skip to content
 
 
Τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου και Τρίτη 30 Νοεμβρίου συνεδριάζει η επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι η καταπολέμηση της έμφυλης βίας στον κυβερνοχώρο.
Η τέταρτη ομάδα πολιτών θα συναντηθεί διαδικτυακά στις 26-28 Νοεμβρίου, εστιάζοντας στο ρόλο και τη θέση της ΕΕ στον κόσμο και σε ζητήματα μετανάστευσης.
Η Επιτροπή να υποβάλει νομοθετική πρόταση για μια ευρωπαϊκή κάρτα κοινωνικής ασφάλισης πριν το τέλος του 2022, προκειμένου να μειωθεί η γραφειοκρατία για τους μετακινούμενους εργαζόμενους.
Οι ευρωβουλευτές αποφάσισαν να ξεκινήσουν συνομιλίες για μια οδηγία που θα εγγυάται σε όλους τους εργαζομένους στην ΕΕ έναν δίκαιο και επαρκή κατώτατο μισθό.
Το ΕΚ ζητά ένα φιλόδοξο καθεστώς υποδοχής για εργαζομένους χαμηλής και μεσαίας ειδίκευσης από  τρίτες χώρες.© Robert Kneschke / AdobeStock
Προτάσεις για τη διευκόλυνση της κινητικότητας εργαζομένων στην ΕΕ ώστε να αντιμετωπιστεί η γήρανση του πληθυσμού και η έλλειψη δεξιοτήτων, έως το τέλος Ιανουαρίου 2022.
Τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου στις 12.00 (ώρα Ελλάδας), οι ευρωβουλευτές Manfred Weber (ΕΛΚ, Γερμανία), πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, και Hildegard Bentele (ΕΛΚ, Γερμανία), μέλος της Ολομέλειας της Διάσκεψης θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου σχετικά με την πορεία και τις προοπτικές της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.
Την Τετάρτη, οι ευρωβουλευτές συζήτησαν την κατάσταση των ευρωπαϊκών αξιών στη Σλοβενία, εστιάζοντας στο κατά πόσον το κράτος δικαίου και η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης απειλούνται.
Ο Πρόεδρος του ΕΚ David Sassoli υπογράφει το νομικά δεσμευτικό προϋπολογισμό για το 2022, μετά την ψηφοφορία στην ολομέλεια ©EE-EK 
Για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό του επόμενου έτους, οι ευρωβουλευτές εξασφάλισαν μεγαλύτερη στήριξη για την υγεία, την έρευνα, τη δράση για το κλίμα, τα ΜΜΕ και τους νέους.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν τη λήψη μέτρων για την εξασφάλιση ασφαλών, προσβάσιμων και οικονομικά προσιτών φαρμάκων ©gemenacom/AdobeStock
Το ΕΚ υπέβαλε τις προτάσεις του ώστε να καταστούν τα φάρμακα διαθέσιμα και οικονομικώς προσιτά, να ενισχυθεί η διαφάνεια στις τιμές και να προωθηθούν κοινές ευρωπαϊκές συμβάσεις προμήθειας.
Σε ομιλία προς τους ευρωβουλευτές την Τετάρτη, η ηγέτης των δημοκρατικών δυνάμεων της Λευκορωσίας Sviatlana Tsikhanouskaya παρότρυνε την Ευρώπη να ενισχύσει τη φωνή του λαού της Λευκορωσίας.
Επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Κοινοβουλίου στην COP26 ήταν οι Pascal Canfin (Renew, Γαλλία) και Peter Liese (ΕΛΚ, Γερμανία)
Πολλοί ευρωβουλευτές χαρακτήρισαν την COP26 σημαντικό βήμα, τονίζοντας παράλληλα ότι επείγει η ανάληψη παγκόσμιας κλιματικής δράσης για να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας σε 1,5 βαθμό
Την Τρίτη, περισσότερο από ένα χρόνο από την καταδίκη του αντιαθιγγανισμού στην ΕΕ από το ΕΚ, οι ευρωβουλευτές μίλησαν για τις συνεχιζόμενες διακρίσεις που αντιμετωπίζουν οι Ρομά.
Οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων συζήτησαν την έκβαση της τελευταίας συνόδου κορυφής © ΕΕ 2021 - ΕΚ
Οι πολιτικές ομάδες του ΕΚ κάλεσαν σε δράση κατά των χωρών που παραβιάζουν το κράτος δικαίου και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στην Πολωνία, τη Λετονία και τη Λιθουανία.
Το Κοινοβούλιο ζητά η ΕΕ να διαμορφώσει ένα ευρωπαϊκό αθλητικό μοντέλο βασισμένο στην αλληλεγγύη, την αποφυγή των αποκλεισμών, τον ανοικτό ανταγωνισμό και τη δικαιοσύνη.
Την Τρίτη το Κοινοβούλιο ενέκρινε τη νέα, πιο οικολογική, πιο δίκαιη, πιο ευέλικτη και πιο διαφανή Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ) της ΕΕ.
Το σχέδιο νόμου εντάσσει στη μαύρη λίστα ορισμένες πρακτικές των μεγάλων πλατφορμών και δίνει τη δυνατότητα στην Επιτροπή να διενεργεί έρευνες στην αγορά και να επιβάλει κυρώσεις για μη συμμορφούμενες συμπεριφορές.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα παραχωρήσει ενημέρωση για τους δημοσιογράφους, σήμερα Δευτέρα 22 Νοεμβρίου, στις 17:30 (ώρα Ελλάδας), ενόψει της συνόδου ολομέλειας της τρέχουσας εβδομάδας.