skip to content
 

LUX-yleisöviikko: Eurooppalaista elokuvaa ilmaisnäytöksinä 29.3.–1.4

Euroopan parlamentin ja European Film Academyn LUX-yleisöpalkinnon 2022 kolme ehdokaselokuvaa esitetään LUX-yleisöviikolla (viikko 13) yhtä aikaa ympäri Eurooppaa. Suomessa LUX-ehdokaselokuvat Pako, Great Freedom ja Quo Vadis, Aida esitetään ilmaisnäytöksinä Lahdessa, Espoossa ja Helsingissä. LUX-yleisöpalkinnolla edistetään kulttuurista monimuotoisuutta, rakennetaan siltoja ja annetaan konkreettista tukea elokuvalle ja taiteille. Elokuvien ohjaajat vastaavat yleisön kysymyksiin näytösten jälkeen etäyhteyksin. Voit elokuvan katsottuasi myös äänestää suosikkiasi ja osallistua voittajaelokuvan valintaan!

LUX-yleisöviikolla 28.3–3.4. kuluvan vuoden kolme ehdokaselokuvaa LUX-yleisöpalkinnon saajaksi näytetään samanaikaisesti useissa EU:n jäsenmaissa. Esityksiä seuraa verkossa pidettävä kyselytilaisuus, jossa ovat paikalla muun muassa elokuvien ohjaajat.

LUX-yleisöviikon näytökset järjestää Euroopan komissio yhdessä Europa Cinemas -verkoston, Euroopan parlamentin sekä European Film Academyn kanssa. Suomessa LUX-ehdokaselokuvia voi nähdä 29.3. Lahdessa, 31.3. Espoossa ja 1.4. Helsingissä.  

LUX-yleisöviikon esitykset Suomessa

29.3. klo 20.00       Quo Vadis, Aida?    Kino Iiris, Lahti. (K-16), kesto 103 min.

Esityksen jälkeen ohjaaja Jasmina Zbanič kertoo elokuvasta ja vastaa yleisön kysymyksiin (online), kesto n. 40 min.

31.3. klo 20.00       Great Freedom       Kino Tapiola, Espoo, kesto 116 min.

Esityksen jälkeen ohjaaja Sebastian Meise ja tuottaja Sabine Moser kertovat elokuvasta ja vastaavat yleisön kysymyksiin (mukana paikan päällä elokuvateatterissa Brysselissä), kesto n. 40 min.

1.4. klo 20.00         Pako                         Orion, Helsinki, kesto 90 min.

Esityksen jälkeen ohjaaja Jonas Poher Rasmussen ja tuottaja Monica Hellström kertovat elokuvasta ja vastaavat yleisön kysymyksiin (online), kesto n. 40 min.

Keskustelut striimataan livenä LUX Audience Awardin Facebook-sivuilla.

Näin äänestät

LUX-yleisöpalkinnon voittajaelokuva valitaan laskemalla yhteen yleisön ja Euroopan parlamentin jäsenten eli meppien antamat äänet. Molempien ryhmien antamia ääniä painotetaan saman verran. Voit antaa elokuville tähtiä yhdestä viiteen ja äänestää suosikkiasi LUX-yleisöpalkinnon verkkosivuilla täällä. Voit myös vaihtaa elokuvalle aiemmin antamaasi tähtimäärää, viimeiseksi annettu arvostelu otetaan huomioon.

Äänestysaikaa on 25. toukokuuta asti. Äänestämällä voit myös voittaa tilaisuuden osallistua LUX-yleisöpalkinnon jakotilaisuuteen, joka pidetään Euroopan parlamentissa 8. kesäkuuta.

Mikä LUX-yleisöpalkinto?

LUX-yleisöpalkinto pohjautuu Euroopan parlamentin vuonna 2007 perustamaan LUX-elokuvapalkintoon ja elokuva-akatemian vuonna 1997 perustamaan People’s Choice Award -palkintoon. Ehdokaselokuvat lisäävät tietoisuutta ajankohtaisista yhteiskunnallisista ja poliittisista kysymyksistä. Parlamentti uskoo, että suuren yleisön taidemuotona elokuva on ihanteellinen foorumi keskustelulle Euroopasta ja sen tulevaisuudesta.

Palkinnolla pyritään vahvistamaan politiikan ja kansalaisten välisiä siteitä kehottamalla eurooppalaisia elokuvankatsojia ryhtymään aktiivisiksi vaikuttajiksi ja äänestämään suosikkielokuviaan. Tavoitteena on saada yleisö osallistumaan keskusteluihin Euroopasta ja osaksi ”elävää Eurooppaa" inspiroivien eurooppalaisten elokuvien avulla.

Palkinto onkin nyt nimetty uudelleen LUX-yleisöpalkinnoksi - ja uuden nimensä mukaisesti eurooppalaiset pääsevät päättämään voittajasta yhdessä Euroopan parlamentin jäsenten eli meppien kanssa.

Kolme finalistielokuvaa on tekstitetty kaikille EU:n kielille. Voittajaelokuvasta tehdään lisäksi sovitus näkö- ja kuulovammaisille henkilöille.

 

Lisätietoa LUX-yleisöpalkinnosta