skip to content
 
 
 

Parlamentin viikko 8/2021: Valiokuntien kokouksia

 

Tällä viikolla parlamentin jäsenet kokoontuvat valiokuntiin. Euroopan parlamentaarinen viikko kokoaa mepit ja kansanedustajat keskustelemaan EU:n elpymisestä. Viikon asialistalla ovat myös koronarokotteiden tuotanto, aborttioikeudet ja oikeusvaltioperiaate Puolassa, matkailustrategia koronapandemian torjumiseksi, EU:n laajentumispolitiikka Kosovon ja Serbian suhteen, Euroopan datastrategia sekä vetoomus susikannan suojelusta Suomessa.

Viime viikolla parlamentissa oli valtuuskuntien etäkokouksia ja vaalipiiriviikko. Valtuuskuntien kokouksissa keskusteltiin muun muassa EU:n sekä Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren maiden välisten suhteiden kehittämisestä ja ns. post-Cotonou-sopimuksesta sekä mahdollisuuksista tehdä Yhdysvaltojen kanssa yhteistyötä Kiinaan liittyen. Jäsenet tapasivat vaalipiiriviikolla sidosryhmiä ja  kansalaisia kotimaissaan ja perehtyvät tuleviin lainsäädäntöhankkeisiin. 

Koronapandemian varotoimena parlamentin virallisia kokouksia (mahdolliset trilogineuvottelut poislukien) järjestetään toistaiseksi vain etäyhteyksin. Parlamentin jäsenillä on mahdollisuus osallistua täysistuntoihin sekä valiokuntien ja poliittisten ryhmien kokouksiin videoyhteydellä sekä äänestää etänä. Täysistunnot ja valiokuntien kokoukset lähetetään verkkolähetyksinä. Väliaikainen poikkeusjärjestely jatkuu toistaiseksi. Varotoimilla pyritään turvaamaan parlamentin keskeiset toiminnot ja etenkin lainsäädäntö- ja budjettivallan käyttöön liittyvä työ. 

Parlamentin vuosikalenteriin 2021 sisältyy 12 nelipäiväistä täysistuntoa (koronatilanteen salliessa Strasbourgissa) ja ylimääräisiä kaksipäiväisiä täysistuntoja (Brysselissä). Valiokuntien ja valtuuskuntien kokouksiin on varattu kaksi viikkoa kuukaudessa ja poliittisten ryhmien kokoontumiseen yksi viikko kuukaudessa. Osa viikoista on varattu parlamentin jäsenten vaalipiirityöhön ja sidosryhmien tapaamiseen kotimaassa. Katso kalenteri täältä. Kunkin valiokunnan sivuilta löytyy lisätietoa lähiviikkojen kokousaikatauluista. 

Parlamentti jatkaa myös muiden toimintojensa rajoittamista osana koronavirukseen varautumista. Muiden kuin parlamentin jäsenten, henkilökunnan ja median edustajien pääsy parlamentin tiloihin on rajoitettu. Myös yleisötilaisuudet kaikissa parlamentin toimipaikoissa on peruttu toistaiseksi. Varotoimenpiteillä suojellaan parlamentin jäsenten ja henkilöstön terveyttä. Parlamentin jäsenet, virkamiehet ja muu henkilökunta työskentelee edelleen valtaosin etänä. Lue täältä, kuinka parlamentti on sopeutunut toimimaan pandemian aikana.

Parlamentissa vireillä

Kotimaan tapahtumia
- Infotilaisuus 25.2. komission virkamieskilpailusta: maatalous ja maaseudun kehittäminen, metsät
- Naistenpäivän webinaari verkon vihapuheesta 8.3. klo 15–16

Toimittajille
- Tilaa Euroopan parlamentin lehdistötiedotteet!

EU @Oodi suljettu
- Seuraa EU @Oodia sosiaalisessa mediassa!

EU:n työpaikat
- Virkamieskilpailuja ja muita hakuja
- Euroopan komissio etsii kestävän maatalouden ja maaseudun kehittämisen asiantuntijoita

Muuta ajankohtaista
- Eurooppa edellä -podcast: Toisen jakson aiheena mm. EU-Venäjä-suhteet!
- Uusi eurooppalainen Bauhaus - infotilaisuuksien sarja 22.–26.2.2021
- Kirjailijahaastattelu 28.2.2021 klo 19: Katri Lipson
- Eurocities-verkoston talousfoorumin puheenjohtajuus Helsingille!
- Uusimaa on sosiaalisen kehityksen indeksin mukaan Euroopan toiseksi hyvinvoivin alue
- Solidaarisuushanke auttaa transnuoria saamaan äänensä kuuluviin
- Eurobarometri-kysely: EU oikea taho hoitamaan pandemian vaikutuksia
- Vuoden 2020 Euroopan kansalaisen palkinto Suomen luonnonsuojeluliiton EKOenergialle
- Euroopan kansalaisen palkinto 2021 nyt haussa!
- Kaarle Suuri -nuorisopalkinnon hakuaika 22.2. saakka!
- Parlamentin ja Aalto-yliopiston uusi podcast Ratkaisujen tarpeessa: miltä ruoantuotannon tulevaisuus näyttää?

Ota kantaa!
- LUX-palkinto 2021: äänestä suosikkisi eurooppalaisen yleisöelokuvapalkinnon finalisteista
- Komissio pyytää kannanottoja EU:n uudesta maaperästrategiasta
- Komissio haluaa kuulla näkemyksesi verosäännöistä
-Komissio haluaa kuulla mielipiteesi EU:n uudesta metsästrategiasta ja luonnon monimuotoisuuden suojeluun liittyvästä aloitteesta!
- Demokratia.fi – näin vaikutat kansalaisena

EU-oppimateriaaleja ja verkkoaineistoa
- Online-vierailut Euroopan parlamenttiin
- Tilaa EU-aiheiset sananselitys- ja myytinmurtopelikortit!
- EU-peli 2.0 opetuksen tueksi
- Oppisoppi – oppia ja hupia kotiopiskeluun
- Faktatietoja Euroopan unionista -verkkosivusto
- Eurooppa käden ulottuvilla: Citizens’ App -sovellus
- Tilaa Euroopan parlamentin esitteitä

 

Parlamentissa vireillä

Tällä viikolla parlamentin jäsenet kokoontuvat valiokuntiin. Euroopan parlamentaarinen viikko kokoaa mepit ja kansanedustajat keskustelemaan EU:n elpymisestä. Viikon asialistalla ovat myös koronarokotteiden tuotanto, aborttioikeudet ja oikeusvaltioperiaate Puolassa, matkailustrategia koronapandemian torjumiseksi, EU:n laajentumispolitiikka Kosovon ja Serbian suhteen, Euroopan datastrategia sekä vetoomus susikannan suojelusta Suomessa.

EU:n parlamentaarinen viikko / EU:n elpyminen. Europarlamentaarikot ja kansanedustajat keskustelevat maanantaina Euroopan parlamentaarisen viikon merkeissä koronapandemian taloudellisista, sosiaalisista ja ympäristöllisistä haasteista, jotka haittaavat toipumista. Aiheesta keskustelevat parlamentin puhemies David Sassoli, EU-puheenjohtajamaa Portugalin parlamentin puhemies Ferro Rodrigues, YK:n pääsihteeri António Guterres, Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n toimitusjohtaja Kristalina Georgieva, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel, komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja Euroopan keskuspankin pääjohtaja Christine Lagarde

Vuodesta 2012 järjestetty parlamentaarinen viikko pidetään nyt ensimmäistä kertaa etäyhteyksin. Tällä kertaa EU:n sekä ehdokasmaiden parlamentaarikot keskustelevat kansallisista elpymissuunnitelmista ja mm. ilmastoinvestoinneista. Ohjelmassa olevat konferenssit Euroopan talouden ohjausjaksosta ja vakaus- ja kasvusopimuksesta antavat mahdollisuuden hyvien käytäntöjen vaihtoon ja yhteistyöhön. Kokoukseen ovat ilmoittautuneet mukaan kansanedustajat Johannes Koskinen, Katri Kulmuni, Atte Harjanne ja Juhana Vartiainen. Lue lisää (englanniksi).

Koronarokotteiden tuotanto. Ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden turvallisuuden valiokunnan (ENVI) ja teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnan (ITRE) yhteiskeskustelussa torstaina pohditaan, kuinka lisätä koronarokotteiden tuotantokapasiteettia sekä parantaa niiden toimitusta. Meppien vieraiksi saapuvat rokotetuotantoyhtiöiden toimitusjohtajat ja komissio. Lue lisää koronarokotteista EU:ssa.

Aborttioikeudet / oikeusvaltio Puolassa. Kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunta (LIBE) ja naisten oikeuksien ja sukupuolten tasa-arvon valiokunta (FEMM) keskustelevat aborttioikeuksiin ja oikeusvaltioon Puolassa kohdistuvista uhista julkisessa kuulemistilaisuudessa. Kutsuttuihin puhujiin kuuluvat tasa-arvoasioista vastaava komissaari Helena Dalli, Puolan viranomaisten edustaja, puolalaisnaisten lakkoliikkeen johtaja Marta Lempart sekä Puolan perhe- ja sosiaaliministeriön perheneuvoston puheenjohtaja Dorota Bojemska. Keskustelu pidetään tiistaina. Lue lisää (englanniksi).

EU:n matkailustrategia. Liikenne- ja matkailuvaliokunta (TRAN) esittelee torstaina ehdotuksiaan EU:n matkailualan edistämiseksi. Matkailuala työllistää 22,6 miljoonaa ihmistä EU:ssa, mikä on 9,5 % unionin bruttokansantuotteesta. Samaan aikaan noin kuusi miljoonaa matkailualan työpaikkaa on vaarassa tällä hetkellä. Parlamentin jäsenet vaatinevat koronaviruspandemian torjuntasuunnitelmaa, johon sisältyvät yhteiset kansalliset toimenpiteet, mukaan lukien rokotustodistus matkustaessa, EU:n sisäiset matkustuskriteerit sekä testit lähtötilanteessa karanteenin välttämiseksi. Lue lisää.

EU:n laajentuminen / Kosovo ja Serbia. Ulkoasiainvaliokunta (AFET) ottaa kantaa Serbian ja Kosovon toteuttamiin uudistuksiin matkallaan EU-jäsenyyteen. Valiokunnan mietinnöt komission Serbiaa ja Kosovoa koskevista edistymiskertomuksista keskittyvät erityisesti demokratiaan ja oikeuvaltioon, sananvapauteen ja tiedotusvälineiden riippumattomuuteen, korruption ja järjestäytyneen rikollisuuden torjuntaan sekä Serbian ja Kosovon suhteiden normalisointiin. Keskustelu pidetään tiistaina. Lue lisää.

Euroopan datastrategia. Teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunta (ITRE) äänestää tiistaina Euroopan datastrategiaa koskevista ehdotuksista. Euroopan datastrategian tavoitteena on tehdä EU:sta esikuva datavetoisille yhteiskunnille. EU haluaa luoda datan sisämarkkinat, joilla data voi liikkua vapaasti. Valiokunnan oma-aloitemietinnön esittelijänä toimii suomalaismeppi Miapetra Kumpula-Natri (S&D, sd.). Äänestyksen tulokset julkistetaan keskiviikkona. Lue lisää.

Susikannan suojelu Suomessa. Vetoomusvaliokunta (PETI) käsittelee keskiviikkona ja torstaina vetoomusta susikannan suojelusta Suomessa. Vetoomus on laadittu Luonnonsuojeluliitto Tapiolan nimissä ja sillä pyritään nopeuttamaan susikannan suojelua Suomessa koskevaa valitusta komissiolle. Vetoomuksen esittäjän mukaan susi kuuluu Suomen alkuperäiseen lajistoon ja on ollut uhanalainen 2000-luvulla.  Lue lisää.

Puhemiehen agenda. Parlamentin puhemies David Sassoli avaa maanantaina Euroopan parlamentaarisen viikon konferenssin aiheesta “EU:n talouden ohjaus parlamentaarisesta näkökulmasta”. Tiistaina hän pitää puheen EU:n teollisuuspäivillä. Torstaina puhemies Sassoli puhuu EU-päämiesten Eurooppa-neuvostolle. Lue lisää (englanniksi).

Viime viikolla parlamentissa

Viime viikolla parlamentissa oli vaalipiiriviikko ja parlamentaaristen valtuuskuntien etäkokouksia. Suhteista Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren maihin vastaavat mepit keskustelivat EU:n ja AKT-maiden suhteiden tulevaisuudesta ja niitä koskevasta ns. post-Cotonou-sopimuksesta. Suhteita Yhdysvaltoihin ja Kanadaan hoitavat mepit keskustelivat EU:n ja Yhdysvaltojen yhteistyömahdollisuuksista Kiinan suhteen. Jäsenet tapasivat vaalipiiriviikolla sidosryhmiä ja  kansalaisia kotimaissaan ja perehtyivät tuleviin lainsäädäntöhankkeisiin. 

Brexit. Euroopan parlamentin pohjoismaisesta yhteistyöstä ja suhteista Sveitsiin ja Norjaan vastaava valtuuskunta keskusteli Ison-Britannian ja EU:n kauppa- ja yhteistyösopimuksesta - verraten sitä EU:n ja Sveitsin institutionaaliseen puitesopimukseen. Tietoa valtuuskunnasta (englanniksi).

Albania. EU:n ja Albanian parlamentaarisia suhteita hoitava valtuuskunta keskusteli EU:n ja Albanian suhteista. Valtuuskunnan jäsenet keskustelivat myös Albanian kansalaisyhteiskunnan edustajien kanssa maan oikeusjärjestelmästä ja perusoikeuksista sekä covid-19:n vaikutuksista nuorisoon ja mielenterveyteen. Tietoa valtuuskunnasta

Post-Cotonou-sopimus. Suhteista Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren maihin vastaavat mepit keskustelivat EU:n ja AKT-maiden suhteiden tulevaisuudesta ja niitä koskevan ns. post-Cotonou-sopimuksen neuvotteluiden tuloksista. Kokoustallenne ja tietoa EU:n suhteista Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren maihin.

Kiina-suhteet. EU:n ja Yhdysvaltojen suhteista vastaava valtuuskunta ja EU:n ja Kanadan suhteista vastaava valtuuskunta keskustelivat transatlanttisen yhteistyön uusista mahdollisuuksista koskien Kiinaa presidentti Joe Bidenin hallinnon myötä. Keskusteluun osallistui Australian entinen pääministeri Kevin Rudd. Tietoa D-US-valtuuskunnasta ja D-CA-valtuuskunnasta

Koronavirus ja EU:n toimet

EU valmistautuu virusmuunnosten kasvavaan uhkaan
Euroopan komissio ehdotti 17.2. välittömiä toimia, joilla EU varautuu kornavirusmuunnosten kasvavaan uhkaan. Covid-19-taudin torjumiseksi laaditaan uusi biouhkiin varautumista koskeva ohjelma. Komission toimet liittyvät Maailman terveysjärjestön kautta tehtävään maailmanlaajuiseen yhteistyöhön ja rokotteita koskeviin maailmanlaajuisiin aloitteisiin. Ne luovat pohjaa Euroopan terveysalan hätätilanteiden valmiusviranomaiselle (HERA). Uusi ohjelma (“HERA Incubator”) yhdistää tutkijat, biotekniikkayritykset, valmistajat, lainsäätäjät ja viranomaiset, joiden yhteisenä tavoitteena on havaita ja arvioida muunnoksia sekä kehittää ja tuottaa viruksen muunnoksiin mukautettuja rokotteita. EU aikoo tehdä tiivistä yhteistyötä valmistajien kanssa, jotta se voi seurata toimitusketjuja ja poistaa tuotannon pullonkaulat.  Lue lisää EU:n varautumisesta koronavirusmuunnokseen.

Korona ja disinformaatio – miten erottaa fakta fiktiosta?
Koronaviruspandemia on saanut liikkeelle merkittävän määrän disinformaatiota eli virheellistä ja harhaanjohtavaa tietoa. Disinformaation torjumiseksi EU:n kaikki toimielimet toimivat tiiviissä yhteistyössä verkkoalustojen kanssa. Niitä kannustetaan nostamaan esiin asiantuntijalähteitä ja antamaan vähemmän näkyvyyttä sellaiselle sisällölle, jonka tiedot on todistettu vääriksi tai harhaanjohtaviksi, sekä poistamaan laittoman sisällön samoin kuin sellaisen sisällön, joka voi aiheuttaa vahinkoa terveydelle. Luotettavaa tietoa saat seuraamalla THL:n ja kansainvälisten terveysalan organisaatioiden tiedotusta. Lue lisää EU:n toimista disinformaatiota vastaan.

EU pyrkii torjumaan koronaviruspandemiaa yhteisillä toimillaan, joita Euroopan komissio koordinoi. Jäsenmaiden terveydenhuollon tukemisen ja viruksen sosiaalisten ja taloudellisen vaikutusten torjumisen ohella EU tarjoaa puolueetonta tietoa viruksesta sekä toimista sen leviämisen ehkäisemiseksi. Parlamentin verkkosivuille on koottu tietoa EU-tason toimista koronaviruksen leviämisen rajoittamiseksi ja tukea ja lääketarvikkeita tarvitsevien jäsenmaiden auttamiseksi. 

EU:n koronarokotestrategia
Covid-19-tautiin tarvitaan turvallisia ja tehokkaita rokotteita, jotta erityisesti terveydenhuollon ammattilaisia ja haavoittuvassa asemassa olevia väestöryhmiä voitaisiin suojella sairastumiselta. Turvallinen ja tehokas rokote voi auttaa meitä tukahduttamaan pandemian ja palaamaan vähitellen normaaliin elämään. Osana EU:n rokotestrategiaa komissio neuvottelee jäsenmaiden puolesta covid-19-rokotteiden yhteishankinnoista useiden rokotetoimittajien kanssa. 

Tällä hetkellä EU:ssa on jo otettu käyttöön kolme rokotetta: BioNTech-Pfizerin covid-19-rokotteelle annettiin ehdollinen myyntilupa 21.12.2020 ja Modernan covid-19-rokotteelle 6.1.2021. AstraZenecan ja Oxfordin yliopiston kehittämä covid-19-rokote sai ehdollisen myyntiluvan 29.1. Myyntilupia edelsi Euroopan lääkeviraston (EMA) tieteellinen arviointi rokotteiden turvallisuudesta ja tehosta. Komissio saattoi 12.1. lisäksi päätökseen lääkeyhtiö Valnevan kanssa käydyt alustavat neuvottelut mahdollisen covid-19-rokotteen ostamisesta. Lue lisää täältä.

Lisätietoa Euroopan parlamentista

Tiedotteet
Valiokuntien kokousasiakirjat
Täysistunnot: esityslistat ja hyväksytyt tekstit
Suorat lähetykset
Puhemiehen kotisivut
Euroopan parlamentin jäsenet (haku maittain)

 

Kotimaan tapahtumia

Infotilaisuus 25.2. komission virkamieskilpailusta: maatalous ja maaseudun kehittäminen, metsät
Komissio hakee avoimella virkakilpailulla maatalouden ja maaseudun kehittämisen asiantuntijoita. Brysselin EU-edustusto sekä maa- ja metsätalousministeriö järjestävät hakuun liittyvän infotilaisuuden, jossa on mahdollisuus esittää kysymyksiä chatin välityksellä. Kysymyksiä voi lähettää myös etukäteen osoitteeseen: FI-PR-EU-recruitements@formin.fi. Tilaisuus järjestetään 25.2. kello 11.00–12.30 Teams-webinaarina. Tilaisuus on kaikille avoin, ja siihen voi osallistua ilman ennakkoilmoittautumista. Lue lisää webinaarista täältä.

Naistenpäivän webinaari verkon vihapuheesta 8.3. klo 15–16
Verkon väkivalta ja vihapuhe kohdistuvat usein naisiin, jotka ovat julkisuuden henkilöitä, poliitikkoja tai aktivisteja. Miten vihapuhe vaikuttaa naisten osallistumiseen yhteiskunnalliseen keskusteluun ja päätöksentekoon - tai halukkuuteen asettua ehdolle vaaleissa? Mikä on verkkoalustojen vastuu ja mitä EU tekee verkon vihapuheen ja häirinnän torjumiseksi? Miten naisten ja tyttöjen digiosallisuutta edistetään?

Parlamentin Suomen toimiston naistenpäivän webinaarissa 8.3. aiheesta keskustelevat Euroopan parlamentin jäsenet Sirpa Pietikäinen (EPP, kok.) ja Silvia Modig (GUE, vas.), Naisjärjestöt Yhteistyössä NYTKIS ry:n puheenjohtaja, kansanedustaja Saara-Sofia Sirén (kok.) sekä Naisasialiitto Unionin puheenjohtaja Fatim Diarra. Keskustelun juontaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson. Webinaari striimataan Facebookiin - lisätietoja seuraa. Merkkaa päivämäärä jo kalenteriisi!

Keskustelusarjan edellisessä osassa mepit ja asiantuntijat keskustelivat 17.2. digitalisaatiosta ja datataloudesta; tallenne keskustelusta on katsottavissa täällä. Webinaarisarja on osa Euroopan parlamentin yhdessä.eu-hanketta, jonka tarkoituksena on kannustaa eurooppalaisia keskustelemaan ja muovaamaan Euroopan tulevaisuutta sekä jalkauttaa EU-keskustelua ympäri Suomea. 

Helsingissä Kampin Voimatalossa sijaitseva Eurooppasali on toistaiseksi suljettu koronarajoitusten vuoksi. Euroopan komission Suomen-edustuston ja Euroopan parlamentin Suomen-toimiston yhteinen tila, jossa järjestetään Euroopan unioniin ja Eurooppaan liittyviä tilaisuuksia. Eurooppasali on varattavissa ei-kaupallisiin tilaisuuksiin, lisätietoa täällä

 

Toimittajille 

Tilaa Euroopan parlamentin lehdistötiedotteet!
Tilaa Euroopan parlamentin lehdistötiedotteet sähköpostiisi uutisverkkopalvelusta. Palvelusta voi tilata niin täysistuntoa koskevia tiedotteita (kaikilla EU:n virallisilla kielillä ml. suomeksi) kuin valiokuntien toimintaa koskevia tiedotteita (pääasiassa englanniksi). Palvelussa voit myös itse hallinnoida tilaustasi.

Parlamentin uusimmat tiedotteet löytyvät Uutishuoneesta.

EU @Oodi suljettu - seuraa somessa

Helsingin keskustakirjasto Oodin (Töölönlahdenkatu 4) katutasossa sijaitseva vuorovaikutteinen EU @Oodi-näyttelytila on suljettu koronavirustilanteen vuoksi ainakin 31.3.2021 saakka. 

EU @Oodi esittelee Euroopan unionia ja sen toimintaa. Tila sisältää tietopisteen ja erilaisia multimediatoteutuksia EU:n päätöksenteosta ja päätöksentekijöistä. Vaikka EU @Oodiin ei tällä hetkellä pääsekään käymään, voit silti kysellä EU-aiheisia kysymyksiä somekanavilla tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen eustaff.oodi.helsinki@gmail.com.
EU @Oodista lisää osoitteessa
https://euoodi.eu/ tai seuraa EU @Oodia somessa!
Instagram: euoodi
Twitter: @EUoodi
Facebook: EU Oodi

EU:n työpaikat

Virkamieskilpailuja ja muita hakuja
EU-toimielimet rekrytoivat vakituista henkilökuntaa ns. avoimien kilpailujen kautta. Virkamieskilpailun läpäisemällä voi työllistyä pysyvälle EU-uralle. EU-uran aikana eri politiikka-aloihin liittyvät monipuoliset tehtävät voivat vaihdella toimielimestä ja pääosastosta toiseen. EU:n henkilöstövalintatoimisto EPSO vastaa virkamieskilpailujen järjestämisestä. Lisätietoa avoimista kilpailuista EPSO:n sivuilla, joilla voi myös täyttää Lähtisinkö EU-uralle -kyselyn, jonka avulla voi arvioida omaa soveltuvuuttaan työskentelyyn EU:n toimielimissä. 

Euroopan komissio etsii kestävän maatalouden ja maaseudun kehittämisen asiantuntijoita
Kiinnostaako sinua kansainvälinen ura ja työskentely monikulttuurisessa ja kansainvälisessä tiimissä?  Komissio hakee parhaillaan asiantuntijoita, joilla on työkokemusta kestävän maatalouden ja maaseudun kehittämisen alalta. EPSO:n virkamieskilpailun kautta palvelukseen otetut henkilöt työskentelevät virkamiehinä (palkkaluokka AD6) pääasiassa komission maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosastolla (AGRI) Brysselissä. Asiantuntijan keskeisiin tehtäviin kuuluu mm. toimintapolitiikan ja uuden lainsäädännön laatiminen, voimassa olevan lainsäädännön ja ohjelmien hallinnointi, taloudellisten analyysien tekeminen ja toimintapolitiikkaa koskevien näkemysten esittäminen. Tehtävänä on myös kauppasopimusten neuvotteleminen ja/tai valvominen, AGRI-pääosaston vastuulla olevien toimenpiteiden tuloksellisuuden ja niistä saatavan EU:n lisäarvon arviointi sekä AGRI-pääosaston edustaminen komission työryhmissä, EU:n komiteoissa, EU:n toimielimissä, kansainvälisissä järjestöissä ja foorumeilla. Hakuaika 9.3.2021 saakka. Lue lisää.

EPSO järjestää hakuja myös sopimussuhteisiin ja määräaikaisiin EU-tehtäviin. EPSO:n avoimien työpaikkojen hakutietokannasta voi hakea tehtäviä aihealueen, sopimustyypin, palkkaluokan ja toimipaikan perusteella. Sopimussuhteisiin tehtäviin haetaan tällä hetkellä muun muassa rahoituksen, viestinnän, hankkeiden ja ohjelmien hallinnoinnin osaajia, korjauslukijoita, sihteereitä/virkailijoita sekä lastenhoito- ja kasvatushenkilöstöä. Näille toistaiseksi käynnissä oleville hauille ei yleensä ole määräaikaa.

Komissio hakee EU-kääntäjiä määräaikaisiin työtehtäviin suomen käännösosastolle Brysselissä tai Luxemburgissa. Kielivaatimuksina odotetaan natiivitason suomea, hyvää englannin taitoa sekä hyvää kielitaitoa jossakin toisessa EU:n virallisessa kielessä. Muita hakukriteerejä ovat muun muassa korkeakoulututkinto kielten, kääntämisen tai muulta soveltuvalta alalta sekä kiinnostus asua Euroopan ytimessä. Hakuun liittyviin kysymyksiin vastaavat Euroopan komission suomen käännösyksiköiden päälliköt Anne Arosuo Brysselissä (anne.arosuo@ec.europa.eu) ja Kati Niemi Luxemburgissa (kati.niemi@ec.europa.eu). Hakuaika on jatkuva ja rekrytointi tapahtuu EU:n henkilöstövalintatoimiston EPSOn kautta. Lue lisää EU-kääntäjäurasta sekä hakukelpoisuuksista täältä.

EU-toimielinten harjoittelupaikoista ja niihin hakeutumisesta löytyy tietoa EPSO:n sivuilta. Myös Studentum-sivustolle on kerätty tietoa suomeksi harjoittelumahdollisuuksista EU:ssa. Useimmat EU-toimielimet ja EU:n erillisvirastot tarjoavat harjoittelupaikkoja korkeakoulututkinnon suorittaneille nuorille. Harjoittelun aloitusajankohta ja kesto sekä harjoittelusta maksettava palkka/korvaus vaihtelee organisaation ja sijaintimaan kustannustason mukaan. Vuosittain harjoittelijoita otetaan yhteensä n. 1200. 

 

Muuta ajankohtaista

Eurooppa edellä -podcast: Kolmannen jakson aiheena mm. EU–Venäjä-suhteet!
Uusi kansantajuinen, syventävä ja viihdyttävä vaihde Suomen Eurooppa-keskusteluun! Podcastissa Euroopan kirjeenvaihtaja Tapio Nurminen perkaa vieraiden kanssa kovia ajankohtaisia aiheita ja kutkuttavia juoruja. Kolmannen jakson aiheena ovat EU:n ja Venäjän suhteet ja viimeaikaiset politiikan käänteet. Nurmisen vieraina ovat europarlamentaarikko Elsi Katainen (Renew Europe, kesk.), Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi sekä Sinikka Parviainen, vanhempi analyytikko East Officelta. Jaksot ovat kuunneltavissa muun muassa Podplayssa, Spotifyssa ja Kauppalehden verkkosivuilla. Ota myös podcast seurantaan Twitterissä: @EurooppaE.

Uusi eurooppalainen Bauhaus - infotilaisuuksien sarja 22.–26.2.2021
Uusi eurooppalainen Bauhaus on luova ja monialainen hanke. Se tuo vihreän kehityksen ohjelman elinympäristöihimme ja haastaa meidät yhdessä visioimaan ja rakentamaan kestävää ja osallistavaa tulevaisuutta. Euroopan komissio järjestää eri kohderyhmille infotilaisuuksia, joissa esitellään Uusi eurooppalainen Bauhaus -hanketta sekä mahdollisuuksia osallistua siihen. Tilaisuuksia voi seurata komission verkkosivuilta suoratoistona, ja niiden aikana voi esittää kysymyksiä Slido-sovelluksen kautta. Kohderyhmänä ovat 22.2. tiedeyhteisöt, 23.2. nuoriso ja yliopistot, 24.2. luovat alat (arkkitehtuuri, taide ja muotoilu) ja 26.2. yritykset. Infotilaisuudet järjestetään kello 12.00–13.00. Lue lisää tapahtumasta täältä.

Kirjailijahaastattelu 28.2.2021 klo 19: Katri Lipson
EU:n kirjallisuuspalkinnolla (EUPL) palkittu Katri Lipson on mukana EUPL:n ja Trafika Europen kirjailijahaastattelujen sarjassa, joka kuullaan Trafika Europen nettiradiossa aina sunnuntaisin. EU:n kirjallisuuspalkinto myönnetään vuosittain noin kymmenelle eurooppalaiselle kirjailijalle. Suomeen palkinto on myönnetty Riku Korhoselle (2010), Katri Lipsonille (2013), Selja Ahavalle (2016) ja Piia Leinolle (2019). Lipson voitti palkinnon teoksellaan Jäätelökauppias (Tammi, 2012). Sittemmin teos on käännetty Luova Eurooppa -ohjelman rahoituksella ainakin yhdeksälle kielelle Euroopassa. Virittäydy taajuudelle kuulemaan Katri Lipsonin kokemuksia ja näkemyksiä kirjoittamisesta 28.2. kello 19.00. Lisätietoja tapahtuman Facebook-sivulta.

Eurocities-verkoston talousfoorumin puheenjohtajuus Helsingille!
Helsinki siirtyi viime vuoden lopulla eurooppalaisten kaupunkien Eurocities-verkoston talousfoorumin johtoon. Verkostossa on mukana 140 kaupunkia 39 eri maasta. Puheenjohtajana toimii nyt apulaispormestari Pia Pakarinen. Eurocities tarjoaa jäsenilleen foorumin tietojen ja ideoiden vaihtoon ja edistää jäsenkaupunkiensa taloudellista, yhteiskunnallista ja sosiaalista kehitystä. Foorumilla käsitellään tärkeitä yhteisiä teemoja, joiden keskiössä ovat elinkeino- ja innovaatiopolitiikka ja kaupunkien kilpailukyky. Puheenjohtajuuden myötä Helsingin tavoitteena on edistää kaupungeissa muun muassa ilmastonmuutoksen torjuntaan ja kestävään kasvuun liittyvää työtä. Puheenjohtajuuskausi kestää kaksi vuotta. Lue lisää täältä.

Uusimaa on sosiaalisen kehityksen indeksin mukaan Euroopan toiseksi hyvinvoivin alue
Uusimaa on toisella sijalla EU:n sosiaalisen kehityksen indeksillä mitattuna. Indeksillä mitataan edellytyksiä hyvinvointiin ja hyvään elämään 240:llä EU:n alueella. Se on komission ja Social Progress Imperative -säätiön yhteisen kehittämistyön tulos ja perustuu maailman eri valtioita vertailevaan yhteiskunnallisen kehityksen mittariin, joka on nyt toista kertaa räätälöity EU:n alueiden tarpeisiin. Uudenmaan vahvuuksia ovat indeksin mukaan mm. asukkaiden luottamus omiin oikeuksiinsa, suvaitsevaisuus, edellytykset korkeakoulutukseen sekä ympäristö. Ensimmäiselle sijalle vertailussa tuli Ruotsin Ylä-Norlanti. Lue lisää täältä.

Solidaarisuushanke auttaa transnuoria saamaan äänensä kuuluviin
Komissio esitteli marraskuussa 2020 kaikkien aikojen ensimmäisen HLBTIQ-strategiansa, joka koskee homojen, lesbojen, biseksuaalien, transihmisten, intersukupuolisten ja queer-ihmisten tasavertaisia oikeuksia. Suomessa EU tukee Minun ääneni -työkaluja transaktivismiin -solidaarisuushanketta, joka antaa transnuorille välineitä oikeuksiensa puolesta toimimiseen. Hanketta toteuttava Trans ry on perustettu kesällä 2020. EU:n HLBTIQ-strategiassa esitetään seuraavien viiden vuoden ajalle useita kohdennettuja toimia ja ehdotetaan mm. EU:n määrittelemien rikosten luettelon laajentamista kattamaan viharikokset. Strategia pyrkii turvaamaan hlbtiq-ihmisten tasa-arvoiset oikeudet osallistua yhteiskuntaan ja elää turvassa syrjinnältä ja kaltoinkohtelulta. Lue lisää komission HLBTIQ-strategiasta täältä.

Eurobarometri-kysely: EU oikea taho hoitamaan pandemian vaikutuksia
Eurooppalaiset suhtautuvat positiivisesti EU:n elpymispakettiin, ja sen odotetaan edesauttavan palautumista koronaviruspandemian negatiivisista vaikutuksista. Euroopan parlamentin tilaamassa ja Kantarin marras-joulukuussa 2020 toteuttamassa kyselyssä selvitettiin kansalaisten mielipiteitä ja odotuksia muun muassa talouden elpymisestä sekä EU:n toiminnasta ja toiminnan tärkeimmistä painopisteistä.

Vaikka odotukset talouskehityksen osalta ovat pessimistisiä, kansalaisten enemmistö kaikissa EU-maissa odottaa EU:n elvytyspaketin nopeuttavan taloudellista toipumista. Kyselyyn osallistuneista vastaajista lähes kolme neljästä (72 %) uskoo EU:n elvytyspaketin edistävän maansa talouden nopeampaa elpymistä pandemiasta. Mielipiteeseen yhtyy 62 % suomalaisvastaajista. Kysyttäessä vastaajien mielipidettä kotimaansa EU-jäsenyydestä, 63 % eurooppalaisista vastasi jäsenyyden olevan hyvä asia. Suomalaisista 64 % vastasi pitävänsä Suomen EU-jäsenyyttä hyvänä asiana.

Pandemia ja muut globaalit haasteet, kuten ilmastokriisi, ovat vahvistaneet tarvetta Euroopan unionin uudistamiselle. Kyselyssä 63 % vastaajista sanoi, että Euroopan parlamentilla tulisi olla tulevaisuudessa vahvempi rooli. Parlamentin puhemies David Sassoli sanoi: ”Kyselyn viesti on selvä: eurooppalaiset kannattavat EU:ta ja pitävät EU:ta oikeana tahona etsimään vastausta kriisin. Toisaalta kansalaiset haluavat, että EU uudistuisi. Siksi meidän onkin käynnistettävä EU:n tulevaisuutta käsittelevä konferenssi mahdollisimman pian.” Lue lisää

Vuoden 2020 Euroopan kansalaisen palkinto Suomen luonnonsuojeluliiton EKOenergialle
Euroopan parlamentti myöntää vuoden 2020 Euroopan kansalaisen palkinnon EKOenergia-ympäristömerkille. EKOenergia on Suomen luonnonsuojeluliiton lanseeraama kansainvälinen ja voittoa tavoittelematon ympäristömerkki uusiutuvalle energialle. EKOenergia-ympäristömerkki kannustaa kuluttajia valitsemaan ympäristöystävällistä sähköä ja samaan aikaan auttaa keräämään rahoitusta aurinkopaneeleihin kehittyvissä maissa. 

Palkinto myönnettiin EKOenergialle, koska se on edistänyt ilmastonmuutoksen hillitsemistä, kestävän kehityksen tavoitteita ja siirtymistä uusiutuviin energianlähteisiin. Euroopan unionin yhtenä painopisteenä on vihreän kehityksen ohjelma, jonka tavoitteena on tehdä Euroopasta ensimmäinen ilmastoneutraali maanosa, ja EKOenergia on osaltaan edistänyt näiden tavoitteiden toteutumista. 

"Olemme erittäin iloisia nähdessämme, että EKOenergia-ympäristömerkkimme saa EU:lta tunnustuksen kaikesta työstä, jota teemme ympäristötietoisten kuluttajien roolin vahvistamiseksi. Ympäristömerkkimme on työkalu, joka auttaa lisäämään tietoisuutta luonnosta ja luonnon monimuotoisuudesta energiamarkkinoilla,” kertoo Suomen luonnonsuojeluliiton ohjelmapäällikkö Steven Vanholme. Lue lisää.

Euroopan kansalaisen palkinto 2021 nyt haussa!
Euroopan parlamentin vuotuisella kansalaisen palkinnolla annetaan tunnustusta hankkeille, joilla edistetään EU-maiden kansalaisten keskinäistä ymmärtämystä ja lähentymistä tai helpotetaan rajat ylittävää tai valtioiden välistä yhteistyötä. Palkittava hanke voi myös koskea rajat ylittävää tai valtioiden välistä kulttuuriyhteistyötä, joka auttaa vahvistamaan Eurooppa-henkeä tai Euroopan unionin perusoikeuskirjassa vahvistettuja arvoja. Kansalaiset, ryhmät, yhdistykset tai järjestöt voivat hakea Euroopan kansalaisen palkintoa toteuttamistaan hankkeista tai nimetä ehdolle yhden muun kansalaisen, ryhmän, yhdistyksen tai järjestön. Kukin Euroopan parlamentin jäsen voi nimetä enintään yhden ehdokkaan vuodessa. Palkinnon haetaan tai ehdokas nimetään täällä. Haku päättyy 15.4. Palkinnon voittajat kutsutaan Euroopan parlamentissa pidettävään palkintoseremoniaan. Lisätietoa palkinnosta

Kaarle Suuri -nuorisopalkinnon hakuaika 22.2. saakka
Oletko 16–30 -vuotias ja mukana nuorisohankkeessa, jolla on eurooppalainen ulottuvuus? Hae nuorten Kaarle Suuri -palkintoa ja voit voittaa rahoitusta hankkeellesi sekä matkan Saksaan! Nuorten eurooppalaisen Kaarle Suuri -palkinnon myöntävät yhdessä Euroopan parlamentti ja Saksan Aachenissa sijaitseva kansainvälinen Kaarle Suuri -palkinnon säätiö. Vuoden 2021 palkinnon haku päättyy 22.2.2021

Vuotuinen Kaarle Suuri -nuorisopalkinto myönnetään nuorten toteuttamille hankkeille, joilla edistetään eurooppalaista ja kansainvälistä yhteisymmärrystä sekä yhteisen eurooppalaisen identiteetin muotoutumista, kuten myös eurooppalaista yhteistyötä. Palkittavien hankkeiden tulee myös tarjota Euroopan nuorille käytännön esimerkkejä siitä, kuinka eurooppalaiset voivat elää yhdessä yhteisönä. Palkinnon myötä parhaat projektit saavat tunnustusta ja näkyvyyttä sekä rahapalkinnon, jonka avulla hanketta voidaan viedä eteenpäin.

Paras hanke palkitaan 7 500 eurolla, toiseksi paras 5 000 eurolla ja kolmanneksi paras 2 500 eurolla. Rahapalkinnon lisäksi kolme parhaan hankkeen edustajat kutsutaan vierailulle Euroopan parlamenttiin. Kolme parasta hanketta valitaan 27:sta kansallisesti esivalitusta ehdokkaasta. Kaikkien 27 kansallisen hankkeen edustajat kutsutaan lisäksi toukokuussa 2021 Aacheniin palkintoseremoniaan. Tutustu palkintoon ja hakuohjeisiin täällä

Parlamentin ja Aalto-yliopiston uusi podcast Ratkaisujen tarpeessa
Euroopan parlamentin Suomen-toimiston ja Aalto-yliopiston uudessa podcast-sarjassa etsitään ratkaisuja 2020-luvun kiperiin kysymyksiin. Podcast-sarjassa yhdistetään nuorien, päättäjien ja tutkijoiden voimat ratkaisujen löytämiseksi. Aiheina ovat suuret muutokset varsinkin työelämän, ilmaston ja talouden aloilla. Miltä Euroopan tulevaisuus näyttää? Keskusteluja on kirittämässä ja ratkaisuja vaatimassa opiskelija Lumi Ketola. Sarjan toisessa osassa europarlamentaarikko Elsi Katainen (Renew, kesk.) keskustelee tutkija Matti Kummun kanssa ruoantuotannon tulevaisuudesta. Mitkä ovat ruoantuotannon ilmastopahikset ja kuinka parannamme Euroopan ruokaturvallisuutta tulevaisuudessa? Kuuntele kaikki jaksot Spotifyssä! Keskustelu jatkuu Aallon Instassa: @aaltouniversity ja Euroopan parlamentin tapahtumissa: yhdessä.eu.

 

Ota kantaa!

LUX-palkinto 2021: äänestä suosikkisi eurooppalaisen yleisöelokuvapalkinnon finalisteista
Vuoden 2021 ja samalla uudistetun LUX-yleisöelokuvapalkinnon kolme finalistia ovat Thomas Vinterbergin Another Round, Jan Komasan Corpus Christi ja Alexander Nanaun Collective. Euroopan parlamentin vuosittain myöntämän LUX-elokuvapalkinnon tarkoituksena on tukea eurooppalaisten elokuvien levitystä. Kilpailuun valitaan yhteistuotantoja, jotka käsittelevät ajankohtaisia poliittisia ja yhteiskunnallisia aiheita ja edistävät keskustelua yhteisistä arvoista. LUX-palkintoa on uudistettu siten, että Euroopan parlamentin jäsenten ja Euroopan elokuva-akatemian lisäksi nyt myös yleisöllä on mahdollisuus äänestää ja valita kolmesta finalistiehdokkaasta voittaja. Yleisöllä on mahdollisuus äänestää 11.4.2021 saakka täällä. Lue lisää LUX-palkinnosta täältä.

Komissio pyytää kannanottoja EU:n uudesta maaperästrategiasta
Maaperä on keskeinen ekosysteemi, joka liittyy kiinteästi elintarvikkeiden, energian ja raaka-aineiden saantiin, veden puhdistamiseen ja tuhoojien torjuntaan. Terve maaperä on tärkeä tekijä pyrittäessä kohti Euroopan vihreän kehityksen ohjelman tavoitteita, kuten ilmastoneutraaliutta ja luonnon monimuotoisuuden palauttamista. Komissio on käynnistänyt julkisen kuulemisen EU:n uutta maaperästrategiaa koskevasta aloitteesta ja pyytää kannanottoja eri sidosryhmiltä, esimerkiksi ympäristö- ja luonnonsuojelualan organisaatioilta, sekä yksityishenkilöiltä. Aloite on osa vuoteen 2030 ulottuvaa EU:n biodiversiteettistrategiaa, ja sen tavoitteena on puuttua kokonaisvaltaisesti maaperän ja maan huonontumiseen ja auttaa saavuttamaan maaperän huonontumisen nollataso vuoteen 2030 mennessä. Näkemyksiä voi esittää 27.4. saakka täällä

Komissio haluaa kuulla näkemyksesi verosäännöistä
Nykyisten sääntöjen mukaan yksityishenkilöiden omaan käyttöönsä ostamasta alkoholista ja tupakasta maksetaan valmisteveroa vain ostomaassa, vaikka he veisivät tavarat toiseen EU-maahan. Sääntöjä on käytetty väärin, mikä on aiheuttanut monissa maissa verotulojen menetyksiä ja kansanterveyshaittoja. Sääntöjen tarkistus on erityisen tärkeää syöväntorjuntaa koskevan eurooppalaisen toimintasuunnitelman kannalta, sillä verotuksella on keskeinen rooli alkoholin ja tupakan kulutuksen vähentämisessä erityisesti nuorten keskuudessa. Näkemyksiä voi esittää 24.4. saakka. Kuulemislomake löytyy täältä.

Komissio haluaa kuulla mielipiteesi EU:n uudesta metsästrategiasta ja luonnon monimuotoisuuden suojeluun liittyvästä aloitteesta!
Komissio on käynnistänyt EU:n uutta metsästrategiaa koskevan julkisen kuulemisen ja pyytää sekä yksityishenkilöitä että kaikkia asiaankuuluvia sidosryhmiä esittämään näkemyksiään strategiasta. Strategia perustuu vuoteen 2030 ulottuvaan EU:n biodiversiteettistrategiaan, ja se kattaa koko metsänkierron. Voit esittää EU:n uudesta metsästrategiasta palautetta 19.4. saakka täällä. Osana EU:n biodiversiteettistrategiaa, komissio myös haluaa saada palautetta luonnon monimuotoisuuden suojeluun liittyvästä aloiteesta. Aloite on yksi keskeisistä toimenpiteistä strategiassa, jossa ehdotetaan oikeudellisesti sitovia ennallistamistavoitteita. Komissio pyytää palautetta erityisesti sellaisilta organisaatioilta ja yksityishenkilöiltä, jotka joko osallistuvat luonnon monimuotoisuuden hoitoon, ennallistamiseen ja suojeluun tai joihin luonnon monimuoisuutta koskevan EU:n toimintapolitiikan eri näkökohdat vaikuttavat. Voit esittää aloitteesta palautetta 5.4. saakka täältä

Demokratia.fi – näin vaikutat kansalaisena
Oikeusministeriön ylläpitämä verkkopalvelu www.demokratia.fi/ tarjoaa ajankohtaista tietoa asioiden valmistelusta paikallisesti, Suomessa – ja myös Euroopan unionissa. Sivustolta löytyvät ajankohtaiset hankkeet, joihin kaivataan kansalaisten mielipidettä. Palvelun tavoitteena on helpottaa kansalaisvaikuttamista ja tiedonsaantia; se on osa laajempaa kokonaisuutta, jossa tarjotaan palveluita demokraattiseen vaikuttamiseen ja osallistumiseen. 

Pääset sivustolta myös eurooppalaisen kansalaisaloitteen laatimisohjeisiin. Kansalaisaloitteen avulla tavalliset ihmiset voivat pyytää Euroopan komissiota tekemään lakiehdotuksia heille tärkeistä aiheista. Se on mahdollisuus vaikuttaa suoraan EU:n toimiin ja politiikkaan. Kun aloitteelle on kerätty vähintään miljoona allekirjoitusta, voi komissio ottaa sen käsiteltäväkseen. Nimienkeruuvaiheessa on tällä hetkellä muun muassa ilmastotoimiin ja mehiläisten pelastamiseen liittyviä kansalaisaloitteita. Seuraa valmistelua ja vaikuta! Lue lisää

EU-oppimateriaaleja ja verkkoaineistoa

Online-vierailut Euroopan parlamenttiin
Euroopan parlamentti on suljettu vierailijoille ainakin 31. maaliskuuta 2021 asti koronatilanteen vuoksi. Yleisövierailujen sijaan parlamentin vierailupalvelu tarjoaa yleisölle ja ryhmille etävierailuja videotapaamisen välityksellä. Parlamentin online-esittely tutustuttaa parlamentin toimivaltoihin, rooliin ja toimintaan 60-90 minuutin etäluennon muodossa. Verkossa järjestettävät esittelyt sovitetaan kunkin ryhmän tarpeisiin. Mahdollisuuksien mukaan osa esittelystä voidaan tehdä etänä esim. täysistuntosalista käsin. Esittelyjä on saatavilla EU:n 24 virallisella kielellä. Lisätietoja vierailupalvelujen nettisivuilla.

Tilaa EU-aiheiset sananselitys- ja myytinmurtopelikortit!
Viime viikolla kouluissa vietettiin Uutisten viikkoa, torjuttiin disinformaatiota ja otettiin samalla selvää, mikä on totta ja mikä ei. Etelä-Pohjanmaan liiton EU-tietokeskus on tehnyt yhteistyössä Ilkka-Pohjalaisen Koululinkki-hankkeen kanssa teemaan sopivat sananselitys- ja myytinmurtopelikortit. Kortit käsittelevät sananvapauteen ja disinformaatioon liittyviä ilmiöitä Euroopassa. Pelikortit voi tilata joko sähköisessä tai fyysisessä muodossa täältä. Pelikortit ilmestyvät myöhemmin myös suoraan ladattaviksi Etelä-Pohjanmaan liiton verkkosivuille.

EU-peli 2.0. opetuksen tueksi
Eurooppatiedotuksen opetuskäyttöön suunnitellun EU-verkkopelin tarkoituksena on tuoda hauskalla ja osallistavalla tavalla esiin perustietoja EU:n toiminnasta. EU-peli 2.0:ssa seikkailevat Eurooppatiedotuksen animaatiovideoista tutut Emma ja Jusu, jotka on kutsuttu Brysseliin Euroopan parlamentin kuultaviksi. Kaksikon pitää kerrata EU-faktoja Brysselin-matkaa varten. Pelaajan tehtävä on auttaa pelin päähenkilöitä EU-aiheisissa kysymyksissä läpi pelin. Peli sopii toisen asteen opiskelijoille ja myös yläkouluissa käytettäväksi. EU-peli 2.0 on saatavissa suomeksi ja ruotsiksi ja se on ladattavissa maksutta. Peli on toteutettu Seppo-pelialustalla yhteistyössä Lentävä liitutaulu yrityksen kanssa. Latausohjeet löytyvät täältä. Mukavia pelihetkiä! 

Oppisoppi – oppia ja hupia kotiopiskeluun
Oppisoppi-sivusto tarjoaa opettajille ja kotona opiskeleville monenlaista EU-aiheista oppimateriaalia ja ajanvietettä: verkko-opiskeluaineistoja, videoita, tietovisoja, pelejä yms. Sivustolla on materiaaleja esimerkiksi EU:n historiasta ja yhteiskunnallisista ilmiöistä tai ympäristön ja ilmaston suojelusta. Aineistot on jaoteltu ikäryhmittäin alle 9-vuotiaista yli 15-vuotiaisiin, ja ne ovat vapaasti käytettävissä. Sivustolla kerrotaan myös koulujen mahdollisuuksista verkostoitua ja tehdä yhteistyötä muiden EU-maiden koulujen ja opettajien kanssa sekä opiskelusta ja vapaaehtoistyöstä ulkomailla. Tutustu: Oppisoppi

Faktatietoja Euroopan unionista -verkkosivusto
Faktatietoja Euroopan unionista -verkkosivusto tarjoaa tiiviissä ja selkeässä muodossa tietoa Euroopan unionin toiminnasta ja Euroopan parlamentin roolista. Se on suunnattu erityisesti henkilöille, jotka eivät ole EU-asioiden asiantuntijoita. Sivusto on saatavilla EU:n kaikilla 24 virallisella kielellä, suomi mukaan lukien. Tutustu sivustoon

Eurooppa käden ulottuvilla: Citizens’ App -sovellus
EU-tietous on nyt kätesi ulottuvilla. Euroopan parlamentin suunnittelema Citizens’ App -sovellus tarjoaa tietoa EU:n toiminnasta, saavutuksista ja tavoitteista. Sovelluksella pystyy hakemaan tietoa EU-asioista joko alueen tai aihepiirin perusteella, ja se kertoo lisäksi edistymisestä näillä aloilla. Sovelluksella voi myös katsoa videoita, diaesityksiä tai kuunnella podcasteja, poimia kiinnostavia tapahtumia omaan kalenteriin ja jakaa aloitteita sosiaalisessa mediassa, sähköpostitse tai tekstiviestein. Sovelluksen kautta on myös helppo tarkastella Näin EU toimii hyväkseni -nettisivuja, joilla esitellään, miten EU käytännössä vaikuttaa kansalaisten elämään paikallisesti ympäri Eurooppaa. Ilmainen sovellus on ladattavissa App Store ja Google Play -kaupoista. Lisätietoa

Tilaa Euroopan parlamentin esitteitä!
Euroopan parlamentti tuottaa aineistoa, joka on jokaisen kansalaisen saatavilla. Nettisivuiltamme voit ladata ja tilata esimerkiksi parlamentin toimintaa esittelevän perusesitteen sekä EU:n kartan. Molemmat ovat saatavilla sekä suomeksi että ruotsiksi. Aineistojen tilaaminen on ilmaista. Sivuillamme on ladattavissa myös esite parlamentin suomalaisista jäsenistä vaalikaudella 2019–2024. Esitteet ja tilauslomake.

Euroopan parlamentin Suomen-toimisto
Jarmo Oikarinen, Hannariikka Nieminen, Niina Saloranta, Simo Ristolainen, Tuure-Eerik Niemi, Irinja Bickert ja Laura Puhakka