skip to content
 
 
 

"Bridge the Pond – silta rapakon yli" -lukiolaishanke huipentui etätapaamiseen 15.12.

Mitä seuraa kun kolmekymmentä nuorta lyö viisaat päänsä yhteen - peräti Atlantin yli ja etäyhteyksin? Seuraa koko joukko hienoja ideoita niin etäoppimisen petraamiseksi kuin ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Otaniemen lukion ja amerikkalaisen Verona Area High Schoolin syksyn 2020 lukioyhteistyön päätöstapahtuma pidettiin tiistaina 15.12., jolloin opiskelijat esittelivät suosituksiaan päättäjille. Katso tallenteelta, millaisia vastauksia nuoret ehdottavat tämän päivän ja tulevaisuuden globaaleihin haasteisiin!

Espoolaiset lukiolaiset tapasivat marras-joulukuulla amerikkalaisia opiskelijoita etäyhteyksin ja keskustelivat aktiivisesti muun muassa EU:n ja USA:n suhteista, ilmastonmuutoksesta, kiertotaloudesta ja koulutuksen tulevaisuudesta. Mukana sillanrakentamisessa oli 30 opiskelijaa EU-opetuksestaan palkitusta Otaniemen lukiosta ja Wisconsinin osavaltiossa sijaitsevasta Verona Area High Schoolista.

Amerikkalaisten lukiolaisten toiveena parlamentin Washingtonin-toimiston ideoimalle hankkeelle oli kohdata erityisesti suomalaisia opiskelijoita. Aikaeron vuoksi veronalaiset ahkeroivat linjoilla aikaisin aamusta, otaniemeläiset taas koulupäivän jälkeen. Opiskelijoiden sparraajina toimivat Suomen päässä historian ja yhteiskuntaopin opettajat Juha-Pekka Lehtonen ja Sari Halavaara sekä Veronassa yhteiskunnallisia asioita opettava ja EU-asioista kiinnostunut Jason Knoll.

Opiskelijoiden tulevaisuuteen luotaavat keskustelut kulminoituivat päätöstapahtumaan 15.12., jolloin nuoret esittelivät päättäjille ideoitaan. Päätöstapahtumaan osallistuivat meppi Miapetra Kumpula-Natri (S&D, sd.), parlamentin suhteista Yhdysvaltoihin vastaavan valtuuskunnan varapuheenjohtaja, sekä wisconsinilainen demokraattiedustaja Sondy Pope, kuten myös Yhdysvaltain ja Suomen suurlähetystöjen edustajat.

Opiskelijoiden yhteistyö ja ehdotukset tekivät vaikutuksen niin poliitikkoihin kuin opettajiin. Tämä oli hyvä kokemus ja jatkan työtäni varapuheenjohtajana transatlanttisten suhteiden hyväksi - kiitteli Kumpula-Natri. Kollega Pope oli hänkin hyvin vaikuttunut opiskelijoiden työstä - ja mainosti veronalaisille harjoittelupaikkoja toimistollaan. Paljon opittiin ja transatlanttisten suhteiden tulevaisuus näyttää valoisalta näitä kuultuja suosituksia ajatellen - tiivistivät opettajat sillanrakentamisen saldoa. Ja hieman runollisemmin, Casablanca-elokuvan loppukohtausta mukaillen tuumattiin, että tämä on kauniin ystävyyden alku!

Katso tallenne 15.12. tapahtumasta parlamentin Washingtonin-toimiston sivuilta täällä.

Otaniemen lukion ja Verona Area High Schoolin blogi täällä