skip to content
 

Parlamentin viikko

Tällä viikolla meppien ohjelmassa on valiokuntien kokouksia ja valmistautumista vuoden viimeiseen täysistuntoon Strasbourgissa. Valiokunnissa ovat esillä muun muassa kestävän rahoituksen EU-taksonomia, muovisaasteen ja metsäkadon torjunta, paristojen kestävyys ja kierrätys sekä koronapandemian vaikutukset lapsiin. Euroopan nuorisovuoden 2022 päätöstapahtuma pidetään parlamentissa tiistaina. 12.–15.12. täysistunnossa parlamentti luovuttaa vuoden 2022 mielipiteenvapauden Saharov-palkintonsa Ukrainan kansalle. Muita istuntoviikon pääaiheita ovat joulukuun EU-huippukokous, uusiutuvan energian vauhdittaminen, Israelin ja Palestiinan rinnakkainelo ja demokratian puolustaminen. LUX-yleisöpalkinnon 2023 ehdokaselokuvat julkistetaan lauantaina Reykjavikissa.
Lue lisää
Tällä viikolla mepit kokoustavat valiokunnissa, joiden asialistalla on muun muassa euroalueen tila, energiakriisi, jätesiirrot ja metaanipäästöt. Mepit kuulevat pormestari Vitali Klytškoa Kiovan tilanteesta ja keskustelevat Venäjän uuden ydinasedoktriinin seurauksista. Valiokunnissa puhututtavat myös EU-vaalien äänioikeus ja vaalikelpoisuus, Frontexin johtajaehdokkaat sekä Euroopan tulevaisuuskonferenssin jatkotoimet. Parlamentti juhlistaa 10-vuotista demokratiatukeaan. Parlamentin poliittinen johto vierailee Tukholmassa Ruotsin EU-puheenjohtajakauden valmisteluiden merkeissä.
Lue lisää
Tällä viikolla parlamentin jäsenet kokoontuvat täysistuntoon Strasbourgissa. 21.–24. marraskuuta täysistunnossa mepit keskustelevat ja äänestävät toimista keskeisen infrastruktuurin suojelemiseksi, uusista säännöistä sukupuolten tasa-arvon varmistamiseksi pörssiyhtiöiden hallituksissa, talousavusta Ukrainalle sekä Venäjän nimeämisestä terrorismin tukijaksi. Esillä ovat myös EU:n ja Kiinan suhteet, uusi laajentumisstrategia sekä digitaalinen vuosikymmen 2030 -ohjelma. Parlamentti myös juhlistaa 70-vuotista historiaansa.
Lue lisää
Tällä viikolla parlamentin jäsenet kokoontuvat valiokunnissa ja poliittisissa ryhmissä. Valiokuntien asialistalla on muun muassa uusiutuvan energian luvituksen vauhdittaminen, siirtotyöläisten oikeudet jalkapallon MM-kisavalmisteluissa, Puolan aborttikielto, Ukrainan humanitaarinen tilanne sekä EU:n monivuotisen rahoituskehyksen uudistaminen. Meppivaltuuskunta kirittää ilmastotavoitteita YK:n COP27-kokouksessa Egyptissä. Poliittiset ryhmät valmistautuvat 21.–24. marraskuuta täysistuntoon, jonka asialistalla ovat keskeisen infrastruktuurin suojeleminen, sukupuolten tasa-arvon varmistaminen pörssiyhtiöiden hallituksissa sekä Venäjän nimeäminen terrorismin tukijaksi.
Lue lisää
Tällä viikolla parlamentin jäsenet kokoontuvat Brysselissä sekä valiokunnissa että kaksipäiväiseen täysistuntoon. 9.–10.11. täysistunnon pääaiheita ovat lokakuun Eurooppa-neuvoston saldo, EU:n elvytys ja vihreä siirtymä sekä kyberturvallisuus. Täysistunnossa käsitellään myös sisämarkkinoiden suojelemista, yritysten kestävyysraportointia ja Kroatian Schengen jäsenyyttä. Valiokunnissa käsitellään EU:n sanktioiden vaikutusta Venäjän talouteen ja arvioidaan ukrainalaispakolaisten tilapäisen suojelun toteutumista. Meppejä puhututtavat myös EU:n strateginen autonomia sekä eurooppalainen lapsitakuu. Talous- ja raha-asiainvaliokunnan mepit käyvät talousvuoropuhelua, tällä kertaa Romanian valtiovarainministerin kanssa.
Lue lisää
Tällä viikolla parlamentin jäsenet kokoontuvat valiokunnissa ja poliittisissa ryhmissä. Maanantaina käynnistyy jälleen Euroopan tasa-arvoviikko, jonka kunniaksi useat valiokunnat järjestävät sukupuolinäkökulmasta keskusteluja politiikan puutteista ja saavutuksista, sekä naisten oikeuksien edistämisestä EU-politiikan aloilla. Valiokunnissa ovat esillä muun muassa REPowerEU-toimien rahoitus, Uber-tietovuoto sekä EU:n, Ukrainan ja Moldovan sopimus rajatylittävien maantiekuljetusten helpottamisesta. Muita aiheita viikolla ovat ympäristönsuojelu rikosoikeuden keinoin, uusiutuviin energianlähteisiin ja energiatehokkuuteen liittyvien direktiivien päivittäminen sekä Venäjän disinformaatio ja sekaantuminen EU:ssa. AKT-maiden parlamentaarikot ja mepit kokoontuvat 29.10.–2.11. Mosambikin Maputossa.
Lue lisää
Tällä viikolla parlamentin jäsenet kokoontuvat lokakuun toiseen täysistuntoon 17.–20.10. Strasbourgissa. Viikon pääaihe on edelleen Ukrainan sota ja sen vaikutukset, sotapakolaisuus sekä Euroopan energiaratkaisut. Mepit linjaavat odotuksiaan COP27-ilmastokokouksen ja lokakuun Eurooppa-neuvoston suhteen ja äänestävät kannastaan vaihtoehtoiseen polttoaineinfrastruktuuriin sekä uusiutuvien ja vähähiilisten polttoaineiden käyttöön merenkulussa. Parlamentin poliittinen johto valitsee vuoden 2022 Saharov-palkinnon saajan keskiviikkona. Asialistalla ovat myös kriittisen infrastruktuurin suojeleminen, EU:n mielenterveysstrategia, Schengen-alueen laajentuminen ja EU:n budjetti 2023.
Lue lisää
Tällä viikolla parlamentin jäsenet kokoontuvat lokakuun ensimmäiseen täysistuntoon 3.–6.10 Strasbourgissa. Parlamentti äänestää yleislaturin käyttöönotosta ja ottaa kantaa EU:n toimiin energiakriisissä sekä terveysuhkien torjuntaan. Mepit keskustelevat ulkosuhdejohtaja Borrellin kanssa Venäjän päätöksestä eskaloida sotaa Ukrainassa. Asialistalla ovat myös Iranin mielenosoitukset, EU-varojen jäädyttäminen Unkarilta sekä romaniyhteisöjen tilanne EU-maissa. 
Lue lisää
Tällä viikolla parlamentin jäsenet kokoontuvat valiokunnissa ja poliittisissa ryhmissä. Ulkoasiainmepit kuulevat torstaina Valko-Venäjän oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskajaa. Torstaina valitaan myös finalistit vuoden 2022 Saharov-palkintoehdokkaista. Valiokunnissa ovat myös esillä muun muassa koronapandemian opetukset, älykkäät liikennejärjestelmät, EU-budjetti 2023 ja eläinkuljetukset. EU-maiden parlamenttien naispuhemiehet kokoustavat Brysselissä ukrainalaispakolaisten tukemisesta. Poliittiset ryhmät valmistautuvat lokakuun toiseen täysistuntoon. 17.–20.10. Strasbourgin istunnon pääaiheita ovat äänestys vuoden 2023 EU-budjetista, Egyptin COP27-ilmastokokous ja merenkulun päästöt.
Lue lisää
Mepit ja komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen keskustelivat EU:n tilasta Strasbourgissa. © EU 2022.
Tällä viikolla parlamentissa ei pidetä virallisia kokouksia - viikko on varattu valtuuskuntien virkamatkoille ja jäsenten vaalipiirityölle. Mepit perehtyvät Varsovassa ja Bukarestissa ukrainalaispakolaisten suojeluun. Varsovassa ovat esillä myös Pegasuksen ja vastaavien vakoiluohjelmistojen käyttö. Mepit hankkivat ensikäden tietoa kauppaneuvotteluista Australiassa ja Uudessa-Seelannissa. Washingtonissa esillä ovat muun muassa Atlantin ylittävät yhteiset intressit tekoälyn ja immateriaalioikeuksien saralla.  
Lue lisää
Parlamentti kokoontuu syksyn ensimmäiseen täysistuntoon Strasbourgissa 12.–15. syyskuuta. Ohjelmassa on muun muassa pääministeri Sanna Marinin puheenvuoro Euroopan tulevaisuudesta sekä komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin vuotuinen Unionin tila -linjapuhe. Meppien asialistalla ovat myös metsäkadon ehkäisy, Fit for 55 -ilmastopakettiin liittyvät ehdotukset ja energiahintojen nousu Euroopassa.
Lue lisää
.
Parlamentin syyskauden startti jatkuu valiokuntien ja poliittisten ryhmien kokouksilla. Ukrainan pääministeri tapaa Brysselissä parlamentin poliittista johtoa. Mepit käsittelevät valiokunnissa muun muassa Kreikan vakoiluskandaalia ja kuulevat lääkeyhtiöitä koronarokotteiden kehittämisestä. EU-puheenjohtajamaa Tšekin ministerit esittelevät puolivuotisen kautensa painopisteitä valiokunnille. Poliittiset ryhmät valmistautuvat syksyn ensimmäiseen täysistuntoon 12.–15.9. Strasbourgissa. Istuntoviikon pääaiheita ovat pääministeri Marinin puheenvuoro Euroopan tulevaisuudesta sekä komission puheenjohtajan vuotuinen unionin tila -linjapuhe.
Lue lisää
Parlamentin syyskauden työ käynnistyy valiokuntien kokouksilla. Kesätauolta palaavat mepit äänestävät muun muassa EU:n monivuotisen budjetin sääntöjen rukkaamisesta sekä unionin digitaalisesta tiekartasta vuoteen 2030. Meppejä puhuttavat myös valmistautuminen tulevan talven energianiukkuuteen, koronapandemian opetukset sekä Venäjän ja Kiinan ulkomaiset vaikuttamispyrkimykset.
Lue lisää
Tällä viikolla parlamentin jäsenet kokoontuvat Brysselissä valiokunnissa ja poliittisissa ryhmissä. Asialistalla ovat muun muassa Fit for 55 -lakipaketti, maailmanlaajuinen metsäkato sekä kuluttajaluottojen suojaaminen. Myös covid-19-pandemiaa käsittelevä erityisvaliokunta sekä suhteista Natoon vastaava valtuuskunta kokoontuvat. Lisäksi parlamentti julkaisee Eurobarometri-tutkimuksen EU:n kansalaisten mediatottumuksista.
Lue lisää
Parlamentti kokoontuu Strasbourgissa 4.–7. heinäkuuta viimeiseen täysistuntoon ennen kesätaukoaan. Muun muassa ympäristötaksonomia, Fit for 55 -paketin ReFuelEU -esitys sekä digipalvelupaketin viimeiset äänestykset ovat istuntoviikon pääaiheita. Täysistunnon asialistalla ovat myös aborttioikeudet Yhdysvalloissa sekä Tšekin puheenjohtajuuskauden painopisteet. Kreikan pääministeri osallistuu Tämä on Eurooppa -keskusteluun.
Lue lisää
Tällä viikolla parlamentin jäsenet kokoontuvat valiokunnissa ja poliittisissa ryhmissä. Valiokunnissa keskustellaan ja äänestetään muun muassa lentoliikennettä koskevasta ReFuelEU-esityksestä, joka on osa Fit for 55 -pakettia. Lisäksi keskustellaan EU:n laajenemisesta ja kuullaan Kreikan maahanmuutto- ja turvapaikkaministeriä. Poliittiset ryhmät valmistautuvat 4.-7. heinäkuuta pidettävään täysistuntoon, joka on viimeinen ennen parlamentin kesätaukoa.
Lue lisää
Tällä viikolla parlamentti kokoontuu Brysselissä sekä valiokunnissa että kaksipäiväiseen täysistuntoon. Valiokunnissa ovat esillä muun muassa euroalueen inflaatio, EU:n rahoitus Ukrainalle sekä hoivatyö. Mepit käsittelevät 22.–23. kesäkuuta täysistunnossa EU:n kaasuvarantojen täydentämistä, Ukrainalle myönnettävää lisärahoitusta ja EU:n elvytyspaketin täytäntöönpanoa. Parlamentin puhemies Metsola vierailee alkuviikosta Suomessa.
Lue lisää
Tällä viikolla mepit kokoontuvat Brysselissä valiokunnissa, joiden asialistalla on muun muassa EU:n laaja ilmastolakipaketti sekä energiainvestointien kestävyysluokittelu. Mepit keskustelevat myös EU:n koronatodistuksen voimassaolon jatkamisesta, kuluttajien suojelemisesta digitaalisessa murroksessa sekä ottavat kantaa EU:n laajentumiseen. Lisäksi valiokunnissa keskustellaan Ukrainan tilanteesta elintarviketurvallisuuden ja sotarikosten osalta. Poliittiset ryhmät valmistautuvat 22.–23. kesäkuuta täysistuntoon, jossa parlamentti ottaa kantaa muun muassa EU:n kaasuvarantojen täyttämiseen, lisärahoitukseen Ukrainalle sekä EU:n elvytyspaketin toimeenpanoon. 
Lue lisää
Tällä viikolla mepit kokoontuvat Brysselissä valiokunnissa, joiden asialistalla on muun muassa EU:n laaja ilmastolakipaketti sekä energiainvestointien kestävyysluokittelu. Mepit keskustelevat myös EU:n koronatodistuksen voimassaolon jatkamisesta, kuluttajien suojelemisesta digitaalisessa murroksessa sekä ottavat kantaa EU:n laajentumiseen. Lisäksi valiokunnissa keskustellaan Ukrainan tilanteesta elintarviketurvallisuuden ja sotarikosten osalta. Poliittiset ryhmät valmistautuvat 22.–23. kesäkuuta täysistuntoon, jossa parlamentti ottaa kantaa muun muassa EU:n kaasuvarantojen täyttämiseen, lisärahoitukseen Ukrainalle sekä EU:n elvytyspaketin toimeenpanoon. 
Lue lisää
Tällä viikolla parlamentti kokoontuu Strasbourgissa täysistuntoon. 6.–9. kesäkuuta istunnon pääaiheita ovat äänestykset laajasta ilmastolakipaketista ja Ukrainan sota: Mepit puivat EU-huippukokouksen saldoa ja kuulevat Ukrainan parlamentin puhemiestä. Irlannin pääministeri puhuu täysistunnolle Euroopan tilasta ja tulevaisuudesta ja meppien odotetaan linjaavan EU:n perussopimusten muutostarpeita. Esillä ovat myös muun muassa Turkin ihmisoikeustilanne ja pakkotyötuotteiden tuontikielto. Parlamentti julkistaa keskiviikkona vuoden 2022 LUX-elokuvapalkinnon voittajan.
Lue lisää
Tällä viikolla parlamentin jäsenet kokoontuvat valiokunnissa ja poliittisissa ryhmissä. Mepit keskustelevat muun muassa EU:n taksonomialuokittelusta, Ukrainan viennin ja tuonnin helpottamisesta, uudesta metsästrategiasta sekä YK:n kestävän kehityksen tavoitteista. Puhemies Roberta Metsola puhuu ylimääräisessä huippukokouksessa Eurooppa-neuvostolle. Lisäksi mepit valmistautuvat Strasbourgissa 6.–10. kesäkuuta pidettävään täysistuntoon, jossa parlamentti äänestää muun muassa ilmastotoimista ja käsittelee Ukrainan tilannetta.
Lue lisää
Tällä viikolla parlamentissa ei pidetä virallisia kokouksia – viikko on varattu valtuuskuntien virkamatkoille ja jäsenten vaalipiirityölle. Mepit vierailevat muun muassa Yhdysvalloissa EU:n digisääntelyn merkeissä, Latviassa osana Naton strategisen viestinnän vuoropuhelua sekä Maltalla oikeusvaltioperiaatteen hengessä. Maailma kylässä -festivaali valloittaa Helsingin ja verkon kautta koko Suomen 23.–29.5. Parlamentin Suomen-toimisto ja komission Suomen-edustusto ovat jälleen mukana sekä asiaohjelmalla että elokuvanäytöksellä.
Lue lisää
Parlamentti kokoontuu Brysselissä 18.–19. toukokuuta täysistuntoon, jossa parlamentin jäsenet keskustelevat Euroopan yhteisvastuusta ja energiavarmuudesta Venäjän Ukrainan hyökkäyksen jälkeen. Esillä ovat erityisesti kaasutoimitusten katkaiseminen Puolaan ja Bulgariaan sekä Venäjän saattaminen vastuuseen sotarikoksista. Mepit keskustelevat myös Moldovan presidentin Maia Sandun kanssa. Lisäksi parlamentti äänestää päätöslauselmista, joissa arvioidaan Ukrainan sodan sosiaalisia ja taloudellisia seurauksia sekä Pohjois-Makedonian ja Albanian edistymistä kohti EU-jäsenyyttä. Valiokunnissa äänestetään muun muassa ilmastotoimista ja tuontitullien poistamisesta ukrainalaistuotteilta.
Lue lisää
Eurooppa-päivää, Euroopan rauhan ja yhtenäisyyden päivää, juhlistetaan 9.5. ympäri Eurooppaa ja Suomea. Helsingissä tarjoilemme keskustakirjasto Oodissa ja verkossa ajankohtaisia keskusteluita Suomen ja Euroopan tulevaisuudesta sekä eurooppalaista elokuvaa - tervetuloa mukaan! Euroopan tulevaisuuskonferenssin päätöstapahtuma pidetään 9.5. ja parlamentti avaa Eurooppa-päivän kunniaksi ovensa kansalaisille sekä Brysselissä että Strasbourgissa. Viikko jatkuu Brysselissä valiokuntien kokouksilla, joiden asialistalla ovat muun muassa henkilö- ja pakettiautojen hiilipäästöt, kestävän kehityksen tavoitteet, ydinturvallisuus Ukrainassa, kuten myös Suomen turvallisuusratkaisut, joita ulkoministeri Haavisto avaa ulkoasiainvaliokunnalle torstaina. Poliittiset ryhmät valmistautuvat 18.–19. toukokuuta täysistuntoon, jossa parlamentin jäsenet keskustelevat Euroopan yhteisvastuusta ja energiavarmuudesta Venäjän Ukrainan hyökkäyksen jälkeen.
Lue lisää
Tällä viikolla parlamentti kokoontuu Strasbourgissa 2.–5. toukokuuta pidettävään täysistuntoon. Ukrainan sodan ohella viikon pääaiheita ovat tekoäly, EU:n vaalilainsäädännön muutokset sekä matkapuhelinten ja muiden pienten elektroniikkalaitteiden yhteinen laturi. Lisäksi parlamentin edustajat kuulevat Italian pääministeriä Mario Draghia ja pitävät ensimmäisen kyselytunnin Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Charles Michelin kanssa. 
Lue lisää
Tällä viikolla parlamentin jäsenet kokoontuvat valiokunnissa ja poliittisissa ryhmissä. Ukrainan sodan ohella viikon pääaiheita ovat EU:n covid-todistuksen voimassaolon jatkaminen ja ulkomaisten yritystukien valvonta. Poliittiset ryhmät valmistautuvat 2.–5. toukokuuta täysistuntoon, jossa parlamentin jäsenet käsittelevät muun muassa Ukrainan tilannetta ja EU:n vastauksia sotaan. Euroopan tulevaisuuskonferenssin täysistunto kokoontuu päättämään työnsä loppuviikosta. 
Lue lisää
Strasbourg keväällä.
Viikolla 15 parlamentissa ei pidetä virallisia kokouksia - viikko on varattu valtuuskuntien virkamatkoille ja jäsenten vaalipiirityölle. Parlamentti lähettää meppivaltuuskunnan muun muassa Intiaan keskustelemaan EU:n ja Intian kauppa- ja investointineuvotteluiden näkymistä. Georgiassa mepit arvioivat EU:n tarkkailuoperaation työtä ja Venäjän Ukrainaa vastaan käymän sodan vaikutuksia, ja Bulgariassa paneudutaan epäilyihin EU-varojen väärinkäytöstä. Meppivaltuuskunta edustaa parlamenttia myös EU:n ja Latinalaisen Amerikan maiden parlamentaarisessa edustajakokouksessa Buenos Airesissa. Lainsäädäntötyö jatkuu viikolla 16 valiokunnissa, jolloin myös parlamentin äskettäin asettamat covid-19-pandemian opetuksia sekä Pegasusta ja vastaavia vakoiluohjelmia ruotivat määräaikaiset valiokunnat pitävät järjestäytymiskokouksensa.
Lue lisää
Parlamentti kokoontuu Strasbourgissa 4.–7. huhtikuuta täysistuntoon, jonka pääaiheita on Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Mepit keskustelevat EU-toimista Ukrainan tukemiseksi sekä sotaa pakenevien lasten ja nuorten suojelemiseksi. Mepit arvioivat myös uutta strategista kompassia, jonka tarkoituksena on vahvistaa EU:n turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa. Parlamentti ottaa myös kantaa 24.–25.3. pidetyn Eurooppa-neuvoston ja viikonlopun EU:n ja Kiinan huippukokouksen tuloksiin. Mepit keskustelevat ja äänestävät päivityksistä yhteiseurooppalaisten energiahankkeiden sääntöihin, EU:n perusarvojen rikkomuksista Puolassa ja Unkarissa, datan jakamisen pelisäännöistä sekä naisten tilanteesta Afganistanissa. EU:n tulevaisuuskonferenssi kokoontuu loppuviikosta täysistuntoon.
Lue lisää