skip to content
 
 
 

Parlamentin viikko 44/2020: Valiokuntien kokouksia

 

Parlamentin jäsenet kokoontuvat tällä viikolla valiokunnissa. Viikon pääaiheita ovat oikeusvaltioperiaatteen kytkeminen EU:n pitkän aikavälin rahoitukseen, vuoden 2021 EU-budjetti, investointien edistäminen EU:ssa, tekoäly, eurooppalaisten elintarvikkeiden maantieteellisten merkintöjen suojaaminen Kiinassa ja koronapandemian hillitsemiseksi asetettujen rajoitustoimien vaikutus demokratiaan ja oikeusvaltioperiaatteeseen. Lisäksi agendalla ovat pakolaiskysymykset ja tilanne Kreikan saarilla Morian pakolaisleirin tulipalon jälkeen. Parlamentissa vietetään myös ensimmäistä sukupuolten tasa-arvon viikkoa.

Viime viikolla parlamentti kokoontui täysistuntoon, jonka pääaiheina olivat EU:n maatalouspolitiikan uudistus ja digitaalisten palvelujen sääntely. Mepit ottivat kantaa myös mm. tekoälyn sääntelyyn, EU:n ja Valko-Venäjän suhteisiin ja globaalin metsäkadon hillitsemiseen. Parlamentti julkisti vuoden 2020 mielipiteenvapauden Saharov-palkinnon saajaksi Valko-Venäjän demokraattisen opposition. 

Parlamentin viikko ilmestyy seuraavan kerran tiistaina 3.11. Hyvää pyhäinpäivää. 

Koronapandemian varotoimena parlamentin virallisia kokouksia järjestetään edelleen osin etäyhteyksin. Parlamentin jäsenillä on mahdollisuus osallistua täysistuntoihin ja valiokuntien kokouksiin videoyhteydellä sekä äänestää etänä. Kaikki kokoukset lähetetään verkkolähetyksinä. Väliaikainen poikkeusjärjestely jatkuu toistaiseksi. 

Varotoimilla pyritään turvaamaan parlamentin keskeiset toiminnot ja etenkin lainsäädäntö- ja budjettivallan käyttöön liittyvä työ. Parlamentti on päivittänyt vuosikalenteriaan lisäten siihen päiviä, jolloin parlamentin hallintoelimet, valiokunnat ja poliittiset ryhmät voivat järjestää etäkokouksia. Kunkin valiokunnan sivuilta löytyy lisätietoa lähiviikkojen kokousaikatauluista. 

Parlamentti jatkaa myös muiden toimintojensa rajoittamista osana koronavirukseen varautumista. Muiden kuin parlamentin jäsenten, henkilökunnan ja median edustajien pääsy parlamentin tiloihin on rajoitettu. Myös yleisötilaisuudet kaikissa parlamentin toimipaikoissa on peruttu toistaiseksi. Varotoimenpiteillä suojellaan parlamentin jäsenten ja henkilöstön terveyttä. Parlamentin jäsenet, virkamiehet ja muu henkilökunta työskentelee edelleen valtaosin etänä.

Kotimaan ja Eurooppasalin tapahtumia
- Eurooppaministerin EU-aiheiset kansalaiskeskustelut maanantaina 26.10. ja keskiviikkona 4.11.
- Mitä olet aina halunnut kysyä EU:sta? Kysy kotisohvaltasi 27.10. klo 17-18!

Toimittajille
- Tilaa Euroopan parlamentin lehdistötiedotteet!

EU @Oodi jälleen avoinna

EU:n työpaikat
- Virkamieskilpailuja ja muita hakuja

Muuta ajankohtaista
- Lappeenranta voitti European Green Leaf Award 2021 -tittelin
- Suomalainen luonnonsuojeluohjelma VELMU voitti Euroopan Natura 2000 -palkinnon
- Jyväskylän yliopiston Seminaarinmäki Euroopan kulttuuriperintötunnuksen hakijaksi
- Lähtisikö koulusi mukaan Ambassador School -hankkeeseen?
- Parlamentin verkkokyselyt opettajille ja nuorille
- Juvenes Translatores – komission vuotuinen käännöskilpailu nuorille
- Lokakuu on Euroopan kyberturvallisuuskuukausi
- Osallistu Euroopan ammattitaitoviikolle –järjestä vaikka verkkotapahtuma
- Maahanmuuttajien kotouttaminen ja osallisuus – osallistu julkiseen kuulemiseen
- EU-peli 2.0 opetuksen tueksi
- Oppisoppi – oppia ja hupia kotiopiskeluun
- Faktatietoja Euroopan unionista -verkkosivusto 
- Eurooppa käden ulottuvilla: Citizens’ App -sovellus

- Demokratia.fi – näin vaikutat kansalaisena
- Tilaa Euroopan parlamentin esitteitä

Parlamentin jäsenet kokoontuvat tällä viikolla valiokunnissa. Viikon pääaiheita ovat oikeusvaltioperiaatteen kytkeminen EU:n pitkän aikavälin rahoitukseen, vuoden 2021 EU-budjetti, investointien edistäminen EU:ssa, tekoäly, eurooppalaisten elintarvikkeiden maantieteellisten merkintöjen suojaaminen Kiinassa ja koronapandemian hillitsemiseksi asetettujen rajoitustoimien vaikutus demokratiaan ja oikeusvaltioperiaatteeseen. Lisäksi agendalla ovat pakolaiskysymykset ja tilanne Kreikan saarilla Morian pakolaisleirin tulipalon jälkeen. Parlamentissa vietetään myös ensimmäistä sukupuolten tasa-arvon viikkoa.

Pitkän aikavälin budjetti. Neuvottelut tulevasta EU-rahoituksesta vuosille 2021–2027 jatkuvat parlamentin ja neuvoston välisissä kokouksissa maanantaina ja keskiviikkona. Parlamentin jäsenet puolustavat rahoituksen lisäämistä 15:lle EU:n lippulaivahankkeelle, jotka hyödyttävät niin kansalaisia, opiskelijoita, tutkijoita, yrityksiä kuin terveydenhuollon työntekijöitä - samoin kuin uusia rahoituksen lähteitä EU:n budjetille.

Oikeusvaltioperiaate. Parlamentti, neuvosto ja komissio jatkavat tiistaina neuvotteluja oikeusvaltioperiaatteen sitomisesta EU-rahoitukseen. Parlamentin tavoitteena on, että jäsenvaltioilta voidaan keskeyttää tai leikata EU:n rahoitusta, jos ne eivät kunnioita EU:n perusoikeuksia. Parlamentin toiveena on tehokas ja toimiva mekanismi. 

Vuoden 2021 EU:n talousarvio. Budjettivaliokunta (BUDG) vahvistaa keskiviikkona parlamentin painopisteet EU:n ensi vuoden budjettiin. Parlamentin jäsenet haluavat lisätä rahoitusta ohjelmille ja hankkeille, joilla tuetaan nuoria, tutkijoita, terveydenhuollon työntekijöitä, yrittäjiä sekä liikenneinfrastruktuuria, maataloutta, perusoikeuksia, turvallisuutta ja EU:n ulkosuhteita. Kokousasiakirjat täällä. 

InvestEU -ohjelma. Budjettivaliokunta sekä talous- ja raha-asioiden valiokunta (ECON) äänestävät keskiviikkona EU:n investointien tukimekanismin vahvistamisesta vuosiksi 2021–2027 auttamaan eurooppalaisia yrityksiä ja turvaamaan yksityiset investoinnit keskipitkän ja pitkän aikavälin tavoitteisiin, kuten vihreän kehityksen ohjelmaan ja digitalisaatioon. Kokousasiakirjat täällä. 

Eurooppalaisten tuotteiden suojaaminen Kiinassa. Kansainvälisen kaupan valiokunta (INTA) äänestää tiistaina  EU:n ja Kiinan välisestä sopimuksesta, jolla pyritään turvaamaan yli 200 eurooppalaisen elintarvikkeen maantieteellisen alkuperämerkinnän suoja Kiinan markkinoilla. Näitä ovat esimerkiksi cava, samppanja, feta, irlantilainen viski, müncheniläinen olut, kreikkalainen ouzo, puolalainen vodka, portviini, parmankinkku ja manchego-juusto. Sopimuksen voimaantulo edellyttää parlamentin hyväksyntää. Kokousasiakirjat täällä.

Covid-19 ja EU-arvot. Kansalaisvapauksien valiokunta (LIBE) äänestää maanantaina mietinnöstä, jossa arvioidaan koronapandemian rajoitustoimien vaikutusta demokratiaan, oikeusvaltioperiaatteeseen ja perusoikeuksiin. Kokousasiakirjat täällä.

Muuttoliike/Kreikan saaret. Kansalaisvapauksien valiokunta arvioi maanantaina tilannetta Kreikan saarilla tulipalon jälkeen, joka tuhosi Morian pakolaisleirin ja jätti noin 12 000 turvapaikanhakijaa asunnottomaksi. Suurin osa heistä on siirretty hätätilassa perustettuun väliaikaiseen Kara Tepe -leiriin. Kokousasiakirjat täällä. 

“Oikeus korjata”. Sisämarkkina- ja kuluttajansuojavaliokunta (IMCO) äänestää maanantaina kuluttajille suunnatun “oikeus korjata” -oikeuden ehdottamisesta komissiolle. Sen tarkoituksena on edistää tavaroiden uudelleenkäyttöä ja pienkoneiden korjausten kustannustehokkuutta sekä tuotannon, liiketoiminnan ja kulutuksen kestävyyttä. Kokousasiakirjat täällä. 

Tekoäly. Uuteen tekoäly digitaalisella aikakaudella -erityisvaliokuntaan (AIDA) kuuluvat parlamentin jäsenet keskustelevat maanantaina ja tiistaina komissaarien Thierry Bretonin ja Margrethe Vestagerin kanssa EU:n datastrategiasta ja komission valkoisesta kirjasta koskien tekoälyä. Mepit keskustelevat myös OECD:n aloitteista järjestön tiede, teknologia ja innovaatiot -osaston johtajan Andrew W. Wyckoffin kanssa. Kokousasiakirjat täällä. 

Euroopan tasa-arvoviikko. Pekingin julistuksen ja toimintaohjelman 25-vuotispäivän kunniaksi Euroopan parlamentti järjestää ensimmäisen eurooppalaisen sukupuolten tasa-arvoviikon maanantaista torstaihin 26.–29. lokakuuta. Parlamentin valiokunnat järjestävät viikon aikana keskusteluja ja kuulemistilaisuuksia sukupuolten tasa-arvosta. Aloite viikon järjestämisestä tuli naisten oikeuksien ja sukupuolten tasa-arvon valiokunnalta (FEMM). Tiedote (EN) täällä. 

Puhemiehen agenda. Parlamentin puhemies David Sassoli tapaa tiistaina videoyhteyksin Sveitsin liittoparlamentin puhemiehet Isabelle Moretin ja Hans Stöcklin. Sassolilla on videotapaaminen myös Euroopan oikeusasiamiehen Emily O'Reillyn kanssa. Lisäksi hän toimii yhtenä puheenjohtajista “Ideat uudelle maailmalle” -keskustelusarjan tilaisuudessa, jossa keskustellaan internetiin pääsystä ihmisoikeutena. 

Viime viikolla parlamentissa

Parlamentti kokoontui etäyhteyksin täysistuntoon. Kohokohtia olivat äänestykset EU:n maatalouspolitiikan uudistuksesta ja digitaalisten palvelujen sääntelystä. Mepit ottivat kantaa myös tekoälyn sääntelyyn, EU:n ja Valko-Venäjän suhteisiin ja globaalin metsäkadon hillitsemiseen. Esillä olivat myös EU-passien ja -viisumien laiton myynti, EU-huippukokouksen päätelmät, talous-, työllisyys- ja sosiaalipolitiikka euroalueella sekä komission vuoden 2021 työohjelma. Parlamentti valitsi vuoden 2020 mielipiteenvapauden Saharov-palkinnon saajaksi Valko-Venäjän demokraattisen opposition. 

EU:n maatalouspolitiikka. Parlamentti äänesti EU:n maatalouspolitiikan uudistuksesta. Mepit haluavat EU:n maatalouspolitiikasta kestävämpää, jotta elintarvikkeiden turvallisuus voitaisiin taata kaikkialla EU:ssa. Keskeisiin päätöksiin lukeutuvat lisätuki niille, joiden viljelykäytännöt ovat ilmasto- ja ympäristöystävällisiä, tuen kasvattaminen pk-yrityksille, räätälöidyt avustustoimet kriisitilanteissa oleville viljelijöille ja suuremmat sanktiot mm. ympäristöä, eläinten hyvinvointia tai elintarvikkeiden laatua koskevia sääntöjä toistuvasti rikkoville. Kansallisten viranomaisten tehtäväksi jää laatia strategiset suunnitelmat, joissa määritellään, miten EU:n yhteisiä tavoitteita toteutetaan käytännössä. Lue lisää. 

Saharov-palkinto. Puhemies Sassoli julkisti vuoden 2020 mielipiteenvapauden Saharov-palkinnon saajaksi Valko-Venäjän demokraattisen opposition. Valko-Venäjä on ollut keskellä poliittista kriisiä kiistanalaisten 9. elokuuta pidettyjen presidentinvaalien jälkeen. Tämä johti rauhanomaiseen mielenosoitukseen autoritaarista presidentti Aljaksandr Lukašenkaa vastaan ja väkivaltaisiin mielenosoitusten tukahduttamisiin. Euroopan parlamentti myöntää vuosittain mielipiteenvapauden Saharov-palkinnon tunnustuksena ihmisoikeuksia ja perusvapauksia puolustaville henkilöille ja järjestöille. Lue lisää.

Digipalvelut. Parlamentti vaatii aikaa kestäviä sääntöjä verkkoalustoille, markkinapaikoille ja muille digipalveluille sekä sitovan mekanismin, jolla torjutaan laitonta verkkosisältöä. Mepit haluavat tiukemmat ehdot kohdennetulle mainonnalle ja lisää kontrollia käyttäjille siitä, mitä he näkevät verkossa. Myös ”portinvartijoina” toimiville suurille alustoille vaaditaan erityissääntöjä. Hyväksytyt lainsäädäntömietinnöt liittyvät valmisteilla olevaan EU:n digipalveluja koskevaan säädöspakettiin, joka tulee määrittämään digitaalisen talouden toimintaympäristön Euroopassa. Uuden säädöspaketin avulla on tarkoitus muokata digitaalitaloutta EU:n tasolla sekä asettaa normit muulle maailmalle, kuten EU teki tietosuoja-asetuksen avulla. Lue lisää.

Tekoäly. Mepit hyväksyivät parlamentin ehdotuksen tekoälyn sääntelystä EU:ssa. Ehdotuksen tarkoituksena on edistää innovointia ja eettisiä standardeja sekä lisätä luottamusta teknologiaan. Parlamentti ehdottaa ensimmäisten instituutioiden joukossa suosituksia tekoälyä koskevista säännöistä, jotka kattavat sekä eettiset että tekijänoikeus- ja vastuukysymykset. EU voisi näin saada maailmanlaajuisen johtoaseman tekoälyn kehittämisessä. Mepeille on tärkeää löytää tasapaino kansalaisten suojelun ja teknologisen kehityksen edistämisen välillä. Komissiolta odotetaan lainsäädäntöehdotusta aiheesta ensi vuoden alussa. Lue lisää. 

Metsäkato. Parlamentti vaatii sitovaa lainsäädäntöä, joka perustuu jäljitettävyysvaatimuksiin ja pakolliseen “due diligence” -vastuuseen EU:n markkinoilla. Mepit haluavat varmistaa, että EU-vetoinen kulutus ei johda maailmanlaajuiseen metsäkatoon. Tällä hetkellä ei ole EU-lainsäädäntöä, joka kieltäisi metsien hävitykseen johtavien tuotteiden tuonnin EU-markkinoille. Näin ollen eurooppalaiset kuluttajat eivät voi tietää tukevatko he ostamiensa tuotteiden kautta laajamittaisia metsähakkuita, kuten sademetsien tuhoa. Mepit vaativat nyt lainsäädäntöä, joka velvoittaa yritykset tekemään tuotteistaan riskiarvion sekä huomioimaan metsäkadon estämisen koko tuotantoketjun osalta. Tiedote (EN) täällä. 

EU-passien ja -viisumien myyminen. “EU-kansalaisuus ei ole kaupan”, painotti suurin osa puheenvuoron pitäneistä mepeistä, jotka vaativat EU-passien myymisen lopettamista välittömästi. Kolmessa EU-maassa (Kypros, Malta ja Bulgaria) on mahdollista saada kansalaisuus tekemällä huomattava investointi. Järjestelmälle on annettu nimitys  “kultainen passi”, ja mepit vaativat sen lopettamista. Passien ja viisumien myymiseen liittyy merkittäviä riskejä, kuten rahanpesu, veropakoilu ja korruptio. Tiedote (EN) täällä. 

Komission työohjelma 2021. Parlamentin jäsenet kommentoivat komission vuoden 2021 työohjelmaa. Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen esitteli syyskuussa unionin tila -puheessaan työohjelman tulevat painopisteet. Lisäksi keskusteltiin konkreettisista suunnitelmista tukea koronakriisistä elpymistä sekä kestävän, hiilineutraalin ja digitaalisesti edistyneen talouden rakentamisesta. Lisätietoa: komission työohjelma 2021.  

Parlamentin agendalla syksyllä 2020. Parlamentin syyskauden työ jatkuu poikkeusoloissa, koronapandemian torjunnan ja seurausten lievittämisen hallitessa agendaa. Syksyn keskeisiä aiheita ovat neuvottelut ja äänestykset EU:n pitkän aikavälin rahoituksesta ja elvytyksestä. Meppien on määrä äänestää syksyllä myös uudesta ilmastolaista sekä jatkaa keskustelua EU:n tulevaisuudesta. Lue lisää ja katso aiheesta video täällä

Koronavirus ja EU:n toimet. EU pyrkii torjumaan koronaviruspandemiaa yhteisillä toimillaan, joita Euroopan komissio koordinoi. Jäsenmaiden terveydenhuollon tukemisen ja viruksen sosiaalisten ja taloudellisen vaikutusten torjumisen ohella EU tarjoaa puolueetonta tietoa viruksesta sekä toimista sen leviämisen ehkäisemiseksi. Parlamentin verkkosivuille on koottu tietoa EU-tason toimista koronaviruksen leviämisen rajoittamiseksi ja tukea ja lääketarvikkeita tarvitsevien jäsenmaiden auttamiseksi. Tuore katsaus parlamentin työhön covid-19-pandemian torjumiseksi on luettavissa täällä (EN). Kattavaa tietoa EU:n toimista koronakriisissä ja toimielinten työn poikkeusjärjestelyistä on koottu myös valtioneuvoston kanslian verkkosivuille.

Tiedotteet
Valiokuntien kokousasiakirjat
Täysistunnot: esityslistat ja hyväksytyt tekstit
Suorat lähetykset
Puhemiehen kotisivut
Euroopan parlamentin jäsenet (haku maittain)

Kotimaan ja Eurooppasalin tapahtumia

Eurooppaministerin EU-aiheinen kansalaistilaisuus 26.10. klo 14.30 ja 4.11. klo 9
Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen kutsuu suomalaiset EU-aiheiseen kansalaistilaisuuteen maanantaina 26.10. kello 14.3016.00. Teemana on “EU:n kriisinkestävyys - enemmän kuin tekijöidensä summa”. Tilaisuudessa keskustelevat ministeri Tuppuraisen kanssa Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Juha Jokela, yliopistotutkija Timo Miettinen ja ekonomisti Sixten Korkman

Toisen tilaisuuden aiheena on “Nuoret ja EU - mitä haluamme unionilta tulevaisuudessa?”, joka pidetään keskiviikkona 4.11. kello 9.0010.30. Silloin ministeri Tuppuraisen vieraiksi saapuvat Eurooppanuoret ry:n, Allianssi ry:n ja Sakki ry:n edustajat. Tilaisuuksia voi seurata suorana valtioneuvoston You Tube -kanavalta tai katsoa myöhemmin tallenteena. Lue lisää tapahtumasta valtioneuvoston kanslian verkkosivuilta.

Mitä olet aina halunnut kysyä EU:sta? Kysy kotisohvaltasi 27.10. klo 1718!
Mitä olet aina halunnut kysyä EU:sta? Miten Eurooppa valmistautuu kohtaamaan tulevaisuuden haasteet? Mitä EU on tehnyt koronapandemian vaikutuksien lieventämiseksi? Liity Euroopan parlamentin Suomen-toimiston järjestämään keskusteluun tiistaina 27.10. klo 1718 vaikkapa kotisohvaltasi. Tapahtumassa käydään läpi niin ajankohtaisia kuin ainaisesti askarruttavia EU-teemoja yhdessä parlamentin tiedottajien kanssa. Tilaisuudessa saatetaan myös murtaa muutama EU-myytti!

Osallistujien kysymyksiin vastaavat parlamentin tiedottajat Tuure-Eerik Niemi (Suomen-toimisto) ja Maria Tuomela (Bryssel). Keskustelua moderoi Itä-Suomen yliopiston opiskelija Onerva Aalto. Esitä sinua kiinnostavia EU-kysymyksiä ilmoittautumisen yhteydessä 25.10. Klo 23.59 mennessä täällä. Lisätietoa Facebook-tapahtumasta. Osallistumisohjeet lähetetään ilmoittautuneille. 

Tapahtuma on osa parlamentin yhdessä.eu -hanketta, jonka tarkoituksena on jalkauttaa EU-keskustelua ympäri Suomea.

Toimittajille 

Tilaa Euroopan parlamentin lehdistötiedotteet!
Tilaa Euroopan parlamentin lehdistötiedotteet sähköpostiisi uutisverkkopalvelusta. Palvelusta voi tilata niin täysistuntoa koskevia tiedotteita (kaikilla EU:n virallisilla kielillä ml. suomeksi) kuin valiokuntien toimintaa koskevia tiedotteita (pääasiassa englanniksi). Palvelussa voit myös itse hallinnoida tilaustasi.

Parlamentin uusimmat tiedotteet löytyvät Uutishuoneesta.

EU @Oodi jälleen avoinna

Helsingin keskustakirjasto Oodin (Töölönlahdenkatu 4) katutasossa sijaitseva vuorovaikutteinen EU @Oodi-näyttelytila on jälleen avoinna rajoitetusti. EU @Oodi esittelee Euroopan unionia ja sen toimintaa. Tila sisältää tietopisteen ja erilaisia multimediatoteutuksia EU:n päätöksenteosta ja päätöksentekijöistä. 

EU @Oodi on avoinna arkisin klo 10-20 ja viikonloppuisin klo 10-18. EU @Oodi toivottaa kerrallaan tervetulleiksi viisi vierailijaa - muistathan turvavälit!  EU @Oodista lisää: https://euoodi.eu/

EU:n työpaikat

Virkamieskilpailuja ja muita hakuja

EU-toimielimet rekrytoivat vakituista henkilökuntaa ns. avoimien kilpailujen kautta. Virkamieskilpailun läpäisemällä voi työllistyä pysyvälle EU-uralle. EU-uran aikana eri politiikka-aloihin liittyvät monipuoliset tehtävät voivat vaihdella toimielimestä ja pääosastosta toiseen. EU:n henkilöstövalintatoimisto EPSO vastaa virkamieskilpailujen järjestämisestä. Lisätietoa avoimista kilpailuista EPSO:n sivuilla, joilla voi myös täyttää Lähtisinkö EU-uralle -kyselyn, jonka avulla voi arvioida omaa soveltuvuuttaan työskentelyyn EU:n toimielimissä. 

Miksi EU-uralle? Suomalaisia kannustetaan hakemaan. “Työskentelemme Euroopan ja usein koko maailman hyväksi – esimerkiksi eurooppalainen ilmastotyö on ainutlaatuista maailmassa. EU-tehtävissä voimme vaikuttaa isoihin asioihin”, kertoo EPSOn johtajana keväällä 2020 aloittanut Minna Vuorio. Lue lisää Vuorion haastattelusta täältä.

EPSO järjestää hakuja myös sopimussuhteisiin ja määräaikaisiin EU-tehtäviin. EPSO:n avoimien työpaikkojen hakutietokannasta voi hakea tehtäviä aihealueen, sopimustyypin, palkkaluokan ja toimipaikan perusteella. Sopimussuhteisiin tehtäviin haetaan tällä hetkellä muun muassa rahoituksen, viestinnän, hankkeiden ja ohjelmien hallinnoinnin osaajia, korjauslukijoita, sihteereitä/virkailijoita sekä lastenhoito- ja kasvatushenkilöstöä. Näille toistaiseksi käynnissä oleville hauille ei yleensä ole määräaikaa.

Myös EU-toimielinten harjoittelupaikoista ja niihin hakeutumisesta löytyy tietoa EPSO:n sivuilta. Useimmat EU-toimielimet ja EU:n erillisvirastot tarjoavat harjoittelupaikkoja korkeakoulututkinnon suorittaneille nuorille. Harjoittelun aloitusajankohta ja kesto sekä harjoittelusta maksettava palkka/korvaus vaihtelee isäntäorganisaation ja sijaintimaan kustannustason mukaan. Vuosittain harjoittelijoita otetaan yhteensä n. 1200. 

Euroopan parlamentin Schuman-harjoittelun haku käynnistyy 1.11. Haku Euroopan parlamentin seuraavalle, 5 kuukauden pituiselle palkalliselle harjoittelujaksolle (1.3.–31.7.2021) käynnistyy 1. marraskuuta. Harjoittelupaikkoja on tarjolla eri alojen opiskelijoille Brysselissä, Strasbourgissa, Luxemburgissa ja Helsingissä. Hakuaika on 1.11.–30.11. Hae täältä

Muuta ajankohtaista

Lappeenranta voitti European Green Leaf Award 2021 -tittelin
Lappeenranta sekä Gabrovon kaupunki Bulgariassa saivat Euroopan vihreimmän kaupungin 2021 (European Green Leaf) tittelin komission järjestämässä kilpailussa. Tittelin lisäksi komissio myöntää kummallekin voittajalle palkintona 75 000 euroa. Voittajat julkistanut ympäristöasioista vastaava komissaari Virginijus Sinkevičius totesi voittajien ja finalistien osoittaneen, että kestävyys ja vihreä siirtymä tarjoavat ratkaisuja äkillisistä kriiseistä selviämiseen ja parempienja terveellisempien kaupunkialueiden luomiseen EU:n kansalaisille. Lue lisää

Suomalainen luonnonsuojeluohjelma VELMU voitti Euroopan Natura 2000 -palkinnon
Euroopan komissio myönsi 14. lokakuuta Vedenalaisen meriluonnon monimuotoisuuden inventointiohjelmalle (VELMU) arvostetun Natura 2000 -palkinnon. Palkintoja jaettiin viidessä sarjassa: luonnonsuojelu, tiedonvälitys, sosio-ekonomiset hyödyt, etujen yhteensovittaminen sekä rajat ylittävä yhteistyö ja verkostoituminen. VELMU voitti luonnonsuojelu-sarjan palkinnon. Palkintokomitea otti huomioon muun muassa VELMUn keräämät yli 150 000 havaintoa koko Suomen merialueelta, tehokkaat ja uudenaikaiset menetelmät, laajan yhteistyöverkoston sekä erityisesti toiminnan vaikutukset Suomen merensuojelun kehittämiseen. Ohjelman päätavoite on edistää Itämeren lajien ja merialueiden suojelua ja tukea meren ja sen luonnonvarojen kestävää käyttöä. Lue lisää vuoden 2020 voittajista

Jyväskylän yliopiston Seminaarinmäki Euroopan kulttuuriperintötunnuksen hakijaksi
Opetus- ja kulttuuriministeriö on valinnut Jyväskylän yliopiston Seminaarinmäen Suomen ensimmäiseksi Euroopan kulttuuriperintötunnuksen (European Heritage Label) hakijaksi. Valinta tehtiin Museoviraston esityksestä. Kohde tuo esiin Suomen ja Euroopan koulujärjestelmän merkitystä tasa-arvoisen ja demokraattisen yhteiskunnan perustana. Museovirasto järjesti kaikille avoimen aiehaun kulttuuriperintötunnuksen saamiseksi ja vastaanotti määräaikaan mennessä viisi hakemusta. Valinnasta vastasivat Museovirasto ja Euroopan kulttuuriperintötunnuksen ohjausryhmä, johon osallistuu edustajia valtionhallinnosta, kansalaisjärjestöistä sekä kulttuuripolitiikan tutkimuksesta. Suomen hakemus lähetetään eteenpäin maaliskuussa 2021, ja tuloksia odotetaan alkuvuonna 2022. Seuraava haku järjestetään keväällä 2023.

Lähtisikö koulusi mukaan Ambassador School -hankkeeseen?
Euroopan parlamentin Ambassador School eli EPAS-hanke jatkuu lukuvuonna 2020-2021. Hankkeen tarkoituksena on lisätä koulujen tietoisuutta Euroopan unionista ja tuoda nuoria lähemmäs unionin toimintaa ja poliittista keskustelua. EPAS on tarkoitettu yläkouluille, lukioille ja ammattikouluille. Parlamentti tarjoaa kouluille valmiita oppimateriaaleja opetuksen ja oppimisen tueksi. Käytännön toteutus on kuitenkin vapaasti koulujen valittavissa, ja oppilaat voivat esimerkiksi pitää EU-aiheisen teemapäivän tai järjestää työpajoja materiaalien pohjalta.

Ilmoittautuminen lukuvuoden 2020–2021 Ambassador Schooliin on nyt käynnissä ja päättyy 15.1.2021. Parlamentin Suomen-toimisto toteuttaa EPAS-ohjelmaa yhteistyössä Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liiton (HYOL) kanssa. Ilmoittautumisesta lisää HYOL:n sivuilla. EPAS-asiaa myös parlamentin toimiston sivuilla.

Parlamentin verkkokyselyt opettajille ja nuorille
Nyt saa ottaa kantaa! Mitä EU-asioista ja eurooppalaisesta demokratiasta opettamiseen tarvitaan? Millaista sisältöä kaipaisit Euroopan parlamentin tulevalle nuorisosivustolle? Parlamentti on avannut kaksi verkkokyselyä kartoittaakseen sekä opettajakunnan että nuorten näkemyksiä tarjonnastaan.

Opettajakunnalle suunnattuun kyselyyn voi vastata täällä. Nuorten näkemyksiä kartoitetaan täällä. Kyselyt löytyvät 24 kielellä ja kielen voi vaihtaa yläreunan valikosta. Kiitos osallistumisesta - mielipiteesi on meille tärkeä!

Lokakuu on Euroopan kyberturvallisuuskuukausi
Lokakuu on omistettu jo kahdeksatta kertaa kyberturvallisuudelle. Vuotuista verkkoturvallisuutta koskevaa kampanjaa koordinoivat Euroopan komissio ja EU:n kyberturvallisuusvirasto (ENISA). Tänä vuonna kyberturvallisuuden teemakampanjassa käsitellään turvallisuuskysymyksiä, jotka liittyvät jokapäiväisen elämän digitalisaatioon, jonka merkitys on koronaviruspandemian myötä noussut uuteen mittaluokkaan. Lue lisää

Osallistu Euroopan ammattitaitoviikolle – järjestä esimerkiksi verkkotapahtuma!
Euroopan ammattitaitoviikko on vuotuinen tapahtuma, jolla tuodaan esiin ammatillisen koulutuksen hyötyjä ja mahdollisuuksia. Tänä vuonna tapahtuma järjestetään 9.–13. marraskuuta Berliinissä, ja teemana on vihreää ja digitaalista siirtymää edistävä ammatillinen koulutus. Teemaviikon lisäksi erilaiset organisaatiot järjestävät pitkin vuotta satoja tapahtumia. Mukaan voi ilmoittaa kaikentyyppisiä, isoja tai pieniä ammatillista koulutusta edistäviä tapahtumia, jotka ovat mielellään verkossa järjestettäviä. Järjestäjät voivat rekisteröidä tapahtumansa mukaan Euroopan ammattitaitoviikkojen verkkosivustolla ja saada ammatilliselle koulutukselle tätä kautta lisää näkyvyyttä. Lue lisää

EU-peli 2.0 opetuksen tueksi
Keväällä ilmestynyt EU-peli saa jatkoa, kun Eurooppatiedotus julkistaa erityisesti opetuskäyttöön suunnitellun verkossa pelattavan EU-peli 2.0:n. Pelin tarkoituksena on tuoda hauskalla ja osallistavalla tavalla esiin perustietoja EU:n toiminnasta. EU-peli 2.0:ssa seikkailevat Eurooppatiedotuksen animaatiovideoista tutut Emma ja Jusu, jotka on kutsuttu Brysseliin Euroopan parlamentin kuultaviksi. Kaksikon pitää kerrata EU-faktoja Brysselin-matkaa varten. Pelaajan tehtävä on auttaa pelin päähenkilöitä EU-aiheisissa kysymyksissä läpi pelin. Peli sopii toisen asteen opiskelijoille ja myös yläkouluissa käytettäväksi. EU-peli 2.0 on saatavissa suomeksi ja ruotsiksi ja se on ladattavissa maksutta. Peli on toteutettu Seppo-pelialustalla yhteistyössä Lentävä liitutaulu yrityksen kanssa. Latausohjeet löytyvät täältä. Mukavia pelihetkiä! 

Oppisoppi – oppia ja hupia kotiopiskeluun
Oppisoppi-sivusto tarjoaa opettajille ja kotona opiskeleville monenlaista EU-aiheista oppimateriaalia ja ajanvietettä: verkko-opiskeluaineistoja, videoita, tietovisoja, pelejä yms. Sivustolla on materiaaleja esimerkiksi EU:n historiasta ja yhteiskunnallisista ilmiöistä tai ympäristön ja ilmaston suojelusta. Aineistot on jaoteltu ikäryhmittäin alle 9-vuotiaista yli 15-vuotiaisiin, ja ne ovat vapaasti käytettävissä. Sivustolla kerrotaan myös koulujen mahdollisuuksista verkostoitua ja tehdä yhteistyötä muiden EU-maiden koulujen ja opettajien kanssa sekä opiskelusta ja vapaaehtoistyöstä ulkomailla. Tutustu: Oppisoppi

Faktatietoja Euroopan unionista -verkkosivusto 
Faktatietoja Euroopan unionista -verkkosivusto tarjoaa tiiviissä ja selkeässä muodossa tietoa Euroopan unionin toiminnasta ja Euroopan parlamentin roolista. Se on suunnattu erityisesti henkilöille, jotka eivät ole EU-asioiden asiantuntijoita. Sivusto on saatavilla EU:n kaikilla 24 virallisella kielellä, suomi mukaan lukien. Tutustu sivustoon

Eurooppa käden ulottuvilla: Citizens’ App –sovellus
EU-tietous on nyt kätesi ulottuvilla. Euroopan parlamentin suunnittelema Citizens’ App -sovellus tarjoaa tietoa EU:n toiminnasta, saavutuksista ja tavoitteista. Sovelluksella pystyy hakemaan tietoa EU-asioista joko alueen tai aihepiirin perusteella, ja se kertoo lisäksi edistymisestä näillä aloilla. Sovelluksella voi myös katsoa videoita, diaesityksiä tai kuunnella podcasteja, poimia kiinnostavia tapahtumia omaan kalenteriin ja jakaa aloitteita sosiaalisessa mediassa, sähköpostitse tai tekstiviestein. Sovelluksen kautta on myös helppo tarkastella Näin EU toimii hyväkseni -nettisivuja, joilla esitellään, miten EU käytännössä vaikuttaa kansalaisten elämään paikallisesti ympäri Eurooppaa. Ilmainen sovellus on ladattavissa App Store ja Google Play -kaupoista. Lisätietoa

Demokratia.fi – näin vaikutat kansalaisena
Oikeusministeriön ylläpitämä verkkopalvelu www.demokratia.fi/ tarjoaa ajankohtaista tietoa asioiden valmistelusta paikallisesti, Suomessa – ja myös Euroopan unionissa. Sivustolta löytyvät ajankohtaiset hankkeet, joihin kaivataan kansalaisten mielipidettä. Palvelun tavoitteena on helpottaa kansalaisvaikuttamista ja tiedonsaantia; se on osa laajempaa kokonaisuutta, jossa tarjotaan palveluita demokraattiseen vaikuttamiseen ja osallistumiseen. 

Pääset sivustolta myös eurooppalaisen kansalaisaloitteen laatimisohjeisiin. Kansalaisaloitteen avulla tavalliset ihmiset voivat pyytää Euroopan komissiota tekemään lakiehdotuksia heille tärkeistä aiheista. Se on mahdollisuus vaikuttaa suoraan EU:n toimiin ja politiikkaan. Kun aloitteelle on kerätty vähintään miljoona allekirjoitusta, voi komissio ottaa sen käsiteltäväkseen. Nimienkeruuvaiheessa on tällä hetkellä muun muassa ilmastotoimiin ja mehiläisten pelastamiseen liittyviä kansalaisaloitteita. Seuraa valmistelua ja vaikuta! Lue lisää

Tilaa Euroopan parlamentin esitteitä!
Euroopan parlamentti tuottaa aineistoa, joka on jokaisen kansalaisen saatavilla. Nettisivuiltamme voit ladata ja tilata esimerkiksi äskettäin uusitun parlamentin toimintaa esittelevän perusesitteen sekä EU:n kartan. Perusesite on saatavilla suomeksi ja ruotsiksi. Kartta on kaksipuolinen ja kaksikielinen. Aineistojen tilaaminen on ilmaista. Sivuillamme on ladattavissa myös esite parlamentin suomalaisjäsenistä vaalikaudella 2019-2024. Aineistomme päivitetään Ison-Britannian EU-eron myötä. Esitteet ja tilauslomake.

Euroopan parlamentin Suomen-toimisto
Jarmo Oikarinen, Hannariikka Nieminen, Niina Saloranta, Simo Ristolainen, Tuure-Eerik Niemi, Irinja Bickert ja Laura Puhakka