skip to content
 

Parlamentin viikko 38/2022: : Vaalipiirityötä ja sidosryhmien tapaamisia

 

Tällä viikolla parlamentissa ei pidetä virallisia kokouksia - viikko on varattu valtuuskuntien virkamatkoille ja jäsenten vaalipiirityölle. Mepit perehtyvät Varsovassa ja Bukarestissa ukrainalaispakolaisten suojeluun. Varsovassa ovat esillä myös Pegasuksen ja vastaavien vakoiluohjelmistojen käyttö. Mepit hankkivat ensikäden tietoa kauppaneuvotteluista Australiassa ja Uudessa-Seelannissa. Washingtonissa esillä ovat muun muassa Atlantin ylittävät yhteiset intressit tekoälyn ja immateriaalioikeuksien saralla.  

Viime viikolla parlamentti kokoontui Strasbourgissa syyskauden ensimmäiseen täysistuntoon. Ohjelmassa oli muun muassa pääministeri Sanna Marinin puheenvuoro Euroopan tulevaisuudesta, sekä komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin vuotuinen Unionin tila -linjapuhe. Meppien lautasillta löytyivät myös metsäkadon ehkäisyyn liittyvät päätökset, uusiutuvan energian direktiivin ja energiatehokkuusdirektiivin päivittäminen, minimipalkat sekä demokratian tila Unkarissa.

Euroopan unioni ja sen jäsenvaltiot tukevat Ukrainaa ja sotaa pakenevia. EU-komissio on avannut sivuston, jonne on koottu tietoa EU:hun saapumisesta sekä siitä, kuinka EU:ssa olevat voivat auttaa erilaisten järjestöjen kautta. Sivustolla on myös kansallisten maahanmuuttoviranomaisten yhteystiedot ja se on saatavilla kaikilla EU-kielillä sekä ukrainaksi ja venäjäksi täällä. Komissio on antanut jäsenmaille myös ohjeistusta sotaa pakenevien auttamiseksi työmarkkinoille, koulutukseen ja aikuiskoulutukseen, lisätietoa. Myös komission neuvontapalvelu on nyt käytettävissä ukrainaksi ja venäjäksi. Euroopan parlamentin ja Ukrainan parlamentin yhteistyössä lanseeraama sivusto EU:n tuesta Ukrainalle on saatavilla englanniksi ja ukrainaksi täällä.

Parlamentti on siirtynyt lähityöhön ja sallii jälleen vierailut tiloihinsa; kasvomaskin käyttöä suositellaan. Täysistuntoja ja valiokuntien kokouksia voi seurata tavanomaiseen tapaan verkkolähetyksinä.

Parlamentin vuosikalenteriin 2022 sisältyy 12 nelipäiväistä täysistuntoa (Strasbourgissa) ja ylimääräisiä kaksipäiväisiä täysistuntoja (Brysselissä). Valiokuntien ja valtuuskuntien kokouksiin on varattu keskimäärin kaksi ja poliittisten ryhmien kokoontumiseen yksi viikko kuukaudessa. Osa viikoista on varattu parlamentin jäsenten vaalipiirityöhön ja sidosryhmien tapaamiseen kotimaassa. Katso kalenteri täältä. Kunkin valiokunnan sivuilta löytyy lisätietoa niiden kokousaikatauluista. 

Parlamentissa vireillä
- Viikon pääaiheet

Kotimaan ja Eurooppasalin tapahtumia
- Fiksumpi kuin opiskelija? Mepit ja lukiolaiset visailevat Tampereella 20.9. ja Helsingissä 22.9.
- Monikielisyyspäivä 2022: kurkista parlamentin kulisseihin 
- Kaksikielinen koulutusseminaari kieltenopettajille aiheesta “Digitalisaatio kieltenopetuksessa” 26.9.
- Ilmasto- ja energiakeskustelua Hyvin sanottu -festivaaleilla Hämeenlinnassa 30.9.–1.10.

Toimittajille
- Toimittajahaku: Kaksi mahdollisuutta tutustua EU-asioihin Brysselissä syksyllä 2022
- Tilaa Euroopan parlamentin lehdistötiedotteet!

EU @Oodi
- Tervetuloa EU @Oodiin 
- Kielimatkailua EU @Oodissa 26.9.–2.10.2022

EU:n työpaikat
- Virkakilpailuja ja muita hakuja
- Kiinnostaisiko kansainvälinen ura hallintopäällikkönä EU:n edustustossa?

Muuta ajankohtaista
- DiscoverEU-osallisuustoimen haku on käynnissä
- Komission vuotuinen käännöskilpailu nuorille - ilmoita koulusi mukaan!
- The Europolitist -podcast: Miten siviilejä voidaan suojella Ukrainan sodan keskellä?
- Euroopan kielten päivän video ja podcast

Ota kantaa!
- Komissio haluaa kuulla mielipiteesi
- Demokratia.fi – näin vaikutat kansalaisena

Pääministeri Sanna Marin piti viime tiistaina parlamentissa Tämä on Eurooppa -puheen, jossa hän korosti Ukrainan tukemisen tärkeyttä ja EU:n energiaitsenäisyyden lisäämistä. © EU, 2022Pääministeri Sanna Marin piti viime tiistaina parlamentissa Tämä on Eurooppa -puheen, jossa hän korosti Ukrainan tukemisen tärkeyttä ja EU:n energiaitsenäisyyden lisäämistä. © EU, 2022
Pääministeri Sanna Marin piti viime tiistaina parlamentissa Tämä on Eurooppa -puheen, jossa hän korosti Ukrainan tukemisen tärkeyttä ja EU:n energiaitsenäisyyden lisäämistä. © EU, 2022

Parlamentissa vireillä

Tällä viikolla parlamentissa ei pidetä virallisia kokouksia - viikko on varattu valtuuskuntien virkamatkoille ja jäsenten vaalipiirityölle.

Ukrainalaispakolaiset / Puola ja Romania. Kansalaisvapauksien valiokunta (LIBE) arvioi Puolassa ja Romaniassa tilapäistä suojelua koskevan direktiivin täyteenpanoa. Mepit myös tutustuvat ukrainalaispakolaisten kanssa työskenteleviin tahoihin Varsovassa ja Bukarestissa Tiedote (englanniksi).

Laiton vakoiluohjelmiston käyttö / Puola. Pegasuksen ja vastaavien vakoiluohjelmistojen käyttöä käsittelevä tutkintavaliokunta (PEGA) kuulee vakoilun uhreja, paikallisia poliitikkoja ja muita asiantuntijoita Varsovassa. Tiedote (englanniksi).

Kauppa / Australia ja Uusi-Seelanti. Kansainvälisen kaupan valiokunnan (INTE) mepit keräävät Australiassa ja Uudessa-Seelannissa tietoa Uuden-Seelannin kanssa päättyneistä ja Australian kanssa vireillä olevistaEU:n vapaakauppaneuvotteluista. Tiedote (englanniksi).

Covid-19 / Alankomaat ja Saksa. Covid-19-erityisvaliokunta (COVI) vierailee Euroopan lääkevirastossa (EMA) Amsterdamissa ja BioNTechin päämajassa Mainzissa keskustellakseen koronarokotteiden kehittämisestä ja tutustuakseen mRNA-rokotteiden valmistusprosessiin. 

EU:n ja Yhdysvaltojen suhteet digitaalipolitiikan ja yhtiöoikeuden alalla / Yhdysvallat. Oikeusasioiden valiokunnan (JURI) mepit tapaavat yhdysvaltalaisia lainsäätäjiä, valtion virkamiehiä ja muita asiantuntijoita virkamatkallaan Washingtoniin. Tapaamisen aiheina ovat muun muassa yhteiset intressit liittyen tekoälyyn ja immateriaalioikeuksiin. Tiedote (englanniksi).

Puhemiehen viikko. Parlamentin puhemies Metsola tapaa torstaina Espanjan senaatin puhemiehen Ander Gilin Brysselissä. 

Viime viikolla parlamentissa

Tämä on Eurooppa / Suomen pääministeri. Pääministeri Sanna Marin puhui mepeille osana Tämä on Eurooppa -keskustelusarjaa tiistaina. Hän korosti Ukrainan tukemisen tärkeyttä ja EU:n energiaitsenäisyyden lisäämistä uusiutuvalla energialla. Pääministeri Marin tapasi myös  puhemies Roberta Metsolan. He pitivät yhteisen tiedotustilaisuuden, jossa puhemies Metsola muun muassa korosti Suomen tärkeyttä yhtenäisemmän Euroopan saavuttamiseksi. Pääministeri Marin puolestaan muistutti siitä, kuinka tärkeää EU:n strategisen autonomian kehittäminen on. Katso Marinin koko puhe täysistunnolle täältä. Tiedote

Euroopan unionin tila -puhe. Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen piti vuotuisen Unionin tila -puheensa mepeille keskiviikkona. Linjapuhe käsitteli muun muassa  energian hintoja, EU:n solidaarisuutta Ukrainaa kohtaan ja ilmastonmuutoksen torjumista. Puheen jälkeen mepit kommentoivat sitä ja kysyivät von der Leyenilta komission viime vuoden työstä ja tulevaisuudensuunnitelmista. Katso koko puhe täältä. Tiedote.

Metsäkato. Parlamentti hyväksyi kantansa ehdotukseen, joka pyrkii vähentämään maailmanlaajuista metsäkatoa. Uusi laki velvoittaisi yritykset varmistamaan ns. huolellisuusmenettelyillä, ettei EU:ssa myytyjä tuotteita ole tuotettu metsäkadosta tai metsien tilan heikentymisestä kärsivällä maalla missään päin maailmaa. Tiedote

Energia. Keskiviikkona mepit äänestivät uusiutuvan energian direktiivin (REDII) uudistuksesta, joka nostaisi uusiutuvien osuuden EU:n kokonaisenergiankulutuksesta 45 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Mepit äänestivät myös toisesta lakiehdotuksesta, energiatehokkuusdirektiivin uudistamisesta. Direktiivi asettaa säästötavoitteet energian primääri- ja loppukulutukselle EU:ssa. Tavoitteena on vähentää loppukulutusta 40 % ja primäärienergian kulutusta 42,5 % 2030 mennessä. Lakimuutoksilla pyritään hillitsemään ilmastonmuutosta ja lisäämään energiavarmuutta. Tiedote

Minimipalkat. Parlamentti hyväksyi keskiviikkona uuden lain riittävistä vähimmäispalkoista EU:ssa. Vähimmäispalkan olisi taattava kohtuullinen elintaso ja työolot kaikissa EU-maissa, ja EU-maiden tulisi edistää työehtosopimusneuvotteluja. Tiedote

Unkari. Parlamentti totesi, ettei Unkaria voida enää pitää täytenä demokratiana. Koska EU ei ole puuttunut tilanteeseen, Unkarista on tullut ”vaaliautokratiaan perustuva sekajärjestelmä” eli järjestelmä, jossa vaaleja järjestetään, mutta demokratian normeja ja standardeja ei kunnioiteta, mepit totesivat. Tiedote

Lisätietoa Euroopan parlamentista
Tiedotteet
Valiokuntien kokousasiakirjat
Täysistunnot: esityslistat ja hyväksytyt tekstit
Suorat lähetykset ja kokoustallenteet
Puhemiehen kotisivut
Euroopan parlamentin jäsenet (haku maittain)

Kotimaan ja Eurooppasalin tapahtumia

Monikielisyyspäivä 2022: kurkista parlamentin kulisseihin
Monikielisyyspäivänä pääset kurkistamaan maailman monikielisimmän parlamentin kulissien taakse ja näet, miten Euroopan parlamentti toimii 24 kielellä. Parlamentti tarjoaa monikielisyyspäivän merkeissä 23.–24.9. ohjelmaa sekä verkossa että paikan päällä Brysselissä. Voit kokeilla Brysselissä parlamentin tiloissa muun muassa tulkkausta ja kääntämistä sekä vierailla istuntosalissa. Verkkotilaisuuksissa tarkastellaan kieliasiantuntijan työtä Euroopan parlamentissa eri näkökulmista. Lisätietoa päivien ohjelmasta ja aikatauluista täältä.

Kaksikielinen koulutusseminaari kieltenopettajille aiheesta “Digitalisaatio kieltenopetuksessa” 26.9.
Oletko kieltenopettaja ja haluatko oppia lisää digitalisaatiosta kieltenopetuksessa? Osallistu kaksikieliseen koulutukseen, jossa puhuu kaksi tämän alan asiantuntijaa, toinen suomeksi ja toinen ruotsiksi. Kuopion kansalaisopiston kielten koulutussuunnittelija Marjo Markkanen puhuu monimediaisen pedagogiikan hyödyistä ja haasteista. Kieltenopettaja ja kirjailija Patricia Diaz puolestaan kertoo digitaalisista työkaluista kieltenopetuksessa. Lisäksi komissio ja Svenska nu -verkosto esittelevät opetusmateriaalia. Tapahtuman järjestää Svenska nu yhteistyössä Euroopan komission Suomen-edustuston kanssa Euroopan kielten päivänä, jota vietetään joka vuosi 26. syyskuuta. Tapahtuma järjestetään 26. syyskuuta kello 16.00–18.00 Hanasaaressa Espoossa. Seminaari on täynnä, mutta voit seurata tapahtumaa  Facebookin kautta. Lue lisää täältä

Fiksumpi kuin opiskelija? Mepit ja lukiolaiset visailevat Tampereella 20.9. ja Helsingissä 22.9.
Lukiolaiset Tampereen Kalevan lukiosta, Tampereen yliopiston normaalikoulun lukiosta ja Tampereen lyseon lukiosta kisaavat joukkueina europarlamentaarikko Sirpa Pietikäistä (EPP, kok.) ja Nils Torvaldsia (Renew, r.) vastaan leikkimielisessä EU-aiheisessa visailussa tiistaina 20.9. Juontajana toimii Toivo Haimi. Tapahtuma järjestetään Metso-kirjaston Kuusi-salissa klo 12.3013.30. Tapahtumaa voi myös seurata Facebookin kautta. Visailua jatketaan Helsingissä torstaina 22.9. klo 10–11 Eurooppasalissa (Malminkatu 16), jolloin mepit ja pääkaupunkiseudun lukiolaiset Helsingin medialukiosta, Kulosaaren ja Munkkiniemen yhteiskouluista sekä Otaniemen lukiosta mittelevät EU-tietämyksellään. 

Ilmasto- ja energiakeskustelua Hyvin sanottu -festivaaleilla Hämeenlinnassa 30.9.1.10.
Miten EU pitää kiinni ilmastotavoitteistaan ja samalla hallitsee energiakriisiä? Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on pistänyt vauhtia EU-maiden irtautumiseen fossiilienergiasta. Samalla energian jyrkästi kallistunut hinta painaa kukkaroita. Pitäisikö EU:n vihreää siirtymää vauhdittaa vai pakittaa? Onko meillä varaa joustaa ilmastotavoitteista?

Ilmastotavoitteet ja energiakriisi: onko EU:lla varaa ratkaisuihin? Aiheesta keskustelevat Hyvin sanottu -festivaaleilla Hämeenlinnan Verkatehtaan Boxi-tilassa perjantaina 30.9. klo 10.3012 Euroopan parlamentin jäsenet Henna Virkkunen (EPP, kok.) ja Mauri Pekkarinen (Renew, kesk.), Alueiden komitean jäsen ja kaupunginvaltuutettu Sari Rautio sekä Euroopan komission Suomen-edustuston tiedotuspäällikkö Ismo Ulvila. Keskustelun järjestää Euroopan parlamentin Suomen-toimisto ja sen juontaa Erätauko-metodilla Markku Rimpelä. Tule mukaan keskustelemaan! Keskustelu striimataan.

Miltä Euroopan tulisi sinusta näyttää tulevaisuudessa? Pitäisikö ilmastonmuutos vihdoin ottaa vakavasti? Entä miten vähemmistöjen ja kaikkien kansalaisten oikeudet turvataan? Mikä asia on juuri sinulle tärkeä? Millaisessa maailmassa ja Euroopassa sinä haluat elää? Parlamentin Suomen-toimisto ja Erätauko-säätiö kutsuvat sinut ideoimaan visiota Euroopasta. Mitkä ovat Hämeenlinnan seudun nuorten huolet ja toiveet? Me haluamme kuulla!

Tilaisuus järjestetään osana Hyvin Sanottu -keskustelufestivaaleja lauantaina 1.10. klo 13.4515.45 Leirinuotio -nimisessä tilassa, Verkatehtaan 2. kerroksessa. Tilaisuudessa pääset keskustelemaan muiden nuorten kanssa yhteisestä tulevaisuudestamme. Miten haluaisit kehittää Euroopan unionia? Keskustelua ohjaa Erätauko-säätiön asiantuntija. Euroopan parlamentin Suomen-toimisto välittää toiveesi ja näkemyksesi suomalaisille mepeille. Ilmoittaudu mukaan täällä. Lämpimästi tervetuloa!

Hyvin sanottu -keskustelufestivaali järjestetään 30.9.-1.10.2022 Hämeenlinnassa. Festareita voi seurata myös Yle Areenasta ja Yle palvelusta sekä Hyvin sanotun some-kanavien kautta. Festarit ovat kaikille avoimet ja ohjelma kokonaisuudessaan löytyy täältä.

Helsingissä Kampin Voimatalossa (Malminkatu 16) sijaitseva Eurooppasali on Euroopan komission Suomen-edustuston ja Euroopan parlamentin Suomen-toimiston yhteinen tila, jossa järjestetään Euroopan unioniin ja Eurooppaan liittyviä tilaisuuksia. Eurooppasali on varattavissa ei-kaupallisiin tilaisuuksiin, lisätietoa täällä.

Toimittajille

Toimittajahaku: Kaksi mahdollisuutta tutustua EU-asioihin Brysselissä syksyllä 2022
Parlamentin Suomen-toimisto järjestää tänä syksynä kaksi matkaa, joilla toimittajat pääsevät tutustumaan EU:n päätöksentekoon ja ajankohtaisiin aiheisiin Brysselissä. Hae mukaan viimeistään perjantaina 30.9.!

Mikä on EU:n vastaus Ukrainan sotaan? Toimittajamatka 8.10.11. Miten Eurooppa pystyy torjumaan inflaatiota ja ratkaisemaan talven lämmitysongelmat? Entä millä konstein voimme vahvistaa mantereemme turvallisuutta ja puolustusta? Brysselissä tapaamme asiantuntijoita Euroopan parlamentista, komissiosta ja muista toimielimistä. Osa tapaamisista järjestetään yhdessä ruotsalaisten toimittajien kanssa englanniksi. 

Miten EU-lainsäädäntö vaikuttaa suomalaisten elämään Hangosta Utsjoelle? Toimittajamatka 29.11.1.12.  Haluatko ymmärtää, miten EU:n päätökset syntyvät ja kuka niitä tekee? Mitä ajankohtaisia kysymyksiä Brysselissä on tällä hetkellä pöydällä? Tervetuloa tapaamaan mm. parlamentin suomalaisjäseniä, komission asiantuntijoita, Suomen edustuston väkeä ja kirjeenvaihtajia. Lisätietoa ja hakuohjeet täällä

Tilaa Euroopan parlamentin lehdistötiedotteet!
Tilaa Euroopan parlamentin lehdistötiedotteet sähköpostiisi uutisverkkopalvelusta. Palvelusta voi tilata niin täysistuntoa koskevia tiedotteita (kaikilla EU:n virallisilla kielillä ml. suomeksi) kuin valiokuntien toimintaa koskevia tiedotteita (pääasiassa englanniksi). Palvelussa voit myös itse hallinnoida tilaustasi. Parlamentin uusimmat tiedotteet löytyvät Uutishuoneesta.

Tervetuloa EU @Oodiin!

Tule tutustumaan Helsingin keskustakirjasto Oodin (Töölönlahdenkatu 4) katutasossa sijaitsevaan vuorovaikutteiseen EU @Oodi-näyttelytilaan. EU @Oodi esittelee Euroopan unionia ja sen toimintaa. Tila sisältää tietopisteen ja erilaisia multimediatoteutuksia EU:n päätöksenteosta ja päätöksentekijöistä. Voit myös varata opastetun esittelykierroksen ryhmällesi. Varaukset ja tiedustelut sähköpostitse osoitteeseen eustaff.oodi.helsinki@gmail.com.

EU @Oodista lisää osoitteessa www.euoodi.eu. Voit seurata EU @Oodia myös somessa:
Instagram: euoodi
Twitter: @EUoodi
Facebook: EU Oodi

Kielimatkailua EU @Oodissa 26.9.–2.10.2022
Euroopan kielten päivää juhlitaan 26.9., ja päivä käynnistää kokonaisen kielten viikon EU @Oodissa, jolloin tarjolla on leikkimielistä ohjelmaa kaikenikäisille. Tarjolla on mm. erilaisia pelejä ja visailuja Euroopan unionin kielistä ja DiscoverEU-videoita, joiden avulla matkustat halki Euroopan! Lisäksi voit voittaa palkinnon vastaamalla somehaasteeseen: postaa oma matkamuistosi Euroopasta ja tägää EU @Oodi! Seuraamalla EU @Oodia somessa saat myös lisätietoa Euroopan kielten päivästä ja muista mukavista jutuista! Lisätietoa

EU:n työpaikat

Virkakilpailuja ja muita hakuja
EU-toimielimet rekrytoivat vakituista henkilökuntaa ns. avoimien kilpailujen kautta. Virkakilpailun läpäisemällä voi työllistyä pysyvälle EU-uralle. EU-uran aikana eri politiikka-aloihin liittyvät monipuoliset tehtävät voivat vaihdella toimielimestä ja pääosastosta toiseen. EU:n henkilöstövalintatoimisto EPSO vastaa kilpailujen järjestämisestä. Voit tutustua EPSO:n sivuilla täällä EU-virkoihin edellytettyihin ominaisuuksiin ja taitoihin, joita virkakilpailuissa testataan. Voit myös täyttää Lähtisinkö EU-uralle -kyselyn, jolla voit arvioida omaa soveltuvuuttasi työskentelyyn EU:n toimielimissä. Lisätietoa avoimista kilpailuista EPSO:n sivuilla

Kiinnostaisiko kansainvälinen ura hallintopäällikkönä EU:n edustustossa? EU hakee paraikaa hallintopäälliköitä edustustoihinsa ympäri maailmaa. Pysyvälle virkauralle palvelukseen otetut ammattilaiset työskentelevät Euroopan ulkosuhdehallinnossa ja avustavat EU:n edustustojen päälliköitä muun muassa talous- ja henkilöstöhallinnossa. Virkakilpailun hakijan on oltava EU:n kansalainen, ja osattava vähintään kahta EU:n virallista kieltä, riittävä englannin tai ranskan kielen taito mukaan lukien. Lisäksi hakijalla on oltava vähintään soveltuva kaksivuotinen keskiasteen jälkeinen koulutus ja työkokemusta. Haku virkakilpailuun päättyy 27.9. klo 13 Suomen aikaa. Lisätietoa hausta EPSO:n sivuilla.

EPSO järjestää hakuja myös sopimussuhteisiin ja määräaikaisiin EU-tehtäviin. EPSO:n avoimien työpaikkojen hakutietokannasta voi hakea tehtäviä aihealueen, sopimustyypin, palkkaluokan ja toimipaikan perusteella. Sopimussuhteisiin tehtäviin haetaan tällä hetkellä muun muassa rahoituksen, viestinnän, hankkeiden ja ohjelmien hallinnoinnin osaajia, korjauslukijoita, sihteereitä/virkailijoita sekä lastenhoito- ja kasvatushenkilöstöä. Näille toistaiseksi käynnissä oleville hauille ei yleensä ole määräaikaa. 

EU-toimielinten harjoittelupaikoista ja niihin hakeutumisesta löytyy tietoa EPSO:n sivuilta. Useimmat EU-toimielimet ja EU:n erillisvirastot tarjoavat harjoittelupaikkoja korkeakoulututkinnon suorittaneille nuorille. Harjoittelun aloitusajankohta ja kesto sekä harjoittelusta maksettava palkka/korvaus vaihtelee isäntäorganisaation ja sijaintimaan kustannustason mukaan. Vuosittain harjoittelijoita otetaan yhteensä n. 1200.

Muuta ajankohtaista

DiscoverEU-osallisuustoimen haku on käynnissä
DiscoverEU on tarjonnut 18-vuotiaille nuorille mahdollisuuden hakea junamatkakorttia ja raidematkailukokemuksia Euroopassa, ja samalla näyteikkunaa eri maiden kulttuureihin ja asukkaisiin. Lokakuussa tulevat ensimmäistä kertaa hakuun myös DiscoverEU-osallisuustoimen avustukset. Osallisuustoimen kautta matkalle pääsevät myös sellaiset nuoret, joille junamatkailu ei onnistu itsenäisesti esimerkiksi taloudellisista, terveydellisistä tai sosiaalisista syistä. Osallisuustoimessa avustuksen hakee nuorten parissa toimiva organisaatio, joka tukee nuorten osallistumista koko matkaprosessin ajan. Nuorten tukihenkilöiden tai ryhmänvetäjien junamatkalle mukaan lähtemistä tuetaan myös. Osallisuustoimen hankeavustusta haetaan Opetushallituksesta, ja syksyn hakukierros päättyy 4.10. Lue lisää

Komission vuotuinen käännöskilpailu nuorille - ilmoita koulusi mukaan!
Euroopan komissio järjestää vuosittain nuorille suunnatun Juvenes Translatores -käännöskilpailun. Tarkoituksena on antaa nuorille tilaisuus kokeilla kääntäjän työtä sekä yleisemmin edistää kieltenoppimista. Käännettävien tekstien teemana on tänä vuonna nuoruus. Kilpailukierros 2022–2023 on nyt käynnistymässä: mukaan haluavien toisen asteen oppilaitosten on ilmoittauduttava kilpailuun 20. lokakuuta mennessä. Lue lisää täältä.

The Europolitist -podcast: Miten siviilejä voidaan suojella Ukrainan sodan keskellä? 
Siviilien tilanne Ukrainassa helmikuun Venäjän hyökkäyksen jälkeen on lohduton. Käynnissä olevat toimet siviilien suojelemiseksi ovat mittavin operaatio, joka EU:n pelastuspalvelumekanismilla on koskaan toteutettu. Millaista apu on, ja miten se saadaan perille? Podcast-jakson asiantuntijavieraina ovat Johannes Vara EU:n hätäavun koordinointikeskuksesta sekä Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen valmiuspäällikkö, valtion kansainvälisen pelastustoiminnan asiantuntija Mikael Mattila. Lisäksi jaksossa kuullaan Polish Humanitarian Action -järjestön ohjelmapäällikkö Hanna Pomohalovan haastattelu. Kuuntele jakso täältä

Euroopan kielten päivän video ja podcast
Syyskuun 26. päivänä vietettävän Euroopan kielten päivän kunniaksi komission Suomen-edustusto julkaisee videon, jolla kannustetaan nuoria opiskelemaan kieliä. Videolla haastatellaan kolmella kielellä – suomeksi, ruotsiksi ja ranskaksi – nuorta suomalaista palomiestä Matias Malmgrenia, joka työskentelee Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskuksessa CERNissä. Hän kertoo palomiehen työstä ja CERNistä, ja ennen kaikkea hän innostaa nuoria kieltenopiskeluun. Edustuston kääntäjät ja Malmgren kävivät myös vierailemassa eri oppilaitoksissa. Radio Vegassa 26. elokuuta julkaistusta ruotsinkielisestä podcastista voit kuunnella lisää koulukiertueesta sekä neljän espoolaisen Mattlidenin lukion abiturientin ajatuksia kielten päivän videosta ja kieltenopiskelusta.

Ota kantaa! 

Komissio haluaa kuulla mielipiteesi
Kansalaiset ja yritykset voivat esittää näkemyksiään eri alojen tulevasta EU-politiikasta ja -lainsäädännöstä Euroopan komission Kerro mielipiteesi -sivustolla, ennen kuin komissio viimeistelee ehdotuksensa. Palautteen antaminen edellyttää rekisteröitymistä tai kirjautumista sosiaalisen median tilillä. Palautetta voi antaa kaikilla EU-kielillä, mukaan lukien suomeksi ja ruotsiksi. Komissio haluaa kuulla tällä hetkellä mielipiteesi muun muassa ruokahävikin vähentämisestä ja maksupalveluista.

Demokratia.fi – näin vaikutat kansalaisena
Oikeusministeriön ylläpitämä verkkopalvelu www.demokratia.fi tarjoaa ajankohtaista tietoa asioiden valmistelusta paikallisesti, Suomessa – ja myös Euroopan unionissa. Sivustolta löytyvät ajankohtaiset hankkeet, joihin kaivataan kansalaisten mielipidettä. Palvelun tavoitteena on helpottaa kansalaisvaikuttamista ja tiedonsaantia; se on osa laajempaa kokonaisuutta, jossa tarjotaan palveluita demokraattiseen vaikuttamiseen ja osallistumiseen. 

Pääset sivustolta myös 10 vuotta täyttävän eurooppalaisen kansalaisaloitteen laatimisohjeisiin. Kansalaisaloitteen avulla tavalliset ihmiset voivat pyytää Euroopan komissiota tekemään lakiehdotuksia heille tärkeistä aiheista. Se on mahdollisuus vaikuttaa suoraan EU:n toimiin ja politiikkaan. Kun aloitteelle on kerätty vähintään miljoona allekirjoitusta, voi komissio ottaa sen käsiteltäväkseen. Seuraa valmistelua ja vaikuta! Lue lisää

Euroopan parlamentti tuottaa aineistoa, joka on jokaisen kansalaisen saatavilla. Nettisivuiltamme voit ladata ja tilata esimerkiksi parlamentin toimintaa esittelevän perusesitteen sekä EU:n kartan. Molemmat ovat saatavilla sekä suomeksi että ruotsiksi. Parlamenttiesite on isäksi saatavilla myös pohjoissaamen, inarinsaamen ja koltansaamen kielillä. Sivuillamme on ladattavissa myös esite parlamentin suomalaisista jäsenistä vaalikaudella 2019–2024 sekä suomeksi että ruotsiksi. Aineistojen tilaaminen on ilmaista. Esitteet ja tilauslomake.

Euroopan parlamentin Suomen-toimisto
Jarmo Oikarinen, Hannariikka Nieminen, Maria Tirkkonen, Niina Saloranta, Reeta Niemonen ja Sini Anttila