skip to content
 
 
 

Digitalisaatio: Teknologiaa ihmisten ja yritysten hyväksi. Webinaari 17.2.

Digitalisaatio, tekoäly ja datatalous ovat Euroopalle valtavia mahdollisuuksia. Mutta miten varmistetaan, että ne palvelevat ihmisiä, ei toisin päin? Miten demokratiaa suojataan disinformaation ja valeuutisten vaaroilta? Onko digijäteillä liikaa valtaa - ja miten sitä suitsitaan parhaiten? Miten Euroopan digitalisaatiota vauhditetaan, miten kannustetaan innovoimaan ja luodaan eurooppalaisille yrityksille puitteet pärjätä globaalissa kilpailussa? Millaista EU-tason digipolitiikkaa nyt luodaan? Mepit ja asiantuntijat keskustelivat aiheesta parlamentin Suomen-toimiston webinaarissa 17. helmikuuta.

Parlamentin Suomen-toimiston järjestämässä webinaarissa 17.2. digitalisaation haasteista ja mahdollisuuksista keskustelivat europarlamentaarikot Henna Virkkunen (EPP, kok.) ja Miapetra Kumpula-Natri (S&D, sd.) sekä EU:n korkean tason tekoälyasiantuntijaryhmän puheenjohtajana (2018 – 2020) toiminut Huhtamäki Oyj:n sekä Sanoma Oyj:n hallitusten puheenjohtaja Pekka Ala-Pietilä. Keskustelun juonsi Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitran datatalous-hankkeen johtava asiantuntija Laura Halenius.

Tammikuiset tapahtumat Washingtonissa nostivat jälleen pöydälle somejättien vaikutusvallan sekä niin kansalaisten, yritysten kuin valtioidenkin riippuvuuden niistä. Sometilien sulkemisen ja sanavapauskysymysten ohella, mitä pitäisi ajatella myös esimerkiksi siitä, että koronaviruksen jäljityssovellukset pohjautuvat lähes täysin parin suuryrityksen koodeihin ja niitä levitetään alustajättien kaupoissa?

Kilpailuasetelma on epäreilu; suuryrityksistä on tullut portinvartijoita. Julkisen vallan ja yritysten on tärkeää tehdä yhteistyötä - vaikka riippuvuutta ei pitäisikään olla. Koronasovelluksissa näkyvät myös jäsenmaiden erot; kunkin maan omat terveysviranomaiset ovat vastuussa ja yhteensopivuuden varmistaminen jäi puolitiehen. Alustoista on lisäksi tullut yhä enemmän julkista tilaa ja pelisääntöjä on syytä paaluttaa, aivan kuten elävässäkin elämässä - puhujat korostivat.  

Tekoäly perustuu dataan ja data on saatava liikkeelle, mutta tarvitaan myös pelisäännöt sen kululle ja hyödyntämiselle. Data on arvokasta ja sillä voidaan vauhdittaa innovaatioita, mutta on myös kysyttävä, kuka syntyvästä arvonluonnista hyötyy? Etenkin kun pelissä on samalla myös käyttäjien yksityisyydensuoja.

Entäpä datan hyödyntäminen, mikä on digitaalisessa etiikassa keskeisintä? Tekoälyn soveltaminen ei ole helppoa. Sen pitäisi perustua arvoille, olla eettistä ja teknisesti iskunkestävää, ja soveltaminen on avainkysymys. Arvopohjaisen digipolitiikan ohella Euroopan digiloikka kaipaa yhteensopivuutta ja parempia rajapintoja. Myös datasuvereniteettia - yksilöiden ja yritysten mahdollisuutta hallita tietojaan - tulee vahvistaa.

Sääntelyn tulee kannustaa innovaatioihin ja poistaa esteitä jäsenmaiden väliltä. Yrityskentällä olennaista ovat investoinnit ja rohkeus kokeilla ja lähteä liikkeelle - ja myös osaajia tarvitaan. Eurooppa on ampunut itseään jalkaan siinä, että digitaalisten sisämarkkinoiden luominen on ollut hidasta - etenkin kun vertaa Kiinan ja Yhdysvaltojen valtaviin yhtenäismarkkinoihin. EU:n onkin parannettava juoksuaan suhteessa globaalin kilpailijoihin turvatakseen kilpailukykynsä. Euroopan ei pidä myöskään säädellä itseään ulos kilpailusta. Tarvitaan rahoitusta tutkimukseen ja kehitykseen, sekä investointeja osaamiseen ja koulutukseen - ja esimerkiksi tyttöjen kannustamiseen digialoille.

Mitä EU sitten on valmistelemassa niin portinvartijoita kuin pk-yrityksiä ja kuluttajia ajatellen? Mepit työstävät digialan pelisääntöjä paraikaa niin EU:n datastrategian kuin digipalveluita ja -markkinoita koskevien uusien EU-lakien yhteydessä. Niillä tullaan selkeyttämään alustajättien vastuita ja velvoitteita, torjumaan laitonta sisältöä, ja suojaamaan kuluttajia myös verkkokaupassa. Tavoitteena ovat turvallisemmat, paremmat ja reilummat digitaaliset markkinat niin yritysten kuin ihmisten kannalta.

Katso tallenne keskustelusta Facebookissa.

Webinaarisarjan edellisessä osassa mepit ja asiantuntijat keskustelivat 4.2. EU:n kauppapolitiikan muutostuulista; tallenne keskustelusta on katsottavissa täällä. Webinaarisarja on osa Euroopan parlamentin yhdessä.eu-hanketta, jonka tarkoituksena on kannustaa eurooppalaisia keskustelemaan ja muovaamaan Euroopan tulevaisuutta sekä jalkauttaa EU-keskustelua ympäri Suomea. 

Lisää yhdessä.eu:sta täällä - liity mukaan!