skip to content
 
 
 

2020

Την Παρασκευή, οι νομοθέτες της ΕΕ κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία σχετικά με τον καταμερισμό των κονδυλίων για την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες από τις χώρες της ΕΕ για το 2021-2027.
Με την ευκαιρία της απονομής του φετινού Βραβείου Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης στη δημοκρατική αντιπολίτευση της Λευκορωσίας στις 16 Δεκεμβρίου, η Διεύθυνση Μέσων Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διοργανώνει δημοσιογραφικό webinar, ενώ δίνεται και η δυνατότητα συνεντεύξεων με τους βραβευθέντες.
Με την ευκαιρία της απονομής του φετινού Βραβείου Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης στη δημοκρατική αντιπολίτευση της Λευκορωσίας στις 16 Δεκεμβρίου, η Διεύθυνση Μέσων Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διοργανώνει δημοσιογραφικό webinar, ενώ δίνεται και η δυνατότητα συνεντεύξεων με τους βραβευθέντες.
Εκτός ωραρίου εργασίας, οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να απενεργοποιούν ψηφιακές συσκευές χωρίς να αντιμετωπίζουν συνέπειες, δηλώνει η επιτροπή Απασχόλησης του ΕΚ.
Την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 11:30 – 12:30 (ώρες Ελλάδος), η Διεύθυνση Μέσων Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διοργανώνει πανευρωπαϊκό διαδικτυακό σεμινάριο (webinar) για δημοσιογράφους με θέμα «Digital Services Act: The European Parliament’s priorities».
Την Τρίτη, το ΕΚ ζήτησε διευκρινίσεις για τις καταγγελίες περί συμμετοχής της Frontex σε επαναπροωθήσεις από τις ελληνικές αρχές, ζητώντας το σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων.
Στην 25η επέτειο των Ειρηνευτικών Συμφωνιών, βουλευτές από όλη την Ευρώπη συζητούν για το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων. Οι ευρωβουλευτές μαζί με τα μέλη των εθνικών κοινοβουλίων των κρατών μελών της ΕΕ και των υποψήφιων χωρών της ΕΕ, θα εξετάσουν τις επιπτώσεις της Ειρηνευτικής Συμφωνίας του Ντέιτον, η οποία επιτεύχθηκε το 1995 και τερμάτισε τον πόλεμο στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη. Ειδικότερα, θα εξετάσουν τις προοπτικές συμφιλίωσης, δημοκρατικού μετασχηματισμού και οικονομικής ανάπτυξης στα Δυτικά Βαλκάνια.
Η δίκαιη κατανομή ευθυνών μεταξύ κρατών μελών δεν διασφαλίζεται με τους υφιστάμενους κανόνες.Οι χώρες πρώτης γραμμής επιβαρύνονται δυσανάλογα.Ελλείψει μεταρρύθμισης, να διοχετευθούν περισσότεροι πόροι στις χώρες πρώτης γραμμής.Προτεραιότητα στο δικαίωμα στην οικογενειακή επανένωση και στην προστασία των παιδιών.
Οι καταγγελίες για συμμετοχή της Frontex στις επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο από τις ελληνικές αρχές στο επίκεντρο της συζήτησης στην επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών την Τρίτη.
Συζήτηση για τη διαδικασία του άρθρου 7 και τα δικαιώματα ΛΟΑΔΜ στην Πολωνία και την Ουγγαρία με τους επιτρόπους Δικαιοσύνης Reynders και Ισότητας Dalli, στις 18.05 (ώρα Ελλάδας).
Την Πέμπτη συζητήθηκε με την Επίτροπο Κυριακίδου η πρόσβαση σε ασφαλή και οικονομικά προσιτά φάρμακα και η στήριξη της φαρμακευτικής καινοτομίας στην ΕΕ.
Οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν την οπισθοδρόμηση στα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών και τονίζουν τη νομική υποχρέωση της ΕΕ να τα σέβεται και να τα προστατεύει.
Η παράνομη απόφαση της Τουρκίας να «ανοίξει» το περίκλειστο προάστιο των Βαρωσίων υπονομεύει τις προοπτικές μιας συνολικής επίλυσης του Κυπριακού, προειδοποιούν οι ευρωβουλευτές.
Την Πέμπτη, το Κοινοβούλιο ενέκρινε την έκθεσή του για την περίοδο 2018-2019 σχετικά με την κατάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ΕΕ, εστιάζοντας σε σειρά ανησυχητικών φαινομένων.
Το Κοινοβούλιο στοχεύει στην ενίσχυση της δημοκρατίας και στην πλήρη συμμετοχή σε έναν ευρωπαϊκό πολιτικό χώρο, βάσει διδαγμάτων από τις Ευρωπαϊκές Εκλογές του 2019.
Κάλεσμα στην Επιτροπή να υποβάλει αναθεωρημένο σχέδιο βιομηχανικής στρατηγικής. Η νέα στρατηγική θα πρέπει να περιλαμβάνει φάση ανάκαμψης μετά την πανδημία. Να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της ψηφιακής και της περιβαλλοντικής μετάβασης. Κάλεσμα για την ενίσχυση της βιομηχανικής ανεξαρτησίας και στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ.
Ενθάρρυνση βιώσιμων καταναλωτικών επιλογών και προώθηση μιας κουλτούρας επαναχρησιμοποίησης.Βελτίωση της δυνατότητας επισκευής και επιμήκυνση της διάρκειας ζωής των προϊόντων. Αίτημα για κοινό φορτιστή για λιγότερα ηλεκτρονικά απόβλητα.Χρειάζονται δομικές αλλαγές, από την παραγωγή και τις δημόσιες συμβάσεις μέχρι τη διαφήμιση και τη διαχείριση αποβλήτων.
Σε υποχώρηση η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Ευρώπη.Οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν περιστατικά παρενόχλησης και επιθέσεων κατά δημοσιογράφων, ιδίως από πολιτικούς.Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να αξιολογεί τακτικά τη διαφάνεια ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΜΜΕ καθώς και τις κρατικές παρεμβάσεις που δέχονται.Καμία χρηματοδότηση από την ΕΕ σε κρατικά ελεγχόμενα μέσα και πολιτική προπαγάνδα.
Νέα φαρμακευτική στρατηγική για την Ευρώπη. Παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αλγερία, την Αιθιοπία και τη Λευκορωσία. Ψηφοφορίες.
Την Τρίτη, το Κοινοβούλιο ενέκρινε βοήθεια 823 εκ. ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού σε επτά χώρες της ΕΕ, αλλά και τον σεισμό στην Κροατία και τις πλημμύρες στην Πολωνία.
Χάρη στη νέα νομική πράξη που ενέκρινε σήμερα το Ευρωκοινοβούλιο, οι καταναλωτές στην ΕΕ θα μπορούν πλέον να ενώνουν τις δυνάμεις τους και να προσφεύγουν συλλογικά στα δικαστήρια.
Την Τρίτη, το Κοινοβούλιο ενέκρινε σειρά συστάσεων για την καταπολέμηση της αστεγίας και το τέλος του αποκλεισμού από τη στέγαση στην ΕΕ.
Τα θέματα της Ολομέλειας του Ευρωπαίκού Κοινοβουλίου, σήμερα, Τρίτη 24 Νοεμβρίου.
Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών (25/11), το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα διοργανώνει διαδικτυακή συζήτηση την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, στις 18:00, με θέμα "Η διάσταση φύλου στο Πακέτο Ανάκαμψης".
Οι εκπρόσωποι Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των πολιτικών ομάδων θα πραγματοποιήσουν ενημέρωση για τη σύνοδο ολομέλειας αυτής της εβδομάδας σήμερα στις 17.00 (ώρα Ελλάδας).
Η ΕΕ πρέπει να βοηθήσει τα κράτη μέλη στα εξωτερικά σύνορα να διαχειριστούν τις μεταναστευτικές ροές και να διασφαλίσει ότι θα παρέχει προστασία σύμφωνα με τις βασικές αξίες της.
Οι Ilhan Kyuchyuk και Andreas Schieder προειδοποιούν ότι περαιτέρω καθυστερήσεις στις ενταξιακές συζητήσεις θα βλάψουν σοβαρά τα οφέλη της συμφιλίωσης και την πρόοδο στην περιοχή.
Την Πέμπτη, από τις 11:00 έως τις 17:30 (ώρες Ελλάδας), ευρωβουλευτές και εθνικοί βουλευτές θα συζητήσουν διαδικτυακά την διαχείριση της μετανάστευσης και του ασύλου στην Ευρώπη.
124 εκ. ευρώ για την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ουγγαρία και την Πορτογαλία για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Το μεγαλύτερο μέρος της ενίσχυσης (περισσότερα από 692 εκ. ευρώ) θα δοθεί στην Κροατία συνδυαστικά για την ανοικοδόμηση από το σεισμό του Μαρτίου και την πανδημία. 7 εκ. στην Πολωνία για τις ζημιές που προξένησαν οι πλημμύρες του Ιουνίου.
Οι έκτακτες εξουσίες πρέπει να είναι απαραίτητες, αναλογικές, χρονικά περιορισμένες και να υπόκεινται σε δημοκρατικό έλεγχο. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται η απαγόρευση διαδηλώσεων για να εγκρίνονται αμφιλεγόμενα μέτρα. Να διαφυλαχθούν τα δικαιώματα όλων, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, των ΛΟΑΤΚΙ, των προσφύγων και των κρατουμένων.
Τη θέσπιση ενός φιλόδοξου προγράμματος της ΕΕ για την κάλυψη των κενών που έφερε στο φως ο κορονοϊός και την καλύτερη θωράκιση των συστημάτων υγείας ζητούν οι ευρωβουλευτές. 
Ενίσχυση της οικολογικής και οικονομικής ανταγωνιστικότητας όλων των κρατών μελών.Οι επενδύσεις να σέβονται την αρχή της «μη πρόκλησης σημαντικής ζημίας».Οι δημόσιες και οι ιδιωτικές επενδύσεις πρέπει να αλληλοσυμπληρώνονται για να καλυφθεί το κενό στις πράσινες επενδύσεις.
Σύσταση Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Άμεσης Ανταπόκρισης στον τομέα της Υγείας για να είναι η ΕΕ καλύτερα προετοιμασμένη. Αναγκαία η δημιουργία ευρωπαϊκού συστήματος παρακολούθησης, καταγραφής και ειδοποίησης για την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό. Περαιτέρω ψηφιοποίηση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης μέσω Ευρωπαϊκού Μητρώου Ηλεκτρονικής Υγείας.
Οι ευρωβουλευτές Siegfried Mureșan, Eider Gardiazabal Rubial και Dragoș Pîslaru θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου αύριο Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου στις 14.00 (ώρα Ελλάδας) σχετικά με τον μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.
Πάνω από 4 εκατομμύρια άστεγοι ζουν αυτή την στιγμή στην ΕΕ. Η έλλειψη στέγης αποτελεί μία από τις σοβαρότερες μορφές φτώχειας που προκαλείται από τον συνδυασμό διαρθρωτικών, θεσμικών και προσωπικών παραγόντων. Τα κράτη μέλη πρέπει να αποποινικοποιήσουν την αστεγία.
Ευρωπαϊκά προϊόντα συγκεκριμένης γεωγραφικής προέλευσης όπως η φέτα, η ζιβανία και οι ελιές Καλαμών, θα προστατεύονται στην Κίνα. Η προσοχή τώρα στρέφεται στις διαπραγματεύσεις για μια διμερή επενδυτική συμφωνία.
Παρά την πρωτοφανή συγκυρία, τα Κέντρα Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης (EDICs) συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται για την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών - μια προσπάθεια από την οποία δε θα μπορούσε να απουσιάζει το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. Αυτή την εβδομάδα, μπορείτε να παρακολουθήσετε δύο ενδιαφέρουσες διαδικτυακές εκδηλώσεις στις οποίες συμμετέχει ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης.
Μετά την Διάσκεψη των Προέδρων του Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος του ΕΚ David Sassoli θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου σήμερα Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου στις 15:00 (ώρα Ελλάδας) σχετικά με τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ και τους ίδιους πόρους.
Οι διαπραγματευτές του ΕΚ για τον προϋπολογισμό και η Προεδρία του Συμβουλίου κατέληξαν σε συμβιβασμό για το πλαίσιο της πολιτικής συμφωνίας για τη μελλοντική χρηματοδότηση της ΕΕ.
Την Δευτέρα, οι αρμόδιες επιτροπές του ΕΚ ενέκριναν το μηχανισμό που θα βοηθήσει τις χώρες της ΕΕ να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας.
Οι διαπραγματευτές του ΕΚ για τον προϋπολογισμό θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου σήμερα Τρίτη 10 Νοεμβρίου στις 16:30 (ώρα Ελλάδος), σχετικά με την έκβαση ενός ενδεχομένως τελικού γύρου συνομιλιών με το Συμβούλιο για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ και τους ίδιους πόρους.
Ξεκινάει σήμερα τις εργασίες της η 5η Ευρω-Αραβική Σύνοδος για “Μια Στρατηγική Συνεργασία μεταξύ του Αραβικού Κόσμου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.
Πρόεδρος Sassoli: Συγχαρητήρια Joe Biden για τη νίκη σου. Ένας κόσμος με λιγότερη ανισότητα είναι προς το συμφέρον όλων μας Δήλωση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ
Σε κίνδυνο η πρόσβαση σε κονδύλια της ΕΕ για τα κράτη μέλη που δεν σέβονται το κράτος δικαίου, σύμφωνα με το σχέδιο συμφωνίας των διαπραγματευτών Κοινοβουλίου και Συμβουλίου.
Η αστυνομική βία είναι απαράδεκτη και οφείλει πάντα να διερευνάται, δήλωσαν οι ευρωβουλευτές σε συζήτηση την Τρίτη, ζητώντας διαφάνεια και δημόσιο έλεγχο κατά την επιβολή του νόμου.
Το βραβείο, που θεσπίζεται στην τρίτη επέτειο της δολοφονίας της Μαλτέζας δημοσιογράφου και προς τιμήν της, θα δίνεται για δημοσιογραφία που αντανακλά τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ.
Ανοίγουν σήμερα Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου, οι εργασίες του Olympia Forum Ι με τίτλο «Η Οικονομική Ανάπτυξη των Περιφερειών: Εθνικός Στόχος». Πρόκειται για ένα διεθνές συνέδριο για την ανάπτυξη των περιφερειών της Ευρώπης και της Ελλάδας, με στόχο τη ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την εφαρμογή καινοτόμων στρατηγικών, προκειμένου να αξιοποιούνται στο έπακρο τα κονδύλια των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων.  
Ο ιός ενδέχεται να παραμείνει ενεργός για αρκετούς μήνες, μέχρι να βρεθεί αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο. Χρειάζεται κοινός ορισμός για τα θετικά κρούσματα, τους θανάτους COVID-19 και την ανάρρωση από τη λοίμωξη. Η επανεμφάνιση της εποχικής γρίπης θα αυξήσει πιθανότατα τον αριθμό των ατόμων με ήπια συμπτώματα που θα χρειαστεί να κάνουν τεστ.
• Διαρκής επιδείνωση της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας και του κράτους δικαίου• Το Συμβούλιο χρειάζεται να συνεχίσει τη διαδικασία του Άρθρου 7 κατά της Πολωνίας• Έκκληση για ευρύτερη ερμηνεία που θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει όλες τις βασικές αρχές της ΕΕ
·  Δεσμευτικοί στόχοι για τα κράτη μέλη ώστε να προωθηθεί η κοινωνική ένταξη και να δοθεί τέλος στο σχολικό διαχωρισμό ·  Αποζημίωση σε άτομα που έχουν υποβληθεί σε αναγκαστική στείρωση·  Ο COVID-19 επιδεινώνει τις διακρίσεις και την περιθωριοποίηση
• Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δε θα αναγνωρίσει τον Alexander Lukashenko ως πρόεδρο της Λευκορωσίας όταν λήξει η θητεία του στις 5 Νοεμβρίου • Καταδίκη των αρχών της Λευκορωσίας για τη βίαιη καταστολή ειρηνικών διαδηλώσεων• Κάλεσμα για την άμεση διενέργεια διεθνούς έρευνας της υπόθεσης Navalny
• Αύξηση της παραγωγής φαρμακευτικών σκευασμάτων στην Ευρώπη• Δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού φαρμακείου έκτακτης ανάγκης• Το 40% των φαρμάκων που διατίθενται στην αγορά της ΕΕ προέρχεται από μη ευρωπαϊκές χώρες
• Το Κοινοβούλιο διεύρυνε το πεδίο εφαρμογής του νέου Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης (ΤΔΜ) • Γνώμονας για την παροχή στήριξης από το ΤΔΜ η κοινωνική συνοχή• Ιδιαίτερη έμφαση στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες, στις εξόχως απόκεντρες περιοχές και στα νησιά• Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να αυξήσει τους πόρους, για να αντιστοιχούν στις πραγματικές ανάγκες
• Υπέρ της μείωσης των εκπομπών CO2 κατά 40% μέχρι το 2030• Ένταξη των θαλάσσιων μεταφορών στο σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ (ΣΕΔΕ, Emissions Trading System - ETS)• Σύσταση «Ταμείου Ωκεανών» για την ενίσχυση της προστασίας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων
•  Η απόφαση για τους ίδιους πόρους μπορεί τώρα να κυρωθεί από τα κράτη μέλη, ώστε να δοθεί νέα πνοή στις εθνικές οικονομίες της ΕΕ•  Απαιτείται νομικά δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για τη θεσμοθέτηση νέων πηγών εσόδων• Περαιτέρω καθυστερήσεις στο Συμβούλιο θα υπονομεύσουν την κοινωνική και οικονομική ανάκαμψη
Την Πέμπτη στις 11.30 (ώρα Ελλάδας), οι ευρωβουλευτές θα παροτρύνουν την ΕΕ και τα κράτη μέλη να αναλάβουν δράση για την ανθρωπιστική κρίση στη Λέσβο.
Συζήτηση με την πρόεδρο της Επιτροπής για τα σχέδια της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή, τον ρατσισμό, την ανεργία, τις απειλές για την υγεία και τη διαχείριση των προσφυγικών ροών.  
Εν μέσω της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης του κορονοϊού, οι ευρωβουλευτές θα εξετάσουν την μέχρι στιγμής πορεία της Επιτροπής von der Leyen την Τετάρτη στις 10.15 (ώρα Ελλάδας).
Στο πλαίσιο της φετινής του συνεργασίας με το Athens Pride, για τρίτη συνεχή χρονιά, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, συμμετείχε στην κεντρική εκδήλωση της εβδομάδας Athens Pride Week (4-11/9), συνδιοργανώνοντας ημερίδα με θέμα “LGBTQI+ Δικαιώματα: Φιλοδοξίες και προκλήσεις στην ΕΕ και την Ελλάδα”.
Τα μέλη της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων δηλώνουν ότι η Τουρκία πρέπει να τερματίσει τις παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες για φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι ευρωβουλευτές επαίνεσαν την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου για τη λήψη "γενναίων αποφάσεων" και για τη συνέχιση του διαλόγου με τη Σερβία, την Πέμπτη σε συζήτηση με την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ.
Οι εκπρόσωποι Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των πολιτικών ομάδων θα πραγματοποιήσουν ενημέρωση σχετικά με τη σύνοδο της επόμενης εβδομάδας στην αίθουσα Anna Politkovskaya και μέσω Skype στις 12.00 αύριο.
Η Επίτροπος για τις Εσωτερικές Υποθέσεις Ylva Johansson θα συζητήσει με τα μέλη της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του ΕΚ για την κατάσταση στη Μόρια μετά την καταστροφική φωτιά, σήμερα Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου στις 14:45 (ώρα Ελλάδας).
Η τραγική κατάσταση που προκάλεσε η φωτιά που κατέστρεψε το ΚΥΤ Μόριας απαιτεί άμεσες λύσεις, συμπεριλαμβανομένης της εκκένωσης, για την προστασία αιτούντων άσυλο και τοπικού πληθυσμού.
Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και τo Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), με αφορμή την επικείμενη Συζήτηση για την Κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – SOTEU στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διοργανώνουν δημόσια διαδικτυακή συζήτηση με θέμα: Ευρωπαϊκή Ένωση: Και μετά την Πανδημία, τί;
Τα μέλη της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ θα συζητήσουν την Πέμπτη με τον Μ. Βαρβιτσιώτη και τον Μ. Τσαβούσογλου τις εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στη Μεσόγειο.
Οι ευρωβουλευτές της Task Force για τον Τουρισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα πραγματοποιήσουν ενημέρωση και θα δεχτούν  ερωτήσεις από δημοσιογράφους την Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου στις 16:00 (ώρα Ελλάδας) σχετικά με την κατάσταση στον τομέα του τουρισμού στην ΕΕ και τα μελλοντικά βήματα.
Η ΕΕ πρέπει να έχει δικό της εξοπλισμό και να τον προμηθεύει απευθείας στα κράτη μέλη για να παράσχει βοήθεια, όταν η εθνική επάρκεια φτάνει στα όριά της
Η φετινή Συζήτηση για την Κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 16 Σεπτεμβρίου στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει ιδιαίτερο πολιτικό και συμβολικό χαρακτήρα, καθώς είναι η πρώτη φορά που η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, θα συζητήσει κατ' αυτόν τον τρόπο με τους Ευρωβουλευτές για τη μελλοντική πορεία της Ένωσης. Πραγματοποιείται δε σε ένα παγκόσμιο σκηνικό που έχει μεταβληθεί ριζικά τους τελευταίους μήνες.
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ (COMM/SUBV/2020E) για την συγχρηματοδότηση επικοινωνιακών δράσεων με στόχο την ενεργό συμμετοχή των πολιτών, στο πλαίσιο του πολυετούς προγράμματος επιχορηγήσεων στον τομέα της επικοινωνίας 2020 - 2021. Προθεσμία υποβολής προτάσεων: 30 Σεπτεμβρίου 2020
Σε κοινή τους δήλωση, τρεις ευρωβουλευτές στέλνουν ισχυρό μήνυμα ότι η Αλβανία θα πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
Οι ευρωβουλευτές ευελπιστούν για επίτευξη συναίνεσης για την ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας και προσδοκούν συνεργασία μεταξύ της κυβερνητικής πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης.
Οι πολίτες τεσσάρων κρατών μελών χρειάζονται βίζα για να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ - οι ευρωβουλευτές να ζητούν από την Επιτροπή να πάρει τα προβλεπόμενα μέτρα για τη διασφάλιση αμοιβαιότητας.
Η νέα στρατηγική της ΕΕ για τις χημικές ουσίες με στόχο τη βιωσιμότητα πρέπει να προστατεύει καλύτερα την υγεία μας και το περιβάλλον, τονίζει το ΕΚ σε ψήφισμα που ενέκρινε την Παρασκευή.
Διασυνδεδεμένα μητρώα πραγματικών δικαιούχων, αποτρεπτική χρήση «μαύρων» λιστών και αποτελεσματικές κυρώσεις μεταξύ των εργαλείων που προκρίνουν οι ευρωβουλευτές.
Η πλειοψηφία (56%) θεωρεί ότι η ΕΕ χρειάζεται επιπλέον οικονομικά μέσα για να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο της πανδημίας. Προτεραιότητα έχει η δημόσια υγεία και ακολουθούν οικονομική ανάκαμψη και κλιματική αλλαγή. Στην Ελλάδα το ποσοστό εκτοξεύεται στο 79%.
Για να αναπτυχθούν, να αδειοδοτηθούν και να διατεθούν με ασφάλεια και ταχύτητα εμβόλια για τον κορονοϊό, το ΕΚ υιοθέτησε την προσωρινή εξαίρεση των κλινικών δοκιμών από ορισμένους κανόνες.
Ο COVID-19 έχει καταδείξει την ανάγκη να δοθεί στην ΕΕ πολύ ισχυρότερος ρόλος, δηλώνουν οι ευρωβουλευτές σε ψήφισμα για τη μελλοντική στρατηγική της ΕΕ για τη δημόσια υγεία.
Την Τρίτη 14 Ιουλίου 12:00 – 13:30 (ώρες Ελλάδος), η Διεύθυνση Μέσων Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διοργανώνει πανευρωπαϊκό διαδικτυακό σεμινάριο (webinar) για δημοσιογράφους με θέμα το διακύβευμα της οικονομικής ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την επόμενη μέρα.
Η Επιτροπή θα πρέπει να αναθεωρήσει τις κατευθυντήριες γραμμές της ώστε τα σχέδια κοινού ενδιαφέροντος που επιλέγονται να συμβαδίζουν πλήρως με την κλιματική της πολιτική.
H κοινωνική ένταξη και ευημερία των ανθρώπων να τεθούν στον πυρήνα της οικονομικής πολιτικής, ώστε να δοθεί η ίδια προτεραιότητα τους κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς και οικονομικούς στόχους.
Με το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να αυξάνεται στο ευρωπαϊκό ενεργειακό χαρτοφυλάκιο, το ΕΚ προτείνει καλύτερους τρόπους αποθήκευσης, όπως η χρήση υδρογόνου ή οικιακών μπαταριών.
Το ΕΚ ενέκρινε τη συνέχεια της στήριξης προς πρόσφυγες και τοπικές κοινότητες στην Τουρκία, την Ιορδανία και το Λίβανο στο πλαίσιο της κρίσης στη Συρία.
Η έκθεση που υιοθέτησε το Κοινοβούλιο αξιολογεί συνολικά τις προσπάθειες της ΕΕ για την καταπολέμηση της απάτης και ζητά μέτρα για τις νέες διακρατικές μορφές οικονομικού εγκλήματος.
Στο πλαίσιο της κοινής πρωτοβουλίας Citizen Literacy το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και το ECI (European Communication Institute) δημοσιεύουν Μελέτη Αd Hoc ομάδας Ερευνητών για την ξένη επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα της κρίσης (2012-2018).
Κατά τη συζήτηση για τη στρατηγική της ΕΕ για την υγεία στο μέλλον, οι ευρωβουλευτές είπαν ότι ο COVID-19 ανέδειξε την ανάγκη για ισχυρότερα μέσα για την αντιμετώπιση κρίσεων.
Οι ευρωβουλευτές συζήτησαν με την καγκελάριο Merkel και την πρόεδρο της Επιτροπής von der Leyen τη στρατηγική και τους στόχους της Γερμανικής Προεδρίας για τους επόμενους έξι μήνες.
• Βελτιωμένες εργασιακές συνθήκες για τους οδηγούς• Σαφείς κανόνες για την απόσπαση οδηγών• Καλύτερη επιβολή των κανόνων για την καταπολέμηση των παράνομων πρακτικών
Με το βλέμμα στην προηγούμενη (19.06) και στην επόμενη (17.07) Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι ευρωβουλευτές συζήτησαν για τη μελλοντική χρηματοδότηση και οικονομική ανάκαμψη της ΕΕ.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα παραχωρήσει ενημέρωση Τύπου για την ατζέντα της ολομέλειας του ΕΚ στις 08-10 Ιουλίου, σήμερα Τρίτη στις 18.00 (ώρα Ελλάδος). Η ενημέρωση θα λάβει χώρα στην αίθουσα Τύπου Anna Politkovskaya και μέσω Skype.
Οι αρχές της ΕΕ και της Ελλάδας πρέπει να διερευνήσουν σειρά καταγγελιών για βίαιες επαναπροωθήσεις στην Τουρκία και το κατά πόσο η Ελλάδα σέβεται το δικαίωμα στο άσυλο.
Tο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα προσφέρει τη στήριξή του και συμμετέχει στο 8ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης (8th Regional Growth Conference) που πραγματοποιείται 2-4 Ιουλίου στην Πάτρα.
• Η πρώτη ψηφοφορία για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης• Το Ταμείο είναι η πρώτη πρόταση στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας • Δημιουργία ενός «Πράσινου Μηχανισμού Επιβράβευσης»• Ο προϋπολογισμός και η κάλυψη του νέου ταμείου αυξήθηκαν από τους ευρωβουλευτές
Η Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας (DG COMM) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανακοίνωσε τη δημοσίευση νέων προσκλήσεων υποβολής προτάσεων για επιχορηγήσεις για τη συγχρηματοδότηση επικοινωνιακών δράσεων με στόχο την προώθηση και πολλαπλασιασμό της καλύτερης κατανόησης του ρόλου και των δημοκρατικών αξιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στον τομέα των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας (τηλεόραση, ραδιόφωνο, έντυπος Τύπος και διαδικτυακά μέσα) (επισυνάπτεται η πρόσκληση).
Τη συζήτηση ενόψει της Συνόδου της ΕΕ απασχόλησαν οι σχέσεις ΕΕ-ΗΒ και ο προϋπολογισμός, με τα μέλη του ΕΚ να ζητούν από το Συμβούλιο συμφωνία για το σχέδιο ανάκαμψης.
Τα μέλη της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών επικρίνουν την έλλειψη πολιτικής βούλησης στα κράτη μέλη για την αποτελεσματική ενσωμάτωση, ζητώντας τη θέσπιση δεσμευτικών στόχων μετά το 2020.
Οι ευρωβουλευτές υποδέχτηκαν θετικά το πακέτο της Επιτροπής για τις μεταφορές και τον τουρισμό, ωστόσο πολλοί επεσήμαναν ότι χρειάζονται περισσότερες πρωτοβουλίες και οικονομική στήριξη.
Την Τρίτη 26 Μαΐου, στις 11.00 π.μ., το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα διοργανώνει διαδικτυακή συζήτηση για το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) 2021-2027. Θα συζητηθούν:·         οι θέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενόψει της παρουσίασης της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την Πρόεδρο Ursula von der Leyen στην Ολομέλεια του ΕΚ, την Τετάρτη 27 Μαΐου.·         οι θέσεις των πολιτικών ομάδων του ΕΚ για το ΠΔΠ.
Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Επικοινωνίας (European Communication Institute – ECI) συνδιοργανώνουν εκδήλωση με θέμα την «Ψηφιακή Αφήγηση στους Καιρούς του Κορονοιού» την Κυριακή 24 Μαΐου στις 10:30 π.μ.
Λαμβάνοντας υπόψιν την πανδημία του κορονοϊού, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να παρατείνει την ημερομηνία υποβολής προτάσεων για το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη 2020 μέχρι την 30ή Ιουνίου 2020.
Σε ψήφισμα για την αναθεώρηση του προϋπολογισμού μετά το 2020 και τα σχέδια ανάκαμψης, το ΕΚ ζητά ισχυρό πακέτο, εστιασμένο στις ανάγκες πολιτών και σε περαιτέρω ανάπτυξη του προϋπολογισμού.
Σε ψήφισμα για την αναθεώρηση του προϋπολογισμού μετά το 2020 και τα σχέδια ανάκαμψης, το ΕΚ ζητά ισχυρό πακέτο, εστιασμένο στις ανάγκες πολιτών και σε περαιτέρω ανάπτυξη του προϋπολογισμού.
Το καλοκαίρι του 2018 ξεκίνησε διοικητική έρευνα σχετικά με το Γραφείο Συνδέσμου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το πόρισμα της διοικητικής έρευνας, δεν υπάρχουν στοιχεία που να ενοχοποιούν τον κύριο Αντωνακόπουλο, την κυρία Θεοφιλοπούλου και τον κύριο Κούντουρο, τους υπαλλήλους του Γραφείου που απoτέλεσαν το αντικείμενο της έρευνας, σε σχέση με οιαδήποτε πτυχή των δραστηριοτήτων του Γραφείου Συνδέσμου. Οι εν λόγω υπάλληλοι έχουν ενημερωθεί ότι η σχετική έρευνα έχει περατωθεί. Στο πλαίσιο αυτό, η αρμόδια αρχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέφρασε επισήμως προς τους εν λόγω υπαλλήλους τη λύπη της για την προσβολή της τιμής και της υπόληψής τους την οποία υπέστησαν εξαιτίας της διαδικασίας αυτής και συγχαίρει τους τρεις υπαλλήλους για την πολύ σωστή και αξιοπρεπή στάση που τήρησαν καθ’ όλο αυτό το χρονικό διάστημα.
Το ΕΚ συζητά με τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά και την Κροατική Προεδρία πώς μπορεί η ΕΕ να προάγει την ανάπτυξη εμβολίων και θεραπειών κατά του COVID-19.
Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών υπογραμμίζουν ότι η δημοκρατία και τα θεμελιώδη δικαιώματα απειλούνται στην Ουγγαρία.Παροτρύνουν δε την Επιτροπή και το Συμβούλιο να προστατεύσουν τους Ούγγρους πολίτες και το κράτος δικαίου.
Για να προληφθεί η έλλειψη νερού στην ΕΕ, το ΕΚ ενέκρινε σήμερα τον Κανονισμό για την Επαναχρησιμοποίηση των Υδάτων.
Την Ημέρα της Ευρώπης 2020, οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτίουν φόρο τιμής στα θύματα της πανδημίας του Covid-19 και στους Ευρωπαίους πολίτες, οι οποίοι σε πνεύμα αλληλεγγύης βοηθούν την Ευρώπη να ξεπεράσει την κρίση, γιορτάζουν την 70ή επέτειο από την υπογραφή της Διακήρυξης Schuman και συζητούν για το κοινό μας μέλλον την επόμενη μέρα.  
Δήλωση του προέδρου του Κοινοβουλίου David Sassoli σχετικά με το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης, το οποίο θα είναι συνδεδεμένο με τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ.
Η ανοικοδόμηση των τομέων του πολιτισμού και των ΜΜΕ που έχουν πληγεί από την πανδημία θα πρέπει να αποτελεί βασικό στοιχείο του σχεδίου ανάκαμψης, σύμφωνα με τη συζήτηση της Δευτέρας.
Οι πρόεδροι των αντιπροσωπειών του ΕΚ και της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, και οι μόνιμοι εισηγητές για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, επαναλαμβάνουν τις δεσμεύσεις της ΕΕ.
Οι αντιπρόεδροι του ΕΚ αρμόδιοι για θέματα επικοινωνίας καλούν τα κράτη μέλη να εντείνουν τις προσπάθειες πληροφόρησης για τις πρωτοβουλίες της ΕΕ και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.
Η επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συζητήσει αναφορές πολιτών που σχετίζονται με την πανδημία του COVID-19 την Πέμπτη 30 Απριλίου στις 11.00 (ώρα Ελλάδος).
Οι ευρωβουλευτές της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Josep Borrell θα συζητήσουν την πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης την Πέμπτη.
Ευρωβουλευτές ζητούν να σταματήσει η ΕΕ να χρηματοδοτεί τη Λιβύη για τη διαχείριση μεταναστευτικών ροών και την εκπαίδευση της ακτοφυλακής της, λόγω της συνεχούς καταπάτησης δικαιωμάτων.
Τη Δευτέρα οι ευρωβουλευτές εξέτασαν με τους επιτρόπους Dombrovskis και Gentiloni τα μέτρα που προτείνουν για την αντιμετώπιση της επικείμενης οικονομικής κρίσης.
Συζήτηση σήμερα το απόγευμα με την Επιτροπή, τη Frontex, την Ύπατη Αρμοστεία των ΗΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης και ΜΚΟ την κατάσταση στη μεταναστευτική οδό της Κεντρικής Μεσογείου.
Η ΕΕ θα παράσχει πρόσθετη οικονομική στήριξη στα κράτη-μέλη για την προστασία των θέσεων εργασίας και των εργαζομένων που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού.
Ως Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, θα παρουσιάσει θεσμικά τις προτεραιότητες και τη θέση του ΕΚ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής που θα λάβει χώρα την επόμενη μέρα
Η επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού θα συζητήσει πώς θα αντιμετωπιστεί η ζημιά στον τομέα του τουρισμού με τον επίτροπο Thierry Breton την Τρίτη στις 9:05 (τοπική ώρα).
Μετά τις προτάσεις του Eurogroup για την κρίση του COVID-19 και εν αναμονή της τηλεδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι ευρωβουλευτές συζήτησαν με τον πρόεδρο του Eurogroup Mario Centeno.
Η αρμόδια επιτροπή του Κοινοβουλίου για τη δημόσια υγεία εξέτασε με την επίτροπο Κυριακίδου και τον επίτροπο Lenarčič πώς θα ενισχυθεί η αντίδραση και ο συντονισμός της ΕΕ.
Στη συζήτηση με τον Frans Timmermans στην επιτροπή Περιβάλλοντος του ΕΚ οι ευρωβουλευτές δήλωσαν ότι η ΕΕ πρέπει να κρατήσει σταθερή πορεία όσον αφορά την κλιματική αλλαγή.
Οι ευρωβουλευτές ζητούν τη θέσπιση εκτενούς δέσμης μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας της ΕΕ μετά την πανδημία, συμπεριλαμβανομένων ομολόγων ανάκαμψης με εγγυήσεις από τον προϋπολογισμό.  
Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν πρόσθετα μέτρα ώστε να παρασχεθεί άμεσα και με εξαιρετικά ευέλικτο τρόπο ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της πανδημίας.
 Περισσότερα τεστ, βοήθεια για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό: το Κοινοβούλιο ενέκρινε 3,08 δισ. βοήθεια από την ΕΕ την Παρασκευή.
Η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει αποφασίσει «να εκθέσει εσκεμμένα τις ζωές όσων θεωρεί πολιτικούς αντιπάλους στον θανατηφόρο κορονοϊό», προειδοποιούν ευρωβουλευτές.
Ο πρόεδρος Sassoli εξέφρασε συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων του COVID-19 και ευχαρίστησε τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, καθώς και τους ευαισθητοποιημένους πολίτες.
Στις κουζίνες του ΕΚ ο πρόεδρος Sassoli για να επιθεωρήσει την παροχή γευμάτων σε όσους τα έχουν ανάγκη.
Κατά τη συζήτηση με την Ursula von der Leyen και τον Charles Michel, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν περισσότερο συντονισμένη δράση για την προστασία των πολιτών και τη στήριξη της οικονομίας.
Την Τετάρτη 22 Απριλίου, στις 12.00 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος), ο Αντιπρόεδρος του ΕΚ Δημήτρης Παπαδημούλης θα παρουσιάσει τις προτεραιότητες και τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενόψει της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 23 Απριλίου.
Την Τετάρτη από τις 16.00 (ώρα Ελλάδος) η επιτροπή Γεωργίας συζητά με τον επίτροπο Janusz Wojciechowski τρόπους παροχής βοήθειας για την προστασία της επάρκειας τροφίμων.
Οι 165.000 σπουδαστές στα προγράμματα Erasmus+ την τρέχουσα περίοδο και οι 5.000 ευρωπαίοι εθελοντές χρειάζονται διαβεβαιώσεις για την αποζημίωση τους και τη διατήρηση της θέσης τους.
Ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Jaime Such Guillot, θα παραχωρήσει ενημέρωση Τύπου για την ατζέντα της ολομέλειας του ΕΚ στις 16 - 17 Απριλίου, σήμερα Τετάρτη στις 18.00 (ώρα Ελλάδος). Η ενημέρωση θα λάβει χώρα στην αίθουσα Anna Politkovskaya και μέσω Skype.
Η πρόεδρος της επιτροπής του ΕΚ για τα Δικαιώματα των Γυναικών, Evelyn Regner, καλεί την ΕΕ και τα κράτη μέλη να στηρίξουν τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας όσο διαρκεί η πανδημία.
Η επεξεργασία πληροφοριών που συλλέγονται από «έξυπνα» κινητά για την παρακολούθηση και τον περιορισμό της πανδημίας να γίνεται σύμφωνα με τους κανόνες προστασίας προσωπικών δεδομένων.
Ανακαλύψτε τι κάνει η ΕΕ στον πόλεμο κατά του κορονοϊού προκειμένου να προστατεύσει ανθρώπους και οικονομία.
Η ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσει να βοηθά στα σύνορα της Ελλάδας, λένε μέλη της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, τα οποία προειδοποίησαν επίσης για τον κίνδυνο εξάπλωσης του COVID-19 στις δομές.
Η ΕΕ αποδεικνύει ότι η σταθεροποίηση της Λιβύης αποτελεί προτεραιότητα, σύμφωνα με την πρόεδρο της υποεπιτροπής Ασφάλειας και Άμυνας του ΕΚ.
Η εξάπλωση του κορονοϊού έχει οδηγήσει σε έξαρση των ψευδών ειδήσεων και της παραπληροφόρησης, που παρεμποδίζουν τις προσπάθειες περιορισμού της πανδημίας.
Ο πρόεδρος και οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του ΕΚ συγκαλούν σύνοδο της ολομέλειας για τη συνέχιση του κοινοβουλευτικού έργου για τα έκτακτα μέτρα που σχετίζονται με την πανδημία.
Το ξέσπασμα του κορονοϊού έχει οδηγήσει σε παραπληροφόρηση, η οποία δυσχεραίνει τις προσπάθειες περιορισμού της πανδημίας. Διαβάστε παρακάτω τι μπορείτε να κάνετε.
Η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών θα εξετάσει την κατάσταση στα σύνορα με την ελληνική κυβέρνηση, την Επιτροπή, την Προεδρία της ΕΕ, την Frontex και τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.
Ευρωβουλευτές εκφράζουν την αλληλεγγύη τους και στηρίζουν τις εντεινόμενες προσπάθειες καταπολέμησης της πανδημίας στην Τουρκία.
Η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών θα εξετάσει την κατάσταση στα σύνορα με την ελληνική κυβέρνηση, την Επιτροπή, την Προεδρία της ΕΕ, την Frontex και τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.
Οι ευρωβουλευτές της επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς θα συζητήσουν την Πέμπτη με τον αρμόδιο επίτροπο Breton τα μέτρα της ΕΕ για την πανδημία και τη συνεργασία μεταξύ κρατών μελών.
Επιδεικνύοντας ισχυρή στήριξη προς τα μέτρα της ΕΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οι ευρωβουλευτές απηύθυναν κάλεσμα κατά τη συζήτηση της Πέμπτης για αλληλεγγύη προς όφελος των πολιτών.
Στο πλαίσιο της κοινής αντίδρασης της ΕΕ στην εξάπλωση του COVID-19, οι ευρωβουλευτές υιοθέτησαν σχεδόν ομόφωνα τρεις επείγουσες προτάσεις στην έκτακτη σύνοδο της ολομέλειας την Πέμπτη.Τα έκτακτα μέτρα για τη στήριξη των ανθρώπων και των επιχειρήσεων που βρίσκονται αντιμέτωποι με την κρίση ψηφίστηκαν στην ολομέλεια του ΕΚ λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά την υποβολή των σχετικών προτάσεων από την Επιτροπή.
Ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ χαιρετίζει την απόφαση των κρατών μελών να ξεκινήσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τις δύο χώρες των δυτικών Βαλκανίων.
Η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών τονίζει ότι όλα τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης της Ουγγαρίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας θα πρέπει να σέβονται τις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεσμεύεται να βοηθήσει τις χώρες της ΕΕ να αντιμετωπίσουν τον κορονοϊό και τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις που προκύπτουν από την έξαρση του. Σε έκτακτη σύνοδο της ολομέλειας, την ερχόμενη Πέμπτη 26 Μαρτίου, θα εγκρίνει τα μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης.
Το Κοινοβούλιο εργάζεται μαζί με τα κράτη μέλη για να αγοραστούν από την ΕΕ αναπνευστήρες, μάσκες και άλλος αναγκαίος ιατροφαρμακευτικός εξοπλισμός για νοσοκομεία σε όλη την ΕΕ.
Για να ελεγχθεί η πανδημία του COVID-19, τα μέτρα πρόληψης πρέπει να εφαρμοστούν καθολικά, συμπεριλαμβανομένων των αιτούντων άσυλο που διαβιούν σε υπερπλήρεις δομές στα νησιά.
https://www.europarl.europa.eu/news/el/press-room/20200319IPR75330/sassoli-i-europi-deichnei-ti-dunami-tis-allilegguis δεν διατίθεται προς το παρόν ελληνική μετάφραση
Ο πρόεδρος του ΕΚ και οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων αποφάσισαν τη σύγκληση πρόσθετης συνόδου της ολομέλειας την επόμενη Πέμπτη, 26 Μαρτίου για τη θέσπιση έκτακτων μέτρων.
Δήλωση του προέδρου David Sassoli για την αντίδραση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην κρίση του COVID-19
Η συνεχής διάθεση απαραίτητων αγαθών και ζωτικής σημασίας ιατροφαρμακευτικού και προστατευτικού εξοπλισμού θα είναι κρίσιμη για την αντιμετώπιση της κρίσης του COVID-19.
Η πρόεδρος της επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του ΕΚ χαιρέτισε την έγκαιρη πρόταση της Επιτροπής και δεσμεύθηκε ότι οι διεργασίες για την υιοθέτησή της θα ολοκληρωθούν γρήγορα.
Δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli«Η Ευρώπη επανορθώνει για τον εγωισμό και τον ελλιπή συντονισμό μεταξύ των κυβερνήσεων στην αρχή της κρίσης του COVID-19. Σήμερα, η έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενέκρινε τις προτάσεις της Επιτροπής, για τις οποίες είχε ήδη δώσει θετική γνώμη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού και τη συνδρομή προς τις χώρες που χρειάζονται βοήθεια.
.
Το Πρόγραμμα Σχολικοί Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι μια πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και απευθύνεται σε σχολεία ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέσω των διαφόρων δράσεων, τα σχολεία - τα οποία συμμετέχουν σε εθελοντική βάση - έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις αξίες και στόχους της, καθώς και να μάθουν για το ρόλο, τις αρμοδιότητες και τη δομή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σημαντικό στοιχείο στο Πρόγραμμα είναι η αναβάθμιση της γνώσης των συμμετεχόντων γύρω από τον Ευρωπαϊκό δημοκρατικό κοινοβουλευτισμό Οι συμμετέχοντες μαθητές και καθηγητές παραλαμβάνουν στο τέλος της σχολικής χρονιάς τιμητικό δίπλωμα συμμετοχής, ενώ το σχολείο αναγορεύεται σε «Σχολείο-Πρέσβης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Τι είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση; Πώς λειτουργεί; Τι μου προσφέρει; Ποια τα δικαιώματα μου;
Από την 1η Φεβρουαρίου, ο αριθμός και η κατανομή των εδρών στο Κοινοβούλιο αλλάζει μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.
Από την 1η Φεβρουαρίου, ο αριθμός και η κατανομή των εδρών στο Κοινοβούλιο αλλάζει μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.
Πρόεδρος Sassoli: «Χωρίς κανόνες, θα επικρατήσει το ‘δίκαιο του ισχυρού’ και θα περιθωριοποιηθούν οι πιο αδύναμοι»
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την Επιτροπή να προτείνει ενισχυμένους κανόνες για το κοινό πρότυπο φορτιστή μέχρι τον Ιούλιο του 2020 το αργότερο.
Η Συμφωνία Αποχώρησης εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη το απόγευμα με 621 ψήφους υπέρ, 49 κατά και 13 αποχές.
Οι Πρόεδροι των τριών κύριων θεσμικών οργάνων της ΕΕ θα συναντηθούν την Πέμπτη στην Bazoches για να συζητήσουν για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και για τις τρέχουσες γεωπολιτικές προκλήσεις.
Ολοκληρώθηκε με κοινό ανακοινωθέν η σύνοδος των προέδρων των κοινοβουλίων των Δυτικών Βαλκανίων που πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του προέδρου του ΕΚ, David Sassoli.
Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και το Ίδρυμα Διεθνών Νομικών Μελετών Καθηγητού Ηλία Κρίσπη και Δρ. Α. Σαμαρά-Κρίσπη, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, σας προσκαλούν σε επιστημονική εκδήλωση με θέμα «Προστασία Πολιτιστικών Αγαθών: Νομικό Πλαίσιο, Προκλήσεις και Σύγχρονες Εξελίξεις».
Το Κοινοβούλιο τονίζει ότι χρειάζονται διαβεβαιώσεις για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών για τη συγκατάθεσή του στην Συμφωνία Αποχώρησης.
To EK στηρίζει την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, τονίζοντας τις προκλήσεις συμπεριλαμβανομένης μίας δίκαιης και συμμετοχικής μετάβασης καθώς και την ανάγκη για φιλόδοξους ενδιάμεσους στόχους.
Αγορές Πολιτών και Νεολαίας θα πρέπει να καθορίσουν την κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων στην ΕΕ, σύμφωνα με το ψήφισμα που υιοθετήθηκε την Τετάρτη.
Η Πρεσβεία της Κροατίας στην Ελλάδα, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πληροφόρησης του Δήμου Αθηναίων σας προσκαλούν σε μια δημόσια συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης με αφορμή την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από τη Κροατία την 1η Ιανουαρίου 2020.