skip to content
 

Mikä on EU:n malli luonnon moninaisuuden turvaamiseksi? Paneelikeskustelu 1.10.

Euroopan vihreän kehityksen ohjelmaan kuuluu ilmastonmuutoksen torjunnan lisäksi luonnon monimuotoisuuden eli biodiversiteetin turvaaminen ja vahvistaminen, sillä ilman sitä eivät ilmastotoimetkaan hoidu. Luontokadon torjumiseksi tehdään juuri nyt paljon niin Suomessa kuin EU:n tasolla. Euroopan komission Suomen-edustusto ja Euroopan parlamentin Suomen-toimisto järjestivät perjantaina 1.10 paneelikeskustelun luonnon monimuotoisuudesta. 

Euroopan vihreän kehityksen ohjelmaan kuuluu ilmastonmuutoksen torjunnan lisäksi luonnon monimuotoisuuden eli biodiversiteetin turvaaminen ja vahvistaminen, sillä ilman sitä eivät ilmastotoimetkaan hoidu. Luontokadon torjumiseksi tehdään juuri nyt paljon: Suomessa valmistaudutaan kansainvälisiin neuvotteluihin biodiversiteettikadon nujertamiseksi ja käydään keskustelua muun muassa metsien hakkuista sekä luonnonsuojelu-, rakennus- ja maankäyttö- sekä kaivoslaeista. EU:ssa hyväksyttiin viime vuonna biodiversiteettistrategia, mihin myös komission heinäkuussa ehdottama metsästrategia pitkälti pohjautuu. Lokakuussa järjestetään myös YK:n biodiversiteettisopimuksen 15. osapuolikokouksen ensimmäinen osa. Osapuolikokouksen pääneuvottelut ovat huhti-toukokuussa 2022.

Euroopan komission Suomen-edustusto ja Euroopan parlamentin Suomen-toimisto järjestivät perjantaina 1.10. paneelin luonnon monimuotoisuudesta. Keskustelemassa olivat Euroopan parlamentin jäsen Ville Niinistö (Greens/EFA, vihr.), ympäristöneuvos Marina von Weissenberg, dosentti, ilmastoisovanhempi ja ulkoministeriön neuvonantaja emeritus Matti Nummelin, tietokirjailija ja meteorologi Kerttu Kotakorpi sekä nuorisoalan kattojärjestö Allianssi ry:n nuorten ilmastodelegaatti Emma Sairanen. Keskustelun juonsi Euroopan komission Suomen-edustuston kansalaisviestinnän päällikkö Ismo Ulvila.

Lue kooste keskustelusta täältä.