skip to content
 
 
 

Parlamentin viikko 18/2021: Vaalipiiriviikko ja Eurooppa-päivä

 

Parlamentissa on tällä viikolla jäsenten kotimaantyölle varattu vaalipiiriviikko. Parlamentin kalenterissa on myös valtuuskuntien kokouksia: mepit ja Latinalaisen Amerikan maiden parlamentaarikot keskustelevat etäyhteyksin muun muassa koronarokotteiden saatavuudesta. Parlamentti juhlistaa Eurooppa-päivää 9.5. virtuaalisesti koko viikon. Hyvää Eurooppa-päivän viikkoa!

Viime viikolla parlamentti kokoontui täysistuntoon. Parlamentin jäsenet hyväksyivät EU:n ja Ison-Britannian kauppa- ja yhteistyösopimuksen sekä kantansa koronavirustodistukseen. Parlamentti teki myös päätöksiä EU:n suurista investointiohjelmista. Täysistunnossa käsiteltiin myös EU:n ja Turkin suhteita, Aleksei Navalnyin tilannetta, rautatieliikenteen matkustajien oikeuksia sekä Horisontti Eurooppa ja LIFE-ohjelmia.

Koronapandemian varotoimena parlamentin virallisia kokouksia (mahdolliset trilogineuvottelut poislukien) järjestetään pääsääntöisesti etäyhteyksin. Parlamentin jäsenillä on mahdollisuus osallistua täysistuntoihin sekä valiokuntien ja poliittisten ryhmien kokouksiin videoyhteydellä sekä äänestää etänä. Täysistunnot ja valiokuntien kokoukset lähetetään verkkolähetyksinä. Väliaikainen poikkeusjärjestely jatkuu toistaiseksi. Varotoimilla pyritään turvaamaan parlamentin keskeiset toiminnot ja etenkin lainsäädäntö- ja budjettivallan käyttöön liittyvä työ. 

Parlamentin vuosikalenteriin 2021 sisältyy 12 nelipäiväistä täysistuntoa (koronatilanteen salliessa Strasbourgissa) ja ylimääräisiä kaksipäiväisiä täysistuntoja (Brysselissä). Valiokuntien ja valtuuskuntien kokouksiin on varattu kaksi viikkoa kuukaudessa ja poliittisten ryhmien kokoontumiseen yksi viikko kuukaudessa. Osa viikoista on varattu parlamentin jäsenten vaalipiirityöhön ja sidosryhmien tapaamiseen kotimaassa. Katso kalenteri täältä. Kunkin valiokunnan sivuilta löytyy lisätietoa lähiviikkojen kokousaikatauluista. 

Parlamentti jatkaa myös muiden toimintojensa rajoittamista osana koronavirukseen varautumista. Muiden kuin parlamentin jäsenten, henkilökunnan ja median edustajien pääsy parlamentin tiloihin on rajoitettu. Myös yleisötilaisuudet kaikissa parlamentin toimipaikoissa on peruttu toistaiseksi. Varotoimenpiteillä suojellaan parlamentin jäsenten ja henkilöstön terveyttä. Parlamentin jäsenet, virkamiehet ja muu henkilökunta työskentelee edelleen valtaosin etänä. Lue täältä, kuinka parlamentti on sopeutunut toimimaan pandemian aikana.

Parlamentissa vireillä

Kotimaan tapahtumia
- Puhutaan EU-politiikasta! IG-live 5.5. 
- Eurooppa-päivä verkossa 7.-9.5.
- Euroopan tulevaisuus pöydällä – Eurooppa-päivän etkot 7.5.
- Raideliikenne mukana vihertämistalkoissa 7.5.
- Uusi eurooppalainen Bauhaus 8.5.
- Music Europe Day – virtuaalinen Eurooppa-päivän konsertti 9.5.

Toimittajille
- Tilaa Euroopan parlamentin lehdistötiedotteet!

EU @Oodi suljettu
- Seuraa EU @Oodia sosiaalisessa mediassa!

EU:n työpaikat
- Virkakilpailuja ja muita hakuja 
- Euroopan komissio hakee rakenneuudistusten tai Schengen-säännöstön asiantuntijoita
- Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen (EFSA) johtokunnan jäsen haussa

Muuta ajankohtaista
- Eurooppa edellä -podcast: Tulevaisuuskonferenssi
- NuvaPodin jakso nuorista ja tulevaisuuskonferenssista
- Kysyttävää EU:sta? Uusi Europe Direct -verkosto käytettävissäsi
- Webinaarisarja EU:n ja Britannian välisen kaupan muutoksista
- Osallistu eurooppalaisen yrittäjyyden edistämiskilpailuun! 
- Kansalaisyhteiskunnan palkinto 2021: ilmastotoimet

Ota kantaa!
- Euroopan tulevaisuuskonferenssi: tule mukaan keskustelemaan! 
- LUX-palkinto 2021: äänestä suosikkisi eurooppalaisen yleisöelokuvapalkinnon finalisteista
- Komissio haluaa kuulla mielipiteesi
- Demokratia.fi – näin vaikutat kansalaisena

EU-oppimateriaaleja ja verkkoaineistoa
- Online-vierailut Euroopan parlamenttiin
- Oppisoppi – tunnista ja selätä disinformaatio!
- EU-peli 2.0 opetuksen tueksi
- Parlamenttitietoa nyt myös saameksi!

 

Parlamentissa vireillä

Parlamentissa on tällä viikolla jäsenten kotimaantyölle varattu vaalipiiriviikko. Parlamentin kalenterissa on myös valtuuskuntien kokouksia: mepit ja Latinalaisen Amerikan maiden parlamentaarikot keskustelevat etäyhteyksin muun muassa koronarokotteiden saatavuudesta. Parlamentti juhlistaa Eurooppa-päivää 9.5. virtuaalisesti koko viikon. Hyvää Eurooppa-päivää!

Lehdistönvapaus. Parlamentti järjesti keskustelutilaisuuden lehdistönvapauden päivänä 3.5. aiheesta “Mitkä ovat pääasialliset uhat toimittajien työlle Euroopassa”? Koronapandemia on ajanut lehdistöä ja sen moninaisuutta yhä ahtaammalle myös useissa EU-maissa. Toimittajat ilman rajoja -järjestö esitteli tilaisuudessa vuoden 2021 lehdistönvapausindeksinsä. Vaikka Eurooppa johtaa edelleen lehdistönvapauden saralla, joutuu EU:kin kamppailemaan arvojensa puolesta, joita kyseenalaistetaan etenkin keskisen ja itäisen Euroopan suunnalta. Keskustelutallenne täällä.

EuroLat. EU:n ja Latinalaisen Amerikan parlamentaarisen edustajakokouksen (EuroLat) valiokunnat kokoustavat 3.-6.5. etäyhteyksin. Kokousten pääaiheena on koronavirusrokotusten oikeudenmukainen ja tasapuolinen saatavuus EU:n ja Latinalaisen Amerikan kumppanimaiden kesken. Muita aiheita ovat mm. vihapuhe, taloussuhteet, koronapandemian sosiaaliset vaikutukset ja kansalaisyhteiskunnan rooli. EU:n ja Latinalaisen Amerikan parlamentaarinen edustajakokous EuroLat perustettiin vuonna 2006. Se tuo yhteen 150 parlamentaarikkoa, joista puolet meppejä, puolet Latinalaisen Amerikan maiden parlamenttien jäseniä. Lue lisää (eng.)

Eurooppa-päivä 9.5. Parlamentti järjestää Eurooppa-päivän viikolla sarjan keskusteluja, joita voi seurata suorana verkossa:

EU globaalina toimijana. EU:n vahva ulkopoliittinen toiminta on välttämätöntä demokratian, vaurauden ja turvallisuuden kannalta Euroopassa ja kaikkialla maailmassa. Keskustelemassa mm. ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja David McAllister. Keskustelu käydään tiistaina 4.5. klo 12.30-13.00 Suomen aikaa. Seuraa keskustelua

Tulevaisuuskonferenssi. Mepit ja sosiaalisen median vaikuttajat keskustelevat Euroopan tulevaisuudesta kolmessa eri keskustelutilaisuudessa. Keskustelut käydään tiistaina 4.5. klo 14.30-15.00 Suomen aikaa. Seuraa keskustelua täällä. Toinen keskustelu käydään 6.5. klo 14.30-15.00 Suomen aikaa. Seuraa keskustelua täällä. Kolmas keskustelu käydään perjantaina 7.5. klo 14.30-15.00 Suomen aikaa. Seuraa keskustelua täällä. 

Kansalaisvapaudet koronapandemian aikana. Kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunta järjestää keskustelun koronapandemian vaikutuksista kansalaisvapauksiin. Teemoina mm. Tietosuoja, koronarokotetodistus, median vapaus, hlbtiq vapauksien alue, ja pandemian vaikutukset lapsiin. Keskustelemassa mm. kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunnan puheenjohtaja Juan Fernando Lopez Aguilar. Keskustelu käydään keskiviikkona 5.5. klo 17.30-18.00 Suomen aikaa. Seuraa keskustelua

Ympäristö, kansanterveys ja elintarvikkeiden turvallisuus. Ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden turvallisuuden valiokunta järjestää keskustelun, jossa aiheena mm. rokotukset, koronarokotetodistus, ilmastolaki, ja EU:n terveysjärjestelmä. Keskustelemassa mm. ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden turvallisuuden valiokunnan puheenjohtaja Pascal Canfin. Keskustelu käydään torstaina 6.5. klo 16.30-17.00 Suomen aikaa. Seuraa keskustelua

Kurkkaa myös EU-toimielinten yhteiseen Eurooppa-päivän portaaliin. Ota osaa kiinnostaviin verkkotapahtumiin, tutustu tarkemmin Euroopan unioniin, ja ota selvää, miten voit olla mukana rakentamassa Euroopan tulevaisuutta. Voit myös vierailla virtuaalisesti mm. parlamentin ja komission päätoimipaikoissa ja pelata pelejä, osallistua aarteenmetsästykseen sekä katsella videoita.

Puhemiehen viikko. Parlamentin puhemies David Sassoli ja työllisyys- ja sosiaalivaliokunnan (EMPL) meppivaltuuskunta edustavat parlamenttia EU-puheenjohtajamaa Portugalin isännöimässä sosiaalialan huippukokouksessa Portossa perjantaina 7.5. Sassoli puhuu lauantaina EU-maiden johtajien epävirallisessa tapaamisessa.

Viime viikolla parlamentissa

Viime viikolla parlamentti kokoontui täysistuntoon. Parlamentin jäsenet hyväksyivät  EU:n ja Ison-Britannian kauppa- ja yhteistyösopimuksen sekä kantansa koronavirustodistukseen. Parlamentti teki myös päätöksiä EU:n suurista investointiohjelmista. Täysistunnossa käsiteltiin myös EU:n ja Turkin suhteita, Aleksei Navalnyin tilannetta, rautatieliikenteen matkustajien oikeuksia sekä Horisontti Eurooppa ja LIFE-ohjelmia. Täysistunnon kohokohdat. 

Brexit / EU-UK-sopimus. Parlamentti hyväksyi EU:n ja Ison-Britannian välisen kauppa- ja yhteistyösopimuksen suurella enemmistöllä. Tiistaina käydyssä keskustelussa parlamentin jäsenet painottivat, että neuvoteltu sopimus on paras keino vähentää Ison-Britannian EU-eron aiheuttamia kielteisiä vaikutuksia. Mepit korostivat myös parlamentin roolia sopimuksen täytäntöönpanon valvojana. Rajat ylittävien häiriöiden minimoimiseksi sopimusta on jo sovellettu väliaikaisesti 1. tammikuuta 2021 lähtien. Väliaikainen soveltaminen päättyy 30. huhtikuuta 2021 ja uusi sopimus astui voimaan 1.5. Lue lisää, miten EU:n ja Ison-Britannian uudet suhteet vaikuttavat sinuun. 

Koronarokotetodistus. Parlamentti hyväksyi kantansa neuvotteluihin komission ehdottamasta koronarokotetodistuksesta, jonka pitäisi palauttaa oikeus vapaaseen liikkuvuuteen Euroopassa pandemia-aikana. Meppien mukaan koronarokotetodistuksen tulee olla voimassa enintään 12 kuukautta. Siinä olisi tieto rokotuksesta koronavirusta vastaan, tuoreesta negatiivisesta testituloksesta tai paranemisesta taudin jälkeen. Mepit totesivat, että EU:n koronarokotetodistus ei kuitenkaan tule toimimaan matkustusasiakirjana eikä se ole edellytys vapaan liikkuvuuden hyödyntämiselle. Myöskään todistuksen haltijoille ei pidä asettaa uusia matkustusrajoituksia, kuten karanteeni-, eristys- tai testausvaatimusta. Mepit myös painottivat, että jäsenmaiden tulee varmistaa testien yleinen, nopea ja maksuton saatavuus, jotta estetään syrjintä rokottamattomuuden tai vähävaraisuuden vuoksi. Lue lisää.

EU:n huippukokous / EU:n ja Turkin kokous. Parlamentin jäsenet kokoustivat maanantaina Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Charles Michelin ja Euroopan komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin kanssa ja kommentoivat 25.–26. maaliskuuta pidetyn EU-maiden huippukokouksen tuloksia sekä Michelin ja von der Leyenin äskettäisen Ankaran vierailun saldoa. Parlamentin jäsenet tuomitsivat EU:n ja Turkin kokouksen tapahtumat yksimielisesti, ja suuri enemmistö ilmaisi solidaarisuutensa von der Leyenille. Monet puhujat kritisoivat myös Turkin äskettäistä päätöstä erota Istanbulin yleissopimuksesta. Lue lisää (eng.)

Venäjä. Mepit tuomitsivat venäläisten sotilasjoukkojen keskittämisen Ukrainan rajalle ja toimet Tšekissä. Mepit myös toistivat vaatimuksensa oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin välittömästä vapauttamisesta. Meppien mukaan EU:n pitäisi tehdä selväksi Venäjälle, että kansainvälisen oikeuden rikkomuksilla on vakavat seuraukset. Lue lisää.

EU ja Intia. Parlamentti hyväksyi torstaina Alviina Alametsän (Greens/EFA, vihr.) esittelemän mietinnön, jonka mukaan EU:n tulee hyödyntää Intia-suhteissa oleva potentiaali, ja osapuolten on tehtävä yhteistyötä geopoliittisten haasteiden parissa ennen EU-Intia-tapaamista Portossa 8.5. Mietinnössä todetaan myös, että EU ja Intia ovat kaksi maailman suurinta demokratiaa, joilla on vahvat yhteydet politiikan, talouden, yhteiskunnan ja kulttuurin tasolla. Lue lisää.

Rautatieliikenteen matkustajien oikeudet. Mepit hyväksyivät junamatkustajien oikeuksia parantavat uudet säännöt, jotka takaavat muun muassa apua liikuntarajoitteisille matkustajille, uusia hyvityksiä junan myöhästyessä, ja lisätilaa polkupyörille. Näiden sääntöjen soveltaminen alkaa koko EU:n alueella n. kahden vuoden kuluttua, lukuun ottamatta polkupyörätiloja koskevia vaatimuksia, joiden soveltaminen alkaa noin neljän vuoden kuluttua. Lue lisää.

Terroristisen sisällön leviämisen estäminen. Parlamentti hyväksyi uudet säännöt, jotka velvoittavat verkkoalustat poistamaan terroristisen sisällön sivuiltaan tunnin sisällä pyynnöstä. Mepit painottivat, ettei terrorismia käsittelevää journalistista, taiteellista sekä tutkimus- ja koulutussisältöä voi tulkita terroristiseksi sisällöksi. Kärkevien tai poleemisten mielipiteiden ilmaisemista ei myöskään tule laskea terroristiseksi sisällöksi. Lue lisää. 

EU-ohjelmat. Parlamentti hyväksyi merkittäviä EU:n pitkän aikavälin budjettiin sisältyviä rahoitusohjelmia: Horisontti Eurooppa (tutkimus ja innovointi, 95 miljardia euroa), LIFE-ohjelma (ilmastotoimet ja luonnon monimuotoisuuden suojelu, 5,4 miljardia euroa) ja EU:n avaruusohjelma (14,8 miljardia euroa). Mepit antoivat myös tukensa Digitaalinen Eurooppa -ohjelmalle. Ohjelmalla EU sijoittaa yhteensä noin 7,6 miljardia euroa viiteen eri painopisteeseen: supertietokoneet, tekoäly, kyberturvallisuus, digitaalisten taitojen parantaminen ja teknologioiden käyttöönoton helpottaminen. Pelastuspalvelumekanismille EU:n vuosien 2021-2027 pitkän aikavälin budjetista ja elpymistukivälineestä ohjataan 3,319 miljardia euroa. Lisäksi mepit hyväksyivät Euroopan puolustusrahaston ja sisämarkkina-ohjelman rahoituksen vuosille 2021-2027.

Meriliikenne. Parlamentti äänesti meriliikenteen päästöjen vähentämisestä. Mepit vaativat alan sisällyttämistä EU:n päästökauppajärjestelmään ja muita ilmastoneutraaliutta edistäviä toimia, kuten vaihtoehtoisten polttoaineiden käytön lisäämistä. Lue lisää. 

Verotus. Parlamentti hyväksyi päätöslauselman, jossa ehdotetaan maailmanlaajuista vähimmäisvaatimusta yritysverotukselle. Meppien mukaan nykyiset kansainväliset säännöt verotukselle ovat vanhentuneet. Uusia sääntöjä tarvitaan vastaamaan maailmantalouden muutoksiin. Mikäli päätöstä verotuksen säännöistä ei saada aikaan maailmanlaajuisesti, tulisi EU:n meppien mukaan laatia säännöt itse. Lue lisää. 

Koronavirus ja EU:n toimet

EU pyrkii torjumaan koronaviruspandemiaa yhteisillä toimillaan, joita Euroopan komissio koordinoi. Jäsenmaiden terveydenhuollon tukemisen ja viruksen sosiaalisten ja taloudellisen vaikutusten torjumisen ohella EU tarjoaa puolueetonta tietoa viruksesta sekä toimista sen leviämisen ehkäisemiseksi. Disinformaation torjumiseksi EU:n kaikki toimielimet toimivat tiiviissä yhteistyössä verkkoalustojen kanssa. Luotettavaa tietoa saat seuraamalla THL:n ja kansainvälisten terveysalan organisaatioiden tiedotusta. Lue lisää EU:n toimista disinformaatiota vastaan. Parlamentin verkkosivuille on koottu tietoa EU-tason toimista koronaviruksen leviämisen rajoittamiseksi ja tukea ja lääketarvikkeita tarvitsevien jäsenmaiden auttamiseksi. 

EU:n koronarokotestrategia
Osana EU:n rokotestrategiaa komissio neuvottelee jäsenmaiden puolesta covid-19-rokotteiden yhteishankinnoista. EU:ssa on otettu toistaiseksi käyttöön neljä rokotetta – BioNTech-Pfizerin, Modernan, AstraZenecan ja Oxfordin yliopiston sekä viimeisimpänä Janssen Pharmaceutica NV:n covid-19-rokotteet - Euroopan lääkeviraston (EMA) arvioinnin perusteella. Lue lisää täältä. EU varautuu koronavirusmuunnosten uhkaan uudella ohjelmallaan (“HERA Incubator”), joka tuo yhteen tutkijat, biotekniikkayritykset, valmistajat, lainsäätäjät ja viranomaiset tavoitteenaan havaita ja arvioida muunnoksia sekä kehittää ja tuottaa viruksen muunnoksiin mukautettuja rokotteita. rokotteita. Komissio ilmoitti lisäksi 24. maaliskuuta toimista, joilla nopeutetaan koronarokotteiden hyväksyntää. EU tekee tiivistä yhteistyötä valmistajien kanssa, jotta se voi seurata toimitusketjuja ja poistaa tuotannon pullonkaulat. Lue lisää EU:n varautumisesta koronavirusmuunnoksiin.

Lisätietoa Euroopan parlamentista

Tiedotteet
Valiokuntien kokousasiakirjat
Täysistunnot: esityslistat ja hyväksytyt tekstit
Suorat lähetykset
Puhemiehen kotisivut
Euroopan parlamentin jäsenet (haku maittain)

 

Kotimaan tapahtumia

Puhutaan EU-politiikasta! IG-live 5.5. klo 18-19.
Elina Karjalainen ja parlamentin Suomen-toimiston tiedottaja Tuure-Eerik Niemi keskustelevat kevään EU-aiheista after work -henkisessä Instagramin LIVE-lähetyksessä keskiviikkona 5. toukokuuta. Eurooppapäivän etkoilla pohditaan myös nuorten vaikutusmahdollisuuksia EU:hun ja keskustellaan Euroopan tulevaisuudesta. Tule mukaan ja ota osaa keskusteluun Elinan Puhutaan politiikkaa-kanavalla! Tilaisuus on osa parlamentin yhdessä.eu-kampanjaa, jolla pyritään kirittämään EU-keskustelua kaikkialla Suomessa.

Eurooppa-päivä verkossa 7.-9.5.
Eurooppa-päivää vietetään tänä vuonna 7.-9. toukokuuta verkossa. Virtuaalinen kolmipäiväinen ohjelmakattaus tarjoilee keskusteluita Euroopan unionin ulkosuhteista, tulevaisuudesta, vihertämistalkoista ja muun muassa EU-urista. Tarjolla myös musiikkia, komiikkaa ja taikuutta - kaikki tämä vaikkapa kotisohvallesi. Tule mukaan viettämään Euroopan rauhan ja yhtenäisyyden päivää ja juhlistamaan yhdessä Eurooppaa. Lähetys käynnistyy perjantaina 7.5. kello 9! Voit osallistua somessa keskusteluun aihetunnisteella #Eurooppapäivä. Poiminnat parlamentin ja komission Suomen pään tapahtumista alla ja täällä. Lisätietoa ja koko Eurooppa-päivän ohjelma 7.-9.5.

Euroopan tulevaisuus pöydällä – Eurooppa-päivän etkot 7.5. klo 10–11
Tänä vuonna 9. toukokuuta merkitsee sekä Eurooppa-päivää että Euroopan tulevaisuuskonferenssin alkua. Mistä tulevaisuuskonferenssissa on kyse ja mihin pohdinta EU:n uudistamistarpeista tähtää? Mitä kansalaiset haluavat Euroopan tulevaisuudelta ja miten kansa saa äänensä kuuluville? Euroopan parlamentin Suomen-toimiston webinaarissa aiheesta keskustelevat Euroopan parlamentin jäsenet Sirpa Pietikäinen (EPP, kok.) ja Nils Torvalds (Renew, r.), eduskunnan suuren valiokunnan puheenjohtaja, entinen meppi (2004-2014) Satu Hassi (vihr.) sekä pitkän linjan poliitikko, meppinä 2009-2019 toiminut Liisa Jaakonsaari (sd.). Keskusteluttajana toimii Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Juha Jokela. Seuraa keskustelu suorana lähetyksenä täällä ja osallistu somessa keskusteluun aihetunnisteella #SinunTulevaisuutesi.

Raideliikenne mukana vihertämistalkoissa 7.5. klo 12–13
Vuosi 2021 on Euroopan rautatieliikenteen teemavuosi, jonka aikana korostetaan rautatieliikenteen etuja kestävänä, älykkäänä ja turvallisena liikennemuotona. Mikä on raideliikenteen tulevaisuus Euroopassa? Entä sen rooli ilmastonmuutoksen torjunnassa? Aiheesta alustaa englanniksi Euroopan komission liikenteen ja liikkumisen pääosaston pääjohtaja Henrik Hololei. Alustusta seuraavaan suomenkieliseen keskusteluun osallistuvat lisäksi Väyläviraston toimialajohtaja Mirja Noukka ja projektipäällikkö Juha Lehtola sekä Traficomin johtava asiantuntija Kaisa Sainio. Tilaisuuden juontaa Euroopan komission Suomen-edustuston kansalaisviestinnän päällikkö Ismo Ulvila. Keskustelutilaisuus järjestetään osana Eurooppa-päivän verkko-ohjelmaa. Lähetystä voi seurata täällä.

Uusi eurooppalainen Bauhaus 8.5. klo 12–13
Uusi eurooppalainen Bauhaus tuo Euroopan vihreän kehityksen ohjelman elinympäristöihimme. Se antaa kaikille eurooppalaisille virikkeitä kuvitella ja rakentaa yhdessä kestävää ja osallistavaa tulevaisuutta, jossa rakennettu ympäristö on kaunis ja tuo hyvää oloa mielelle ja sielulle. Ohjelmassa keskustellaan siitä, mikä uusi eurooppalainen Bauhaus on. Tilaisuuden avaa ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen. Silmiä avaavassa paneelikeskustelussa mukana ovat Aalto-yliopiston tutkijatohtori Juudit Ottelin, ympäristöministeriön erityisasiantuntija ja professori Matti Kuittinen ja Euroopan parlamentin jäsen Miapetra Kumpula-Natri (S&D, sd.). Keskustelun juontaa Euroopan komission Suomen-edustuston kansalaisviestinnän päällikkö Ismo Ulvila. Keskustelutilaisuus järjestetään osana Eurooppa-päivän verkko-ohjelmaa. Tule kuulolle ja seuraa lähetystä täällä.

Music Europe Day – virtuaalinen Eurooppa-päivän konsertti 9.5.
Sunnuntaina 9. toukokuuta juhlistetaan Eurooppa-päivää virtuaalisella konsertilla, jossa kuulijat pääsevät nauttimaan 12 eurooppalaisen artistin esityksistä eri puolilta Eurooppaa. Artistit ovat päättäneet esiintyä ulkona tavanomaisesta poikkeavissa paikoissa, jotka tuovat esiin Euroopan maantieteellisen moninaisuuden, kuten kaupunkimaisemassa tai luonnon helmassa. Konsertissa esiintyvät Balkan Taksim (Romania), Daithí (Irlanti), David Walters (Ranska), Garbanotas (Liettua), Girls in Hawaii (Belgia), Kid Simius (Saksa), Ladaniva (Armenia), Lor (Puola), Lydmor (Tanska), My Ugly Clementine (Itävalta), Nemanja (Kroatia) ja Nenny (Portugali). Järjestäjänä on Europavox-organisaatio. Konsertti alkaa 9. toukokuuta klo 20.00. Konserttia voi seurata täällä.

Helsingissä Kampin Voimatalossa sijaitseva Eurooppasali on toistaiseksi suljettu koronarajoitusten vuoksi. Euroopan komission Suomen-edustuston ja Euroopan parlamentin Suomen-toimiston yhteinen tila, jossa järjestetään Euroopan unioniin ja Eurooppaan liittyviä tilaisuuksia. Eurooppasali on varattavissa ei-kaupallisiin tilaisuuksiin, lisätietoa täällä

 

Toimittajille 

Tilaa Euroopan parlamentin lehdistötiedotteet!
Tilaa Euroopan parlamentin lehdistötiedotteet sähköpostiisi uutisverkkopalvelusta. Palvelusta voi tilata niin täysistuntoa koskevia tiedotteita (kaikilla EU:n virallisilla kielillä ml. suomeksi) kuin valiokuntien toimintaa koskevia tiedotteita (pääasiassa englanniksi). Palvelussa voit myös itse hallinnoida tilaustasi. Parlamentin uusimmat tiedotteet löytyvät Uutishuoneesta.

EU @Oodi suljettu - seuraa somessa

Helsingin keskustakirjasto Oodin (Töölönlahdenkatu 4) katutasossa sijaitseva vuorovaikutteinen EU @Oodi-näyttelytila on suljettu koronavirustilanteen vuoksi ainakin 16.5.2021 saakka. 

EU @Oodi esittelee Euroopan unionia ja sen toimintaa. Tila sisältää tietopisteen ja erilaisia multimediatoteutuksia EU:n päätöksenteosta ja päätöksentekijöistä. Vaikka EU @Oodiin ei tällä hetkellä pääsekään käymään, voit silti kysellä EU-aiheisia kysymyksiä somekanavilla tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen eustaff.oodi.helsinki@gmail.com.
EU @Oodista lisää osoitteessa
https://euoodi.eu/ tai seuraa EU @Oodia somessa!
Instagram: euoodi
Twitter: @EUoodi
Facebook: EU Oodi

EU:n työpaikat

Virkakilpailuja ja muita hakuja
EU-toimielimet rekrytoivat vakituista henkilökuntaa ns. avoimien kilpailujen kautta. Virkakilpailun läpäisemällä voi työllistyä pysyvälle EU-uralle. EU-uran aikana eri politiikka-aloihin liittyvät monipuoliset tehtävät voivat vaihdella toimielimestä ja pääosastosta toiseen. EU:n henkilöstövalintatoimisto EPSO vastaa kilpailujen järjestämisestä. Lisätietoa avoimista kilpailuista EPSO:n sivuilla, joilla voi myös täyttää Lähtisinkö EU-uralle -kyselyn, jonka avulla voi arvioida omaa soveltuvuuttaan työskentelyyn EU:n toimielimissä. 

Euroopan komissio hakee rakenneuudistusten tai Schengen-säännöstön asiantuntijoita. Palvelukseen otetut asiantuntijat (palkkaluokka AD 7) työskentelevät pääasiassa Euroopan komission rakenneuudistusten tuen pääosastossa (REFORM) tai muuttoliike- ja sisäasioiden pääosastossa (HOME). REFORM -osaston asiantuntijan keskeisiin tehtäviin kuuluu teknisen tuen hankkeiden suunnittelu, toteutus ja arviointi. HOME -osastolla asiantuntija toimii Schengenin säännöstön suunnittelun, täytäntöönpanon ja arvioinnin saralla jäsenvaltioissa. Virkakilpailujen hakuaika päättyy 11.5. kello 13 Suomen aikaa. Lisätietoa EPSO:n sivuilta.

EPSO järjestää hakuja myös sopimussuhteisiin ja määräaikaisiin EU-tehtäviin. EPSO:n avoimien työpaikkojen hakutietokannasta voi hakea tehtäviä aihealueen, sopimustyypin, palkkaluokan ja toimipaikan perusteella. Sopimussuhteisiin tehtäviin haetaan tällä hetkellä muun muassa rahoituksen, viestinnän, hankkeiden ja ohjelmien hallinnoinnin osaajia, korjauslukijoita, sihteereitä/virkailijoita sekä lastenhoito- ja kasvatushenkilöstöä. Näille toistaiseksi käynnissä oleville hauille ei yleensä ole määräaikaa.

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen (EFSA) johtokunnan jäsen haussa
EFSAn johtokunnasta on vapautumassa yksi paikka, joka on nyt haettavana. EFSA on EU:n elintarvikkeiden ja rehujen turvallisuuden riskinarviointijärjestelmän kulmakivi. Sen johtokuntaan kuuluu 14 jäsentä sekä yksi komission edustaja. Johtokunta kokoontuu 4–6 kertaa vuodessa, yleensä Italian Parmassa. Johtokunnan toiminta kattaa julkiset kokoukset sekä englanniksi pidettävät yksityiset kokoukset ja kirjeenvaihdon. Vapautumassa oleva paikka on tarkoitettu asiantuntijalle, jolla on vahvistettu olevan kuluttajia tai elintarvikeketjun muita sidosryhmiä edustaviin järjestöihin liittyvää kokemusta. Uuden jäsenen toimikausi päättyy 30.6.2022. Jätä hakemuksesi verkossa viimeistään 7.5. klo 13 täällä. Lisätietoa tehtävästä täällä.

EU-toimielinten harjoittelupaikoista ja niihin hakeutumisesta löytyy tietoa EPSO:n sivuilta. Myös Studentum-sivustolle on kerätty tietoa suomeksi harjoittelumahdollisuuksista EU:ssa. Useimmat EU-toimielimet ja EU:n erillisvirastot tarjoavat harjoittelupaikkoja korkeakoulututkinnon suorittaneille nuorille. Harjoittelun aloitusajankohta ja kesto sekä harjoittelusta maksettava palkka/korvaus vaihtelee organisaation ja sijaintimaan kustannustason mukaan. Vuosittain harjoittelijoita otetaan yhteensä n. 1200. 

 

Muuta ajankohtaista

Eurooppa edellä -podcast: Tulevaisuuskonferenssi
Eurooppa edellä Eurooppa-päivään! Koko kevään 2021 eurooppalaista politiikkaa perannut Eurooppa edellä -sarja pureutuu 9.5. Euroopan tulevaisuuskonferenssiin. Tulevaisuuskonferenssin raameissa järjestetään seuraavan vuoden aikana kansalaistapahtumia, konferenssitäysistuntoja ja keskustelutilaisuuksia, jotka tulevat viitoittamaan tien Euroopan kehittämiseksi. Mistä oikein on kyse, ja millaista keskustelua mepit, poliitikot ja vaikuttajat käyvät näistä aiheista nyt? Se selviää kuuntelemalla 9.5. Eurooppa edellä Eurooppa-päivän erikoisjakso Kauppalehden sivuilta tai radiokanavaltasi! Sarjan jo julkaisut jaksot löytyvät Kauppalehden verkosta ja Spotifysta. Ota myös podcast seurantaan Twitterissä: @EurooppaE

NuvaPodin jakso nuorista ja tulevaisuuskonferenssista. Nuvapod on Suomen nuorisovaltuustojen liiton podcast, jossa keskustellaan nuoria kiinnostavista yhteiskunnallisista teemoista. Vuoden 2021 kolmannessa jaksossa vieraana on Euroopan parlamentin Suomen-toimiston tiedottaja Tuure-Eerik Niemi. Podcast on osa kumppanuutta Euroopan parlamentin kanssa. Jaksossa keskustellaan siitä mitä työskenteleminen EU:lla tarkoittaa, Euroopan tulevaisuuskonferenssista & suomalaisten EU-asenteista. Jakso kuunneltavissa täällä!

Kysyttävää EU:sta? Uusi Europe Direct -verkosto käytettävissäsi
Haluaisitko osallistua keskusteluun EU:n tulevaisuudesta tai onko sinulla kysyttävää EU- asioista? Siihen avautui loistava mahdollisuus eri puolilla kotimaata. EU:ssa aloitti 1. toukokuuta 2021 uusi Europe Direct -niminen verkosto. Suomessa verkosto toimii kahdeksalla alueella: Etelä-Pohjanmaa, Etelä-Savo, Kainuu, Kymenlaakso, Pirkanmaa, Pohjois-Pohjanmaa, Pohjois-Savo ja Satakunta. Pisteet järjestävät alueillaan tapahtumia, vierailevat kouluissa ja oppilaitoksissa, jakavat materiaalia ja osallistuvat EU-keskusteluihin sekä välittävät ruohonjuuritason viestejä komissiolle. Lisäksi ne tiedottavat komission ja parlamentin poliittisista painopisteistä alueillaan. Lisätietoa

Webinaarisarja EU:n ja Britannian välisen kaupan muutoksista. EU:n ja Britannian välinen kauppa muuttui vuoden alusta, kun Britannia erosi EU:n sisämarkkinoilta ja tulliunionista. Ulkoministeriö järjestää valtionhallinnon yhteistyökumppanien sekä Britannian Suomen-suurlähetystön kanssa webinaarisarjan, joka käsittelee EU:n ja Britannian välisen kaupan uusia muodollisuuksia ja vaatimuksia. Webinaarit on tarkoitettu erityisesti vientiä ja tuontia harjoittaville tai sitä suunnitteleville yrityksille. Ne pidetään tiistaisin klo 9 alkaen seuraavasti: 1) 4. toukokuuta – Tavaravienti EU:sta Britanniaan, 2) 11. toukokuuta – Tavaratuonti Britanniasta EU:hun, 3) 18. toukokuuta – Palveluiden vienti ja tuonti Britanniaan ml. digitaalinen kauppa, 4) 25. toukokuuta – Yritystoimintaan liittyvien henkilöiden maahantulo. Webinaarilinkit ja ohjelma päivitetään alla olevalle verkkosivulle. Tilaisuudet tallennetaan, ja ne ovat jälkikäteen katsottavissa. Voit myös lähettää jo etukäteen aiheeseen liittyviä kysymyksiä täältä löytyvällä lomakkeella.

Osallistu eurooppalaisen yrittäjyyden edistämiskilpailuun! Työ- ja elinkeinoministeriö käynnistää Euroopan komission kanssa yrittäjyyden edistämiskilpailun 2021. Suomen karsinnan kaksi parasta pääsevät kilpailemaan EU:n tasolle, ja parhaat yritystoiminnan ja yrittäjyyden edistäjät palkitaan. Tämän vuoden kilpailussa on kuusi sarjaa: 1) yrittäjyyden edistäminen, 2) yritystaitoihin investoiminen, 3) liiketoimintaympäristön parantaminen ja digitaalisen siirtymän tukeminen, 4) yritysten kansainvälistymisen tukeminen, 5) kestävän siirtymän tukeminen ja 6) vastuullinen ja kattava yrittäjyys. Kilpailuun voivat osallistua organisaatiot, kaupungit, alueet ja yhteisöt, viranomaisten ja yrittäjien väliset julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuudet, koulutusohjelmat ja elinkeinoelämän järjestöt. Kilpailun voittajat julkistetaan marraskuussa 2021 järjestettävässä palkintojenjakotilaisuudessa. Kilpailuun voi osallistua 4.6. saakka. Lisätietoja antaa Jaana Valkokallio, työ- ja elinkeinoministeriö, p. 0295 064 932. Lue lisää.

Kansalaisyhteiskunnan palkinto 2021: ilmastotoimet. Euroopan talous- ja sosiaalikomitea (ETSK) on avannut vuoden 2021 kansalaisyhteiskuntapalkinnon hakuajan. ETSK on valinnut palkintonsa teemaksi ilmastotoimet ja valitsee palkittavat luovista ja innovatiivisista aloitteista, joilla pyritään edistämään oikeudenmukaista siirtymää vähähiiliseen ja ilmastonmuutoksesta selviytyvään talouteen. ETSK palkitsee enintään viisi ilmastohanketta, joista ilmenee kansalaisyhteiskunnan korvaamaton panos ilmastoneutraaliuden saavuttamiseen. Hakemuksia voivat jättää kaikki Euroopan unionissa virallisesti rekisteröidyt kansalaisyhteiskunnan organisaatiot, jotka toimivat paikallisella, alueellisella, valtiollisella tai Euroopan tasolla. Ehdolle voivat asettua myös EU:ssa asuvat yksityishenkilöt. Edellytyksenä on, että aloitteet ja hankkeet toteutetaan EU:ssa. Hankkeiden on oltava jo toteutettuja tai edelleen käynnissä. Palkittavia on enintään viisi, ja näiden kesken jaetaan 50 000 euron palkintosumma. Hakuaika päättyy 30. kesäkuuta! Kuvaus vaatimuksista kokonaisuudessaan sekä hakulomake  täällä. 

Ota kantaa!

Euroopan tulevaisuuskonferenssi: tule mukaan keskustelemaan!
Euroopan tulevaisuuskonferenssi on uudenlainen, avoin ja osallistava keskustelevan demokratian hanke. Sen tavoitteena on antaa eurooppalaisille paremmat mahdollisuudet kertoa, mitä he odottavat EU:lta. Näkemykset otetaan huomioon EU:n tulevassa päätöksenteossa. Konferenssin jo avautuneen monikielisen verkkoalustan kautta ihmiset voivat olla yhteydessä toisiinsa ja keskustella ehdotuksistaan muiden eurooppalaisten kanssa. Kaikki alustalla esitettävät näkemykset ja tapahtumien tulokset kerätään ja analysoidaan sekä julkaistaan. Konferenssiin liittyviä tapahtumia voi selata interaktiivisella kartalla, ja niihin voi ilmoittautua verkossa. Tapahtumien järjestämiseen ja niistä tiedottamiseen saa apua foorumilla olevista oppaista. Alusta on käytettävissä kaikilla EU:n 24 virallisella kielellä. Lisätietoa

LUX-palkinto 2021: äänestä suosikkisi eurooppalaisen yleisöelokuvapalkinnon finalisteista
Vuoden 2021 ja samalla uudistetun LUX-yleisöelokuvapalkinnon kolme finalistia ovat Thomas Vinterbergin Another Round, Jan Komasan Corpus Christi ja Alexander Nanaun Collective. Euroopan parlamentin vuosittain myöntämän LUX-elokuvapalkinnon tarkoituksena on tukea eurooppalaisten elokuvien levitystä. Kilpailuun valitaan yhteistuotantoja, jotka käsittelevät ajankohtaisia poliittisia ja yhteiskunnallisia aiheita ja edistävät keskustelua yhteisistä arvoista. LUX-palkintoa on uudistettu siten, että Euroopan parlamentin jäsenten ja Euroopan elokuva-akatemian lisäksi nyt myös yleisöllä on mahdollisuus äänestää ja valita kolmesta finalistiehdokkaasta voittaja. Yleisöllä on mahdollisuus äänestää 23.5.2021 saakka täällä. Lue lisää LUX-palkinnosta täältä.

Komissio haluaa kuulla mielipiteesi
Kansalaiset ja yritykset voivat esittää näkemyksiään eri alojen tulevasta EU-politiikasta ja -lainsäädännöstä Euroopan komission Kerro mielipiteesi -sivustolla, ennen kuin komissio viimeistelee ehdotuksensa. Palautteen antaminen edellyttää rekisteröitymistä tai kirjautumista sosiaalisen median tilillä. Palautetta voi antaa kaikilla EU-kielillä, mukaan lukien suomeksi ja ruotsiksi.

Komissio haluaa kuulla näkemyksiä tällä hetkellä muun muassa siitä, miten EU:n maataloustuotteiden menekinedistämispolitiikalla voidaan vaikuttaa kestävämmän tuotannon ja kulutuksen sekä tasapainoisempien ruokavalioiden edistämiseen. Kerro mielipiteesi 23.6. mennessä täällä. Suomenkieliseen kuulemislomakkeeseen pääset vaihtamalla kielen sivun yläreunassa olevasta kielivalikosta. Komissio haluaa kuulla mielipiteesi myös elinikäistä oppimista edistävistä mikrotutkinnoista. EU-aloitteen tarkoituksena on parantaa mikrotutkintojen laatua, tunnustamista ja myös kannustaa ihmisiä muuttamaan EU:n sisällä koulutusta tai työntekoa varten. Näkemyksiä voi esittää 13.7. saakka täällä.

Demokratia.fi – näin vaikutat kansalaisena
Oikeusministeriön ylläpitämä verkkopalvelu www.demokratia.fi/ tarjoaa ajankohtaista tietoa asioiden valmistelusta paikallisesti, Suomessa – ja myös Euroopan unionissa. Sivustolta löytyvät ajankohtaiset hankkeet, joihin kaivataan kansalaisten mielipidettä. Palvelun tavoitteena on helpottaa kansalaisvaikuttamista ja tiedonsaantia; se on osa laajempaa kokonaisuutta, jossa tarjotaan palveluita demokraattiseen vaikuttamiseen ja osallistumiseen. 

Pääset sivustolta myös eurooppalaisen kansalaisaloitteen laatimisohjeisiin. Kansalaisaloitteen avulla tavalliset ihmiset voivat pyytää Euroopan komissiota tekemään lakiehdotuksia heille tärkeistä aiheista. Se on mahdollisuus vaikuttaa suoraan EU:n toimiin ja politiikkaan. Kun aloitteelle on kerätty vähintään miljoona allekirjoitusta, voi komissio ottaa sen käsiteltäväkseen. Nimienkeruuvaiheessa on tällä hetkellä muun muassa ilmastotoimiin ja mehiläisten pelastamiseen liittyviä kansalaisaloitteita. Seuraa valmistelua ja vaikuta! Lue lisää

EU-oppimateriaaleja ja verkkoaineistoa

Online-vierailut Euroopan parlamenttiin
Euroopan parlamentti on suljettu vierailijoille toistaiseksi koronatilanteen vuoksi. Yleisövierailujen sijaan parlamentin vierailupalvelu tarjoaa yleisölle ja ryhmille etävierailuja videotapaamisen välityksellä. Parlamentin online-esittely tutustuttaa parlamentin toimivaltoihin, rooliin ja toimintaan 60-90 minuutin etäluennon muodossa. Verkossa järjestettävät esittelyt sovitetaan kunkin ryhmän tarpeisiin. Mahdollisuuksien mukaan osa esittelystä voidaan tehdä etänä esim. täysistuntosalista käsin. Esittelyjä on saatavilla EU:n 24 virallisella kielellä. Lisätietoja vierailupalvelujen nettisivuilla.

Oppisoppi – tunnista ja selätä disinformaatio!
Pandemian aikana olemme joutuneet huomaamaan, miten nopeasti väärät tiedot saattavat levitä verkossa. Oppisoppi-sivuston uusimman aineistopaketin avulla opettajat voivat auttaa opiskelijoita tunnistamaan valeuutiset. Aineistopakettiin kuuluu muokattavissa oleva esitysrunko PowerPoint- ja pdf-muodossa sekä ohjekirjanen opettajille. Esitysrunko sisältää muun muassa YouTube-videoita sekä esimerkkitapauksia tehtävineen ryhmätyöskentelyä varten. Pääasiallisena kohderyhmänä ovat 15–18-vuotiaat nuoret, mutta paketti voidaan räätälöidä kaikille ikäryhmille sopivaksi. Oppisoppi-sivusto tarjoaa opettajille ja kotona opiskeleville monenlaista muutakin oppimateriaalia ja ajanvietettä, kuten verkko-opiskeluaineistoja, videoita, tietovisoja ja pelejä. Aineistot ovat vapaasti kaikkien käytettävissä. Lue lisää. 

EU-peli 2.0. opetuksen tueksi
Eurooppatiedotuksen opetuskäyttöön suunnitellun EU-verkkopelin tarkoituksena on tuoda hauskalla ja osallistavalla tavalla esiin perustietoja EU:n toiminnasta. EU-peli 2.0:ssa seikkailevat Eurooppatiedotuksen animaatiovideoista tutut Emma ja Jusu, jotka on kutsuttu Brysseliin Euroopan parlamentin kuultaviksi. Kaksikon pitää kerrata EU-faktoja Brysselin-matkaa varten. Pelaajan tehtävä on auttaa pelin päähenkilöitä EU-aiheisissa kysymyksissä läpi pelin. Peli sopii toisen asteen opiskelijoille ja myös yläkouluissa käytettäväksi. EU-peli 2.0 on saatavissa suomeksi ja ruotsiksi ja se on ladattavissa maksutta. Peli on toteutettu Seppo-pelialustalla yhteistyössä Lentävä liitutaulu yrityksen kanssa. Latausohjeet löytyvät täältä. Mukavia pelihetkiä! 

Parlamenttitietoa nyt myös saameksi!
Euroopan parlamentti tuottaa aineistoa, joka on jokaisen kansalaisen saatavilla. Nettisivuiltamme voit ladata ja tilata esimerkiksi parlamentin toimintaa esittelevän perusesitteen sekä EU:n kartan. Molemmat ovat saatavilla sekä suomeksi että ruotsiksi. Parlamenttiesite on nyt lisäksi saatavilla myös pohjoissaamen, inarinsaamen ja koltansaamen kielillä. Sivuillamme on ladattavissa myös esite parlamentin suomalaisista jäsenistä vaalikaudella 2019–2024 sekä suomeksi että ruotsiksi. Aineistojen tilaaminen on ilmaista. Esitteet ja tilauslomake.

Euroopan parlamentin Suomen-toimisto
Jarmo Oikarinen, Hannariikka Nieminen, Niina Saloranta, Simo Ristolainen, Tuure-Eerik Niemi, Irinja Bickert, Kara Martikainen, Riku Löf