skip to content
 
 
 

Euroopan kielten päivän tapahtumia

Euroopan kielten päivää 26. syyskuuta vietettiin tänä vuonna 20. kertaa. Juhlavuoden vietto jatkuu syys-loka vaihteessa virtuaalikeskusteluilla kielitaidosta ja monikielisyydestä - ja tarjolla on myös maksuttomia kielten näytetunteja!

”Monikielisyyden tukeminen arjessa, työelämässä ja yhteiskunnassa” -virtuaalipaneeli 29.9.

Euroopan kielten päivän virtuaaliseen paneelikeskusteluun osallistuvat palvelupäällikkö Pia Bärlund, Jyväskylän kaupunki; yliopisto-opettaja Juha Eskelinen, kääntämisen ja tulkkauksen maisteriohjelma, Helsingin yliopisto; Helsingin yliopiston kielikeskuksen johtaja Leena Nissilä, äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Katriina Rapatti, Lehtikuusen koulu, Vantaa, sekä opetus- ja kulttuuriministeriön opetusneuvos Marjo Vesalainen. Paneelikeskustelu järjestetään Zoomin kautta 29. syyskuuta klo 15.00–16.30, ja sitä pääsee seuraamaan ilmoittautumalla mukaan 27. syyskuuta mennessä. Lisätietoa täällä.

”Mitä kuuluu kielitaitoon” 1.10.

Helsingin yliopiston kielikeskuksen ja Euroopan komission Suomen-edustuston järjestämässä Euroopan kielten päivän päätapahtumassa ”Mitä kuuluu kielitaitoon” kuullaan muun muassa opetus- ja kulttuuriministeriön kielten päivän tervehdys sekä puheenvuoroja, joissa pohditaan kielitaitoa ja kieltenoppimista eri näkökulmista. Puhujina ovat dosentti Lari Kotilainen, Suomen kieli ja kulttuuri, Helsingin yliopisto; professori Annika Pasanen, saamelainen sosiolingvistiikka, Saamelainen korkeakoulu, sekä espanjan yliopisto-opettaja FT Minna Intke-Hernandez, Helsingin yliopiston kielikeskus. Päätapahtuma järjestetään 1. lokakuuta klo 9.30–11.00, ja sitä voi seurata ilman ennakkoilmoittautumista. Heti päätapahtuman jälkeen alkavat kielten näytetunnit, ks. seuraava tapahtumailmoitus! Lisätietoa täällä.

Kielten näytetunnit 1.10.

Euroopan kielten päivä – kaikille avoimet virtuaaliset kielten näytetunnit. Helsingin yliopiston kielikeskuksen ja Euroopan komission Suomen-edustuston järjestämässä kielten päivän tapahtumassa pääset tutustumaan eri kielten alkeisiin kielten näytetunneilla. Kielitunnit ovat maksuttomia ja kestoltaan kukin 15 minuuttia. Voit osallistua halutessasi useammalle tunnille. Kaikki kielitunnit sopivat aloittelijoille, paitsi suomen ja ranskan tunnit, jotka on suunnattu jo hieman pidemmällä oleville. Näytetunnin taitotason ja tukikielen voit tarkistaa näytetuntien aikataulusta. Tutustu ohjelmaan ja varaa itsellesi kiinnostavimmat näytetunnit! Näytetunteja järjestetään 1. lokakuuta klo 11.30–15.00, ja tunneille tulee ilmoittautua 29. syyskuuta mennessä täällä.

”Languages, our living history”

Euroopan kielten päivän 20-vuotisjuhlan kunniaksi Euroopan komissio julkaisee EU:n kaikista 24 virallisesta kielestä kertovan julkaisun ”Languages, our living history”. Se sisältää 24 lukua – yhden kustakin virallisesta kielestä.

Tekstit on kirjoitettu jo kulttuuriperinnön eurooppalaisena teemavuonna 2018, ja nyt ne on koottu yhteen. Kirjoittajat ovat komission käännöstoimen pääosaston kääntäjiä. Teksteissä kerrotaan kielistä monin eri tavoin – näkökulmina ovat muun muassa lainasanat, kirjallisuus ja kielihistoria. Osa teksteistä sisältää tarkkaa faktatietoa, kun taas toiset on kirjoitettu pilke silmäkulmassa. Kaikilla kirjoittajilla on oma tarinansa kerrottavana, mutta jokaisesta tekstistä paistaa läpi rakkaus omaan äidinkieleen. Suomen kielestä kertoo luku ”Finnish – the long road from vernacular to European language” ja ruotsin kielestä luku ”Fitting Swedish together: from ᚠᚢᚦᚨᚱᚴ to IKEA”. Lue julkaisu täältä.