skip to content
 

Parlamentin puhemies Roberta Metsola vieraili Suomessa

Euroopan parlamentin puhemies Roberta Metsola vieraili Suomessa eduskunnan puhemies Matti Vanhasen kutsusta 20.–21. kesäkuuta. Vierailun aikana Metsola tapasi Suomen valtionjohtoa ja nuorisojärjestöjen edustajia. Keskusteluiden aiheina olivat muun muassa Venäjän hyökkäys Ukrainaan, Euroopan turvallisuus ja EU:n tulevaisuus.

Puhemies Metsola keskusteli tiistaina Kultarannassa tasavallan presidentti Sauli Niinistön kanssa Venäjän hyökkäyssodan seurauksista, Suomen mahdollista Nato-jäsenyydestä sekä Euroopan elintarvike- ja energiaturvallisuudesta. Tiedotustilaisuudessa puhemies Metsola korosti, että Suomen tuki ja Euroopan yhtenäisyys ovat nyt tärkeämpiä kuin koskaan: ”Yhtenäisyys on avain vahvuutemme ja sietokykymme osoittamiseen, kun kohtaamme hyökkääjän ja sodan mantereellamme”.

Presidentin tapaamisen jälkeen Metsola vieraili eduskunnassa, jossa hän tapasi eduskuntaryhmien edustajia, suuren valiokunnan puheenjohtaja Satu Hassin ja eduskunnan puhemies Matti Vanhasen. Metsola ja Vanhanen korostivat tarvetta jatkaa tukea Ukrainalle ja saattaa Venäjä vastuuseen raaoista toimistaan. He arvioivat tuen Ukrainalle olevan niin Suomessa kuin koko Euroopan unionissa vankalla pohjalla, ja sitä ollaan valmiita jatkamaan pitkäjänteisesti. Metsolan mukaan kyse ei ole ainoastaan poliittisesta ja taloudellisesta tuesta: Ukraina taistelee eurooppalaisten arvojen, oikeusjärjestyksen ja demokratian puolesta ja sen johdosta Euroopan tulee luoda toivoa Ukrainan ja Moldovan jäsenyydelle unionissa.

Vierailunsa päätteeksi Metsola tapasi nuorisojärjestöjen edustajia EU @Oodissa Helsingin keskustakirjastolla. Keskustelussa nuorten kanssa nousi esiin kyberturvallisuuteen, nuorten pakolaisten tukemiseen ja Euroopan tulevaisuuteen liittyviä teemoja. Kysyttäessä hyvinvoinnin mittaamisesta Metsola totesi jäsenvaltioiden välillä olevan edelleen huomattavia eroja, joiden tasaamiseksi on tehtävä töitä niin ympäristönsuojelun, inflaation hillinnän, kuin mielenterveyden hoidon saralla.