skip to content
 
 
 

EU-vaalit 2019

Yhdeksännet Euroopan parlamentin vaalit järjestettiin EU-jäsenmaissa toukokuussa 2019. Suomessa vaalipäivä oli sunnuntai 26.5.

Euroopan parlamentti on EU:n ainoa suoralla vaalilla valittu elin. Parlamentin tehtävä on toimia kansalaisten äänenä EU-tasolla, ja se toteuttaa tätä tehtävää sekä lainsäätäjänä että budjetti- ja valvontavallan käyttäjänä. Vuoden 2014 EU-vaaleissa kansalaisilla oli ensimmäistä kertaa mahdollisuus vaikuttaa Euroopan komission puheenjohtajan valintaan. Tämän seurauksena parlamentilla on nykyään entistä suurempi rooli EU:n poliittisen agendan muodostamisessa. EU-kansalaiset valitsevat parlamentin jäsenet eli mepit vaaleilla, jotka järjestetään kaikissa jäsenvaltioissa joka viides vuosi. Kukin jäsenmaa järjestää EU-vaalit oman kansallisen lainsäädäntönsä puitteissa.

Suomessa äänestysprosentti oli 42,7, mikä oli 1,7 prosenttiyksikköä enemmän kuin edellisissä eurovaaleissa. Koko EU:n äänestysprosentti oli 50,6, osoittaen selvää nousua edellisiin eurovaaleihin verrattuna (vuonna 2014 äänestysprosentti oli 42,5).

EU-vaaleissa toukokuussa 2019 Euroopan parlamenttiin valittiin 751 jäsentä. Iso-Britannian EU-eron myötä 1.2.2020 alkaen Euroopan parlamentissa on 705 paikkaa. Britannian 73 paikasta 27 jaetaan muille jäsenmaille ja loput 46 paikkaa jätetään tyhjiksi mahdollisten tulevien laajentumisten varalle. Myös Suomi sai brexitin myötä uuden, 14. edustajan, kun parlamenttiin nousi Alviina Alametsä (Greens/EFA, vihr.). Kaikki uudet mepit valittiin toukokuun 2019 EU-vaaleissa.

Seitsemän puoluetta Suomessa sai vaaleissa edustajan Euroopan parlamenttiin. Kokoomus sai kolme paikkaa europarlamenttiin ja säilytti paikkamääränsä ennallaan. Vihreät, SDP, Perussuomalaiset ja Keskusta saivat kukin kaksi paikkaa. Vihreät saivat yhden lisäpaikan, SDP:n ja Perussuomalaisten paikkamäärä säilyi ennallaan ja Keskusta menetti yhden paikan. Vasemmistoliitto ja RKP saivat molemmat yhden paikan, puolueiden paikkamäärässä ei tapahtunut muutoksia. Eduskuntapuolueista Kristillisdemokraatit eivät saaneet paikkaa europarlamentista.

Suomalaismepit 2019-2024-kaudella:
Alametsä, Alviina; vihreät, Vihreät/Euroopan vapaa allianssi -ryhmä
Hakkarainen, Teuvo; Perussuomalaiset, Identity & Democracy -ryhmä
Hautala, Heidi; vihreät, Vihreät/Euroopan vapaa allianssi -ryhmä
Heinäluoma, Eero; Suomen Sosialidemokraattinen puolue, S&D-ryhmä
Huhtasaari, Laura; Perussuomalaiset, Identity & Democracy -ryhmä
Katainen, Elsi; Suomen Keskusta, Renew Europe -ryhmä
Kumpula-Natri, Miapetra; Suomen Sosialidemokraattinen puolue, S&D-ryhmä
Modig, Silvia; Vasemmistoliitto, Euroopan yhtyneen vasemmiston / Pohjoismaiden vihreän vasemmiston konfederaatioryhmä
Niinistö, Ville; vihreät, Vihreät/Euroopan vapaa allianssi -ryhmä
Pekkarinen, Mauri; Suomen Keskusta, Renew Europe -ryhmä
Pietikäinen, Sirpa; Kansallinen Kokoomus, Euroopan kansanpuolueen ryhmä
Sarvamaa, Petri; Kansallinen Kokoomus, Euroopan kansanpuolueen ryhmä
Torvalds, Nils; Svenska folkpartiet /Ruotsalainen kansanpuolue. Renew Europe -ryhmä
Virkkunen, Henna; Kansallinen Kokoomus, Euroopan kansanpuolueen ryhmä  

Euroopan parlamentin jäsenet järjestäytyvät poliittisten ryhmien mukaan, eivät kansallisuuksittain. Poliittisen ryhmän muodostamiseen tarvitaan 25 jäsentä vähintään seitsemästä jäsenvaltiosta. Tietoa parlamentin poliittisista ryhmistä löytyy alta löytyvästä linkistä. Myös päivitetyt tiedot uuden parlamentin paikkajakaumasta löytyvät alla olevan linkin takaa. Sinne päivitetään myös maakohtaiset tiedot.

 

Lisätietoa EU-vaaleista

Parlamentin paikkajakauma
Tietoa poliittisista ryhmistä
Oikeusministeriön vaalitulossivu