skip to content
 
 
 

Ιανουάριος

Η προθεσμία για την υποβολή προτάσεων για το φετινό Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεότητας Καρλομάγνος λήγει σε 5 ημέρες. Το βραβείο απευθύνεται, για έβδομη συνεχή χρονιά, σε νέους που έχουν εμπλακεί σε προγράμματα που προάγουν την κατανόηση μεταξύ των λαών των Ευρωπαϊκών κρατών. Η προθεσμία για την υποβολή των προγραμμάτων είναι η 20ή Φεβρουαρίου 2014.
 (14/09/2011)
Θέμα: Υπηρεσίες Διεθνών Ταχυμεταφορών από την Αθήνα προς τους 3 τόπους εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Βρυξέλλες, Λουξεμβούργο, Στρασβούργο) και από το Στρασβούργο προς την Αθήνα
.
Οι ευρωβουλευτές χαιρέτισαν την Πέμπτη την πρόοδο που σημείωσαν το 2013 η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο όσον αφορά την ευρωπαϊκή τους πορεία και έκαναν ιδιαίτερη μνεία στην ιστορική συμφωνία του Απριλίου μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου. Τόνισαν την ανάγκη τόσο για μεγαλύτερη διαφάνεια στη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας όσο και για συμμετοχή των κοινοβουλίων και της κοινωνίας των πολιτών των δύο πλευρών στη διαδικασία εφαρμογής.
.
Για άλλη μια φορά πίεσαν οι ευρωβουλευτές την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προβεί στη χάραξη μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής για τους άστεγους. Με ψήφισμα που ενέκριναν σήμερα (Πέμπτη) επανέλαβαν την έκκληση που έκαναν σε προηγούμενο ψήφισμα του 2011, αλλά και τις προτάσεις άλλων θεσμικών οργάνων της ΕΕ.
 (14/09/2011)
Με ψήφισμα που ενέκρινε την Πέμπτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αμφισβητεί έντονα τη θέση που έλαβαν ορισμένοι ευρωπαίοι ηγέτες ζητώντας αλλαγές και περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών. Από την 1η Ιανουαρίου 2014, έχουν καταργηθεί οι μεταβατικές διατάξεις για την ελεύθερη κυκλοφορία εργαζομένων από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.
.
Η ιθαγένεια της Ένωσης δεν πρέπει να πωλείται ή να αγοράζεται με οιοδήποτε τίμημα υποστηρίζουν οι ευρωβουλευτές με ψήφισμα που ενέκριναν την Πέμπτη. Τα μέλη του ΕΚ εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τα σχέδια της Μάλτας να θέσει προς πώληση τη μαλτέζικη ιθαγένεια - που είναι και ευρωπαϊκή. Το Κοινοβούλιο ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δηλώσει ρητά εάν τα σχέδια αυτά σέβονται ή όχι το γράμμα και το πνεύμα των Συνθηκών, καθώς και τους κανόνες της ΕΕ περί μη εισαγωγής διακρίσεων.
 (14/09/2011)
Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός καταπολέμησης της κρίσης χρειάζεται υψηλά πρότυπα δημοκρατικής λογοδοσίας, σαφείς διαύλους αναζήτησης ευθυνών, καλύτερη αξιολόγηση των κοινωνικών επιπτώσεων και τη δυνατότητα διόρθωσης των πολιτικών συστάσεων, όταν αυτές αποδεικνύονται ανεπαρκείς. Αυτά είναι μερικά από τα πρώτα συμπεράσματα των ευρωβουλευτών κατά τη διάρκεια της συζήτησης σχετικά με τη διερευνητική έκθεση για το ρόλο και τις εργασίες της Τρόικας.
.
Οι νέοι κανόνες της ΕΕ για τις δημόσιες συμβάσεις και τις συμβάσεις παραχώρησης, που ενέκριναν οι ευρωβουλευτές την Τετάρτη, θα διασφαλίσουν την καλύτερη αξιοποίηση των χρημάτων και τη βελτίωση της ποιότητας, κάθε φορά που οι δημόσιες υπηρεσίες προμηθεύονται έργα, αγαθά ή υπηρεσίες. Θα διευκολυνθεί έτσι η υποβολή προσφορών από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και θα θεσπισθούν αυστηρότεροι κανόνες για την υπεργολαβία.
 (14/09/2011)
Το προσωπικό και οι πόροι που απαιτούνται για τις επιθεωρήσεις εργασίας στα κράτη μέλη πρέπει να ενισχυθούν, προκειμένου να εντοπισθούν τόσο η αδήλωτη εργασία όσο και η ψευδής αυτοαπασχόληση και να αντιμετωπισθεί το κοινωνικό ντάμπινγκ. Τη θέση αυτή υποστήριξαν οι ευρωβουλευτές με ψήφισμα μη δεσμευτικού χαρακτήρα που ενέκριναν την Τρίτη.
.
Τα πιο επικίνδυνα πλαστικά υλικά και ορισμένες πλαστικές σακούλες θα πρέπει να απαγορευτούν έως το 2020, ως μέρος μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής για τη μείωση των πλαστικών αποβλήτων στο περιβάλλον - αυτό υποστηρίζουν οι ευρωβουλευτές με ψήφισμα που ενέκριναν την Τρίτη. Τα μέλη του ΕΚ τονίζουν επίσης ότι η ΕΕ θα πρέπει να ορίσει δεσμευτικούς στόχους ως προς την ανακύκλωση των πλαστικών αποβλήτων.
.
Το όριο εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα για τα καινούρια ελαφρά επαγγελματικά οχήματα που πωλούνται στην ΕΕ θα μειωθεί από τα 203 γρ. CO2 / χλμ που είναι σήμερα στα 147 γρ. CO2/ χλμ μέχρι το 2020, σύμφωνα με νομοσχέδιο που ενέκριναν οι ευρωβουλευτές την Τρίτη. Με το εν λόγω νομοσχέδιο, προϊόν ήδη επιτευχθείσας συμφωνίας μεταξύ ΕΚ και Συμβουλίου, ζητείται η εισαγωγή νέων, πιο αξιόπιστων διαδικασιών δοκιμών.
.
Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Πρόεδρος του ΕΚ Martin Schulz συνεχάρη τη Λετονία, τη 18η χώρα που εντάχθηκε στην ευρωζώνη, υποσχέθηκε τη διεξαγωγή συζήτησης σχετικά με τις κακές καιρικές συνθήκες στην επόμενη σύνοδο και τόνισε την υποστήριξη του Κοινοβουλίου για την επερχόμενη διάσκεψη του ΟΗΕ για το μέλλον της Συρίας.