skip to content
 
 
 

Parlamentin viikko 47/2021: Täysistunto

 

Tällä viikolla parlamentti kokoontuu vuoden toiseksi viimeiseen täysistuntoon Strasbourgissa ja etäyhteyksin. 22.–25.11. istunnon pääaiheita ovat äänestykset EU:n maatalouspolitiikan uudistuksesta ja vuoden 2022 EU-budjetista, sekä toimet heikentyneen koronatilanteen suhteen. Lisäksi keskustellaan Glasgow’n ilmastokokouksen ja lokakuun Eurooppa-neuvoston tuloksista sekä Valko-Venäjän ja Slovenian tilanteesta. Asialistalla ovat myös työperäisen maahanmuuton helpottaminen, kriittisten raaka-aineiden saatavuus sekä romaneihin kohdistuva poliisiväkivalta EU:ssa. Sisämarkkina- ja kuluttajansuojavaliokunta äänestää digimarkkinasäädöksestä.

Viime viikolla parlamentin jäsenet käsittelivät valiokunnissa muun muassa Euroopan keskuspankin inflaatiotavoitteita, covid-todistusten soveltamista EU-maissa, sekä sääntöjä ns. kultaisten viisumien suitsimiseksi. Esillä olivat myös EU:n maahanmuutto- ja turvapaikkakriisi, Unkarin, Slovenian, Bulgarian ja Slovakian oikeusvaltiotilanne sekä metsäkadon pysäyttäminen. Viikonloppuna jatkui myös Euroopan kansalaispaneelien toinen kierros teemanaan paremmat elämäntavat, ympäristön ja terveyden suojeleminen ja talouden ja kulutuksen suuntaaminen kohti kestävää yhteiskuntaa.

Heikentyneen koronatilanteen vuoksi parlamentti järjestää marras- ja joulukuun täysistuntonsa ja tulevien viikkojen valiokuntakokoukset ensisijaisesti etäyhteyksin; puhemiehen päätös täällä. Parlamentti rajoittaa edelleen vierailuja tiloihinsa ja edellyttää niissä kasvomaskin käyttöä. Varotoimilla pyritään turvaamaan parlamentin keskeiset toiminnot ja etenkin lainsäädäntö- ja budjettivallan käyttöön liittyvä työ. Täysistuntoja ja valiokuntien kokouksia voi seurata tavanomaiseen tapaan verkkolähetyksinä.

Parlamentin vuosikalenteriin 2021 sisältyy 12 nelipäiväistä täysistuntoa (koronatilanteen salliessa Strasbourgissa) ja ylimääräisiä kaksipäiväisiä täysistuntoja (Brysselissä). Valiokuntien ja valtuuskuntien kokouksiin on varattu kaksi viikkoa kuukaudessa ja poliittisten ryhmien kokoontumiseen yksi viikko kuukaudessa. Osa viikoista on varattu parlamentin jäsenten vaalipiirityöhön ja sidosryhmien tapaamiseen kotimaassa. Katso kalenteri täältä. Kunkin valiokunnan sivuilta löytyy lisätietoa lähiviikkojen kokousaikatauluista.

Parlamentissa vireillä
- Viikon pääaiheet

Kotimaan ja Eurooppasalin tapahtumia
- Eurooppalaisen elokuvan viikot Eurooppasalissa 15.−23.11.
- Euroopan Suunta: Suuri arvokeskustelu 23.11.
- Ihmisoikeuspäivän keskustelutilaisuus 10.12.

Toimittajille
- Tilaa Euroopan parlamentin lehdistötiedotteet!

EU @Oodi
- Tervetuloa EU @Oodiin

EU:n työpaikat
- Virkakilpailuja ja muita hakuja
- Euroopan kemikaalivirasto (ECHA) hakee Helsinkiin viestintäpäällikköä
- Harjoittelijaksi Euroopan parlamenttiin? Haku 1.−30.11.

Muuta ajankohtaista
- Uusi The Europolitist -sarja kirittää keskustelua Euroopan tulevaisuudesta
- Lähtisikö koulusi mukaan parlamentin Ambassador School -hankkeeseen?
- College of Europe – haku lukuvuodelle 2022–2023 on käynnissä
- Kouluilla mahdollisuus hakea mukaan ”Sinun Eurooppasi, sinun mielipiteesi” -tapahtumaan
- Hae tapahtumallasi mukaan On the Green Track -kampanjaan!
- Euroopan solidaarisuusjoukot: vapaaehtoistoiminnan tuki ensi vuonna

Ota kantaa!
- Euroopan tulevaisuuskonferenssi: tule mukaan keskustelemaan!
- Komissio haluaa kuulla mielipiteesi
- Demokratia.fi – näin vaikutat kansalaisena

Valko-Venäjän opposition edustaja Tsihanouskaja puhumassa parlamentille 2020 Saharov-palkintoseremoniassa
Valko-Venäjän opposition edustaja Tsihanouskaja puhumassa parlamentille 2020 Saharov-palkintoseremoniassa

Parlamentissa vireillä

Tällä viikolla parlamentti kokoontuu vuoden toiseksi viimeiseen täysistuntoon Strasbourgissa ja etäyhteyksin. 22.–25.11. istunnon pääaiheita ovat äänestykset EU:n maatalouspolitiikan uudistuksesta ja vuoden 2022 EU-budjetista, sekä toimet heikentyneen koronatilanteen suhteen. Lisäksi keskustellaan Glasgow’n ilmastokokouksen ja lokakuun Eurooppa-neuvoston tuloksista sekä Valko-Venäjän ja Slovenian tilanteesta. Esityslistalla ovat myös työperäisen maahanmuuton helpottaminen, kriittisten raaka-aineiden saatavuus sekä romaneihin kohdistuva poliisiväkivalta EU:ssa. Sisämarkkina- ja kuluttajansuojavaliokunta äänestää digimarkkinasäädöksestä.

EU:n maatalouspolitiikan uudistus. Tiistaina mepit keskustelevat ja äänestävät uudistuksesta, jonka tarkoitus on tehdä EU:n maatalouspolitiikasta (CAP) vihreämpää, reilumpaa, joustavampaa ja avoimempaa. Maatalousvaliokunnan (AGRI) puheenjohtaja sekä esittelijät pitävät lehdistötilaisuuden äänestyksen jälkeen. Istuntokatsaus.

COP26 / Glasgow'n ilmastokokouksen tulokset. Mepit keskustelevat YK:n ilmastoneuvottelujen tuloksista komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin kanssa keskiviikkoaamuna. Täysistunnon esityslistaluonnos täällä. Glasgow'ssa parlamenttia edustanut meppivaltuuskunta suhtautui saavutettuun sopuun varauksella; tiedote (englanniksi) täällä.

Covid-19 / Tilanne ja EU:n tulevat toimet. Parlamentin jäsenet keskustelevat maanantaina komission kanssa siitä, miten jäsenvaltioiden toimia voitaisiin koordinoida tehokkaammin covid-19-tapausten jälleen lisääntyessä EU:n jäsenmaissa. Lisätietoa EU:n yhteisistä koronatoimista täällä.

Valko-Venäjän tilanne / oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskajan puhe. Keskiviikkona Valko-Venäjän oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja puhuu täysistunnolle geopoliittisestä kriisistä Puolan ja Valko-Venäjän rajalla. Mepit käsittelevät tilannetta Valko-Venäjän ja EU:n rajoilla myös keskustelussa neuvoston ja komission kanssa tiistaina. Istuntokatsaus.

Oikeusvaltio ja perusoikeudet Sloveniassa. Keskiviikkona mepit keskustelevat oikeusvaltion ja demokratian tilasta Sloveniassa, maan tiedotusvälineiden vapaudesta sekä viivästymistä maan edustajan nimittämisessä EU:n syyttäjänvirastoon.

EU:n budjetti 2022. Parlamentin jäsenten on määrä hyväksyä keskiviikkoisessa äänestyksessä parlamentin ja neuvoston neuvottelijoiden välinen sopimus ensi vuoden EU-budjetista, jonka painopistealueita ovat muun muassa terveys-, nuoriso- ja ilmastotoimet. Sovitut luvut ovat 169,5 miljardia euroa maksusitoumusmäärärahoina ja 170,6 miljardia euroa maksumäärärahoja. Asiasta keskustellaan tiistaina.

Työperäisen maahanmuuton helpottaminen. Parlamentti käsittelee tiistaina ehdotuspakettia, jossa toivotaan laillisen maahanmuuton lisäämistä työmarkkinoiden tarpeiden täyttämiseksi ikääntyvässä Euroopassa. Parlamentin lakialoitemietinnössä penätään muun muassa EU:n sisäisen liikkuvuuden parantamista oleskeluluvan saaneille, jotka eivät ole EU-kansalaisia, sekä oleskelu- ja työlupien byrokratian keventämistä. Asiasta äänestetään keskiviikkona. Istuntokatsaus.

Kriittisten raaka-aineiden saatavuus. Mepit keskustelevat maanantaina ja äänestävät tiistaina mietintöluonnoksesta, jossa korostetaan EU:n nykyistä raaka-aineriippuvuutta muista maista digitaalisen ja vihreän siirtymän kannalta olennaisissa tuotteissa. Parlamentin käsittelemässä tekstiluonnoksessa toivotaan EU-strategiaa, joka parantaisi strategista itsenäisyyttä ja kestävyyttä kriittisten raaka-aineiden kohdalla mm. luomalla toissijaiset markkinat kierrätysraaka-aineille.  Istuntokatsaus.

Romaneihin kohdistuva poliisiväkivalta EU:ssa. Tiistaina, vuosi sen jälkeen, kun parlamentti tuomitsi rakenteellisen romanivastaisuuden EU-maissa, parlamentin jäsenet arvioivat kehitystä neuvoston ja komission kanssa käytävässä keskustelussa. Kansalaisvapauksien valiokunta kuuli EU:n perusoikeusvirastoa tilanteesta marraskuun alkupuolella.

Lokakuun Eurooppa-neuvoston tulokset. Tiistaina täysistunnossa tarkastellaan 21.–22. lokakuuta kokoontuneen EU-huippukokouksen tuloksia Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michelin ja komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin kanssa. Aiheita, joita Euroopan parlamentin jäsenet nostanevat esille, ovat EU:n koronatoimet, energian hintojen nousu ja oikeusvaltion tilanne EU:ssa.

Digitaaliset markkinat / uusia pelisääntöjä. Sisämarkkina- ja kuluttajansuojavaliokunta (IMCO) kokoontuu maanantaina äänestämään digimarkkinoita koskevasta lakiehdotuksesta (Digital Markets Act, DMA), jolla pyritään lopettamaan suurten verkkoalustojen eli niin sanottujen "portinvartijoiden" käyttäjiä loukkaavat käytännöt. Lakiehdotuksen avulla komissio voisi määrätä sakkoja haitallisen toiminnan sanktioimiseksi. Äänestyksestä pidetään lehdistötilaisuus tiistaina. Lehdistötiedote (englanniksi), kokousasiakirjat täällä.

Puhemiehen viikko. Euroopan parlamentin puheenjohtaja David Sassoli tapaa keskiviikkona Valko-Venäjän oppositiojohtajan Svjatlana Tsihanouskajan ennen tämän puhetta parlamentin täysistunnossa. Samana päivänä Sassoli myös allekirjoittaa EU:n vuoden 2022 talousarvion laiksi parlamentin äänestyksen jälkeen.

Viime viikolla parlamentissa

Viime viikolla parlamentin jäsenet käsittelivät valiokunnissa muun muassa Euroopan keskuspankin inflaatiotavoitteita, covid-todistusten soveltamista EU-maissa, sekä sääntöjä ns. kultaisten viisumien suitsimiseksi. Esillä olivat myös EU:n maahanmuutto- ja turvapaikkakriisi, Unkarin, Slovenian, Bulgarian ja Slovakian oikeusvaltiotilanne sekä metsäkadon pysäyttäminen. Viikonloppuna jatkui myös Euroopan kansalaispaneelien toinen kierros teemanaan paremmat elämäntavat, ympäristön ja terveyden suojeleminen ja talouden ja kulutuksen suuntaaminen kohti kestävää yhteiskuntaa.

Rahapoliittinen vuoropuhelu / EKP:n Lagarde. Talous- ja raha-asioiden valiokunta (ECON) kuuli Euroopan keskuspankin pääjohtaja Christine Lagardea rahapoliittisen vuoropuhelun merkeissä. Tapaamisessa keskusteltiin EKP:n tarkistetusta inflaatiotavoitteesta sekä asumiskustannusten nopean nousun seurauksista. Lehdistötiedote (englanniksi).

EU:n digitaalinen covid-sertifikaatti/muutoksia joissakin jäsenvaltioissa. Kansalaisvapauksien valiokunta (LIBE) keskusteli komission kanssa digitaalisen covid-todistuksen soveltamisesta EU:n jäsenvaltioissa. Esillä oli muun muassa Itävallan ja Ranskan viimeaikaiset muutokset rokotustodistusten voimassaoloon sekä vaikutukset vapaaseen liikkuvuuteen. Kokoustallenne katsottavissa täällä.

Kultaiset passit ja viisumit. LIBE:n jäsenet keskustelivat myös mietintöluonnoksesta, jossa komissiota kehotetaan ehdottamaan sääntöjä kansallisista järjestelmistä, joilla EU:n ulkopuolisille kansalaisille myönnetään kansalaisuus tai oleskeluoikeus vastineeksi investoinneista. Parlamentti on toistuvasti pyytänyt tiukempia sääntöjä, jotta vältetään porsaanreiät, jotka hyödyttävät veronkiertoa ja rikollisia.

EU:n maahanmuutto- ja turvapaikkakriisi. LIBE-valiokunta aloitti lainsäädäntötyön ehdotuksesta, jolla luotaisiin uusi väline maahanmuutto- ja turvapaikkakriisin ratkaisemiseksi. Ehdotuksella pyritään nopeuttamaan mahdollisuutta tukea sitä tarvitsevia jäsenvaltioita. Komission ehdotus sisältää mahdollisuuden antaa välitöntä suojelua lähtömaidensa aseellisia konflikteja pakeneville henkilöille.

Oikeusvaltio /Unkari, Slovenia, Bulgaria ja Slovakia. LIBE keskusteli myös valiokunnan jäsenten viimeaikaisista valtuuskuntavierailuista Unkariin, Sloveniaan, Bulgariaan ja Slovakiaan, joilla arvioitiin oikeusvaltion ja perusoikeuksien tilannetta näissä jäsenvaltioissa. Kokoustallenne täällä.

Globaalin metsäkadon pysäyttäminen. Ympäristövaliokunta (ENVI) keskusteli ympäristökomissaari Virginijus Sinkevičiusin kanssa tuoreesta lakiehdotuksesta, jota parlamentti on vaatinut EU:n aiheuttaman maailmanlaajuisen metsien hävittämisen ja metsien tilan heikkenemisen lopettamiseksi. Yrityksiä, jotka tuovat tuotteita EU:n markkinoille, tulisi velvoittaa  noudattamaan asianmukaista huolellisuutta. Kokousasiakirjat, ml. lakiehdotus täällä, kokoustallenne täällä.

Euroopan tulevaisuutta käsittelevä konferenssi. Euroopan kansalaispaneelien toinen kierros jatkui etäyhteyksin verkossa viime viikonloppuna. Paneeli keskittyi parempiin elämäntapoihin, ympäristön ja terveyden suojelemiseen sekä taloutemme ja kulutuksen suuntaamiseen kohti kestävää yhteiskuntaa. Lisää tulevaisuuskonferenssin kansalaispaneeleista täällä.

Lisätietoa Euroopan parlamentista
Tiedotteet
Valiokuntien kokousasiakirjat
Täysistunnot: esityslistat ja hyväksytyt tekstit
Suorat lähetykset
Puhemiehen kotisivut
Euroopan parlamentin jäsenet (haku maittain)

Tapahtumia

Eurooppalaisen elokuvan viikot Eurooppasalissa 15.23.11.2021
Eurooppalaisen elokuvan viikot palaavat! Luvassa on 18 mielenkiintoista ja inspiroivaa elokuvaa eri maista. Ohjelmistoon on kasattu värikäs kattaus tunteellista draamaa, sydämentykytyksiä aiheuttavaa trilleriä, naurua ja tietysti romantiikkaa. Mukana on myös visuaalisesti hätkähdyttäviä ja ajatuksia herättäviä dokumentteja. Esitteen löydät täältä. Tapahtuman järjestävät Euroopan komission Suomen-edustusto ja Euroopan parlamentin Suomen-toimisto yhdessä EU-maiden Suomen-suurlähetystöjen ja kulttuuri-instituuttien kanssa. Kuhunkin näytökseen aletaan jakaa lippuja tuntia ennen sen alkua Eurooppasalin (Malminkatu 16, Helsinki) aulatilassa. Kaikki näytökset ovat maksuttomia, mutta paikkoja on rajallisesti. Elokuvat on tekstitetty englanniksi. Katso Facebook-tapahtuma.

Euroopan Suunta: Suuri arvokeskustelu 23.11.
Suuri arvokeskustelu on osa Euroopan tulevaisuuskonferenssia ja valtakunnallista Euroopan Suunta -kampanjaa, jossa käsitellään Euroopan tulevaisuutta. Mihin suuntaan Suomi, Eurooppa ja maailma ovat kulkemassa koronapandemian jälkeisenä aikana? Aiheesta keskustelevat ja kansalaisten kysymyksiin vastaavat ulkoministeri Pekka Haavisto, arkkipiispa Tapio Luoma ja THL:n tutkimusprofessori Tiina Laatikainen. Keskustelun juontaa Eurooppalaisen Suomen toiminnanjohtaja Jesse Jääskeläinen. Tapahtuma järjestetään 23.11.2021 klo 17.00–19.30 EU@Oodi-tietopisteellä Helsingin keskuskirjasto Oodissa. Ilmoittauduthan etukäteen! Tarjolla on kahvia ja pientä purtavaa klo 16.40 alkaen. Lisää tapahtumasta täällä.

Ihmisoikeuspäivän keskustelutilaisuus 10.12.
Kansainvälinen ihmisoikeustilanne ei juuri osoita valonpilkkuja. Miten EU tukee kansalaisyhteiskuntaa – etenkin naisia ja tyttöjä – ja ihmisoikeuksien puolustajia maissa, kuten Afganistanissa, joka loukkaa järjestelmällisesti kansalaistensa oikeuksia? Suomi valittiin äskettäin kolmivuotiselle kaudelle (2022–2024) YK:n ihmisoikeusneuvoston jäseneksi. Miten Suomi voi edistää ihmisoikeuksia ja niiden puolustajien, ja etenkin naisihmisoikeuspuolustajien, asemaa niin globaalisti kuin EU:ssa?

Euroopan parlamentin Suomen-toimisto ja ulkoministeriö järjestävät kansainvälisenä ihmisoikeuksien päivänä 10.12. aiheesta keskustelun. Keskustelu lähetetään verkkolähetyksenä, lisätietoa seuraa. Merkkaa päivämäärä jo kalenteriisi!

Helsingissä Kampin Voimatalossa sijaitseva Eurooppasali on jälleen avoinna alueellisten koronarajoitusten puitteissa. Euroopan komission Suomen-edustuston ja Euroopan parlamentin Suomen-toimiston yhteinen tila, jossa järjestetään Euroopan unioniin ja Eurooppaan liittyviä tilaisuuksia. Eurooppasali on varattavissa ei-kaupallisiin tilaisuuksiin, lisätietoa täällä.

Toimittajille

Tilaa Euroopan parlamentin lehdistötiedotteet!
Tilaa Euroopan parlamentin lehdistötiedotteet sähköpostiisi uutisverkkopalvelusta. Palvelusta voi tilata niin täysistuntoa koskevia tiedotteita (kaikilla EU:n virallisilla kielillä ml. suomeksi) kuin valiokuntien toimintaa koskevia tiedotteita (pääasiassa englanniksi). Palvelussa voit myös itse hallinnoida tilaustasi. Parlamentin uusimmat tiedotteet löytyvät Uutishuoneesta.

Tervetuloa EU @Oodiin!

Tule tutustumaan Helsingin keskustakirjasto Oodin (Töölönlahdenkatu 4) katutasossa sijaitsevaan vuorovaikutteiseen EU @Oodi-näyttelytilaan. Suosittelemme käyttämään vierailulla kasvomaskia ja huolehtimaan käsihygieniasta! EU @Oodi esittelee Euroopan unionia ja sen toimintaa. Tila sisältää tietopisteen ja erilaisia multimediatoteutuksia EU:n päätöksenteosta ja päätöksentekijöistä. 

Voit tutustua EU @Oodi -tietopisteellä nyt myös eurooppalaiseen kirjallisuuteen. Uudessa Europe Readr -tilassa esitellään Europe Readr -verkkoalusta, jolle on koottu 27 kirjallista teosta 27 EU-maasta. Teokset ovat luettavissa sekä alkukielellään että englanniksi, ja niiden aiheet liittyvät tulevaisuuteen ja kestävään elämäntapaan. Poikkea Oodissa tai tutustu kokoelmaan kotisohvalta käsin! 

EU @Oodista lisää osoitteessa https://euoodi.eu/ - voit seurata EU @Oodia myös somessa:
Instagram: euoodi
Twitter: @EUoodi
Facebook: EU Oodi

EU:n työpaikat

Virkakilpailuja ja muita hakuja
EU-toimielimet rekrytoivat vakituista henkilökuntaa ns. avoimien kilpailujen kautta. Virkakilpailun läpäisemällä voi työllistyä pysyvälle EU-uralle. EU-uran aikana eri politiikka-aloihin liittyvät monipuoliset tehtävät voivat vaihdella toimielimestä ja pääosastosta toiseen. EU:n henkilöstövalintatoimisto EPSO vastaa kilpailujen järjestämisestä. Lisätietoa avoimista kilpailuista EPSO:n sivuilla, joilla voi myös täyttää Lähtisinkö EU-uralle -kyselyn, jolla voi arvioida omaa soveltuvuuttaan työskentelyyn EU:n toimielimissä. 

EPSO järjestää hakuja myös sopimussuhteisiin ja määräaikaisiin EU-tehtäviin. EPSO:n avoimien työpaikkojen hakutietokannasta voi hakea tehtäviä aihealueen, sopimustyypin, palkkaluokan ja toimipaikan perusteella. Sopimussuhteisiin tehtäviin haetaan tällä hetkellä muun muassa rahoituksen, viestinnän, hankkeiden ja ohjelmien hallinnoinnin osaajia, korjauslukijoita, sihteereitä/virkailijoita sekä lastenhoito- ja kasvatushenkilöstöä. Näille toistaiseksi käynnissä oleville hauille ei yleensä ole määräaikaa.

Euroopan kemikaalivirasto (ECHA) hakee Helsinkiin viestintäpäällikköä. Oletko dynaaminen ja osaava tiedottaja, jolla on vähintään 12 vuoden työkokemus, josta vähintään viisi vuotta viestintäalalla tai muulla siihen liittyvällä alalla ja vähintään kaksi vuotta johtotehtävissä? Silloin voit olla Euroopan kemikaaliviraston Helsinkiin etsimä uusi viestintäpäällikkö! Kyseessä on viisivuotinen sopimus väliaikaisena toimihenkilönä (palkkaluokka AD 9). Sopimus voidaan uusia. Viestintäpäällikkö vastaa ECHAn viestintäyksiköstä ja muun muassa varmistaa, että viraston toiminnasta tiedotetaan tehokkaasti. Yksityiskohtaiset tiedot koulutusvaatimuksista, työkokemuksesta ja valintaperusteista sekä valintamenettelystä (Head of Communications, ECHA/TA/2021/010) löytyvät englanniksi ECHAn verkkosivustolta. Valintamenettelyssä laaditaan varallaololuettelo, johon kirjataan soveltuvimmat hakijat. Heille voidaan tarjota työsopimusta. Luettelo on voimassa kaksi vuotta, ja sen voimassaoloa voidaan jatkaa. Hakuaika päättyy 29.11. klo 12.00. Lisätietoa

Harjoittelijaksi Euroopan parlamenttiin? Haku 1.−30.11. Hakuaika korkeakoulututkinnon suorittaneille tarkoitetuille harjoittelujaksoille Euroopan parlamenttiin  päättyy 30. marraskuuta (klo 24.00). Hakuajalla voi hakea viiden kuukauden pituiselle harjoittelujaksolle 1.3.−31.7.2022. Harjoitteluun voi hakea myös Euroopan parlamentin Suomen-toimistolle! Haku ja lisätietoa harjoittelumahdollisuuksista.

Muiden EU-toimielinten harjoittelupaikoista ja niihin hakeutumisesta löytyy tietoa EPSO:n sivuilta. Useimmat EU-toimielimet ja EU:n erillisvirastot tarjoavat harjoittelupaikkoja korkeakoulututkinnon suorittaneille nuorille. Harjoittelun aloitusajankohta ja kesto sekä harjoittelusta maksettava palkka/korvaus vaihtelee isäntäorganisaation ja sijaintimaan kustannustason mukaan. Vuosittain harjoittelijoita otetaan yhteensä n. 1200. 

Muuta ajankohtaista

Uusi The Europolitist -sarja kirittää keskustelua Euroopan tulevaisuudesta
The Ulkopolitist -verkkolehti julkaisee yhteistyössä Euroopan parlamentin Suomen-toimiston kanssa videoista, podcasteista ja sosiaalisen median sisällöistä koostuvan The Europolitist -kokonaisuuden. Sarjan ensimmäinen video julkaistaan 4. marraskuuta. Sisällöissä syvennytään Euroopan unionin tulevaisuuskonferenssin teemoihin. Tavoitteena on konferenssin kansalaispaneelien, verkkoalustan ja muiden osallistumismuotojen siivittämänä innostaa The Europolitistin kuulijoita ja katsojia pohtimaan Euroopan tulevaisuuden näkymien merkitystä omassa arjessaan. The Europolitistin video- ja podcast-jaksoissa Euroopan tulevaisuudesta on mukana keskustelemassa Euroopan parlamentin jäseniä, asiantuntijoita sekä Strasbourgissa järjestetyn kansalaispaneelin osallistujia. Keskusteluissa pureudutaan muun muassa EU:n ulkopolitiikkaan, ilmastoon, työhön ja digitalisaatioon. Lue lisää täällä! Kuuntele Spotifysta The Europolitistin toinen, 18.11. julkaistu jakso: Kestääkö EU:n kantti ilmastohätätilan edessä?

Lähtisikö koulusi mukaan parlamentin Ambassador School -hankkeeseen?
Euroopan parlamentin Ambassador School eli EPAS-hanke jatkuu lukuvuonna 2021–2022. Hankkeella pyritään lisäämään koulujen tietoisuutta EU:sta ja sen parlamentista ja tuomaan nuoria lähemmäs unionin toimintaa ja poliittista keskustelua. EPAS on tarkoitettu yläkouluille, lukioille ja ammattikouluille.

Euroopan parlamentti tarjoaa kouluille valmiita oppimateriaaleja opetuksen ja oppimisen tueksi. EPAS-ohjelman käytännön toteutus on kuitenkin vapaasti koulujen valittavissa, ja oppilaat voivat esimerkiksi pitää EU-aiheisen teemapäivän tai järjestää työpajoja materiaalien pohjalta. Tutustu Ambassador School -sivuihin täällä. Parlamentin Suomen-toimisto toteuttaa EPAS-ohjelmaa yhteistyössä Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liiton (HYOL) kanssa. Ilmoittautumisesta Ambassador Schooliin on lisätietoja HYOL:n sivuilla. Lukuvuoden 2021–2022 ilmoittautuminen on nyt käynnissä ja päättyy 14.1.2022. Tervetuloa joukkoon!

College of Europe – haku lukuvuodelle 2022–2023 on käynnissä
Vuonna 1949 perustettu College of Europe toimii Belgian Bruggessa ja Puolan Natolinissa (Varsovassa). Se tarjoaa perustutkinnon jälkeisiä akateemisia Eurooppa-opintoja talous-, oikeus- ja valtiotieteissä. Nyt voit hakea lukuvuodelle 2022–2023 seuraaviin opintokokonaisuuksiin: 1) MSc in European Economic Studies, 2) MA in EU International Relations and Diplomacy Studies, 3) MA in European Interdisciplinary Studies, 4) Master of European Law (LLM), 5) MA in European Political and Governance Studies, 6) Master of Arts in Transatlantic Affairs (MATA). Hakuaika päättyy 19. tammikuuta 2022. Lue lisää: www.coleurope.eu

Kouluilla mahdollisuus hakea ”Sinun Eurooppasi, sinun mielipiteesi” -tapahtumaan
Euroopan talous- ja sosiaalikomitea (ETSK) järjestää 31.3.–1.4.2022 kolmannentoista ”Sinun Eurooppasi, sinun mielipiteesi” -tapahtuman (Your Europe, Your Say, YEYS). Teemana on ”Totuus valheista. Nuoret haastavat disinformaation”. Tarkoituksena on lisätä tietoisuutta disinformaation haasteista ja saada nuoret pohtimaan, miten he voivat kehittää taitojaan ja kriittistä ajatteluaan disinformaation torjumiseksi. Tapahtuma on yksi Euroopan tulevaisuutta käsittelevän konferenssin nuorisotapahtumista. Mukaan voivat hakea kaikki keskiasteen oppilaitokset. Koulut valitaan arpomalla. Tapahtumaan voi lähettää enintään kolme toiseksi viimeisen oppivuoden oppilasta ja heidän tuekseen yhden tai useamman opettajan. Oppilaat pääsevät vaihtamaan näkemyksiä muiden maiden oppilaiden kanssa ja osallistumaan kaksipäiväiseen verkkotapahtumaan, josta esitetään suoratoistona ohjelmaa ETSK:n somekanavilla. Tapahtuma järjestetään tänä vuonna verkossa, ja sen kielenä on englanti. Haku päättyy 26. marraskuuta. Lue lisää.

Hae tapahtumallasi mukaan On the Green Track -kampanjaan!
On the Green Track (Vihreillä jäljillä) on nuorille suunnattu EU:n biologista monimuotoisuutta ja luontoa käsittelevä kampanja. Green Track Stops -tapahtumat ovat puolestaan eri puolilla EU:ta järjestettäviä tapahtumia ja aktiviteetteja, jotka liittyvät laajasti luontoon ja maapallon biologisen monimuotoisuuden suojeluun. Kampanjan tarkoituksena on saada nuoriso liikkeelle ja luoda yhdessä nuorten kanssa toimintasuunnitelma luonnon suojelemisesta ja ennallistamisesta seuraavan vuosikymmenen aikana – ja luoda tulevaisuus, jossa ihmiset voivat elää sopusoinnussa luonnon kanssa. Green Track Stop -tapahtuman voivat järjestää 18–30-vuotiaat henkilöt tai nuorisojärjestöt, -verkostot ja -yhteisöt. Tapahtuman muoto on vapaa: se voi olla konferenssi, kokous, näyttely, työpaja tai esitys joko verkossa, hybridiperiaatteella tai paikan päällä. Kampanjaan valitut tapahtumat järjestetään maalis-toukokuussa 2022. Valintaan voit osallistua täyttämällä hakulomakkeen. Lue lisää.

Euroopan solidaarisuusjoukot: vapaaehtoistoiminnan tuki ensi vuonna
Komissio on käynnistänyt Euroopan solidaarisuusjoukkojen vuoden 2022 ehdotuspyynnön. Euroopan solidaarisuusjoukot on EU:n ohjelma nuorille, jotka haluavat osallistua solidaarisuustoimiin EU:ssa ja sen ulkopuolella. Toiminnan kautta nuoret voivat esimerkiksi auttaa heikommassa asemassa olevia tai vaikuttaa terveys- ja ympäristöasioihin. Vuosi 2022 on Euroopan nuorison teemavuosi, ja ohjelmalle onkin varattu lähes 139 miljoonaa euroa. Määrärahoilla rahoitetaan muun muassa vapaaehtoistoimintaa ja nuorten johtamia solidaarisuushankkeita. Yhteiskunnallisiin haasteisiin vastaaviin solidaarisuustoimiin voivat osallistua 18–30-vuotiaat nuoret ja kansainvälisiin humanitaariseen avun toimintaan liittyviin solidaarisuustoimiin 18–35-vuotiaat nuoret. Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa.

Ota kantaa! 

Euroopan tulevaisuuskonferenssi: tule mukaan keskustelemaan!
Euroopan tulevaisuuskonferenssi on uudenlainen, avoin ja osallistava keskustelevan demokratian hanke. Sen tavoitteena on antaa eurooppalaisille paremmat mahdollisuudet kertoa, mitä he odottavat EU:lta. Näkemykset otetaan huomioon EU:n tulevassa päätöksenteossa. Konferenssin monikielisen verkkoalustan kautta ihmiset voivat olla yhteydessä toisiinsa ja keskustella ehdotuksistaan muiden eurooppalaisten kanssa. Kaikki alustalla esitettävät näkemykset ja tapahtumien tulokset kerätään ja analysoidaan sekä julkaistaan. Konferenssiin liittyviä tapahtumia voi selata interaktiivisella kartalla, ja niihin voi ilmoittautua verkossa. Tapahtumien järjestämiseen ja niistä tiedottamiseen saa apua foorumilla olevista oppaista. Alusta on käytettävissä kaikilla EU:n 24 virallisella kielellä. Lisätietoa

Komissio haluaa kuulla mielipiteesi
Kansalaiset ja yritykset voivat esittää näkemyksiään eri alojen tulevasta EU-politiikasta ja -lainsäädännöstä Euroopan komission Kerro mielipiteesi -sivustolla, ennen kuin komissio viimeistelee ehdotuksensa. Palautteen antaminen edellyttää rekisteröitymistä tai kirjautumista sosiaalisen median tilillä. Palautetta voi antaa kaikilla EU-kielillä, mukaan lukien suomeksi ja ruotsiksi.

Komissio haluaa kuulla mielipiteesi tällä hetkellä myös muun muassa vastuullisesta ja luotettavasta lyhytaikaisesta vuokrauksesta matkailualalla. Kyselyn suomenkieliseen versioon pääset kuulemissivun yläreunassa olevasta valikosta. Vastaa kyselyyn 13.12. mennessä täällä! Palautetta voi antaa myös muun muassa EU:n eläinten hyvinvointia koskevan lainsäädännön tarkistamiseen täällä.

Demokratia.fi – näin vaikutat kansalaisena
Oikeusministeriön ylläpitämä verkkopalvelu www.demokratia.fi tarjoaa ajankohtaista tietoa asioiden valmistelusta paikallisesti, Suomessa – ja myös Euroopan unionissa. Sivustolta löytyvät ajankohtaiset hankkeet, joihin kaivataan kansalaisten mielipidettä. Palvelun tavoitteena on helpottaa kansalaisvaikuttamista ja tiedonsaantia; se on osa laajempaa kokonaisuutta, jossa tarjotaan palveluita demokraattiseen vaikuttamiseen ja osallistumiseen. 

Pääset sivustolta myös eurooppalaisen kansalaisaloitteen laatimisohjeisiin. Kansalaisaloitteen avulla tavalliset ihmiset voivat pyytää Euroopan komissiota tekemään lakiehdotuksia heille tärkeistä aiheista. Se on mahdollisuus vaikuttaa suoraan EU:n toimiin ja politiikkaan. Kun aloitteelle on kerätty vähintään miljoona allekirjoitusta, voi komissio ottaa sen käsiteltäväkseen. Nimienkeruuvaiheessa on tällä hetkellä muun muassa ilmastotoimiin ja mehiläisten pelastamiseen liittyviä kansalaisaloitteita. Seuraa valmistelua ja vaikuta! Lue lisää

Euroopan parlamentti tuottaa aineistoa, joka on jokaisen kansalaisen saatavilla. Nettisivuiltamme voit ladata ja tilata esimerkiksi parlamentin toimintaa esittelevän perusesitteen sekä EU:n kartan. Molemmat ovat saatavilla sekä suomeksi että ruotsiksi. Parlamenttiesite on nyt lisäksi saatavilla myös pohjoissaamen, inarinsaamen ja koltansaamen kielillä. Sivuillamme on ladattavissa myös esite parlamentin suomalaisista jäsenistä vaalikaudella 2019–2024 sekä suomeksi että ruotsiksi. Aineistojen tilaaminen on ilmaista. Esitteet ja tilauslomake.

Euroopan parlamentin Suomen-toimisto
Jarmo Oikarinen, Hannariikka Nieminen, Niina Saloranta, Reeta Niemonen, Tuure-Eerik Niemi, Annika Ahlqvist, Olavi Soivio