skip to content
 

LUX Film Days: yleisöpalkinnon finalistielokuvat Jyväskylässä ja Oulussa toukokuussa!

Euroopan parlamentin ja European Film Academyn LUX-yleisöpalkinnon 2022 kolme ehdokaselokuvaa Pako, Great Freedom ja Quo Vadis, Aida? esitetään ilmaisnäytöksinä toukokuussa sekä Jyväskylässä että Oulussa. Voit elokuvat katsottuasi myös äänestää suosikkiasi ja osallistua voittajaelokuvan valintaan! Elokuvat esitettiin Helsingin keskustakirjasto Oodin Kino Reginassa huhtikuussa. 

LUX-yleisöpalkinnolla edistetään kulttuurista monimuotoisuutta, rakennetaan siltoja ja annetaan konkreettista tukea elokuvalle ja taiteille. Euroopan parlamentti järjestää LUX-ehdokaselokuvien näytöksiä EU-maissa. LUX-finalistit nähtiin jo huhtikuussa Helsingissä; nyt vuorossa on ilmaisnäytöksiä myös Jyväskylässä ja Oulussa. Elokuvat ovat katsottavissa suomeksi ja ruotsiksi tekstitettyinä.

Lux Film Days Jyväskylässä 3.–12.5.

Kino Aurora (Seminaarinkatu 13, Jyväskylä)
3.5. klo 19.00 Quo vadis, Aida? (Bosnia-Hertsegovina 2020) (K-16)
5.5. klo 19.00 Pako (Tanska 2021) (K-12) 
12.5. klo 19.00 Great Freedom (Itävalta 2021) (K-16)

Lisätietoa Kino Auroran sivuilla täällä

Lux Film Days Oulussa 6.–8.5.

Elokuvateatteri Studio (Hallituskatu 7, Oulu).
6.5. klo 18.00 Great Freedom (Itävalta 2021) (K-16)
7.5. klo 14.00 Quo vadis, Aida? (Bosnia-Hertsegovina 2020) (K-16)
8.5. klo 16.30 Pako (Tanska 2021) (K-12)

Lisätietoa Studion sivuilla täällä

Elokuviin on vapaa pääsy, lisätietoa elokuvateattereiden sivuilla (ks. edellä).

Palkinnon kolme finalistielokuvaa esitettiin 22.-24.4. Helsingin keskustakirjasto Oodin Kino Reginassa.

Näin äänestät

LUX-yleisöpalkinnon voittajaelokuva valitaan laskemalla yhteen yleisön ja Euroopan parlamentin jäsenten eli meppien antamat äänet. Molempien ryhmien antamia ääniä painotetaan saman verran. Voit antaa elokuville tähtiä yhdestä viiteen ja äänestää suosikkiasi LUX-yleisöpalkinnon verkkosivuilla täällä. Voit myös vaihtaa elokuvalle aiemmin antamaasi tähtimäärää, viimeiseksi annettu arvostelu otetaan huomioon.

Äänestysaikaa on 25.5. asti. Äänestämällä voit myös voittaa tilaisuuden osallistua LUX-yleisöpalkinnon jakotilaisuuteen, joka pidetään Euroopan parlamentissa Strasbourgissa 8. kesäkuuta.

Mikä LUX-yleisöpalkinto?

LUX-yleisöpalkinto pohjautuu Euroopan parlamentin vuonna 2007 perustamaan LUX-elokuvapalkintoon ja elokuva-akatemian vuonna 1997 perustamaan People’s Choice Award -palkintoon. Ehdokaselokuvat lisäävät tietoisuutta ajankohtaisista yhteiskunnallisista ja poliittisista kysymyksistä. Parlamentti uskoo, että suuren yleisön taidemuotona elokuva on ihanteellinen foorumi keskustelulle Euroopasta ja sen tulevaisuudesta.

Palkinnolla pyritään vahvistamaan politiikan ja kansalaisten välisiä siteitä kehottamalla eurooppalaisia elokuvankatsojia ryhtymään aktiivisiksi vaikuttajiksi ja äänestämään suosikkielokuviaan. Tavoitteena on saada yleisö osallistumaan keskusteluihin Euroopasta ja osaksi ”elävää Eurooppaa" inspiroivien eurooppalaisten elokuvien avulla.

Palkinto onkin nyt nimetty uudelleen LUX-yleisöpalkinnoksi - ja uuden nimensä mukaisesti eurooppalaiset pääsevät päättämään voittajasta yhdessä Euroopan parlamentin jäsenten eli meppien kanssa.

Kolme finalistielokuvaa on tekstitetty kaikille EU:n kielille. Voittajaelokuvasta tehdään lisäksi sovitus näkö- ja kuulovammaisille henkilöille.

 

Lisätietoa LUX-yleisöpalkinnosta