skip to content
 
 
 

Ανακοινώσεις Προέδρου

 (17/01/2012)
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με την επιτυχή δημοπρασία των ελληνικών κρατικών ομολόγων.
 (24/01/2012).
Σχολιάζοντας το θάνατο του Nelson Mandela, Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz δήλωσε: "Η Νότια Αφρική χάνει ένα πατέρα, ο κόσμος χάνει έναν ήρωα. Αποδίδω φόρο τιμής σε έναν από τους σημαντικότερους ανθρώπους της εποχής μας.
 (24/01/2012).
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz έκανε την ακόλουθη δήλωση για το τραγικό συμβάν στη Βοστόνη:
 (14/09/2011)
"Συγχαίρω τον Καρδινάλιο Jorge Mario Bergoglio για την εκλογή του στον παπικό θρόνο. Εύχομαι στον Πάπα Φραγκίσκο θάρρος και δύναμη. Ο Ποντίφικας έχει την ευκαιρία για ανανέωση σε μια εποχή που η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία αντιμετωπίζει πολλές και σημαντικές προκλήσεις. Ο Πάπας προσφέρει καθοδήγηση, έμπνευση και ελπίδα για εκατοντάδες εκατομμύρια πιστούς σε όλο τον κόσμο. Η επιλογή του Πάπα από χώρες εκτός Ευρώπης είναι ένα ενθαρρυντικό σημάδι. Μια νέα ώθηση είναι απαραίτητη για να την αναβίωση των θεμελιωδών αξιών που αποτελούν τη βάση του Χριστιανισμού, όπως η αλληλεγγύη, η ειρήνη μεταξύ των εθνών και των λαών, η ανοχή και η υποστήριξη για τους πιο αδύναμους και τους πιο φτωχούς. Οι αξίες αυτές χρειάζονται περισσότερο από ποτέ, σε έναν κόσμο που κινδυνεύει να τυλιχθεί σε ένα φαύλο κύκλο υλισμού και ανισότητας."
 (14/09/2011)
"Ο συνάδελφός Παπαστάμκος υπέστη μια μάλλον σοβαρή κατάρρευση. Δεν μπορώ τώρα να πω ποια θα είναι η τελική διάγνωση αλλά σίγουρα είναι σοβαρή η κατάστασή του. Θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους Juvin, Comi και Tannock για τη βοήθεια που έδωσαν στον συνάδελφό μας. Ήταν μια αξιοθαύμαστη και αυθόρμητη βοήθεια, η οποία ελπίζουμε ότι θα βοηθήσει τον κ. Παπαστάμκο. Είναι τώρα στο νοσοκομείο και επαναλαμβάνω ότι δεν μπορώ να πω κάτι οριστικό. Μόλις έχουμε νέα θα σας ενημερώσω με την απαραίτητη διακριτικότητα. Όμως, η κατάστασή του είναι σοβαρή. Έχω ενημερώσει τη γυναίκα και την οικογένειά του. Η σύζυγός του είναι τώρα καθοδόν".
 (17/01/2012)
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Martin Schulz, χαιρέτισε την επίτευξη της συμφωνίας "two pack", η οποία προβλέπει την ενίσχυση της εποπτικής εξουσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί των εθνικών προϋπολογισμών και οικονομικών πολιτικών και την περαιτέρω προώθηση του συντονισμού των οικονομικών πολιτικών των κρατών μελών.
 (17/01/2012)
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με τα αποτελέσματα των κοινοβουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα: "Χαιρετίζω τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα. Τα αποτελέσματα δείχνουν μία ευρεία και σαφή υποστήριξη υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
 (17/01/2012)
Το άρθρο του Μάρτιν Σούλτς, Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή στις 8 Μαϊου 2012. Δείτε το άθρο: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_08/05/2012_481462
 (17/01/2012)
"Στόχος των διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα πρέπει να είναι ο σχηματισμός μίας συνεργασίας, η οποία θα διατηρήσει την προσήλωση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση."
 (17/01/2012)
Αναφερόμενος στην Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz δήλωσε: " Η ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης είναι ένα από τα βασικότερα δικαιώματα της ΕΕ, όπως περιλαμβάνεται στο Άρθρο 11 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Η ελευθερία του Τύπου είναι προαπαιτούμενο για την προάσπιση και άλλων πολιτικών ελευθεριών.
 (17/01/2012)
"Η συμφωνία αποτελεί σημαντικό βήμα που θα φέρει το χρέος της Ελλάδος σε βιώσιμα επίπεδα και θα αποκαταστήσει τη σταθερότητα στην ευρωζώνη" Ο Πρόεδρος Schulz εκφράζει την ικανοποίησή του για τη συμφωνία αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους
 (01/03/2012)
Η αλληλεγγύη αποτελεί το κλειδί για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Martin Schulz, μιλώντας στη Βουλή των Ελλήνων στις 28 Φεβρουαρίου, κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιανουάριο. "Η Ευρώπη δεν είναι κοινότητα λιτότητας, είναι κοινότητα αλληλεγγύης", τόνισε, για να εξηγήσει ότι η λιτότητα πρέπει να συνοδεύεται από κοινωνική δικαιοσύνη και σαφή αναπτυξιακά μέτρα.
null
Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Κροατία σχετικά με την ένταξή της στην ΕΕ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz δήλωσε:
 (18/06/2010)
Σχολιάζοντας τη σημερινή ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή επί του νέου πακέτου δημοσιονομικών μέτρων που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Jerzy Buzek, δήλωσε τα εξής:
 (18/06/2010)
Οι πολιτικοί ηγέτες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστήριξαν τις προτεραιότητες που θέτει η πολωνική προεδρία για το δεύτερο εξάμηνο του 2011, κατά τη Διάσκεψη των Προέδρων, που συνήλθε την Παρασκευή στη Βαρσοβία. Ο Πρόεδρος του ΕΚ, Jerzy Buzek, έπειτα από συνάντηση με τον Πολωνό πρωθυπουργό, Donald Tusk, δήλωσε:
 (18/06/2010)
Αγαπητοί συνάδελφοι, Αγαπητοί προσκεκλημένοι, Θα τιμήσουμε αύριο τα πέντε χιλιάδες και πλέον θύματα της τρομοκρατίας στην Ευρώπη στο πλαίσιο της 7ης "Ευρωπαϊκής Ημέρας για τα Θύματα της Τρομοκρατίας".
 (18/06/2010)
Μετά την έγκριση του ψηφίσματος σχετικά με την έκθεση προόδου 2010 για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια της σημερινής Συνόδου Ολομέλειας, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Jerzy Buzek, δήλωσε:
 (25/02/2010)
Ανοίγοντας χθες τη συμπληρωματική σύνοδο της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος Γέρζυ Μπούζεκ έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με την κατάσταση στη νότια γειτονιά της Ένωσης, ειδικά για την Αίγυπτο και την Τυνησία:
 (18/06/2010)
Για τις δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην Αίγυπτο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
 (18/06/2010)
Την έντονη καταδίκη του Προέδρου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκάλεσε η εκτέλεση της ευρωπαίας πολίτη Σάρας Μπαχράμι από τις ιρανικές αρχές:
 (31/05/2010)
«Η επανάσταση του γιασεμιού προχωρεί. Αυτή είναι από πολλές απόψεις μια ιστορική στιγμή και θα ήθελα να αποτίσω φόρο τιμής στο θάρρος και την αποφασιστικότητα του λαού της Τυνησίας: αποτελούν την αιτία αυτής της βαθιάς αλλαγής.» «Οι Ευρωπαίοι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στις θεμιτές απαιτήσεις των ανθρώπων: στα αιτήματα για κοινωνική δικαιοσύνη, ισότητα των ευκαιριών, ελευθερία της έκφρασης, συμμετοχική δημοκρατία και πραγματική πολυφωνία στη διαμόρφωση ενός πολιτικού πεπρωμένου. Γι 'αυτό και δεν θα παραμείνουμε αδιάφοροι.»
 (18/06/2010)
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προέβη στην ακόλουθη δήλωση σχετικά με την κατάσταση στην Τυνησία:
 (18/06/2010)
«Όπως ένα νεογέννητο παιδί μαθαίνει πρώτα να περπατάει, προτού ετοιμαστεί να ταξιδέψει στον κόσμο, έτσι και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τα κράτη μέλη μαθαίνουν να λειτουργούν στο νέο περιβάλλον της Λισαβόνας».
 (18/06/2010)
Αμέσως μετά την επίθεση της Βόρειας Κορέας κατά της Νότιας, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γέρζυ Μπούζεκ προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
 (14/07/2009)
" Χαιρετίζουμε την επανάληψη των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων προκειμένου να επιλυθούν τα θέματα του τελικού καθεστώτος. Καταδικάζουμε αφενός απερίφραστα τη δολοφονική επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις Ισραηλινούς στη Δυτική Όχθη, αλλά παίρνουμε αφετέρου θάρρος από τη δεδηλωμένη αποφασιστικότητα των δύο πλευρών να μην επιτρέψουν σε οποιαδήποτε πράξη βίας να διαψεύσει τις ελπίδες για ειρήνη μεταξύ των δύο λαών.
 (25/02/2010)
Ο καθηγητής Jerzy Buzek, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μιλάει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου για την οικονομική πρόκληση της εποχής, προτείνει τρόπους συνεργασίας μεταξύ των κρατών και ανάληψη πρωτοβουλιών για την οργανωμένη έξοδο από την κρίση. Στο δεύτερο μέρος του λόγου του, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην υλοποίηση των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας και τονίζει την ανάγκη διαθεσμικής συνεργασίας, στο πλαίσιο της προώθησης των εξωτερικών σχέσεων της Ένωσης.
 (14/07/2009)
Ο Πρόεδρος του ΕΚ, Καθηγητής Γέρζι Μπούζεκ έκανε την ακόλουθη δήλωση για το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα, που στοίχισε τη ζωή του Προέδρου της Πολωνίας Λεχ Κατσίνσκι
 (29/07/2009)
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γέρζι Μπούζεκ απευθυνόμενος σήμερα στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ένωσης κατά την άτυπη σύνοδο κορυφής που διεξάγεται στις Βρυξέλλες έκανε τις ακόλουθες επισημάνσεις:
 (09/11/2009)
"Αυτό που συνέβη πριν από εβδομήντα χρόνια είναι αδύνατο να συμβεί σήμερα με την Ευρωπαϊκή Ένωση" δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γέρζι Μπούζεκ απευθυνόμενος σε σχετική διάσκεψη που διεξήχθη σήμερα στις Βρυξέλλες. Τα κύρια σημεία της ομιλίας του έχουν ως εξής:
 (14/07/2009)
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Jerzy Buzek συνεχάρη τον ηγέτη του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου για την εκλογική του νίκη στην Ελλάδα.
 (07/01/2009)
"Οι εκλογές της 7ης Ιουνίου είναι μείζονος σημασίας. Αποτελούν μια μεγάλη ευκαιρία για να ξαναπάρει μπροστά η μηχανή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αντιμετωπιστούν τα σημαντικά προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες, όπως η οικονομική κρίση, η ανεργία, η κλιματική αλλαγή, η ενεργειακή ασφάλεια, η παγκοσμιοποίηση και η μετανάστευση.
Η στιγμή της ορκωμοσίας του Μπαράκ Ομπάμα
Συγχαίροντας τον Μπαράκ Ομπάμα για την ανάληψη της προεδρίας των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χανς-Γκερτ Πέτερινγκ ανανέωσε και την πρόσκλησή του προς τον Πρόεδρο Ομπάμα να απευθυνθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια μιας Ολομέλειας.
 (07/01/2009)
Από την οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση ξεκίνησε την ομιλία του ο Πρόεδρος Χανς Γκερτ Πέτερινγκ προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που συνήλθαν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 11 και 12 Δεκεμβρίου 2008 στις Βρυξέλλες.