skip to content
 

Eurooppa-päivä vietettiin 9. toukokuuta Helsingissä ja verkossa!

Europadagen firades den 9 maj i Helsingfors och på nätet!

Eurooppa-päivää vietettiin jälleen 9. toukokuuta. Euroopan rauhan ja yhtenäisyyden päivän ohjelmatarjonta keskittyi tänä vuonna Helsingin keskustakirjasto Oodiin ja verkkoon. Esillä oli laaja kattaus ajankohtaisia keskusteluita Suomen ja Euroopan tilasta ja tulevaisuudesta - demokratiasta, osallisuudesta, turvallisuudesta ja solidaarisuudesta - sekä muun muassa eurooppalaista elokuvaa ilmaisnäytöksinä. Katso tallenteet Eurooppa-päivän keskusteluista!

Europadagen firades igen den 9 maj. I år ordnades den europeiska freds- och enhetsdagen på Helsingfors centralbibliotek Ode och på nätet. Under dagens lopp bjöds det på ett brett utbud av aktuella debatter om Finlands och Europas tillstånd och framtid – demokrati, integration, säkerhet och solidaritet – samt bland annat gratis visningar av europeiska filmer. Europadagens debatter nu som inspelningar!

Eurooppa-päivän 9.5.2022 keskusteluissa keskustakirjasto Oodissa olivat mukana muun muassa Euroopan parlamentin jäsenet Sirpa Pietikäinen, Miapetra Kumpula-Natri ja Alviina Alametsä, komissaari Jutta Urpilainen sekä ministerit Pekka Haavisto ja Sirpa PaateroOodin Maijansalissa käydyt asiaohjelman keskustelut ovat piakkoin katsottavissa Eurooppa-päivän sivustolla sekä YouTubella

Kuinka solidaarisuudesta viestitään? Klo 11–11.50 Oodin Maijansalissa

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on tiivistänyt EU:n rivit. Unionin yhtenäisyyttä ja yhteisvastuun periaatetta ovat viime vuosina testanneet niin maahanmuutto, talous- ja finanssikriisi kuin koronapandemiakin. Mitä solidaarisuus merkitsee eri EU-maille ja missä yhteisen edun rajat menevät? Miten yhteisvastuusta viestitään ja mitä seurauksia viestintäympäristön muutoksilla ja informaatiovaikuttamisella on? Kuinka turvataan kansalaisten pääsy luotettavan tiedon lähteille?

Parlamentin Suomen-toimiston ja komission Suomen-edustuston järjestämän keskustelun avasi European University Instituten johtaja Alexander Stubb videotervehdyksellään. Aiheesta keskustelivat Euroopan parlamentin jäsen Miapetra Kumpula-Natri, Ulkopoliittisen instituutin EU-ohjelmajohtaja Juha Jokela sekä Julkisen alan tiedottajat ry:n puheenjohtaja Nilla Hietamäki. Juonto: komission edustuston kansalaisviestinnän päällikkö Ismo Ulvila.

Tallenne keskustelusta täällä 

Vuoden eurooppalainen ja nuori eurooppalainen ovat...

Eurooppa-päivänä annettiin myös tunnustuksia, joita niitäkin leimasi sota Ukrainassa. Eurooppalainen Suomi julkisti vuoden eurooppalaiseksi YLE:n toimittaja Antti Kurosen, joka kertoi etäyhteyksin kuulumisiaan sotatantereelta Itä-Ukrainasta.

Vuoden nuori eurooppalainen taas on Stanislav Horzov, ukrainalainainen metsätieteiden vaihto-opiskelija. Eurooppanuoret antoi tunnustuksellaan kiitosta Stanislaville, joka on järjestänyt mielenosoituksia Venäjän suurlähetystön edessä Venäjän helmikuisesta hyökkäyksestä lähtien.

EU@Oodi-näyttelytila kirjaston katutasossa toivotti kävijät tervetulleiksi EU-tiedon äärelle, tapaamaan meppejä ja muun muassa tekemään Eurooppa-päivän pinssejä. EU @Oodin tapahtumista lisää täällä

Oodin katutasossa nähtiin yllätysohjelmana kuorolaulua ja juotiin Eurooppa-päivän kakkukahvit. 

Asiaohjelman lisäksi tarjolla oli illan mittaan eurooppalaista elokuvaa ilmaisnäytöksinä. Euroopan parlamentin ja European Film Academyn LUX-yleisöpalkinnon 2022 ehdokaselokuvat Pako, Great Freedom ja Quo Vadis, Aida? esitettiin Oodin Kino Reginassa. 

Eurooppa-päivän ohjelmatiedot www.eurooppapaiva.fi -sivuilta ja Facebook-tapahtumasta. Sivuilla myös Eurooppa-päivän vietosta myös muualla Suomessa ja Euroopassa.

Somessa keskustelua aihetunnisteella #Eurooppapäivä.

Eurooppa-päivän ohjelmaa tarjosivat Eurooppalainen Suomi, Eurooppanuoret, parlamentin Suomen-toimisto, komission Suomen-edustusto, ulkoministeriön Eurooppatiedotus, valtioneuvoston kanslia, Sitra ja Euroopan investointipankki.

Eurooppa-päivän avoimet ovet Brysselissä, Luxemburgissa ja Strasbourgissa 

EU:n toimielimet avasivat jälleen Eurooppa-päivän kunniaksi myös ovensa – fyysisesti ja etänä – vierailijoille. Parlamentin rakennukset Brysselissä (7. toukokuuta), Luxemburgissa (9. toukokuuta) ja Strasbourgissa (15. toukokuuta) toivottavat kansalaiset tervetulleiksi. EU:n toimielimet isännöivät Eurooppa-päivän yhteydessä laajaa valikoimaa verkko- ja paikan päällä tapahtuvaa toimintaa omissa toimipisteissään EU-maissa ja ympäri maailmaa. Yksityiskohtainen ohjelma parlamentin järjestämistä Eurooppa-päivän 2022 -tapahtumista löytyy täältä. Kaikki tiedot Eurooppa-päivästä 2022 ja kaikkien EU:n toimielinten ja jäsenmaiden järjestämistä tapahtumista löytyvät Eurooppa-päivän alustalta.

Tässä taisteltiin 1914–1918! Valokuvanäyttely Eurooppasalissa 6.20.5.

Euroopan rauhan ja yhtenäisyyden päivää juhlistetaan myös Eurooppasalissa (Malminkatu 16, 00100 Helsinki), jossa on esillä 20.5. saakka valokuvanäyttely Here they fought! 1914–1918. Valokuvaaja Alessio Franconi johdattaa katsojan kuvareportaasillaan “Tässä taisteltiin!” ensimmäisen maailmansodan entisille taistelukentille, Italiasta aina Ukrainaan saakka ymmärtämään paremmin koko maanosaa järkyttänyttä konfliktia. 

Näyttely muistuttaa rauhan tärkeydestä sekä Euroopan unionin roolista uusien tragedioiden estämisessä. Se järjestetään yhteistyössä parlamentin Suomen-toimiston ja Italian kulttuuri-instituutin kanssa. Vapaa pääsy Eurooppasalin aukioloaikoina. Lisätietoa Facebook-tapahtumasta. Tervetuloa! 

Mikä Eurooppa-päivä?

Eurooppa-päivä on Euroopan rauhan ja yhtenäisyyden päivä, jota vietetään 9. toukokuuta Schumanin julistuksen vuosipäivänä. Ranskan ulkoministeri Robert Schuman ehdotti Pariisissa vuonna 1950 pitämässään puheessa Euroopalle uudenlaista poliittista yhteistyötä, joka tekisi Euroopan kansakuntien väliset sodat mahdottomiksi. Tästä yhteistyöstä on vuosikymmenten mittaan muotoutunut nykyinen Euroopan unioni. Rauhan edistäminen Euroopassa on nyt entistäkin konkreettisempaa, kun osoitamme yhtenäisyyttä ja solidaarisuutta hyökkäyssodan kohteeksi joutunutta Ukrainaa kohtaan.

Eurooppa-päivää vietetään ympäri Suomea ja Eurooppaa, ja siitä on tullut EU:n yhtenäisyyttä kuvaava symboli yhdessä euron, tähtilipun ja Euroopan hymnin kanssa.