skip to content
 
 
 

Parlamentin viikko 13-14/2021: Vaalipiirityötä ja pääsiäistauko

 

Parlamentissa on tällä viikolla jäsenten kotimaantyölle varattu vaalipiiriviikko. Myös pääsiäisen jälkeinen viikko on varattu parlamentin kalenterissa vaalipiirityölle. Valtuuskuntien kokouksissa keskustellaan muun muassa EU:n ja Kanadan suhteista sekä disinformaatiosta ja ulkomaisista vaikuttamispyrkimyksistä. Parlamentin lainsäädäntötyö jatkuu viikolla 15 valiokuntien kokouksilla.

Viime viikolla parlamentin jäsenet kokoontuivat täysistuntoon. Kaksipäiväisen täysistunnon (24.-25.3.) pääaiheita olivat EU:n tulojärjestelmän uudistaminen ja uuden oikeusvaltiomekanismin käynnistäminen. Parlamentti otti myös kantaa EU:n uuteen Afrikka-strategiaan, Euroopan datastrategiaan, digitaaliseen koronavirustodistukseen sekä merien muovijätteen vähentämiseen. Valiokunnissa keskusteltiin muun muassa koronarokotehankinnoista. Euroopan tulevaisuuskonferenssi aloitti työskentelynsä.

Parlamentin viikko ilmestyy seuraavan kerran 12.4. Hyvää pääsiäistä!

Koronapandemian varotoimena parlamentin virallisia kokouksia (mahdolliset trilogineuvottelut poislukien) järjestetään pääsääntöisesti etäyhteyksin. Parlamentin jäsenillä on mahdollisuus osallistua täysistuntoihin sekä valiokuntien ja poliittisten ryhmien kokouksiin videoyhteydellä sekä äänestää etänä. Täysistunnot ja valiokuntien kokoukset lähetetään verkkolähetyksinä. Väliaikainen poikkeusjärjestely jatkuu toistaiseksi. Varotoimilla pyritään turvaamaan parlamentin keskeiset toiminnot ja etenkin lainsäädäntö- ja budjettivallan käyttöön liittyvä työ. 

Parlamentin vuosikalenteriin 2021 sisältyy 12 nelipäiväistä täysistuntoa (koronatilanteen salliessa Strasbourgissa) ja ylimääräisiä kaksipäiväisiä täysistuntoja (Brysselissä). Valiokuntien ja valtuuskuntien kokouksiin on varattu kaksi viikkoa kuukaudessa ja poliittisten ryhmien kokoontumiseen yksi viikko kuukaudessa. Osa viikoista on varattu parlamentin jäsenten vaalipiirityöhön ja sidosryhmien tapaamiseen kotimaassa. Katso kalenteri täältä. Kunkin valiokunnan sivuilta löytyy lisätietoa lähiviikkojen kokousaikatauluista. 

Parlamentti jatkaa myös muiden toimintojensa rajoittamista osana koronavirukseen varautumista. Muiden kuin parlamentin jäsenten, henkilökunnan ja median edustajien pääsy parlamentin tiloihin on rajoitettu. Myös yleisötilaisuudet kaikissa parlamentin toimipaikoissa on peruttu toistaiseksi. Varotoimenpiteillä suojellaan parlamentin jäsenten ja henkilöstön terveyttä. Parlamentin jäsenet, virkamiehet ja muu henkilökunta työskentelee edelleen valtaosin etänä. Lue täältä, kuinka parlamentti on sopeutunut toimimaan pandemian aikana.

Parlamentissa vireillä

Kotimaan tapahtumia
- Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilari – keskustelu Suomen nuorisovaltuustojen kanssa 11.4.
- Elinsiruja käsittelevä työpaja verkossa 28.-29.4.

Toimittajille
- Tilaa Euroopan parlamentin lehdistötiedotteet!

EU @Oodi suljettu
- Seuraa EU @Oodia sosiaalisessa mediassa!

EU:n työpaikat
- Virkakilpailuja ja muita hakuja 
- Euroopan komissio etsii kemikaalialan asiantuntijoita
Euroopan parlamentin valintamenettely toimintarajoitteisille henkilöille

Muuta ajankohtaista

- Euroopan suunta -podcast laajenee YouTubeen: uusia jaksoja mm. koronakriisistä ja Euroopan tulevaisuudesta
- Ratkaisujen tarpeessa -podcast, aiheena tulevaisuuden kaupungit Euroopassa
- Eurooppa edellä -podcast aiheina muuttoliike ja pakolaisuus
- Euroopan kansalaisen palkinto 2021 nyt haussa!
- Vuoden 2021 Lorenzo Natali -mediapalkinnon haku toimittajille
- Eurovisioita -podcast
- EU-konkari Antti Peltomäki pohtii kirjoituksessaan verkostojen voimaa

Ota kantaa!
- 35-vuotiasta Erasmus-ohjelmaa juhlistetaan ensi vuonna 2 euron erikoisrahalla – äänestä suosikkiasi!

- LUX-palkinto 2021: äänestä suosikkisi eurooppalaisen yleisöelokuvapalkinnon finalisteista
- Komissio haluaa kuulla mielipiteesi
- Demokratia.fi – näin vaikutat kansalaisena

EU-oppimateriaaleja ja verkkoaineistoa
- Online-vierailut Euroopan parlamenttiin
- Tilaa EU-aiheiset sananselitys- ja myytinmurtopelikortit!
- EU-peli 2.0 opetuksen tueksi
- Oppisoppi – oppia ja hupia kotiopiskeluun
- Faktatietoja Euroopan unionista -verkkosivusto
- Eurooppa käden ulottuvilla: Citizens’ App -sovellus
- Tilaa Euroopan parlamentin esitteitä

 

Parlamentissa vireillä

Parlamentissa on tällä viikolla valtuuskuntien etäkokouksia ja mepit työskentelevät vaalipiireissään. Myös pääsiäisen jälkeinen viikko on varattu parlamentin jäsenten kotimaantyölle. Valtuuskuntien kokouksissa keskustellaan muun muassa EU:n ja Kanadan suhteista sekä disinformaatiosta ja ulkomaisista vaikuttamispyrkimyksistä. Parlamentin lainsäädäntötyö jatkuu viikolla 15 valiokuntien kokouksilla.

EU:n ja Kanadan suhteet / vaalivaikuttaminen. Ulkomaista sekaantumista kaikkiin EU:n demokraattisiin prosesseihin perkaava erityisvaliokunta (INGE) ja parlamentin suhteista Kanadaan vastaava valtuuskunta käsittelevät tiistaina yhteiskokouksessaan ulkomaisia vaikuttamispyrkimyksiä, disinformaatiota ja sosiaalista mediaa, sekä EU:n ja Kanadan yhteistyötä. Esillä ovat myös kumppanien poliittiset ja taloudelliset suhteet. Kokousasiakirjat täällä

Viime viikolla parlamentissa

Viime viikolla parlamentti kokoontui täysistuntoon. Kaksipäiväisen täysistunnon (24.-25.3.) pääaiheita olivat EU:n tulojärjestelmän uudistaminen ja uuden oikeusvaltiomekanismin käynnistäminen. Parlamentti otti kantaa EU:n uuteen Afrikka-strategiaan, Euroopan datastrategiaan, digitaaliseen koronavirustodistukseen sekä merien muovijätteen vähentämiseen. Valiokunnissa keskusteltiin muun muassa koronarokotehankinnoista. Euroopan tulevaisuuskonferenssi aloitti työskentelynsä.

EU:n tulot. Parlamentin jäsenet hyväksyivät  kolme lakia, jotka myötävaikuttavat EU:n omien varojen järjestelmän uudistamiseen ja avaavat tietä uusille tulolähteille, kuten muovimaksulle. Unionin tulojärjestelmän uudistaminen on ratkaisevaa myös EU:n 750 miljardin euron elvytysrahastoa perustettaessa. Lue lisää

Oikeusvaltioperiaate. Edellisen täysistunnon keskustelun jälkeen parlamentin jäsenet äänestivät nyt päätöslauselmasta, jossa mepit vaativat komissiota käynnistämään uusi EU:n oikeusvaltiomekanismi viipymättä. Mepit varoittavat komissiota, että jos se ei täytä oikeudellisesti sitovia mekanismin mukaisia velvoitteitaan eikä ryhdy kaikkiin tarvittaviin toimiin puolustaakseen EU:n taloudellisia etuja ja arvoja, parlamentti katsoo tämän laiminlyönniksi ja ryhtyy sen jälkeen Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 265 artiklan mukaisiin oikeustoimiin komissiota vastaan. Lue lisää 

Euroopan datastrategia. Euroopan parlamentti korostaa hyväksymässään päätöslauselmassa, että datan vapaa liikkuvuus EU:ssa on varmistettava eurooppalaisten yritysten, yliopistojen ja tutkijoiden globaalin kilpailukyvyn takaamiseksi. Esittelijä Miapetra Kumpula-Natrin (S&D, sd.) valmistelema kannanotto penää muun muassa reilumpaa ja eurooppalaisiin arvoihin pohjautuvaa datataloutta ja -yhteiskuntaa sekä pelisääntöjä datan yhteiskäytölle. Mietintö on parlamentin vastine komission keskustelunavaukseen Euroopan datastrategiasta. Parlamentti keskusteli myös datan käyttöön kytkeytyvän EU:n tietosuoja-asetuksen (GDPR) toimeenpanosta. Lue lisää 

Kestävä turismi / koronavirustodistus. Parlamentti hyväksyi liikennevaliokunnan päätöslauselman, jossa kehotetaan EU-maita sisällyttämään matkailu- ja matkailualat covid-19-elvytyssuunnitelmiinsa ja harkitsemaan näiden palvelujen arvonlisäveron väliaikaista alentamista. Mepit kannattivat myös yhteistä rokotustodistusta matkustamisen helpottamiseksi. Ns. digitaalinen vihreä todistus toimisi vaihtoehtona PCR-testeille ja karanteenivaatimuksille. Parlamentti käsittelee komission lakiehdotuksen rokotustodistuksesta kiireellisenä. Lue lisää koronavirustodistuksesta.

Uusi EU-Afrikka-strategia. Parlamentin jäsenet hyväksyivät kannanoton uudesta EU-Afrikka-strategiasta, jonka tarkoituksena on viedä suhteita kohti tasa-arvoisempaa kumppanuutta. EU ja sen jäsenvaltiot ovat kaikilla mittareilla Afrikan suurin kumppani kaupan, investointien, julkisen kehitysavun, humanitaarisen avun ja turvallisuuden alalla. EU:n ja Afrikan tulisi kuitenkin tehdä yhteistyötä tasa-arvoisina kumppaneina, samalla rohkaisten Afrikan valtioita täyttämään YK:n kestävän kehityksen tavoitteet, hillitsemään ilmastonmuutosta ja keskittymään enemmän sukupuolten tasa-arvoon, koulutukseen sekä kansallisten terveydenhuoltojärjestelmien parantamiseen. Lue lisää (eng.)

Merien jätteet. Parlamentti vaatii EU:ta vähentämään merien roskaantumista. Mepit painottavat, että valtamerijätteen vähentämiseksi kertakäyttöisiä muoveja olisi edelleen rajoitettava, kiertotaloutta ja kierrätystä lisättävä, ja kalastusvälineet tulisi suunniteltava kestävämmällä tavalla. Parlamentti penää lisätutkimusta nano- ja mikromuovien vaikutuksista ympäristöön, meren ravintoketjuun ja ihmisten terveyteen. Lue lisää (eng.)

Koronarokotteet. Euroopan lääkeviraston (EMA) pääjohtaja Emer Cooke kertoi parlamentin ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden turvallisuuden valiokunnan (ENVI) mepeille koronarokotteiden arvioinnin ja hyväksymisen tämänhetkisestä tilanteesta ja seuraavista askeleista. Lue lisää (eng.) Talousarvion valvontavaliokunnan (CONT) jäsenet ja komission terveys- ja elintarviketurvallisuuden pääosaston pääjohtaja Sandra Gallina puolestaan keskustelivat EU:n koronarokotehankintojen tämänhetkisestä tilanteesta. Lue lisää (eng.)

10 vuotta Syyrian konfliktia.  10 vuotta Syyrian kansannousun jälkeen, ihmisoikeusvaliokunnan (DROI) sekä parlamentin ja Mashreq-maiden välisistä suhteista vastaavan valtuuskunnan kokouksessa keskusteltiin rankaisemattomuuden ongelmasta ja tuesta vakavien ihmisoikeusrikkomusten uhreille. Parlamentti vaati 10. maaliskuuta täysistunnossaan EU:lta vahvempaa taloudellista ja poliittista panosta Syyrian konfliktin ratkaisemiseen. Tiedote täältä (englanniksi).

Tulevaisuuskonferenssi. Euroopan tulevaisuutta käsittelevän konferenssin työ käynnistyi 24. maaliskuuta EU:n neuvoston, parlamentin ja komission edustajista koostuvan johtokunnan kokouksella. “Kansalaiset saavat päättää, mitä he EU:lta odottavat ja kuinka odotukset toteutetaan. Tämä on heidän Eurooppansa ja tulevaisuutensa - ja heidän konferenssinsa”, parlamentin yhteispuheenjohtaja Guy Verhofstadt (RE, Belgia) korosti. Työn keskiössä on kansalaisten osallistaminen konferenssin toimintaan mahdollisimman nopeasti. Tähän sisältyy monikielinen digitaalinen foorumi, jossa EU:n kansalaiset voivat esittää näkemyksiään. Lue lisää (eng.)

Koronavirus ja EU:n toimet

EU pyrkii torjumaan koronaviruspandemiaa yhteisillä toimillaan, joita Euroopan komissio koordinoi. Jäsenmaiden terveydenhuollon tukemisen ja viruksen sosiaalisten ja taloudellisen vaikutusten torjumisen ohella EU tarjoaa puolueetonta tietoa viruksesta sekä toimista sen leviämisen ehkäisemiseksi. Disinformaation torjumiseksi EU:n kaikki toimielimet toimivat tiiviissä yhteistyössä verkkoalustojen kanssa. Luotettavaa tietoa saat seuraamalla THL:n ja kansainvälisten terveysalan organisaatioiden tiedotusta. Lue lisää EU:n toimista disinformaatiota vastaan. Parlamentin verkkosivuille on koottu tietoa EU-tason toimista koronaviruksen leviämisen rajoittamiseksi ja tukea ja lääketarvikkeita tarvitsevien jäsenmaiden auttamiseksi. 

EU:n koronarokotestrategia
Osana EU:n rokotestrategiaa komissio neuvottelee jäsenmaiden puolesta covid-19-rokotteiden yhteishankinnoista. EU:ssa on otettu toistaiseksi käyttöön neljä rokotetta – BioNTech-Pfizerin, Modernan, AstraZenecan ja Oxfordin yliopiston sekä viimeisimpänä Janssen Pharmaceutica NV:n covid-19-rokotteet - Euroopan lääkeviraston (EMA) arvioinnin perusteella. Lue lisää täältä. EU varautuu koronavirusmuunnosten uhkaan uudella ohjelmallaan (“HERA Incubator”), joka tuo yhteen tutkijat, biotekniikkayritykset, valmistajat, lainsäätäjät ja viranomaiset tavoitteenaan havaita ja arvioida muunnoksia sekä kehittää ja tuottaa viruksen muunnoksiin mukautettuja rokotteita. rokotteita. Komissio ilmoitti lisäksi 24. maaliskuuta toimista, joilla nopeutetaan koronarokotteiden hyväksyntää. EU tekee tiivistä yhteistyötä valmistajien kanssa, jotta se voi seurata toimitusketjuja ja poistaa tuotannon pullonkaulat. Lue lisää EU:n varautumisesta koronavirusmuunnoksiin.

Lisätietoa Euroopan parlamentista

Tiedotteet
Valiokuntien kokousasiakirjat
Täysistunnot: esityslistat ja hyväksytyt tekstit
Suorat lähetykset
Puhemiehen kotisivut
Euroopan parlamentin jäsenet (haku maittain)

 

Kotimaan tapahtumia

Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilari – keskustelu Suomen nuorisovaltuustojen kanssa 10.-11.4. Euroopan parlamentin Suomen-toimisto osallistuu Suomen Nuorisovaltuustojen Liiton Aktiivipäiville 11.4. Nuorisovaltuustojen kanssa keskustellaan mm. Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilarista ja ajankohtaisista EU-asioista. Yhteistyö Nuorisovaltuustojen Liiton kanssa on osa parlamentin yhdessä.eu –kampanjaa, jolla pyritään kirittämään EU-keskustelua ympäri Suomea.

Elinsiruja käsittelevä työpaja verkossa 28.-29. huhtikuuta. Euroopan komission yhteisen tutkimuskeskuksen sekä Euroopan standardointijärjestöjen CENin ja Cenelecin vuotuinen työpaja keskittyy tällä kertaa elinsiruihin eli elintutkimuksessa käytettäviin elinten toimintoja jäljitteleviin mikrofysiologisiin järjestelmiin. Työpaja liittyy tutkimuksen kautta tapahtuvaa standardointia koskevaan aloitteeseen, jolla autetaan tuomaan esiin uusia nousevia tieteen ja teknologian aloja, joilla standardoinnista voisi olla hyötyä innovoinnin tai teollisuuden kilpailukyvyn edistämiseksi. Työpaja on tarkoitettu tutkijoille, innovoijille, teollisuudelle, standardoijille ja poliittisille päätöksentekijöille. Se järjestetään verkossa 28.4 klo 15.00–18.00 sekä 29.4 klo 10.00–17.00. Työpaja on maksuton, ja siihen tulee ilmoittautua 20.4. mennessä. Lue lisää

Helsingissä Kampin Voimatalossa sijaitseva Eurooppasali on toistaiseksi suljettu koronarajoitusten vuoksi. Euroopan komission Suomen-edustuston ja Euroopan parlamentin Suomen-toimiston yhteinen tila, jossa järjestetään Euroopan unioniin ja Eurooppaan liittyviä tilaisuuksia. Eurooppasali on varattavissa ei-kaupallisiin tilaisuuksiin, lisätietoa täällä

 

Toimittajille 

Tilaa Euroopan parlamentin lehdistötiedotteet!
Tilaa Euroopan parlamentin lehdistötiedotteet sähköpostiisi uutisverkkopalvelusta. Palvelusta voi tilata niin täysistuntoa koskevia tiedotteita (kaikilla EU:n virallisilla kielillä ml. suomeksi) kuin valiokuntien toimintaa koskevia tiedotteita (pääasiassa englanniksi). Palvelussa voit myös itse hallinnoida tilaustasi. Parlamentin uusimmat tiedotteet löytyvät Uutishuoneesta.

EU @Oodi suljettu - seuraa somessa

Helsingin keskustakirjasto Oodin (Töölönlahdenkatu 4) katutasossa sijaitseva vuorovaikutteinen EU @Oodi-näyttelytila on suljettu koronavirustilanteen vuoksi ainakin 30.4.2021 saakka. 

EU @Oodi esittelee Euroopan unionia ja sen toimintaa. Tila sisältää tietopisteen ja erilaisia multimediatoteutuksia EU:n päätöksenteosta ja päätöksentekijöistä. Vaikka EU @Oodiin ei tällä hetkellä pääsekään käymään, voit silti kysellä EU-aiheisia kysymyksiä somekanavilla tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen eustaff.oodi.helsinki@gmail.com.
EU @Oodista lisää osoitteessa
https://euoodi.eu/ tai seuraa EU @Oodia somessa!
Instagram: euoodi
Twitter: @EUoodi
Facebook: EU Oodi

EU:n työpaikat

Virkakilpailuja ja muita hakuja
EU-toimielimet rekrytoivat vakituista henkilökuntaa ns. avoimien kilpailujen kautta. Virkakilpailun läpäisemällä voi työllistyä pysyvälle EU-uralle. EU-uran aikana eri politiikka-aloihin liittyvät monipuoliset tehtävät voivat vaihdella toimielimestä ja pääosastosta toiseen. EU:n henkilöstövalintatoimisto EPSO vastaa kilpailujen järjestämisestä. Lisätietoa avoimista kilpailuista EPSO:n sivuilla, joilla voi myös täyttää Lähtisinkö EU-uralle -kyselyn, jonka avulla voi arvioida omaa soveltuvuuttaan työskentelyyn EU:n toimielimissä. 

Euroopan komissio etsii kemikaalialan asiantuntijoita. Oletko kemikaalialan asiantuntija? Kiinnostaako sinua kansainvälinen ura monikulttuurisessa työympäristössä? Jos näin on, lue eteenpäin!  Palvelukseen otetut henkilöt työskentelevät virkamiehinä (palkkaluokka AD 6, eli n.5500e/kk) pääasiassa Euroopan komission sisämarkkinoiden, teollisuuden, yrittäjyyden ja pk-yritystoiminnan pääosastolla (GROW) sekä ympäristöasioiden pääosastolla (ENV). Asiantuntijan keskeisiin tehtäviin kuuluu kemikaalipolitiikan ja -lainsäädännön laatiminen, hallinnointi ja täytäntöönpano, sääntelytehtävien hoitaminen kemikaaleihin liittyvillä eri aloilla (muun muassa ihmisten terveydelle ja ympäristölle aiheutuvien riskien arviointien sekä sosioekonomisten analyysien seuraaminen) sekä lainsäädännön täytäntöönpanon valvonta. Hakuaika 13.4. saakka. Lue lisää.

EPSO järjestää hakuja myös sopimussuhteisiin ja määräaikaisiin EU-tehtäviin. EPSO:n avoimien työpaikkojen hakutietokannasta voi hakea tehtäviä aihealueen, sopimustyypin, palkkaluokan ja toimipaikan perusteella. Sopimussuhteisiin tehtäviin haetaan tällä hetkellä muun muassa rahoituksen, viestinnän, hankkeiden ja ohjelmien hallinnoinnin osaajia, korjauslukijoita, sihteereitä/virkailijoita sekä lastenhoito- ja kasvatushenkilöstöä. Näille toistaiseksi käynnissä oleville hauille ei yleensä ole määräaikaa.

Euroopan parlamentin valintamenettely toimintarajoitteisille henkilöille. Sairaus tai vammaisuus eivät saa estää työnhakua. Parlamentti tarjoaa joka vuosi enintään vuoden pituisia työsopimuksia toimintarajoitteisille henkilöille. EPSO on kehittänyt toimintarajoitteisia hakijoita varten kansainvälisiin parhaisiin käytäntöihin perustuvan kohtuullisen mukauttamisen menettelyn. Sen avulla voidaan yksilöidä sairauden tai vammaisuuden aiheuttamat esteet ja tarjota tasavertaiset mahdollisuudet kykyjen osoittamiseen niille hakijoille, joilla on erityistarpeita. Sopimussuhteisten toimihenkilöiden valintamenettely on avoin kaikille henkilöille, joilla on pitkäaikainen toimintarajoite. Hakuaika 2.4. saakka. Rekisteröidy hakijaksi täällä ja lue lisää EU:n yhtäläisten mahdollisuuksien periaatteista täällä.

EU-toimielinten harjoittelupaikoista ja niihin hakeutumisesta löytyy tietoa EPSO:n sivuilta. Myös Studentum-sivustolle on kerätty tietoa suomeksi harjoittelumahdollisuuksista EU:ssa. Useimmat EU-toimielimet ja EU:n erillisvirastot tarjoavat harjoittelupaikkoja korkeakoulututkinnon suorittaneille nuorille. Harjoittelun aloitusajankohta ja kesto sekä harjoittelusta maksettava palkka/korvaus vaihtelee organisaation ja sijaintimaan kustannustason mukaan. Vuosittain harjoittelijoita otetaan yhteensä n. 1200. 

 

Muuta ajankohtaista

Euroopan suunta -podcast laajenee YouTubeen: uusia jaksoja mm. koronakriisistä ja Euroopan tulevaisuudesta. Luvassa on kolmen jakson verran keskustelua asiasta ja asian vierestä. Jokainen jaksoista on formaatiltaan hieman erilainen ja juuri SINÄ pääset vaikuttamaan siihen, millä tavalla projektia jatketaan. Voit antaa palautetta jaksoista joko YouTuben kommenttikenttään tai lähes millä tahansa somealustalla aihetunnisteella #EuroopanSuunta. Nyt sinulla on valta vaikuttaa keskusteluun Euroopan suunnasta! Anna palaa!

Eurooppalaisen Suomen ja parlamentin Suomen-toimiston tuottaman podcast-sarjan ensimmäisessä jaksossa keskustellaan koronakriisistä. Koronasta ja Euroopan unionin toiminnasta faktat lyövät tiskiin europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (EPP, kok.) ja Ylen EU-kirjeenvaihtaja Susanna Turunen. Jälleenrakennuksesta keskustelemassa on europarlamentaarikko Ville Niinistö (Greens, vihr.). Jakson juontaa Eurooppalaisen Suomen toiminnanjohtaja Aku Aarva.  Kuuntele ensimmäinen jakso täältä!

Parlamentin ja Aalto-yliopiston podcast Ratkaisujen tarpeessa: tulevaisuuden kaupungit Euroopassa
Podcastissa Aalto-yliopiston opiskelija Lumi Ketola jututtaa europarlamentaarikkoja ja Aalto-yliopiston tutkijoita ja etsii ratkaisuja 2020-luvun kiperiin kysymyksiin esimerkiksi työstä, taloudesta ja ilmastosta. Keskiviikkona julkaistavassa jaksossa keskustellaan kaupungistumisesta ja Euroopan tulevaisuudesta. Miten voimme kehittää kaupunkeja ilmaston ja ympäristön ehdoilla? Vieraina ovat europarlamentaarikko Henna Virkkunen  (EPP, kok.) ja Aalto-yliopiston maankäytön professori Marketta Kyttä. Kuuntele podcast täältä.

Eurooppa edellä -podcast 30.3. muuttoliike ja pakolaisuus. Uusi kansantajuinen, syventävä ja viihdyttävä vaihde Suomen Eurooppa-keskusteluun! Podcastissa Eurooppa-kirjeenvaihtaja Tapio Nurminen perkaa vieraiden kanssa ajankohtaisia EU-aiheita. Sarjan kuudennen 30.3 julkaistavan jakson aiheina ovat muuttoliike, työperäinen maahanmuutto, ja pakolaisuus. Keskustelemassa europarlamentaarikko Laura Huhtasaari (ID, ps.), Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA:n ekonomisti Sanna Kurronen ja Helsingin kauppakamarin johtaja Markku Lahtinen. Jaksot ovat kuunneltavissa Podplayssa, Spotifyssa ja Kauppalehden verkkosivuilla. Ota myös podcast seurantaan Twitterissä: @EurooppaE

Euroopan kansalaisen palkinto 2021 haussa!
Euroopan parlamentin vuotuisella kansalaisen palkinnolla annetaan tunnustusta hankkeille, joilla edistetään EU-maiden kansalaisten keskinäistä ymmärtämystä ja lähentymistä tai helpotetaan rajat ylittävää tai valtioiden välistä yhteistyötä. Palkittava hanke voi myös koskea rajat ylittävää tai valtioiden välistä kulttuuriyhteistyötä, joka auttaa vahvistamaan Eurooppa-henkeä tai Euroopan unionin perusoikeuskirjassa vahvistettuja arvoja. Kansalaiset, ryhmät, yhdistykset tai järjestöt voivat hakea Euroopan kansalaisen palkintoa toteuttamistaan hankkeista tai nimetä ehdolle yhden muun kansalaisen, ryhmän, yhdistyksen tai järjestön. Kukin Euroopan parlamentin jäsen voi nimetä enintään yhden ehdokkaan vuodessa. Palkinnon haetaan tai ehdokas nimetään täällä. Haku päättyy 29.4. Palkinnon voittajat kutsutaan Euroopan parlamentissa pidettävään palkintoseremoniaan. Lisätietoa palkinnosta

Vuoden 2021 Lorenzo Natali -mediapalkinnon haku toimittajille
Komission jokavuotisella Lorenzo Natali -mediapalkinnolla annetaan tunnustusta toimittajille, jotka raportoivat nykypäivän suurimmista haasteista ja keinoista niiden ratkaisemiseksi. Kilpailun yleisenä teemana on kestävä kehitys. Kansainvälisistä kumppanuuksista vastaava komissaari Jutta Urpilainen totesi vuoden 2021 kilpailua avatessaan EU:n edistävän sananvapautta Euroopassa ja maailmanlaajuisesti. “Lorenzo Natali -mediapalkinnolla annamme tunnustusta toimittajille, jotka uskaltavat kertoa tarinoita esimerkiksi epäoikeudenmukaisuudesta, eriarvoisuudesta ja ympäristön tilan heikkenemisestä ja jotka niin tehdessään ottavat usein suuren henkilökohtaisen riskin. Tarinoita kekseliäistä tavoista reagoida tällaisiin tilanteisiin. Jos olet toimittaja, joka on kuluneen vuoden aikana kertonut tällaisen tarinan, kehotan sinua ilmoittautumaan kilpailuun.” Kilpailussa on kolme kategoriaa, joiden voittajat saavat kukin 10 000 euron rahapalkinnon. Kilpailuun voi osallistua 19.4. saakka. Lue lisää. 

Eurovisioita podcast. Eurovisioita on sanomalehti Kalevan julkaisema uusi podcast, jossa laitetaan Euroopan unioni halki, poikki ja pinoon. Ensimmäisessä jaksossa keskustellaan muun muassa siitä, miltä Suomi näyttäisi tänään, jos se ei kuuluisi EU:hun. Juontajina toimivat Juhopekka Pietilä ja Ville Koivuniemi. Ensimmäisen jakson vieraana on kymmenen vuotta meppinä toiminut Liisa JaakonsaariKuuntele podcast täältä.

EU-konkari Antti Peltomäki pohtii kirjoituksessaan verkostojen voimaa. Vastikään komission Suomen-edustuston päällikön paikalta eläköitynyt Antti Peltomäki kirjoittaa 19. maaliskuuta julkaistussa Uusimaa-viikon blogikirjoituksessaan verkostojen merkityksestä. Hän tuo esiin myös EU:n tarjoamat verkostomaiset toimintamuodot, kuten EU:n tutkimus- ja innovaatio-ohjelmat ja Erasmus-ohjelman. Lue koko blogikirjoitus täältä. 

Ota kantaa!

35-vuotiasta Erasmus-ohjelmaa juhlistetaan ensi vuonna 2 euron erikoisrahalla – äänestä suosikkiasi!
Erasmus+ (aiemmalta nimeltään Erasmus) on EU:n koulutus-, nuoriso-ja urheilualan rahoitusohjelma, josta tuetaan näiden alojen yhteistyötä Euroopassa. Ohjelma tarjoaa kaikenikäisille mahdollisuuksia kouluttautumiseen, opiskeluun tai harjoitteluun ulkomailla. Miljoonat eurooppalaiset ovat osallistuneet ohjelmaan sen perustamisvuodesta 1987 lähtien. Vuosi 2022 on Erasmus-ohjelman 35-vuotisjuhlavuosi, ja sen kunniaksi lasketaan liikkeelle euromaiden yhteinen kahden euron erikoisraha. Suunnittelukilpailun loppusuoralle on valittu kuusi kilpailijaa, joiden suunnittelemat kuva-aiheet edustavat Erasmus-ohjelmaa ja sen 35 vuoden historiaa. Valitse oma suosikkisi, ja äänestä 31.3. mennessä!

LUX-palkinto 2021: äänestä suosikkisi eurooppalaisen yleisöelokuvapalkinnon finalisteista
Vuoden 2021 ja samalla uudistetun LUX-yleisöelokuvapalkinnon kolme finalistia ovat Thomas Vinterbergin Another Round, Jan Komasan Corpus Christi ja Alexander Nanaun Collective. Euroopan parlamentin vuosittain myöntämän LUX-elokuvapalkinnon tarkoituksena on tukea eurooppalaisten elokuvien levitystä. Kilpailuun valitaan yhteistuotantoja, jotka käsittelevät ajankohtaisia poliittisia ja yhteiskunnallisia aiheita ja edistävät keskustelua yhteisistä arvoista. LUX-palkintoa on uudistettu siten, että Euroopan parlamentin jäsenten ja Euroopan elokuva-akatemian lisäksi nyt myös yleisöllä on mahdollisuus äänestää ja valita kolmesta finalistiehdokkaasta voittaja. Yleisöllä on mahdollisuus äänestää 23.5.2021 saakka täällä. Lue lisää LUX-palkinnosta täältä.

Komissio haluaa kuulla mielipiteesi
Kansalaiset ja yritykset voivat esittää näkemyksiään eri alojen tulevasta EU-politiikasta ja -lainsäädännöstä Euroopan komission Kerro mielipiteesi -sivustolla, ennen kuin komissio viimeistelee ehdotuksensa. Palautteen antaminen edellyttää rekisteröitymistä tai kirjautumista sosiaalisen median tilillä. Palautetta voi antaa kaikilla EU-kielillä, mukaan lukien suomeksi ja ruotsiksi.

Tällä hetkellä komissio haluaa kuulla palautetta muun muassa EU:n uudesta metsästrategiasta ja luonnon monimuotoisuuden suojeluun liittyvästä aloitteesta. EU:n uusi metsästrategiaa perustuu vuoteen 2030 ulottuvaan EU:n biodiversiteettistrategiaan, ja se kattaa koko metsänkierron. Voit esittää metsästrategiasta palautetta 19.4. saakka täällä. Osana EU:n biodiversiteettistrategiaa, komissio myös haluaa saada palautetta luonnon monimuotoisuuden suojeluun liittyvästä aloitteesta. Voit esittää aloitteesta palautetta 5.4. saakka täällä

EU:n uudesta maaperästrategiasta voi esittää näkemyksiä 27.4. saakka täällä. Aloite on osa biodiversiteettistrategiaa, ja sen tavoitteena on puuttua kokonaisvaltaisesti maaperän ja maan huonontumiseen ja auttaa saavuttamaan maaperän huonontumisen nollataso vuoteen 2030 mennessä. Ulkomailta ostetun alkoholin ja tupakan verotuksesta voi esittää näkemyksiä 24.4. saakka täälläKomissio on käynnistänyt myös työmarkkinaosapuolten ensimmäisen vaiheen kuulemisen, jonka tarkoituksena on kerätä näkemyksiä siitä, tarvitaanko alustatyön työolojen parantamiseksi EU:n tason toimia ja miten nämä toimet voitaisiin suunnata. Lue lisää.

Kysely komission viestintämateriaaleista. Oletko alle 18-vuotias tai käyttänyt Euroopan komission viestintämateriaaleja kouluttajana, opettajana tai nuorisotyöntekijänä työskennellessäsi alaikäisten kanssa? Komissio kerää tietoa viestintämateriaaliensa, kuten videoiden, julkaisujen ja tietovisojen  kehittämiseksi. Kyselytutkimukseen vastaaminen vie noin 10-15 minuuttia ja se on auki 16.4. asti. Vastaa kyselyyn täällä. 

Demokratia.fi – näin vaikutat kansalaisena
Oikeusministeriön ylläpitämä verkkopalvelu www.demokratia.fi/ tarjoaa ajankohtaista tietoa asioiden valmistelusta paikallisesti, Suomessa – ja myös Euroopan unionissa. Sivustolta löytyvät ajankohtaiset hankkeet, joihin kaivataan kansalaisten mielipidettä. Palvelun tavoitteena on helpottaa kansalaisvaikuttamista ja tiedonsaantia; se on osa laajempaa kokonaisuutta, jossa tarjotaan palveluita demokraattiseen vaikuttamiseen ja osallistumiseen. 

Pääset sivustolta myös eurooppalaisen kansalaisaloitteen laatimisohjeisiin. Kansalaisaloitteen avulla tavalliset ihmiset voivat pyytää Euroopan komissiota tekemään lakiehdotuksia heille tärkeistä aiheista. Se on mahdollisuus vaikuttaa suoraan EU:n toimiin ja politiikkaan. Kun aloitteelle on kerätty vähintään miljoona allekirjoitusta, voi komissio ottaa sen käsiteltäväkseen. Nimienkeruuvaiheessa on tällä hetkellä muun muassa ilmastotoimiin ja mehiläisten pelastamiseen liittyviä kansalaisaloitteita. Seuraa valmistelua ja vaikuta! Lue lisää

EU-oppimateriaaleja ja verkkoaineistoa

Online-vierailut Euroopan parlamenttiin
Euroopan parlamentti on suljettu vierailijoille ainakin 30. huhtikuuta 2021 asti koronatilanteen vuoksi. Yleisövierailujen sijaan parlamentin vierailupalvelu tarjoaa yleisölle ja ryhmille etävierailuja videotapaamisen välityksellä. Parlamentin online-esittely tutustuttaa parlamentin toimivaltoihin, rooliin ja toimintaan 60-90 minuutin etäluennon muodossa. Verkossa järjestettävät esittelyt sovitetaan kunkin ryhmän tarpeisiin. Mahdollisuuksien mukaan osa esittelystä voidaan tehdä etänä esim. täysistuntosalista käsin. Esittelyjä on saatavilla EU:n 24 virallisella kielellä. Lisätietoja vierailupalvelujen nettisivuilla.

Tilaa EU-aiheiset sananselitys- ja myytinmurtopelikortit!
Mikä on totta ja mikä ei - etenkin kun kyseessä on EU? Etelä-Pohjanmaan liiton EU-tietokeskus on tehnyt yhteistyössä Ilkka-Pohjalaisen Koululinkki-hankkeen kanssa sananvapautta ja disinformaation torjuntaa Euroopassa käsittelevät sananselitys- ja myytinmurtopelikortit. Pelikortit voi tilata joko fyysisessä tai sähköisessä muodossa taikka ladata Etelä-Pohjanmaan liiton verkkosivuilta täältä

EU-peli 2.0. opetuksen tueksi
Eurooppatiedotuksen opetuskäyttöön suunnitellun EU-verkkopelin tarkoituksena on tuoda hauskalla ja osallistavalla tavalla esiin perustietoja EU:n toiminnasta. EU-peli 2.0:ssa seikkailevat Eurooppatiedotuksen animaatiovideoista tutut Emma ja Jusu, jotka on kutsuttu Brysseliin Euroopan parlamentin kuultaviksi. Kaksikon pitää kerrata EU-faktoja Brysselin-matkaa varten. Pelaajan tehtävä on auttaa pelin päähenkilöitä EU-aiheisissa kysymyksissä läpi pelin. Peli sopii toisen asteen opiskelijoille ja myös yläkouluissa käytettäväksi. EU-peli 2.0 on saatavissa suomeksi ja ruotsiksi ja se on ladattavissa maksutta. Peli on toteutettu Seppo-pelialustalla yhteistyössä Lentävä liitutaulu yrityksen kanssa. Latausohjeet löytyvät täältä. Mukavia pelihetkiä! 

Oppisoppi – oppia ja hupia kotiopiskeluun
Oppisoppi-sivusto tarjoaa opettajille ja kotona opiskeleville monenlaista EU-aiheista oppimateriaalia ja ajanvietettä: verkko-opiskeluaineistoja, videoita, tietovisoja, pelejä yms. Sivustolla on materiaaleja esimerkiksi EU:n historiasta ja yhteiskunnallisista ilmiöistä, ympäristön ja ilmaston suojelusta ja uutena aiheena myös disinformaatiosta. Aineistot on jaoteltu ikäryhmittäin alle 9-vuotiaista yli 15-vuotiaisiin, ja ne ovat vapaasti käytettävissä. Sivustolla kerrotaan myös koulujen mahdollisuuksista verkostoitua ja tehdä yhteistyötä muiden EU-maiden koulujen ja opettajien kanssa sekä opiskelusta ja vapaaehtoistyöstä ulkomailla. Tutustu: Oppisoppi

Faktatietoja Euroopan unionista -verkkosivusto
Faktatietoja Euroopan unionista -verkkosivusto tarjoaa tiiviissä ja selkeässä muodossa tietoa Euroopan unionin toiminnasta ja Euroopan parlamentin roolista. Se on suunnattu erityisesti henkilöille, jotka eivät ole EU-asioiden asiantuntijoita. Sivusto on saatavilla EU:n kaikilla 24 virallisella kielellä, suomi mukaan lukien. Tutustu sivustoon

Eurooppa käden ulottuvilla: Citizens’ App -sovellus
EU-tietous on nyt kätesi ulottuvilla. Euroopan parlamentin suunnittelema Citizens’ App -sovellus tarjoaa tietoa EU:n toiminnasta, saavutuksista ja tavoitteista. Sovelluksella pystyy hakemaan tietoa EU-asioista joko alueen tai aihepiirin perusteella, ja se kertoo lisäksi edistymisestä näillä aloilla. Sovelluksella voi myös katsoa videoita, diaesityksiä tai kuunnella podcasteja, poimia kiinnostavia tapahtumia omaan kalenteriin ja jakaa aloitteita sosiaalisessa mediassa, sähköpostitse tai tekstiviestein. Sovelluksen kautta on myös helppo tarkastella Näin EU toimii hyväkseni -nettisivuja, joilla esitellään, miten EU käytännössä vaikuttaa kansalaisten elämään paikallisesti ympäri Eurooppaa. Ilmainen sovellus on ladattavissa App Store ja Google Play -kaupoista. Lisätietoa

Tilaa Euroopan parlamentin esitteitä!
Euroopan parlamentti tuottaa aineistoa, joka on jokaisen kansalaisen saatavilla. Nettisivuiltamme voit ladata ja tilata esimerkiksi parlamentin toimintaa esittelevän perusesitteen sekä EU:n kartan. Molemmat ovat saatavilla sekä suomeksi että ruotsiksi. Aineistojen tilaaminen on ilmaista. Sivuillamme on ladattavissa myös esite parlamentin suomalaisista jäsenistä vaalikaudella 2019–2024. Esitteet ja tilauslomake.

Euroopan parlamentin Suomen-toimisto
Jarmo Oikarinen, Hannariikka Nieminen, Niina Saloranta, Simo Ristolainen, Tuure-Eerik Niemi, Irinja Bickert, Kara Martikainen, Riku Löf