skip to content
 
Μέτρα κατά του παράνομου περιεχομένου προτείνει το ΕΚ, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι πλατφόρμες θα λογοδοτούν για τους αλγόριθμούς τους και θα ελέγχουν καλύτερα το περιεχόμενο που δημοσιεύουν.
Μετά από 18 μήνες έρευνας, οι ευρωβουλευτές ζητούν την καλή μεταχείριση των ζώων κατά τη μεταφορά τους και τη μετάβαση στη μεταφορά κρέατος και όχι ζωντανών ζώων.
Αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων για μια καλύτερα προετοιμασμένη ΕΕ όσον αφορά τη διαχείριση μελλοντικών υγειονομικών κρίσεων.
Ο πρόεδρος Macron παρουσίασε την Τετάρτη στους ευρωβουλευτές τους κύριους στόχους και την πολιτική στρατηγική για τη Γαλλική Προεδρία της ΕΕ.
Οι πρόεδροι Roberta Metsola και Emmanuel Macron θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη στις 15.45 (ώρα Ελλάδας), μετά τη συζήτηση για τις προτεραιότητες της Γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.
Το απόγευμα της Τρίτης, το Κοινοβούλιο εξέλεξε τους 14 αντιπροέδρους του για τα υπόλοιπα δυόμισι χρόνια της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου.
Συζήτηση για 90 συστάσεις των Ομάδων «Ευρωπαϊκή δημοκρατία/Αξίες και δικαιώματα, κράτος δικαίου, ασφάλεια» και «Κλιματική αλλαγή, περιβάλλον/υγεία», και άλλες των εθνικών ομάδων πολιτών.
Την Τρίτη, οι ευρωβουλευτές εξέλεξαν την Roberta Metsola (ΕΛΚ, Μάλτα) πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έως το 2024, με 458 ψήφους στον πρώτο γύρο.
Την πρώτη της συνέντευξη Τύπου ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα δώσει σήμερα Τρίτη 18 Ιανουάριου στις 13:00 (ώρα Ελλάδας) η Roberta Metsola.
Η Roberta Metsola, η Alice Bah Kuhnke, ο Kosma Złotowski και η Sira Rego διεκδικούν τη θέση του προέδρου του Κοινοβουλίου για το δεύτερο μισό της περιόδου 2019-2024.
Τη Δευτέρα οι ευρωβουλευτές τίμησαν τη μνήμη του εκλιπόντος προέδρου του Κοινοβουλίου David Maria Sassoli σε τελετή κατά τη διάρκεια της συνόδου ολομέλειας στο Στρασβούργο.
Εκπρόσωποι των ΜΜΕ καλούνται να παρακολουθήσουν την τελετή προς τιμήν της μνήμης του προέδρου Sassoli, η οποία θα πραγματοποιηθεί κατά την έναρξη της ολομέλειας σήμερα Δευτέρα 17 Ιανουάριου στο Στρασβούργο στις 19.00 (ώρα Ελλάδας).
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα παραχωρήσει ενημέρωση για τους δημοσιογράφους, σήμερα Δευτέρα 17 Ιανουαρίου, στις 17:30 (ώρα Ελλάδας), ενόψει της συνόδου ολομέλειας της τρέχουσας εβδομάδας.
Τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022, άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Καρλομάγνου για τη Νεολαία.
Εκπρόσωποι των ΜΜΕ καλούνται να παρακολουθήσουν την τελετή προς τιμήν της μνήμης του Προέδρου Sassoli, η οποία θα πραγματοποιηθεί κατά την έναρξη της ολομέλειας τη Δευτέρα 17 Ιανουάριου στο Στρασβούργο στις 19.00 (ώρα Ελλάδας).
Η νεκρώσιμος ακολουθία δημοσία δαπάνη του Πρόεδρου David Sassoli θα γίνει σήμερα στις 13.00 (ώρα Ελλάδας) στη Βασιλική Santa Maria degli Angeli e dei Martiri στη Ρώμη.
Εκπρόσωποι Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των πολιτικών ομάδων θα ενημερώσουν τους δημοσιογράφους ενόψει της συνόδου ολομέλειας (17-20 Ιανουαρίου) αύριο Παρασκευή 14 Ιανουαρίου, στις 12:00 (ώρα Ελλάδας).
Η συμφωνία τριμερούς διαλόγου που εγκρίθηκε από τους ευρωβουλευτές αποτελεί ένα βήμα προόδου στην ψηφιοποίηση των ευρωπαϊκών συστημάτων δικαιοσύνης και στη βελτίωση της πρόσβασης στη δικαιοσύνη.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα τιμήσει τη μνήμη του Προέδρου του David Sassoli, ο οποίος απεβίωσε στις 11 Ιανουαρίου, σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου στο Στρασβούργο.
Την Πέμπτή 13 Ιανουαρίου, 16:00 – 17:30 (ώρες Ελλάδας) η Υπηρεσία Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διοργανώνει διαδικτυακό σεμινάριο για δημοσιογράφους με θέμα " Ο Νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες ".
Η Ομάδα Ευρωπαίων Πολιτών που ασχολείται με τη θεματική  «Κλιματική αλλαγή, περιβάλλον,  υγεία» υποβάλλει τις συστάσεις της για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης στις 7-9 Ιανουαρίου 2022.
Παρά την πρόοδο σε κάποιους τομείς, το ΕΚ ανησυχεί για τους διορισμούς εισαγγελέων, την ελευθερία των ΜΜΕ και τους κινδύνους για το κράτος δικαίου στη Σλοβενία.  
Στο πλαίσιο των αυξανόμενων ρωσικών στρατιωτικών απειλών κατά της Ουκρανίας, οι ευρωβουλευτές αναφέρουν ότι κάθε επίθεση της Μόσχας πρέπει να επιφέρει υψηλό οικονομικό και πολιτικό τίμημα.
Επιτάχυνση της διαδικασίας ολοκλήρωσης ζητά το ΕΚ, τονίζοντας ότι η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και η προώθηση της ολοκλήρωσης της ΕΕ είναι αλληλοενισχυόμενες διαδικασίες.
Το Κοινοβούλιο ζητά από την ΕΕ και τα κράτη μέλη της να προτείνουν συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών και τη μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των φύλων στην ΕΕ.  
Πράσινο φως από τους ευρωβουλευτές για την έναρξη διαπραγματεύσεων με τα κράτη μέλη, με στόχο να θεσπιστούν κανόνες για τις μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες και τα όρια δράσης τους στην ΕΕ.
Μετά την ομιλία του προς αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρόεδρος Sassoli θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, σήμερα Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου γύρω στις 11:30 (ώρα Ελλάδας).
Πράσινο φως από τους ευρωβουλευτές για την έναρξη διαπραγματεύσεων με τα κράτη μέλη, με στόχο να θεσπιστούν κανόνες για τις μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες και τα όρια δράσης τους στην ΕΕ.
Η αποτελεσματικότερη απάντηση στην νέα έξαρση της νόσου COVID-19 είναι ο εμβολιασμός, σχολίασαν οι ευρωβουλευτές σχετικά με το κύριο θέμα της ημερήσιας διάταξης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Οι επικαιροποιημένοι κανόνες για την επιλογή των ενεργειακών έργων που θα ενισχυθούν με κονδύλια της ΕΕ συμφωνήθηκαν ανεπίσημα με την Σλοβενική Προεδρία του Συμβουλίου, την Τρίτη.
Το βραβείο παρέλαβε η κόρη του, Daria Navalnaya, καθώς ο ίδιος βρίσκεται φυλακισμένος στη Ρωσία από τον περασμένο Φεβρουάριο.
Το Κοινοβούλιο ενέκρινε τις θέσεις του για το μέσο για τις διεθνείς δημόσιες συμβάσεις που θα συμβάλλει στην αποκατάσταση της ισότιμη αντιμετώπισης των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων εκτός ΕΕ.
Το Κοινοβούλιο επιβεβαίωσε την Τρίτη την απόφαση για τη διοργάνωση δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών με επίκεντρο τη νεολαία σε όλα τα κράτη μέλη το 2022.
Το ΕΚ ζήτησε την Τρίτη μια ευρωπαϊκή οδηγία για την εξάλειψη της έμφυλης βίας στον κυβερνοχώρο και τη διασφάλιση της σύγκλισης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η δεύτερη Ομάδα Ευρωπαίων Πολιτών με θεματική «Ευρωπαϊκή δημοκρατία/αξίες και δικαιώματα, κράτος δικαίου, ασφάλεια» συνεδρίασε για τρίτη και τελευταία φορά στις 10-12 Δεκεμβρίου 2021 στη Φλωρεντία της Ιταλίας.
Το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου, σε τελετή των Ευρωπαϊκών Βραβείων Κινηματογράφου στο Βερολίνο, ανακοινώθηκαν οι 3 ταινίες-φιναλίστ  για το Βραβείο Κοινού LUX.   
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα παραχωρήσει ενημέρωση για τους δημοσιογράφους, σήμερα Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου, στις 17:30 (ώρα Ελλάδας), ενόψει της συνόδου ολομέλειας της τρέχουσας εβδομάδας.
Η συμφωνία «roam like at home» θα ανανεωθεί για άλλα δέκα χρόνια, σύμφωνα με την ανεπίσημη συμφωνία της Πέμπτης μεταξύ των διαπραγματευτών του ΕΚ και της Σλοβενικής Προεδρίας του Συμβουλίου.
Το Γραφείο του ΕΚ στην Ελλάδα συμμετέχει σε  σειρά διαδικτυακών εκδηλώσεων που διοργανώνει το Γραφείο Δημιουργική Ευρώπη Ελλάδας, αρμόδιος φορέας προώθησης του Προγράμματος Δημιουργική Ευρώπη.
Η συμφωνία «roam like at home» θα ανανεωθεί για άλλα δέκα χρόνια, σύμφωνα με την ανεπίσημη συμφωνία της Πέμπτης μεταξύ των διαπραγματευτών του ΕΚ και της Σλοβενικής Προεδρίας του Συμβουλίου.
Το Γραφείο του ΕΚ στην Ελλάδα συμμετέχει σε  σειρά διαδικτυακών εκδηλώσεων που διοργανώνει το Γραφείο Δημιουργική Ευρώπη Ελλάδας, αρμόδιος φορέας προώθησης του Προγράμματος Δημιουργική Ευρώπη.
Oι υποψηφιότητες για το Βραβείο Κοινού LUX 2022  θα ανακοινωθούν το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου ζωντανά από το Βερολίνο στην τελετή των Βραβείων Ευρωπαϊκού Κινηματογράφοu.
Βουλευτές εθνικών Κοινοβουλίων και ευρωβουλευτές θα συζητήσουν την πολιτική της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο, καθώς και τη συνεργασία με τρίτες χώρες σε αυτόν τον τομέα.
Η Ομάδα Ευρωπαίων Πολιτών με θεματική «Ευρωπαϊκή δημοκρατία/αξίες και δικαιώματα, κράτος δικαίου, ασφάλεια» θα συνεδριάσει για τρίτη και τελευταία φορά στις 10-12 Δεκεμβρίου 2021.
Τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου συνεδριάζει η επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του ΕΚ. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν και θα τεθούν σε ψηφοφορία είναι ο ετήσιος απολογισμός  της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το 2021, με εισηγητή τον Αντιπρόεδρο του ΕΚ Δημήτρη Παπαδημούλη (Η Αριστερά).
Δήλωση των ευρωβουλευτών Sánchez Amor και Lagodinsky σχετικά με τα δημοσιεύματα για την ενεργοποίηση της διαδικασίας επί παραβάσει κατά της Τουρκίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
Η τελετή απονομής του φετινού Βραβείου Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης, που απονεμήθηκε στον Ρώσο πολιτικό της αντιπολίτευσης και ακτιβιστή κατά της διαφθοράς, Alexei Navalny, θα πραγματοποιηθεί στις 15 Δεκεμβρίου το μεσημέρι.