skip to content
 
 
  • Euroopan parlmentin rakennus Strasbourgissa
 

Parlamentin viikko

Tällä viikolla parlamentin valiokunnat valitsevat puheenjohtajistonsa vaalikauden loppupuoliskolle. Järjestäytymisen ohella mepit viimeistelevät valiokunnissa suosituksensa EU-toimista ulkomaista sekaantumista ja disinformaatiota vastaan ja keskustelevat jäsenmaiden elpymissuunnitelmista ja taloudenpidosta. Asialistalla ovat myös tekoälyn kehitystä koskeva lakiehdotus sekä unionin turvallisuus- ja puolustuspolitiikan strateginen kompassi. Ranskan ministerit esittelevät valiokunnille maansa EU-puheenjohtajuuskauden painopisteitä. Valiokuntakokousten lisäksi mepit muistavat holokaustin uhreja vainojen uhrien muistopäivänä 27.1. Brysselissä. Meppivaltuuskunta suuntaa loppuviikosta tarkkailemaan Ukrainan kriisiä.
Lue lisää
 .

Uutiset ja tapahtumat

EU valmistelee paraikaa maankäyttöä ja metsiä koskevan ns. LULUCF-asetuksen päivittämistä osana ilmastotalkoitaan. Metsiä, maaperää ja niiden muodostamia hiilinieluja koskeva asetus on osa EU-komission heinäkuussa 2021 esittelemää laajaa ilmastolakipakettia, jolla EU tavoittelee kasvi­huone­kaasu­päästöjen vähintäänkin puolittamista vuoteen 2030 mennessä. Asetuksella halutaan ohjata EU-maita vahvistamaan hiilinielujaan ja vähentämään maankäyttösektorin päästöjä. Mitä ehdotus merkitsee hakkuutavoille ja maatalouden päästöille? Mihin suuntaan esitystä ollaan viemässä Euroopan parlamentissa? Tervetuloa linjoille 8.2. kuulemaan lisää!
Lue lisää
Euroopan parlamentin puhemies David Sassoli on kuollut. Parlamentin rakennukset ympäri Eurooppaa ovat laskeneet lippunsa puolitankoon puhemies Sassolin muiston kunnioittamiseksi. Sydämeltään eurooppalainen poliitikko ja arvostettu entinen journalisti menehtyi sairaalahoidossa 11. tammikuuta Italiassa. Sassoli toimi Euroopan parlamentin jäsenenä vuodesta 2009 ja puhemiehenä heinäkuusta 2019 lukien. Syvimmät osanottomme hänen perheelleen ja läheisilleen. Parlamentti pitää puhemiehen muistoksi seremonian 17.1. Strasbourgissa.
Lue lisää
Oletko 16-30-vuotias ja mukana hankkeessa, jolla muutetaan Eurooppaa? Siinä tapauksessa saatat olla seuraava Kaarle suuri -nuorisopalkinnon voittaja! Palkinnolla tuetaan nuorten projekteja, joilla on eurooppalainen ja kansainvälinen ulottuvuus. Hakuaika on käynnissä nyt ja jaossa on jopa 7500 euron palkintoraha ja tukea hankkeiden jatkokehitykseen.
Lue lisää
Covid-19-pandemian vaikutukset Euroopan unioniin, sen jäsenmaihin ja naapurustoon ovat viimeisin stressitesti Euroopan solidaarisuudelle. Alun epäonnistumisten jälkeen EU kokosi voimansa ja sillä on nyt keskeinen asema pandemian hallinnassa ja siitä toipumisessa. EU:n tulevaisuus riippuu sen jäsenmaista ja niiden valmiudesta toimia. Mitkä ovat keskeiset poliittiset suuntaukset, jotka muovaavat keskustelua EU:n solidaarisuudesta ja Euroopan tulevaisuudesta? Miten EU:n solidaarisuus nähdään Italiassa, Suomessa ja Brysselissä? Keskustelua englanniksi aiheesta Euroopan parlamentin Suomen-toimiston, Ulkopoliittisen instituutin ja TEPSA:n webinaarissa tiistaina 21.12. klo 14.30. – tule mukaan kuulemaan!
Lue lisää
Euroopan parlamentti myönsi vuoden 2021 mielipiteenvapauden Saharov-palkintonsa venäläiselle oppositiojohtaja ja aktivisti Aleksei Navalnyille. Mitä Navalnyin johtama oppositioliike on tehnyt ihmisoikeuksien eteen? Mitä Saharov-palkinto merkitsee venäläisille oppositioaktivisteille? Navalnyin tytär ja neuvonantaja mukana EYE-onlinen nuorille suunnatussa webinaarissa - tervetuloa mukaan!
Lue lisää
Kansainvälinen ihmisoikeustilanne ei juuri osoita valonpilkkuja. Miten EU tukee kansalaisyhteiskuntaa – etenkin naisia ja tyttöjä – ja ihmisoikeuksien puolustajia maissa, kuten Afganistanissa, joka loukkaa järjestelmällisesti kansalaistensa oikeuksia? Suomi valittiin äskettäin kolmivuotiselle kaudelle (2022–2024) YK:n ihmisoikeusneuvoston jäseneksi. Miten Suomi voi edistää ihmisoikeuksia ja niiden puolustajien, ja etenkin naisihmisoikeuspuolustajien, asemaa niin globaalisti kuin EU:ssa? Näistä aiheista keskusteltiin ihmisoikeuspäivän webinaarissa.
Lue lisää
Mitkä ovat EU:n tulevaisuuden haasteet ja tavoitteet? Tule mukaan keskustelemaan EU:n tulevaisuudesta ja nauttimaan glögistä! Euroopan parlamentin Suomen-toimisto on mukana järjestämässä jouluista keskustelutapahtumaa Tampereella 1.12. klo 18.00. Glögiä ja EU-politiikkaa-tapahtuma järjestetään yhteistyössä Tampereen yliopiston politiikan tutkimuksen opiskelijoiden ainejärjestön Iltakoulu ry:n sekä Kansainvälisen politiikan yhdistyksen FAIA:n kanssa.
Lue lisää
The Ulkopolitist -verkkolehti julkaisee yhteistyössä Euroopan parlamentin Suomen-toimiston kanssa videoista, podcasteista ja sosiaalisen median sisällöistä koostuvan The Europolitist -kokonaisuuden. Sarjan ensimmäinen video julkaistaan 4. marraskuuta.
Lue lisää
Euroopan unioni tähtää hiilineutraaliksi vuoteen 2050 mennessä. Tiukentuvat ilmasto- ja ympäristötavoitteet vaativat yksityistä rahaa toteutuakseen – ja vastuullinen sijoittaminen trendaa. EU:ssa on työn alla taksonomiaksi kutsuttu luokittelujärjestelmä eli kestävyyskriteerit vihreiden investointien edistämiseksi. Mihin suuntaan taksonomiaa ollaan viemässä ja ovatko mittarit investointien ympäristövaikutusten mittaamiseksi kohdillaan? Entä mitä välineitä EU:n oma investointipankki tarjoaa vauhdittamaan vihreää siirtymää?
Lue lisää
 .