skip to content
 

Sanna Marin Euroopan parlamentille: Yhtenäisyys on suurin vahvuutemme

Pääministeri Sanna Marin vieraili Euroopan parlamentin täysistunnossa tiistaina 13. syyskuuta. Pääministeri Marinin vierailu oli osa ”Tämä on Eurooppa” -keskustelusarjaa, jossa parlamentti kutsuu eri EU-maiden johtajia keskustelemaan EU:n tilasta ja tulevaisuudennäkymistä. Aikaisemmin parlamentille ovat puhuneet muun muassa Viron pääministeri Kaja Kallas ja Italian pääministeri Mario Draghi.

Puheessaan pääministeri Marin painotti Euroopan yhtenäisyyttä Venäjän toimien edessä. ”Yhtenäisyys on suurin vahvuutemme”, pääministeri totesi puhuessaan Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainaa vastaan. Pääministeri Marinin mukaan yhtenäisyyttä ja solidaarisuutta tullaan myös tarvitsemaan, kun Venäjä käyttää energiaa aseena Eurooppaa vastaan. Pääministeri painotti venäläisen fossiilienergian hylkäämisen tärkeyttä ja kannusti tekemään energiainvestointeja, jotka ovat välttämättömiä myös ilmastokriisin ratkaisemiseksi. 

Pääministerin puhuessa energiakriisistä, hän muistutti, että energian saatavuus ja hinta ovat tärkeimpiä lähitulevaisuuden ratkottavia kysymyksiä. Hänen mukaansa on huolehdittava, että tavalliset kansalaiset ja yritykset selviävät tulevista kuukausista.  

Pääministeri Marin korosti yhtenäisen Euroopan tärkeyttä, sillä kuten viime vuodet ovat opettaneet, milloinkaan ei voi olla varma, missä muodossa kriisi kutakin jäsenvaltiota koettelee. ”Sisäisesti jakautunut EU on heikko EU, ja sitä Venäjä haluaa”, pääministeri muistutti. 

Pääministeri Marin korosti myös Venäjään kohdistuvien pakotteiden tärkeyttä. ”Mitä vahvemman vaikutuksen saamme pakotteilla aikaan, sitä kalliimmaksi sodan jatkaminen Venäjälle käy”, pääministeri sanoi. Hän myös ilmaisi tukensa venäläisturistien viisumien myöntämisen rajoittamiselle.

Pääministeri muistutti eurooppalaisen yhteistyön menestyksestä. Hän myös totesi, että Euroopan unionin toimintakyvyssä on pohjimmiltaan kyse poliittisesta tahdosta. Pääministeri Marin vakuutti Suomen suhtautuvan rakentavasti EU:n kehittämiseen, mutta ei lämmennyt ajatukselle perussopimusten avaamisesta.

Puheensa päätteeksi pääministeri Marin muistutti parlamenttia siitä, että yhteisistä arvoista, kuten oikeusvaltioperiaatteesta, demokratiasta ja ihmisoikeuksista on pidettävä huolta, ollaksemme ulkoisesti vahvoja. Pääministerin mukaan nämä periaatteet antavat vahvan pohjan tulevien kriisien selättämiseen.

Puheen jälkeen poliittisten ryhmien edustajat kommentoivat Suomen NATO-jäsenyyshakemusta, kysyivät suomalaisten ajatuksia sähkömarkkinoiden kehittämiseksi ja pohtivat naisjohtajien kohtaamia vaikeuksia. 

Pääministeri Marin tapasi myös EU-parlamentin puhemies Roberta Metsolan. He pitivät yhteisen tiedotustilaisuuden, jossa puhemies Metsola muun muassa korosti Suomen tärkeyttä yhtenäisemmän Euroopan saavuttamiseksi. Pääministeri Marin puolestaan muistutti siitä, kuinka tärkeää EU:n strategisen autonomian kehittäminen on. 

Lue koko pääministeri Marinin puhe täältä. Puheen voi katsoa kokonaisuudessaan täältä. Tiedotteen pääministerin puheesta löydät täältä