ovatko eduskuntavaalit myös EU-vaalit? Webinaari 17.3.

Euroopan parlamentin myöntää vuosittain Euroopan kansalaisen palkinnon. Sillä annetaan tunnustusta Euroopan unionin kansalaisten ja järjestöjen toteuttamille hankkeille, joilla edistetään eurooppalaista yhteistyötä, keskinäistä ymmärtämystä sekä eurooppalaisia yhteisiä arvoja ja perusoikeuksia. Hae palkintoa tai nimeä ehdokas 31.3. mennessä!
Lue lisää : Euroopan kansalaisen palkinto 2023 nyt haussa!

Oletko 16-30-vuotias ja mukana hankkeessa, jolla muutetaan Eurooppaa? Siinä tapauksessa saatat olla seuraava Kaarle suuri -nuorisopalkinnon voittaja! Euroopan parlamentin ja Aachenin Kaarle Suuri -palkintosäätiön palkinnolla tuetaan nuorten projekteja, joilla on eurooppalainen ja kansainvälinen ulottuvuus. Ehdota hankettasi mukaan kilpailuun 2.2. mennessä!
Lue lisää : Kaarle Suuri -nuorisopalkinto 2023 nyt haussa!

Bonjour, hello, hallo - kiinnostaako monikulttuurinen työympäristö? Bryssel kutsuu sinua koulutettu ja kielitaitoinen EU-kansalainen monipuolisiin kansainvälisiin työtehtäviin! EU työllistää yli 40 000, joukossaan runsaat tuhat suomalaista, avustajista johtajiin ja tulkeista tuomareihin. Suomalaisia kaivataan nyt lisää EU-virkaurille. Tarjolla on myös määräaikaisia pestejä ja harjoitteluita. Entä millaisia opiskelu- ja vaihtomahdollisuuksia EU tarjoaa? Haluaisitko EU-uralle? Tule kuulemaan lisää Educa-messuille Messukeskukseen!
Lue lisää : Tule kuulemaan EU-uramahdollisuuksista 27.1.–28.1. Educa-messuille!

Venäjän energia-ase osoitti Eurooppaan jo Ukrainan hyökkäyssodan edellä. Putinin hyökkäyssota sai EU:n vauhdittamaan irtautumista fossiilisesta energiasta ja viemään eteenpäin vihreää siirtymäänsä. Miten EU-maat ovat selviämässä kriisitalvesta ja kuinka yhtenäisinä? Miten toimitusvarmuutta, omavaraisuutta ja myös energiamarkkinoiden kehittämistä edistetään pidemmällä aikavälillä niin EU:ssa kuin Suomessa? Entä mihin suuntaan Ukraina ja Venäjä kehittyvät energian suhteen ja mitä se tarkoittaa meille? Tervetuloa mukaan keskustelemaan ajankohtaisista energiakysymyksistä.
Lue lisää : EU ja Suomi: energiakriisistä kestäviin teknisiin ratkaisuihin. Eurooppasalin seminaari 3.2. klo 11.00–12.15

Euroopan komissio ehdotti loppuvuodesta 2022 hiilenpoistojen sertifiointia. Hiilenpoisto ja -sidonta luovat liiketoimintamahdollisuuksia, joille tarvitaan pelisääntöjä. Mitä merkitystä hiilensidonnalla on, miten maaperän hiilivarastoja kartutetaan ja onko hiiliviljely ratkaisu maatalouden ympäristö- ja ilmastokuorman keventämiseksi? Aiheesta keskustellaan Eurooppasalissa ja verkossa 13. tammikuuta. Tervetuloa!
Lue lisää : EU matkalla kohti nettonollaa: Hiilensidontaa ja hiiliviljelyä 13.1. klo 10–11
.