skip to content
 
 
 

Parlamentin viikko 41/2021: Valiokuntien ja poliittisten ryhmien kokouksia

 

Parlamentin jäsenet kokoontuvat tällä viikolla valiokunnissa, joiden pääaiheita ovat muun muassa kansainväliset ilmastoneuvottelut, median vapaus, verkkovierailumaksut ja euroalueen talouden tila. Mielipiteenvapauden Saharov-palkinnon kärkikolmikko valitaan torstaina, jolloin parlamentti myös julkistaa ensimmäisen journalismipalkintonsa saajan. Poliittiset ryhmät valmistautuvat lokakuun toiseen täysistuntoon 18.–21.10., jonka asialistalla on muun muassa lähestyvä EU-huippukokous, Pandoran paperit -tietovuoto, Glasgow’n ilmastokokous sekä avoimuus covid-19-rokotteiden hankinnassa ja jakelussa. 

Parlamentti kokoontui viime viikolla syksyn toiseen täysistuntoon Strasbourgissa. 4.–7. lokakuuta istunnon pääaiheita olivat EU:n ja USA:n suhteiden tulevaisuus, energian hinnannousu, kyberturvallisuus ja arktisen alueen jännitteet. Mepit ottivat kantaa myös EU:n ja Valko-Venäjän suhteisiin, Unkarin ja Puolan elpymissuunnitelmiin ja oikeusvaltiokehitykseen sekä liikenneturvallisuuteen. Euroopan nuorisotapahtuma kokosi loppuviikosta parlamenttiin tuhansia nuoria pohtimaan ratkaisuja Euroopan haasteisiin.

Koronapandemian varotoimena parlamentin virallisia kokouksia järjestetään edelleen myös etäyhteyksin. Parlamentin jäsenillä on mahdollisuus osallistua täysistuntoihin sekä valiokuntien ja poliittisten ryhmien kokouksiin videoyhteydellä sekä äänestää etänä. Täysistunnot ja valiokuntien kokoukset lähetetään verkkolähetyksinä. Väliaikainen poikkeusjärjestely jatkuu toistaiseksi. Varotoimilla pyritään turvaamaan parlamentin keskeiset toiminnot ja etenkin lainsäädäntö- ja budjettivallan käyttöön liittyvä työ. 

Parlamentin vuosikalenteriin 2021 sisältyy 12 nelipäiväistä täysistuntoa (koronatilanteen salliessa Strasbourgissa) ja ylimääräisiä kaksipäiväisiä täysistuntoja (Brysselissä). Valiokuntien ja valtuuskuntien kokouksiin on varattu kaksi viikkoa kuukaudessa ja poliittisten ryhmien kokoontumiseen yksi viikko kuukaudessa. Osa viikoista on varattu parlamentin jäsenten vaalipiirityöhön ja sidosryhmien tapaamiseen kotimaassa. Katso kalenteri täältä. Kunkin valiokunnan sivuilta löytyy lisätietoa lähiviikkojen kokousaikatauluista.

Parlamentissa vireillä
- Viikon pääaiheet

Kotimaan ja Eurooppasalin tapahtumia
- Ylioppilaskuntien kekeviikot: mepit mukana vauhdittamassa keskustelua EU-toimista 
- Erasmus+ ja Euroopan solidaarisuusjoukot -ohjelmien lanseeraustilaisuus 13.10.
- Translating Europe Workshop: Digitalisaatio ja kielellinen saavutettavuus 18.10.

Toimittajille
- Pressikahvit suomalaismeppien kanssa perjantaina 15.10.
- MATKA-APURAHAHAKU toimittajille: Euroopan parlamentin täysistunnot Strasbourgissa syyskaudella 2021
- Tilaa Euroopan parlamentin lehdistötiedotteet!

EU @Oodi
- Mitä kaikkea ERASMUS+ tarjoaa? Tietoisku 16.10. Oodin nuorisotilassa

EU:n työpaikat
- Virkakilpailuja ja muita hakuja
- Haussa tietosuojan asiantuntijoita virkauralle
- Haussa virkauralle digitaalisen forensiikan, operatiivisen ja strategisen analyysin sekä petoksentorjunnan asiantuntijoita 
- EU-toimielimet hakevat teknikoita ja avustajia

Muuta ajankohtaista
- Opettajat ja oppilaat: Haku syksyn Euroscola-online päiviin on avoinna
- Komissio tarjoaa 60 000 ilmaista junalippua eurooppalaisille nuorille
- Kaarle Suuri -nuorisopalkinnon voittajat 2021 ja 2020 julkistettiin

Ota kantaa!
- Euroopan tulevaisuuskonferenssi: tule mukaan keskustelemaan!
- Komissio haluaa kuulla mielipiteesi
- Demokratia.fi – näin vaikutat kansalaisena

Nuoria EYE2021-tapahtumassa Strasbourgissa
Nuoria EYE2021-tapahtumassa Strasbourgissa

Parlamentissa vireillä

Parlamentin jäsenet kokoontuvat tällä viikolla valiokunnissa, joiden pääaiheita ovat muun muassa kansainväliset ilmastoneuvottelut, median vapaus, verkkovierailumaksut ja euroalueen talouden tila. Mielipiteenvapauden Saharov-palkinnon kärkikolmikko valitaan torstaina, jolloin parlamentti myös julkistaa ensimmäisen journalismipalkintonsa saajan. Poliittiset ryhmät valmistautuvat lokakuun toiseen täysistuntoon 18.–21.10., jonka asialistalla on muun muassa lähestyvä EU-huippukokous, Pandoran paperit -tietovuoto, Glasgow’n ilmastokokous sekä avoimuus covid-19-rokotteiden hankinnassa ja jakelussa. 

Ilmastonmuutos / COP26. Ympäristövaliokunta (ENVI) äänestää maanantaina ja tiistaina panoksestaan EU:n kantaan Glasgow’n marraskuiseen COP26-ilmastokonferenssiin. Meppien odotetaan vaativan kunnianhimoisempia päästötavoitteita vuodelle 2030. Konferenssi on myös ensimmäinen mahdollisuus arvioida Pariisin ilmastosopimuksen edistymistä. Valiokunnan kannanottoa on valmistellut yhtenä esittelijänä Nils Torvalds (RE, r.). Ympäristömepit keskustelevat komission kanssa myös maankäyttöä koskevan ns. LULUCF-asetuksen päivittämisestä; valiokunnassa asian esittelijänä toimii Ville Niinistö (Greens, vihr.). Kokousasiakirjat täällä.

Median vapaus. Kansalaisvapauksien valiokunta (LIBE) sekä oikeudellisten asioiden valiokunta (JURI)  ehdottavat toimia median vapauden ja monimuotoisuuden vahvistamiseksi. Valiokunnat haluavat suojata journalisteja, kansalaisjärjestöjä sekä kansalaisyhteiskuntaa häirintätarkoituksessa laadituilta kanteilta (ns. SLAPP-kanteet), joiden tarkoituksena on hiljentää eri toimijoita. Komission odotetaan esittävän toimia SLAPP-kanteiden suhteen. Kokousasiakirjat täällä.

Oikeusvaltioperiaate ja Slovenia. Kansalaisvapauksien valiokunnan meppivaltuuskunta arvioi Ljubljanassa oikeusvaltion ja median vapauden tasoa. Mepit tapaavat kansalaisjärjestöjen ja yliopistojen edustajia, oikeusasiamiestä, toimittajia, valtionsyyttäjiä sekä virkamiehiä. Valtuuskunta pitää lehdistötilaisuuden vierailunsa päätteeksi.

Euroopan elintärkeät infrastruktuurit. LIBE-valiokunta myös äänestää lainsäädäntöehdotuksesta, jonka tavoitteena on suojella EU:n elintärkeää infrastruktuuria välttämättömille palveluille, kuten energialle, liikenteelle ja juomavedelle. Uudet säännöt auttaisivat EU-maita suojautumaan luonnonkatastrofeilta, terrorismilta sekä kansanterveydellisiltä hätätiloilta. Kokousasiakirjat täällä.

Verkkovierailumaksut. Teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunta (ITRE) äänestää torstaina ehdotuksesta jatkaa EU:n nykyistä roamingmaksut poistavaa sääntöä kymmenellä vuodella. Uusittu lainsäädäntö takaisi matkustajille saman verkkovierailun nopeuden ja laadun kuin kotimaassa. Kokousasiakirjat täällä.

Saharov-palkinto 2021. Ulkoasiainvaliokunta ja kehitysvaliokunta valitsevat kolme mielipiteenvapauden Saharov-palkinnon finalistia torstaina. Parlamentti myöntää vuotuisen Saharov-palkintonsa ansioista ihmisoikeuksien ja mielipiteenvapauden puolustamiseksi. Lisää Saharov-palkinnosta ja ehdokkaista täällä.

2021 Daphne Caruana Galizia -palkinto. Parlamentti palkitsee torstaina ensimmäistä kertaa ansiokasta tiedonvälitystä Daphne Caruana Galizia -journalismipalkinnollaan. Murhatun maltalaistoimittajan mukaan nimetty palkinto huomioi toimittajien työn EU:n arvojen ja periaatteiden tukemisessa. Vuoden 2021 palkinto julkistetaan torstaina puoliltapäivin. Lisää palkinnosta täällä.

Euroalueen talous. Talous- ja raha-asioiden valiokunta (ECON) keskustelee maanantaina (ja äänestää torstaina) Sirpa Pietikäisen (EPP, kok.) euroalueen taloutta vuonna 2021 käsittelevästä mietinnöstä. Valiokunta myös kuulee yhteiseurooppalaisia pankki- ja finassivalvojia, mukaan lukien Euroopan arvopaperimarkkinaviranomaisen väliaikaista puheenjohtajaa Anneli Tuomista. Kokousasiakirjat täällä.

Euroopan kansalaisten paneelit/Euroopan tulevaisuuskonferenssi. Euroopan kansalaispaneelit jatkavat keskustelujaan viikonloppuna neljännessä 200 kansalaisen kokouksessa Strasbourgissa. Kokouksessa keskitytään EU:n rooliin maailmanlaajuisena johtajana sekä muuttoliikkeiden hallintaa tukevaan järjestelmään. Paneelit esittävät suosituksia, jotka otetaan huomioon konferenssin keskusteluissa ja lopulta raportissa sen lopputuloksesta. Lisätietoja.

Puhemiehen viikko. Parlamentin puhemies David Sassoli puhuu maanantaina Euroopan alueiden komitean järjestämässä Euroopan alueiden ja kuntien teemaviikon tapahtumassa. Sassoli puhuu myös Maailman matkailujärjestön (UNWTO) vuositapahtumassa tiistaina sekä 2021 Women's Forum G20-tapahtumassa sunnuntaina.  

Viime viikolla parlamentissa

Parlamentti kokoontui syksyn toiseen täysistuntoon 4.–7. lokakuuta Strasbourgissa. Istunnon pääaiheita olivat EU:n ja USA:n suhteiden tulevaisuus, Pandoran paperit -tietovuoto, sähkön ja kaasun hinnannousu, kyberturvallisuuden EU-strategia ja arktisen alueen jännitteet. Mepit käsittelivät myös EU:n ja Valko-Venäjän suhteita, Unkarin ja Puolan elpymissuunnitelmia sekä liikenneturvallisuutta. Euroopan nuorisotapahtuma kokosi loppuviikosta parlamenttiin jopa 4000 nuorta pohtimaan ratkaisuja Euroopan haasteisiin.

Yhdysvaltojen ja EU:n suhteet tulevaisuudessa. EU-parlamentti keskusteli transatlanttisten suhteiden tilasta, EU:n autonomian lisäämisestä ja yhteistyöstä Bidenin hallinnon kanssa. Keskustelussa nousivat esiin USA:n ja NATOn joukkojen vetäytyminen Afganistanista ja tämän seuraukset transatlanttisille suhteille. Päätöslauselmassa mepit tukivat EU:n strategista autonomiaa ja toivoivat parempaa koordinointia Yhdysvaltojen kanssa Kiina-asioissa, jotta Aukus-sopimuksen kaltaiset ongelmatilanteet vältetään. Erityisesti Afganistanin tilanne huolestutti meppejä. Ulkopolitiikkaa on syytä koordinoida myös yleisemmin, ja mepit ehdottivat transatlanttisen poliittisen neuvoston luomista. Lehdistötiedote.

Pandoran paperit. Mepit keskustelivat Pandoran paperit -paljastuksista ja kritisoivat EU-maiden hallituksia, jotka ovat vuosia mahdollistaneet laajamittaisen veronkierron. Mepit pitävät EU:n veroparatiisien mustaa listaa heikkona ja kommentoivat myös EU-maiden johtajien eturistiriitoja. Ratkaisuna veronkiertoon mepit ehdottivat kansainvälisen yritysverosopimuksen luomista ja mustan listan kokoamistavan muuttamista ja verolainsäädännön päivittämistä. Lehdistötiedote.

Energian hinta: miten nousu saataisiin kuriin? Keskiviikkoaamuna mepit keskustelivat Euroopan komission ja EU:n neuvoston edustajien kanssa siitä, millä EU-tason ratkaisuilla energian hinnannousuun voitaisiin puuttua. Mepit painottivat erityisesti kansalaisten sekä pienten ja keskisuurien yritysten tarvitsemaa tukea. Mepit huomauttivat, että energian hinnannousu ei saisi lisätä epätasa-arvoa jäsenmaissa. Lue lisää.

Kyberpuolustus: kohti tulevaisuusstrategiaa. Tiistaina parlamentin käsittelyssä oli EU:n kyberturvallisuuden strategia sekä sietokyvyn vahvistaminen siviili- ja sotilastasolla. Meppien mukaan EU:n tulee muodostaa yhteinen kyberturvallisuusyksikkö ja asettaa pakotteita valtioiden tukemille hakkeriryhmille. Kyberinfrastruktuuri on pääasiassa EU:n ulkopuolisten yksityisyritysten omistamaa, mikä erottaa sen muista sotilasasioista. EU-maat ovat siis teknologiariippuvaisia kolmansista maista. Mepit toteavat, että EU:n tulee jatkossa parantaa teknologista itsenäisyyttä sekä lisätä innovaatioita ja panostuksia kyberpuolustukseen, myös ihmisresursseihin. Lehdistötiedote (englanniksi).

Arktinen alue: EU-parlamentti huolissaan jännitteistä. Parlamentin mukaan arktisella alueella tarvitaan rakentavaa kansainvälistä yhteistyötä. Se pitää uusia epävakaustekijöitä huolestuttavina. Arktis on strategisesti ja poliittisesti tärkeä alue EU:lle, joka on myös arktinen toimija ja sitoutunut kestävään sekä rauhalliseen pitkän aikavälin kehitykseen arktisella alueella. Mepit linjaavat, että yhteistyön Venäjän kanssa ei tule heikentää pakotteita ja rajoitteita, jotka asetettiin Venäjän hallituksen toimien vuoksi. Parlamentti myös kehottaa jäsenmaita ratifioimaan Kansainvälisen työjärjestön (ILO) alkuperäis- ja heimokansoja koskevan yleissopimuksen. Lehdistötiedote.

EU:n suhteet Valko-Venäjään. Parlamentin jäsenet keskustelivat Strasbourgissa EU:n ulkosuhdejohtaja Josep Borrellin ja sisäasiainkomissaari Ylva Johanssonin kanssa Valko-Venäjän tilanteesta: vuoden takaisista vilpillisistä presidentinvaaleista ja mielenosoitusten raa'asta tukahduttamisesta. Mepit vaativat EU-toimielimiltä ja jäsenmailta nopeita vastauksia Valko-Venäjän rajalla tapahtuvaan kriisiin. Valko-Venäjän tapahtumia tulee meppien mukaan käsitellä kansainvälisessä tuomioistuimessa. Parlamentti myös vaatii lisäpakotteita Valko-Venäjää kohtaan, sillä tämänhetkiset toimet eivät ole riittäviä. Lehdistötiedote (englanniksi).

Liikenneturvallisuus/nolla kuolemaa vuoteen 2050 mennessä. Mepit vaativat hyväksymässään kannanotossa 30km/h nopeusrajoitusta asuinalueille ajoturvallisuuden lisäämiseksi. Lisäksi parlamentti suosittelee kannustimien kehittämistä, jotta autoilijat ostaisivat ja ajaisivat turvallisempia autoja. Liikenneturvallisuustavoitteiden saavuttamiseksi jäsenmaiden tulisi investoida turvallisuutta parantavaan infrastruktuuriin. Lehdistötiedote (englanniksi).

Parlamentti otti kantaa myös muun muassa tekoälyn käyttöön lainvalvonnassa; mepit vastustavat massavalvontaa. Meppien mukaan Unkarin ja Puolan elpymissunnitelmat pitäisi hyväksyä vain, mikäli maat vastaavat muun muassa oikeusvaltioperiaatteeseen ja EU-oikeuden etusijaan liittyviin huoliin. Parlamentti otti myös kantaa muun muassa vammaisten oikeuksiin ja penää yhteiseurooppalaista vammaiskorttia. Lue lisää parlamentin uutishuoneen tiedotteista.

Euroopan nuorisotapahtuma 2021 - ”Tulevaisuus on meidän”. Euroopan nuorisotapahtuma 2021 oli kokonaan uudenlainen elämys, joka yhdisti 8.-9. lokakuuta Strasbourgissa pidetyn tapahtuman ja koko viikon virtuaalisina järjestetyt aktiviteetit. Euroopan nuorisotapahtuma keräsi yhteen tuhansia nuoria eri puolilta Eurooppaa ja tarjosi nuorille mahdollisuuden tavata ja innostaa toisiaan, jakaa kokemuksia ja vaihtaa näkemyksiä asiantuntijoiden, aktivistien, päättäjien ja vaikuttajien kanssa. EYE2021 oli Euroopan parlamentin nuorten kuulemisprosessin huipentuma ja kokosi yhteen ajatuksia Euroopan tulevaisuudesta osana tulevaisuuskonferenssia. Lisätietoa (englanniksi). Osa EYE2021-tilaisuuksista on katsottavissa tallenteina tapahtuman verkkoalustalta.

Lisätietoa Euroopan parlamentista

Tiedotteet
Valiokuntien kokousasiakirjat
Täysistunnot: esityslistat ja hyväksytyt tekstit
Suorat lähetykset
Puhemiehen kotisivut
Euroopan parlamentin jäsenet (haku maittain)

Tapahtumia

Ylioppilaskuntien kekeviikot: mepit mukana vauhdittamassa keskustelua EU-toimista 8.10. alkaen
Suomen ylioppilaskuntien liitto ja kahdeksan ylioppilaskuntaa ympäri Suomen järjestävät syksyllä 2021 kestävä kehitys -viikkoja, joiden tarkoituksena on vauhdittaa keskustelua kestävästä kuluttamisesta ja globaalista tasa-arvosta. Suomalaiset mepit keskustelevat EU:n vihreän kehityksen ohjelmasta opiskelijoiden ja asiantuntijoiden kanssa Turussa, Helsingissä ja Jyväskylässä. Tule mukaan: kestävä kehitys on meidän kaikkien asia!

Maanantaina 11.10. klo 17 Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan vastuullinen kuluttaminen ja tasa-arvo –paneelissa keskustelevat meppi Sirpa Pietikäinen (EPP, kok.),  Helsingin yliopiston professori Eva Heiskanen ja Reilun Kaupan toiminnanjohtaja Janne Sivonen. Keskustelun avaa presidentti Tarja Halonen. Ilmoittaudu täällä!
Maanantaina 1.11. klo 14.30 Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan paneelissa mukana meppi Henna Virkkunen (EPP, kok.), lisätietoa tulossa.

Yhteistyö Suomen ylioppilaskuntien liiton ja ylioppilaskuntien kanssa on osa parlamentin yhdessä.eu –kampanjaa, jonka tarkoituksena on kirittää EU-keskustelua ympäri Suomea. Perehdy kampanjaan, tilaa uutiskirje ja osallistu keskusteluun täällä!

Erasmus+ ja Euroopan solidaarisuusjoukot -ohjelmien lanseeraustilaisuus 13.10.
Opetushallitus järjestää keskiviikkona 13. lokakuuta klo 12.30–15.45 Erasmus+ ja Euroopan solidaarisuusjoukot -ohjelmien lanseeraustilaisuuden. Virtuaalisen iltapäivän aikana tarjotaan navigointiohjeita ohjelmaviidakkoon, vinkkejä (hanke)laukun pakkaamista varten sekä välähdyksiä siihen, mitä tuliaisia matkoilta on mahdollista tuoda mukanaan. Iltapäivän aikana kuullaan puheenvuorot muun muassa opetusministeri Li Anderssonilta, komission koulutuksen ja kulttuurin pääosaston johtaja Sophia Eriksson Waterschootilta, Euroopan rasismintorjunnan koordinaattori Michaela Moualta sekä Euroopan parlamentin jäsen Sirpa Pietikäiseltä. Ilmoittaudu matkalle viimeistään 11. lokakuuta klo 15 täällä.

Translating Europe Workshop: Digitalisaatio ja kielellinen saavutettavuus 18.10.
Digitalisaatio ja kielellinen saavutettavuus (Digitalization and linguistic accessibility) – virtuaalitapahtuma. Euroopan komission Suomen-edustusto ja Suomen kielipalveluyritykset SKY ry kutsuvat seuraamaan keskustelua saavutettavuudesta ja sen vaikutuksista kielipalvelualalla. Aiheeseen johdattaa Euroopan komission käännöstoimen pääosaston (DGT) resurssijohtajan Jörgen Grenin pääpuheenvuoro: Mikä on saavutettavuusdirektiivi ja mikä on DGT:n näkemys digitaalisista palveluista ja konekääntämisestä? Muissa puheenvuoroissa teemaa valotetaan eri puolilta, mm. Selkokeskuksen, Kuuloliiton sekä kieliteknologiayrityksen näkökulmista. Punaisena lankana koko päivän ohjelmassa ovat digitaaliset ratkaisut sekä saavutettavuuskysymysten avaamat liiketoimintamahdollisuudet myös kielipalveluyrityksille. Pääpuheenvuoro kuullaan englanniksi ja muut puheenvuorot suomeksi. Tapahtuma on maksuton. Tervetuloa linjoille 18.10. klo 9.30–14.45. Lisätietoa täällä.

Helsingissä Kampin Voimatalossa sijaitseva Eurooppasali on jälleen avoinna alueellisten koronarajoitusten puitteissa. Euroopan komission Suomen-edustuston ja Euroopan parlamentin Suomen-toimiston yhteinen tila, jossa järjestetään Euroopan unioniin ja Eurooppaan liittyviä tilaisuuksia. Eurooppasali on varattavissa ei-kaupallisiin tilaisuuksiin, lisätietoa täällä.

Toimittajille

Pressikahvit suomalaismeppien kanssa perjantaina 15.10. klo 9.00–10.00 
Lokakuun toista täysistuntoa edeltävät pressikahvit pidetään etäyhteyksin perjantaina 15.10. klo 9–10 (Suomen aikaa). Tilaisuudessa käydään läpi tuttuun tapaan erityisesti tulevan täysistuntoviikon tärkeimpiä EU-teemoja. Pressitapaamiseen osallistuvat suomalaisista parlamentin jäsenistä Petri Sarvamaa (EPP, kok.), Miapetra Kumpula-Natri (S&D, sd.), Elsi Katainen (RE, kesk.), Ville Niinistö (Greens, vihr.) ja Silvia Modig (The Left, vas.). Pyydämme ilmoittautumaan ennalta osoitteeseen ephelsinki@europarl.europa.eu. Lähetämme ilmoittautuneille ohjeet ja linkin tilaisuuteen.

Tilaa Euroopan parlamentin lehdistötiedotteet!
Tilaa Euroopan parlamentin lehdistötiedotteet sähköpostiisi uutisverkkopalvelusta. Palvelusta voi tilata niin täysistuntoa koskevia tiedotteita (kaikilla EU:n virallisilla kielillä ml. suomeksi) kuin valiokuntien toimintaa koskevia tiedotteita (pääasiassa englanniksi). Palvelussa voit myös itse hallinnoida tilaustasi. Parlamentin uusimmat tiedotteet löytyvät Uutishuoneesta.

Tervetuloa EU @Oodiin!

Tule tutustumaan Helsingin keskustakirjasto Oodin (Töölönlahdenkatu 4) katutasossa sijaitsevaan vuorovaikutteiseen EU @Oodi-näyttelytilaan. Suosittelemme käyttämään vierailulla kasvomaskia ja huolehtimaan käsihygieniasta! EU @Oodi esittelee Euroopan unionia ja sen toimintaa. Tila sisältää tietopisteen ja erilaisia multimediatoteutuksia EU:n päätöksenteosta ja päätöksentekijöistä. 

Vapaaehtoistyö, työharjoittelu vai korkeakoulu- tai nuorisovaihto Euroopassa? Mitä kaikkea ERASMUS+ tarjoaa? Keskustakirjasto Oodissa sijaitseva EU@Oodi-infopiste pitää 13–30-vuotiaille tietoiskun ERASMUS+ mahdollisuuksista lauantaina 16. lokakuuta klo 17–17.30 yhdessä Oodin nuorisotilan kanssa. Tietoisku pidetään Oodin nuorisotilassa, 1. kerroksen parvella. Tervetuloa mukaan!

EU @Oodista lisää osoitteessa https://euoodi.eu/ - voit seurata EU @Oodia myös somessa:
Instagram: euoodi
Twitter: @EUoodi
Facebook: EU Oodi

EU:n työpaikat

Virkakilpailuja ja muita hakuja
EU-toimielimet rekrytoivat vakituista henkilökuntaa ns. avoimien kilpailujen kautta. Virkakilpailun läpäisemällä voi työllistyä pysyvälle EU-uralle. EU-uran aikana eri politiikka-aloihin liittyvät monipuoliset tehtävät voivat vaihdella toimielimestä ja pääosastosta toiseen. EU:n henkilöstövalintatoimisto EPSO vastaa kilpailujen järjestämisestä. Lisätietoa avoimista kilpailuista EPSO:n sivuilla, joilla voi myös täyttää Lähtisinkö EU-uralle -kyselyn, jolla voi arvioida omaa soveltuvuuttaan työskentelyyn EU:n toimielimissä. 

Haussa tietosuojan asiantuntijoita virkauralle: Onko sinulla asiantuntemusta ja työkokemusta tietosuoja -asiantuntijana? Haluatko turvata tietosuoja- ja yksityisyysoikeudet EU:ssa? Jos näin on, tämä on tilaisuutesi. EU:n virkauralle (palkkaluokka AD6) haetaan tällä hetkellä vähintään kandin tutkinnon suorittaneita, englantia tai ranskaa taitavia EU-maiden kansalaisia, joilla on vähintään kolmen vuoden työkokemus virkakilpailun alalta, eli tietosuojapolitiikan kehittämisestä ja/tai tietosuojalainsäädännön soveltamisesta. Haku päättyy 12.10. klo 13 Suomen aikaa. Lisätietoa ja hakuohjeet EPSO:n sivuilla täällä.

Euroopan komissio hakee palvelukseensa digitaalisen forensiikan sekä operatiivisen ja strategisen analyysin alojen hallintovirkamiehiä. Palvelukseen otetut asiantuntijat (palkkaluokka AD 7) työskentelevät pääasiassa Euroopan petostentorjuntavirastossa (OLAF). Tarjolla on töitä sekä digitaalisen rikostutkinnan valmistelun että operatiivisen ja strategisen analyysin asiantuntijoille. Huom. Hakija voi valita vain yhden alan. Hakuaika päättyy 9.11. klo 13. Lisätietoa vaatimuksista hakijoille ja hausta on EPSO:n sivuilla täällä.

Komissio hakee virkakilpailulla - pääasiassa petostentorjuntavirasto OLAF:n palvelukseen - myös petoksentorjuntatutkijoita ja petoksentorjunnan asiantuntijoita seuraavilla aloilla: EU:n menot ja korruptiontorjunta sekä tulli ja kauppa, tupakkatuotteet ja tuoteväärennökset. Palvelukseen otetaan tutkijoita (palkkaluokka AD 7) ja asiantuntijoita (palkkaluokka AD 9). Huom. Hakija voi valita vain yhden palkkaluokan ja alan. Hakuaika päättyy 9.11. klo 13. Lisätietoa virkakilpailusta EPSO:n sivuilla täällä.

EU-toimielimet hakevat myös teknikoita ja laboratorioavustajia eri puolilla EU:ta sijaitseviin toimipaikkoihinsa. Teknikoiden (palkkaluokka AST 3) haku kattaa kolme alaa, joista voi valita yhden: audiovisuaali- ja konferenssiteknikot, rakennusteknikot tai laboratorioteknikot. Audiovisuaali- ja konferenssiteknikoita sekä rakennusteknikoita palkataan lähinnä Brysseliin ja Luxemburgiin ja laboratorioteknikoita Yhteiseen tutkimuskeskukseen Ispraan (IT), Karlsruheen (DE), Petteniin (NL) ja Geeliin (BE). Myös laboratorioavustajia (palkkaluokka AST-SC 1) haetaan lähinnä Ispraan, Karlsruheen, Petteniin ja Geeliin. Hakijan on oltava EU:n kansalainen, hänellä on oltava perusteellinen taito yhdessä EU:n virallisessa kielessä sekä lisäksi riittävä englannin tai ranskan taito. Lisätietoa vaatimuksista ja hausta on EU:n henkilöstövalintatoimiston EPSOn sivuilla. Kilpailussa menestyneet hakijat kirjataan varallaololistalle, jolta heitä voidaan palkata tarpeen mukaan. Haku päättyy 26.10. klo 13

EPSO järjestää hakuja myös sopimussuhteisiin ja määräaikaisiin EU-tehtäviin. EPSO:n avoimien työpaikkojen hakutietokannasta voi hakea tehtäviä aihealueen, sopimustyypin, palkkaluokan ja toimipaikan perusteella. Sopimussuhteisiin tehtäviin haetaan tällä hetkellä muun muassa rahoituksen, viestinnän, hankkeiden ja ohjelmien hallinnoinnin osaajia, korjauslukijoita, sihteereitä/virkailijoita sekä lastenhoito- ja kasvatushenkilöstöä. Näille toistaiseksi käynnissä oleville hauille ei yleensä ole määräaikaa.

EU-toimielinten harjoittelupaikoista ja niihin hakeutumisesta löytyy tietoa EPSO:n sivuilta. Useimmat EU-toimielimet ja EU:n erillisvirastot tarjoavat harjoittelupaikkoja korkeakoulututkinnon suorittaneille nuorille. Harjoittelun aloitusajankohta ja kesto sekä harjoittelusta maksettava palkka/korvaus vaihtelee isäntäorganisaation ja sijaintimaan kustannustason mukaan. Vuosittain harjoittelijoita otetaan yhteensä n. 1200.

Kaarle Suuri -nuorisopalkinnon voittajat 30.9.2021 ©European Union 2021 - EP /Arantxa Hurtado Ange
Kaarle Suuri -nuorisopalkinnon voittajat 30.9.2021 ©European Union 2021 - EP /Arantxa Hurtado Ange

Muuta ajankohtaista

Opettajat ja oppilaat: Haku syksyn Euroscola-online päiviin on avoinna
Opetatko tai opiskeletko toisella asteella? Haluaisitko osallistua kouluryhmäsi kanssa Euroscolaan syksyllä 2021? Euroscola on ainutlaatuinen mahdollisuus tutustua Euroopan parlamentin toimintaan, tavata opiskelijoita ympäri Eurooppaa ja keskustella ajankohtaisista teemoista. Euroscola-online kestää kaksi tuntia. Ohjelmassa on esityksiä, lyhyitä videoita, vuorovaikutteisia keskusteluja sekä mahdollisuus esittää kysymyksiä mepeille ja parlamentin asiantuntijoille. Toivotamme opiskelijat lämpimästi tervetulleiksi Euroopan parlamenttiin etäyhteyksin! Lisätietoa ja hakuohjeet. Kurkkaa myös vinkkimme EU-aiheisista oppimateriaaleista ja verkkoaineistoista täällä.

Komissio tarjoaa 60 000 ilmaista junalippua eurooppalaisille nuorille
Komissio tarjoaa DiscoverEU-hankkeesta 60 000 ilmaista junalippua 18–20-vuotiaille eurooppalaisille. Hakuaika alkaa 12. lokakuuta klo 13 ja päättyy 26. lokakuuta klo 13. Matkat voi tehdä vuonna 2022 eli Euroopan nuorison teemavuotena. Hakukierrokseen voivat osallistua 1. heinäkuuta 2001 ja 31. joulukuuta 2003 välisenä aikana syntyneet nuoret. Poikkeuksellisesti hakemuksen voivat jättää myös 19- ja 20-vuotiaat, koska heitä koskevat hakukierrokset peruutettiin koronapandemian takia. Matkalipun saajat voivat matkustaa maaliskuun 2022 ja helmikuun 2023 välillä enintään 30 päivää. Lue lisää täältä.

Kaarle Suuri -nuorisopalkinnon voittajat 2021 ja 2020 julkistettiin
Tšekkiläinen valeuutisia käsittelevä hanke voitti vuoden 2021 Kaarle Suuri -nuorisopalkinnon, ja vuoden 2020 palkinto meni saksalaiselle historiaprojektille. Aachenissa 30. syyskuuta järjestetyssä seremoniassa luovutettiin palkinnot sekä vuoden 2020 että 2021 voittajille. Lisätietoa täällä. Suomen ehdokas vuoden 2021 palkinnon saajaksi oli European Youth Parliament Finland - EYP:n My Digital Europe -hanke ja vuoden 2020 ehdokas Suomesta oli Eurooppanuorten Linnaseminaari. Lisää täällä.

Euroopan parlamentti ja Saksan Aachenissa sijaitseva International Charlemagne Prize Foundation myöntävät vuosittain nuorten eurooppalaisen Kaarle Suuri -palkinnon nuorten vetämälle hankkeelle, jolla on vahva eurooppalainen ulottuvuus. Kaarle Suuri -nuorisopalkintoa voivat hakea 16-30-vuotiaat nuoret, joiden hankkeet pyrkivät lisäämään yhteistyötä ja ymmärrystä EU-maiden välillä. Vuoden 2008 jälkeen yli 4250 hanketta on hakenut palkintoa.

Ota kantaa! 

Euroopan tulevaisuuskonferenssi: tule mukaan keskustelemaan!
Euroopan tulevaisuuskonferenssi on uudenlainen, avoin ja osallistava keskustelevan demokratian hanke. Sen tavoitteena on antaa eurooppalaisille paremmat mahdollisuudet kertoa, mitä he odottavat EU:lta. Näkemykset otetaan huomioon EU:n tulevassa päätöksenteossa. Konferenssin jo avautuneen monikielisen verkkoalustan kautta ihmiset voivat olla yhteydessä toisiinsa ja keskustella ehdotuksistaan muiden eurooppalaisten kanssa. Kaikki alustalla esitettävät näkemykset ja tapahtumien tulokset kerätään ja analysoidaan sekä julkaistaan. Konferenssiin liittyviä tapahtumia voi selata interaktiivisella kartalla, ja niihin voi ilmoittautua verkossa. Tapahtumien järjestämiseen ja niistä tiedottamiseen saa apua foorumilla olevista oppaista. Alusta on käytettävissä kaikilla EU:n 24 virallisella kielellä. Lisätietoa

Komissio haluaa kuulla mielipiteesi
Kansalaiset ja yritykset voivat esittää näkemyksiään eri alojen tulevasta EU-politiikasta ja -lainsäädännöstä Euroopan komission Kerro mielipiteesi -sivustolla, ennen kuin komissio viimeistelee ehdotuksensa. Palautteen antaminen edellyttää rekisteröitymistä tai kirjautumista sosiaalisen median tilillä. Palautetta voi antaa kaikilla EU-kielillä, mukaan lukien suomeksi ja ruotsiksi.

Komissio haluaa kuulla mielipiteesi tällä hetkellä muun muassa ruokahävikin vähentämistavoitteista. Kyselyn suomenkieliseen versioon pääset kuulemissivun yläreunassa olevasta valikosta. Vastaa kyselyyn 29.10. mennessä täällä! Palautetta voi antaa myös muun muassa EU:n lääkelainsäädännön tarkistamiseen täällä.

Demokratia.fi – näin vaikutat kansalaisena
Oikeusministeriön ylläpitämä verkkopalvelu www.demokratia.fi tarjoaa ajankohtaista tietoa asioiden valmistelusta paikallisesti, Suomessa – ja myös Euroopan unionissa. Sivustolta löytyvät ajankohtaiset hankkeet, joihin kaivataan kansalaisten mielipidettä. Palvelun tavoitteena on helpottaa kansalaisvaikuttamista ja tiedonsaantia; se on osa laajempaa kokonaisuutta, jossa tarjotaan palveluita demokraattiseen vaikuttamiseen ja osallistumiseen. 

Pääset sivustolta myös eurooppalaisen kansalaisaloitteen laatimisohjeisiin. Kansalaisaloitteen avulla tavalliset ihmiset voivat pyytää Euroopan komissiota tekemään lakiehdotuksia heille tärkeistä aiheista. Se on mahdollisuus vaikuttaa suoraan EU:n toimiin ja politiikkaan. Kun aloitteelle on kerätty vähintään miljoona allekirjoitusta, voi komissio ottaa sen käsiteltäväkseen. Nimienkeruuvaiheessa on tällä hetkellä muun muassa ilmastotoimiin ja mehiläisten pelastamiseen liittyviä kansalaisaloitteita. Seuraa valmistelua ja vaikuta! Lue lisää

Euroopan parlamentti tuottaa aineistoa, joka on jokaisen kansalaisen saatavilla. Nettisivuiltamme voit ladata ja tilata esimerkiksi parlamentin toimintaa esittelevän perusesitteen sekä EU:n kartan. Molemmat ovat saatavilla sekä suomeksi että ruotsiksi. Parlamenttiesite on nyt lisäksi saatavilla myös pohjoissaamen, inarinsaamen ja koltansaamen kielillä. Sivuillamme on ladattavissa myös esite parlamentin suomalaisista jäsenistä vaalikaudella 2019–2024 sekä suomeksi että ruotsiksi. Aineistojen tilaaminen on ilmaista. Esitteet ja tilauslomake.

Euroopan parlamentin Suomen-toimisto
Jarmo Oikarinen, Hannariikka Nieminen, Niina Saloranta, Tuure-Eerik Niemi, Annika Ahlqvist, Olavi Soivio