skip to content
 
 
 

Turun Eurooppa-foorumissa 25.-27.8. puhuttiin EU:n tuplasiirtymästä ja tulevaisuudesta

Kotimainen EU-politiikan syksy käynnistyi viikonloppuna Turun Eurooppa-foorumilla. Neljättä kertaa järjestetty kolmipäiväinen Eurooppa-foorumi kokosi elokuun loppuun tieteen, talouden ja politiikan tuntijoita, päättäjiä ja kansalaisia keskustelemaan Suomen ja Euroopan murroksesta ja tulevaisuudesta. Euroopan parlamentin Suomen-toimisto oli mukana perjantain 27.8. politiikkapäivässä, jolloin puhuttiin muun muassa EU:n vihreästä ja digitaalisesta siirtymästä.

25.-27.8. järjestetyn Eurooppa-foorumin keskusteluissa korostuivat tällä kertaa EU:n murros ja suunta. Poliitikkojen, tutkijoiden sekä työ- ja elinkeinoelämän asiantuntijoiden johdolla puhuttiin muun muassa informaatiovaikuttamisesta, oikeusvaltiosta ja koronapandemian opetuksista. Myös EU:n näkyvyys tai näkymättömyys Afganistanin tilanteen ratkaisemisessa puhutti - kuten myös eurooppalaisen puolustusyhteistyön tulevaisuus. Parlamentin Suomen-toimisto oli mukana Turun Eurooppa-foorumissa järjestämässä kaksi yleisötilaisuutta EU:n tulevaisuudesta. 

Turun Eurooppa-foorumi järjestettiin hybriditapahtumana. Kolmipäiväisen tapahtuman - tieteen, talouden ja politiikan teemapäivien - ohjelmatiedot löytyvät Eurooppa-foorumin sivuilta www.europeforum.fi. Kaikki tapahtuman keskustelut ovat katsottavissa videotallenteina täällä.

Seuraava Eurooppa-foorumi järjestetään 24.–26.8.2022.

”EU:n tuplasiirtymä ja globaali rooli”

Perjantaiaamuna 27.8. Turussa puhuttiin politiikkaa ja muun muassa EU:n "kaksoissiirtymästä". Miten digitaalinen ja vihreän teknologian loikka toteutetaan? Kuinka EU voi globaalisti johtaa esimerkillään ja kuinka kaikki saadaan mukaan? Mikä on EU:n kauppapolitiikan ja kansainvälisten kumppanuuksien rooli?

Parlamentin Suomen-toimiston ja komission Suomen-edustuston keskusteluun osallistuivat Euroopan parlamentin jäsenet Sirpa Pietikäinen (EPP, kok.), Miapetra Kumpula-Natri (S&D, sd.), Nils Torvalds (Renew, r.) ja Ville Niinistö (Greens/EFA, vihr.) sekä kansalaisviestinnän päällikkö Ismo Ulvila, komission Suomen-edustusto. Keskustelun juonsi Eurooppalaisen Suomen toiminnanjohtaja Aku Aarva. Keskustelu lähetettiin suorana verkkolähetyksenä.

Mistä EU:n tuplasiirtymässä on kyse? Mittaluokaltaan EU:n vihreä ja digitaalinen siirtymä vastaa sisämarkkinoiden luomista, keskustelussa verrattiin. Kyse on suuren luokan transformaatiosta, jolla taloutemme ja elintapojemme tulisi muuttua kestävämmiksi. Samalla kyse on investoinneista tulevaisuuteen, uusiin teknologioihin, ja kilpailuedun luomisesta - minkä sijoitusmaailma jo näkee. Murroksen kestävyyden tulee näkyä myös sen rahoituksessa, ja ilmastotavoitteet asettavat omat reunaehtonsa myös digimurrokselle.  

Raha sinällään tai sen puute ei ole esteenä, keskustelijat muistuttivat. Muutoksen toteuttaminen maksaa alle prosentin luokkaa budjeteistamme, kun taas hyödyt tulevat olemaan kaksin- tai kolminkertaiset investointeihin suhteutettuna. Muutoksen suurin este onkin hidastelu. Vielä on päättäjiä, jotka eivät ymmärrä kestävyyskatastrofin mittaluokkaa. Jokaisella maalla on omat sensitiivisyytensä, Saksalla autoteollisuus, meillä metsät. Mutta mitä kauan odotamme, sitä suuremmiksi nousevat sivukustannukset ilmastonmuutokseen sopeutumisesta.

Entä onko EU:sta antamaan mallia muulle maailmalle? EU johtaa edelleen ilmastotoimissa, mutta kilpailu kovenee! EU-maiden investoinnit tutkimukseen ja kehitykseen myös jäävät jälkeen esimerkiksi Yhdysvaltoja - jonka merkitys tiennäyttäjänä on huomattava. Ilmastodiplomatian ohella EU:n pakissa on kovempiakin työkaluja, kuten kauppapolitiikka, keskustelussa todettiin.

Voit katso tallenteen keskustelusta täällä.

”Kaksintaisteluja Euroopan tulevaisuudesta”

Miltä EU:n tulevat vuodet näyttävät, entä mitä käy tulevaisuuden koulutukselle, ympäristölle ja eurooppalaisille arvoille? ”EU-kaksintaisteluissa” mepeiltä ja kansanedustajilta kysyttiin heidän visioistaan Euroopan tulevaisuudelle. Onko EU jäänyt muiden jalkoihin maailman myllerryksessä, ja mihin toimiin on tartuttava eurooppalaisen yhteistyön edistämiseksi? Mukana keskustelemassa olivat mepit Sirpa Pietikäinen (EPP, kok.) ja Alviina Alametsä (Greens/EFA, vihr.) sekä kansanedustajat Eveliina Heinäluoma (sd.), Jani Mäkelä (ps.), Jouni Ovaska (kesk.) ja Eva Biaudet (r.).

Ylioppilaskuntien ja parlamentin toimiston järjestämiä väittelyjä juonsivat Suomen ylioppilaskuntien liiton hallituksen jäsen Konstantin Kouzmitchev, Turun yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen jäsen Jenna Rautionaho sekä Åbo Akademi Studenkåren hallituksen jäsen Emma Lundström.

Katso tallenne kaksintaisteluista täällä.

Tilaisuus oli on osa Euroopan parlamentin yhdessä.eu-hanketta, jonka tarkoituksena on kannustaa eurooppalaisia keskustelemaan ja muovaamaan Euroopan tulevaisuutta sekä jalkauttaa EU-keskustelua ympäri Suomea. 

 

Meppi Alviina Alametsä ja kansanedustaja Eva Biaudet
Meppi Alviina Alametsä ja kansanedustaja Eva Biaudet "kaksintaistelussa"