skip to content
 
 
 

Euroopan tulevaisuuskonferenssi starttasi Eurooppa-päivänä 9.5.

Kansalaisten näkemyksiä Euroopan tulevaisuudesta kartoittava konferenssi sai virallisen avauksensa Eurooppa-päivänä 9.5. Strasbourgissa. Euroopan parlamentti isännöi avajaistilaisuuden, jolla juhlistettiin Euroopan parlamentin, EU:n neuvoston ja komission yhdessä käynnistämän osallistavan prosessin käynnistymistä. Vuoden 2022 kevääseen jatkuvassa laajassa keskustelussa Euroopan tulevaisuudesta on määrä huomioida erityisesti nuoret.

Tulevaisuuskonferenssin avajaisseremoniassa 9. toukokuuta puhuivat muun muassa Ranskan presidentti Emmanuel Macron, parlamentin puhemies David Sassoli, komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja neuvoston puheenjohtajamaa Portugalin pääministeri Antonio Costa.

Puhemies Sassoli muistutti puheenvuorossaan, että “kansalaiset haluavat ottaa vastuuta ja ottaa kantaa heidän arkeaan, tulevaisuuttaan ja planeetan tulevaisuutta koskeviin politiikkoihin... On aika osallistaa kansalaisia enemmän politiikkaan ja se on tämän konferenssin tavoite”.

Puhuessaan tulevaisuuskonferenssin mahdollisista lopputulemista, puhemies peräsi avointa keskustelua, joka ei saisi poissulkea myöskään EU-sopimusten rukkaamista, jos tarve vaatii. Tehkäämme Euroopassa vahvempi, sitkeämpi, demokraattisempi ja yhtenäisempi, Sassoli kehotti.

Avajaisiin osallistui paikan päällä Erasmus-opiskelijoita eri EU-maista sekä konferenssin johtokunnan jäseniä, jotka myös vastasivat kansalaisten kysymyksiin. Etäyhteyksin tilaisuuteen osallistui noin 500 kansalaista sekä EU-maiden Eurooppa-asioista vastaavia ministereitä, Euroopan parlamentin sekä kansallisten parlamenttien jäseniä ja muita korkean tason vieraita.

Tallenne tulevaisuuskonferenssin avajaisista on katsottavissa täällä. EU-johtajien puheenvuoroihin pääset täältä.

Mikä on Euroopan tulevaisuutta käsittelevä konferenssi?

Euroopan tulevaisuuskonferenssin tavoitteena on osallistaa kaikenikäisiä ja -taustaisia eurooppalaisia keskustelemaan Euroopan tulevaisuudesta. Mistä tahansa oletkin kotoisin ja mitä teetkin, konferenssi tarjoaa sinulle tilaisuuden pohtia, millaista tulevaisuutta haluat Euroopan unionille.

Euroopan parlamentti, EU:n neuvosto ja Euroopan komissio ovat sitoutuneet kuuntelemaan eurooppalaisia ja noudattamaan konferenssille annettuja suosituksia toimivaltansa puitteissa. Konferenssin on määrä esittää kevääseen 2022 mennessä johtopäätöksensä ja antaa ohjeita Euroopan tulevaisuutta varten.

Euroopan tulevaisuuskonferenssin täysistuntotyöhön osallistuu Euroopan parlamentin jäseniä, EU-maiden hallitusten edustajia, Euroopan komission jäseniä, kansanedustajia, kansalaisia sekä Euroopan alueiden ja työmarkkinaosapuolten edustajia.

Konferenssin monikielinen verkkoalusta kokoaa eri EU-maissa järjestettävät tapahtumat ja kansalaisten palautteen. Alustalle ladattuja näkökulmia käytetään konferenssin päätelmien valmistelussa.

Ota osaa keskusteluun Euroopan tulevaisuudesta!

Euroopan tulevaisuuskonferenssin sivut
Lisätietoa Euroopan tulevaisuuskonferenssista