skip to content
 
 
 

Euroopan parlamentin puhemies David Sassoli on kuollut

Euroopan parlamentin puhemies David Sassoli on kuollut. Parlamentin rakennukset ympäri Eurooppaa ovat laskeneet lippunsa puolitankoon puhemies Sassolin muiston kunnioittamiseksi. Sydämeltään eurooppalainen poliitikko ja arvostettu entinen journalisti menehtyi sairaalahoidossa 11. tammikuuta Italiassa. Sassoli toimi Euroopan parlamentin jäsenenä vuodesta 2009 ja puhemiehenä heinäkuusta 2019 lukien. Syvimmät osanottomme hänen perheelleen ja läheisilleen. Parlamentti pitää puhemiehen muistoksi seremonian 17.1. Strasbourgissa.

EU-parlamentin puhemies Sassoli menehtyi Avianossa, Italiassa, missä hän oli ollut sairaalahoidossa 26.12.2021 lähtien. Sassoli oli ollut parlamentin jäsen vuodesta 2009, ja heinäkuussa 2019 hänet valittiin puhemieheksi vaalikauden 2019–2024 alkupuoliskolle.

Pandemia-aikana Sassoli otti parlamentissa käyttöön uudet järjestelyt, joiden ansiosta se pystyi täyttämään EU-sopimusten mukaiset tehtävänsä myös poikkeusaikana. Hän oli myös keskeisessä roolissa puolustamassa kunnianhimoista EU-budjettia ja elpymispakettia. Sassolin johdolla parlamentti pyrki auttamaan toimipaikkojensa heikko-osaisia kriisitilanteessa mm. lahjoittamalla ruokaa järjestöille ja tarjoamalla parlamentin tiloja väkivallan uhriksi joutuneille naisille. Oppiakseen pandemian aikaisista järjestelyistä puhemies aloitti prosessin, jossa mepit pohtivat demokratiaa vahvistavia uudistuksia.

Sassoli oli vakaumuksellinen eurooppalainen. Puhuessaan Eurooppa-neuvostolle joulukuussa 2021 hän totesi, että Eurooppa tarvitsee ennen kaikkea uuden toivoa tuovan hankkeen. Hän uskoi, että hanketta tulee rakentaa kolmesta tulokulmasta, jotka ovat innovaatioiden Eurooppa, suojeleva Eurooppa ja valaiseva Eurooppa.