skip to content
 
 
Ημερήσια διάταξη των Ομιλιών και Επιτροπών της εβδομάδας 08-11 Μαρτίου 2021.
Η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ καλεί τα κράτη μέλη να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να δώσουν στο Συμβούλιο τη δυνατότητα να ξεκινήσει επίσημα τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
Στην έκθεση που εγκρίθηκε την Πέμπτη, οι ευρωβουλευτές χαιρετίζουν τη σαφή δέσμευση της Αλβανίας στην κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και στηρίζουν την έναρξη των διαπραγματεύσεων.
Ευρωβουλευτές, βουλευτές και άλλοι υψηλοί προσκεκλημένοι (συμπεριλαμβανομένης της Προέδρου Σακελλαροπούλου) συζήτησαν τον καίριο, ηγετικό ρόλο των γυναικών στον αγώνα κατά της πανδημίας.
Η ομάδα εργασίας του ΕΚ θα πραγματοποιήσει την πρώτη της ανταλλαγή απόψεων την Πέμπτη με τον εκτελεστικό διευθυντή του οργανισμού Fabrice Leggeri και την επίτροπο Ylva Johansson.
Συζήτηση με ευρωβουλευτές και βουλευτές από τα εθνικά κοινοβούλια της ΕΕ για τον καίριο ρόλο των γυναικών στην καταπολέμηση της νόσου COVID-19 σε διακοινοβουλευτική συνεδρίαση την Πέμπτη. Κεντρική ομιλία θα απευθύνει η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Η πανδημία του covd19 ανάδειξε το μέγεθος του προβλήματος με τα φαρμακευτικά προϊόντα, όταν αυτά αντιμετωπίζονται ως καταναλωτικά αντί δημόσια αγαθά, στη βάση των κλειστών πνευματικών δικαιωμάτων και της συνακόλουθης περιορισμένης παραγωγής. Στη διημερίδα της Αριστεράς, ακαδημαϊκοί, νομοθέτες και κοινωνία των πολιτών θα συζητήσουν το ισχύον διεθνές νομικό ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει τη διάθεση κρίσιμων για τη ζωή φαρμάκων και εμβολίων.
·       Τι ζήτησαν οι ευρωβουλευτές από τις φαρμακοβιομηχανίες για την παραγωγή των εμβολίων; ·       Μεταναστευτικό, δικαιώματα παιδιών, παραπληροφόρηση, κατώτατος μισθός, οικονομία και βιώσιμες στρατηγικές ανάπτυξης, EU4Health, InvestEU: τι θα απασχολήσει τις επιτροπές του ΕΚ; ·       Για ποιο λόγο θα βρίσκεται η Πρόεδρος της Δημοκρατίας την επόμενη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;   ·       Τι λένε όταν συζητούν οι Έλληνες ευρωβουλευτές με τους εθελοντές στη νέα σειρά podcasts του Γραφείου μας; ·       Τι έχει κάνει η ΕΕ για την πανδημία έως τώρα;  #40ΕλλάδαΕΕ
Σε ακρόαση των αρμόδιων επιτροπών την Πέμπτη, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν σαφήνεια σχετικά με την προμήθεια εμβολίων και επέμειναν ότι τα συμβόλαια πρέπει να τηρούνται.
Πράσινη συμφωνία, πολυετής ευρωπαϊκός προϋπολογισμός, εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ, πανδημία και δημόσια υγεία... στη σειρά των podcast του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, εθελοντές του δικτύου https://www.mazi.eu/ ρωτούν Έλληνες ευρωβουλευτές για το έργο του ΕΚ στα κρίσιμα ζητήματα της εποχής μας.
Κριτήρια για ασφαλή και καθαρά ταξίδια, συμπεριλαμβανομένου ενός κοινού πιστοποιητικού εμβολιασμού ζητούν οι ευρωβουλευτές, στο πλαίσιο νέας στρατηγικής της ΕΕ για τον βιώσιμο τουρισμό.
Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν με τις φαρμακευτικές εταιρείες και τους επιτρόπους Breton και Κυριακίδου τρόπους βελτίωσης της ικανότητας παραγωγής και παράδοσης εμβολίων COVID-19.
Την Τετάρτη 3 Μαρτίου στις 10.30 (ώρα Ελλάδος), η Διεύθυνση Μέσων Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διοργανώνει διαδικτυακό σεμινάριο για δημοσιογράφους με τίτλο «Women’s leadership in the fight against COVID-19. FOCUS: Scientists and Carers» ενόψει της Παγκόσμιας ημέρας της Γυναίκας.
Η νέα ομάδα εργασίας του ΕΚ για τον έλεγχο του Frontex (FSWG) ξεκίνησε επίσημα τις εργασίες της στις 23 Φεβρουαρίου με τον διορισμό της προέδρου της και της εισηγήτριας.
Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν με τις φαρμακευτικές εταιρείες και τους επιτρόπους Breton και Κυριακίδου τρόπους βελτίωσης της ικανότητας παραγωγής και παράδοσης εμβολίων COVID-19.
Σε κοινή συνεδρίαση της επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων (FEMM) και της επιτροπής Νομικών Θεμάτων (JURI) σήμερα Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου από τις 16.15 έως τις 16.45 (ώρες Ελλάδος), θα συζητηθεί μεταξύ άλλων σχέδιο έκθεσης για τις επιπτώσεις της ενδοοικογενειακής βίας και των δικαιωμάτων επιμέλειας στις γυναίκες και τα παιδιά.
Ξεκίνησαν σήμερα οι κοινές δράσεις του εορτασμού των 40 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ και σημερινή ΕΕ, με ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων. Πρόκειται για κοινή πρωτοβουλία της Βουλής των Ελλήνων, του Υπουργείου Εξωτερικών υπό τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τα Ευρωπαϊκά Θέματα, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.
Ενδιαφέρεστε για μόνιμη απασχόληση στα θεσμικά όργανα της ΕΕ; Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Επιλογής Προσωπικού (EPSO) δημοσίευσε τις παρακάτω θέσεις.