skip to content
 
 
 

2020 Saharov-palkinto Valko-Venäjän demokraattiselle opppositiolle

Euroopan parlamentti on valinnut Valko-Venäjän demokraattisen opposition vuoden 2020 mielipiteenvapauden Saharov-palkinnon saajaksi. ”Heidän puolellaan on jotain, jota raaka voima ei voi koskaan voittaa - ja tämä on totuus”, parlamentin puhemies David Sassoli korosti julkistaessaan palkinnonsaajan 22. lokakuuta. Parlamentti luovuttaa Saharov-palkinnon vuosittain henkilöille tai järjestöille näiden merkittävästä työstä ihmisoikeuksien ja perusvapauksien hyväksi.

”Heidän puolellaan on jotain, jota raaka voima ei voi koskaan voittaa - ja tämä on totuus. Älkää luovuttako, olemme puolellanne”, Euroopan parlamentin puhemies David Sassoli korosti julkistaessaan palkinnonsaajan parlamentin täysistunnossa Brysselissä torstaina 22. lokakuuta. Päätöksen palkinnonsaajasta tekivät parlamentin puhemies ja poliittisten ryhmien puheenjohtajat kokouksessaan.

Valko-Venäjän demokraattinen oppositio on perustanut koordinaationeuvoston, jonka on määrä helpottaa rauhanomaista vallanvaihdosta. Oppositiota edustaa koordinaationeuvoston lisäksi rohkeiden naisten sekä politiikan ja kansalaisyhteiskunnan edustajien aloite.

Valko-Venäjä on ollut keskellä poliittista kriisiä kiistanalaisten 9. elokuuta pidettyjen presidentinvaalien jälkeen. Vaalit johtivat rauhanomaiseen mielenosoitukseen autoritaarista presidentti Aljaksandr Lukašenkaa vastaan ja väkivaltaisiin mielenosoitusten tukahduttamisiin.

Saharov-palkinnonjakotilaisuus pidetään 16. joulukuuta.

Saharov-palkinnosta

Euroopan parlamentti myöntää Saharov-palkinnon vuosittain. Vuonna 1988 perustetun, neuvostoliittolaisen fyysikon ja poliittisen toisinajattelijan Andrei Saharovin mukaan nimetyn palkinnon voi saada henkilö tai järjestö, joka on merkittävällä tavalla edistänyt ihmisoikeuksia maailmalla. Viime vuonna palkinto myönnettiin Kiinan uiguurivähemmistöön kuuluvalle ja sen oikeuksia puolustavalle taloustieteilijälle Ilham Tohtille.

Lue lisää Saharov-palkinnosta täältä sekä tämän vuoden voittajasta.

Lue lisää vuoden 2020 ehdokkaista täältä.