skip to content
 
 
 

2014

«Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο θέμα των επιζήμιων ιδιωτικοποιήσεων. Σε ερώτηση που κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος για την πιθανότητα αποζημίωσης της Ελλάδας, σύμφωνα με όσα ορίζονται για την εξωσυμβατική ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε περίπτωση που οι εσπευσμένες εκποιήσεις δημόσιων περιουσιακών στοιχείων αποδειχθούν επιζήμιες, ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Μοσκοβισί απέφυγε ουσιαστικά ν’ απαντήσει, αναμασώντας τα τετριμμένα περί των μεγάλων δημοσιονομικών ελλειμμάτων και περί «σωτήριων» μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής.
Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την πολιτική της, στα πλαίσια και των νέων εποπτικών της εξουσιών, αναφορικά με την αντιμετώπιση των κρατικών ομολόγων στους ισολογισμούς των ευρωπαϊκών τραπεζών, κατέθεσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM (Γ.Παπαδόπουλος), ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
Το θέμα της υποβάθμισης του περιβάλλοντος και της ζωής των κατοίκων στη Χαλκιδική έθεσε για άλλη μια φορά επιτακτικά, με ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος, ο οποίος κατήγγειλε την αδιαφορία της ΕΕ για το περιβάλλον και την απροθυμία της Επιτροπής να διερευνά υποθέσεις συνεχιζόμενης και ανεπανόρθωτης βλάβης του περιβάλλοντος από τη χωρίς σχέδιο και όριο εκμετάλλευση των φυσικών πόρων. Η Επιτροπή, που πριν από ένα χρόνο είχε δηλώσει άγνοια για το θέμα, απάντησε αόριστα ότι είναι σε «επαφή» με τις ελληνικές αρχές και ότι απλώς «θα εξετάσει» το ζήτημα. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης και της απάντησης:
Υπεκφυγή έναντι των τεράστιων ευθυνών της σηματοδοτεί η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Χρυσόγονου σχετικά με την πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στην Ελλάδα. Αντί να απαντήσει στα συγκεκριμένα ερωτήματα που έθεσε ο Ευρωβουλευτής, ο αρμόδιος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί αρκέσθηκε να αναμασήσει τις γενικόλογες διακηρύξεις του μνημονίου περί δήθεν «καθολικής πρόσβασης σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη υψηλής ποιότητας» στην Ελλάδα (!). Εκτός τόπου και χρόνου εξάλλου είναι η αναφορά του Επιτρόπου σε δήθεν θέσπιση νομοθεσίας για παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ανασφάλιστους, ανέργους ή σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Και βέβαια η απάντηση του ολοκληρώνεται με τη γνωστή πια επωδό ότι οι Έλληνες δεν έχουν δικαιώματα από το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης γιατί τα μνημόνια «συμφωνήθηκαν διμερώς μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της». Η νεοαποικιοκρατία σε όλο της το «μεγαλείο». Ακολουθούν τα κείμενα της ερώτησης και της απάντησης:
Μιλώντας σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» (Κ.Αρβανίτης), ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλης δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
Την πλήρη δημοσίευση της υπογεγραμμένης συμφωνίας παροχής εγγυήσεων Ελλάδας-Φινλανδίας, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων των τραπεζών και στελεχών που εμπλέκονται σε αυτή, ζητά με ερώτησή του προς το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.
Μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του STAR (Π.Τσαπανίδου), ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλης δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
Το θέμα της σφικτής δανειοδοτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προς την Ελλάδα και των υψηλών εγγυήσεων που αξιώνει από την Ελλάδα, θέτει με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος εκλέχθηκε χθες 18.12.2014 αντιπρόεδρος της Θεματικής Ομάδας (Intergroup) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την προστασία των ζώων (animal welfare). Στην ομιλία του με την ευκαιρία αυτή ενώπιον της Ομάδας, στην οποία συμμετέχουν ευρωβουλευτές από το σύνολο σχεδόν των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από τις περισσότερες πολιτικές δυνάμεις του Ευρωκοινοβουλίου, ο Κώστας Χρυσόγονος τόνισε την ανάγκη για αλλαγή νοοτροπίας των ανθρώπων και για σεβασμό στη φύση και στη βιοποικιλότητα.
Παρά τις συνήθεις υπεκφυγές και τα επιλεκτικά στοιχεία, η Κομισιόν αδυνατεί να αποκρύψει την κραυγαλέα αποτυχία των προγραμμάτων απασχόλησης στην καταπολέμηση της ανεργίας. Η επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαριάν Τίσεν, απαντώντας σε ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνας Κούνεβα και Δημήτρη Παπαδημούλη, για την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων απασχόλησης της Ε.Ε., ομολογεί ότι ο πακτωλός κονδυλίων που διατίθενται χάνεται σε μαύρη τρύπα.
• Ερώτηση Δημήτρη Παπαδημούλη σε Μάριο Ντράγκι, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας • «Θα μας πείτε κ.Ντράγκι σε ποιες τιμές αγόρασαν η ΕΚΤ και οι υπόλοιπες Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες τα ελληνικά κρατικά ομόλογα;»
Και νέα αντιπαράθεση Μαριά-Γιούνκερ στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο
Τη σκόπιμη υποβάθμιση της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης (ΕΣΔΔΑ) από την πλευρά της κυβέρνησης αναδεικνύει η Σοφία Σακοράφα με ερώτησή της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σημειώνεται ότι η Ε.Ε. χρηματοδοτεί εξολοκλήρου τις εκπαιδευτικές δαπάνες της ΕΣΔΔΑ με στόχο τη δημιουργία υψηλά ειδικευμένων στελεχών για το Δημόσιο Τομέα. Η ευρωβουλευτής καλεί την Επιτροπή να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να διασφαλίσει τα αποτελέσματα για τα οποία χρηματοδοτείται η ΕΣΔΔΑ, με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση του στελεχιακού δυναμικού της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης.
Παρά τις συνήθεις υπεκφυγές και τα επιλεκτικά στοιχεία, η Κομισιόν αδυνατεί να αποκρύψει την κραυγαλέα αποτυχία των προγραμμάτων απασχόλησης στην καταπολέμηση της ανεργίας. Η επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαριάν Τίσεν, απαντώντας σε ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνας Κούνεβα και Δημήτρη Παπαδημούλη,για την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων απασχόλησης της Ε.Ε., ομολογεί ότι ο πακτωλός κονδυλίων που διατίθενται χάνεται σε μαύρη τρύπα.
Ομιλία του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Χρυσόγονου σήμερα (18.12.2014) στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Βενεζουέλα και τη δήθεν "φήμωση" της αντιπολίτευσης της χώρας από την κυβέρνηση Maduro. Βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=xBcU3oxG0zs&feature=youtu.be
Μιλώντας σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» (Μπ.Αγρολάμπος), ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλης δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
Στον απόηχο της υιοθέτησης, από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, σχετικής Πρότασης Ψηφίσματος για την κατάσταση στη Μεσόγειο και την ανάγκη ολιστικής ευρωπαϊκής προσέγγισης σε θέματα μετανάστευσης, η Ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση που διοργανώθηκε σήμερα στην Αθήνα, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για τη Μετανάστευση, από το Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Γραφείο Ελλάδος του Διεθνούς Οργανισμού για τη Μετανάστευση και την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.
Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ψήφισε με σοβαρές επιφυλάξεις το ψήφισμα που αναφέρεται στην "επί της αρχής αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους". Το ψήφισμα αφήνει απ' έξω τα αιτήματα του Παλαιστινιακού λαού ενάντια στην ισραηλινή κατοχή παλαιστινιακών εδαφών και δεν ανταποκρίνεται στα δίκαια του Παλαιστινιακού λαού.
Νέο γύρο αντιλαϊκής επίθεσης σηματοδοτεί η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, στις 18-19 Δεκέμβρη 2014 και ένταση της επιθετικότητας της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και στην ευρύτερη περιοχή, αυξάνοντας τους κινδύνους γενικευμένης πολεμικής σύγκρουσης. Τα παραπάνω κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, παρεμβαίνοντας στη σχετική συζήτηση για τη Σύνοδο Κορυφής. Τονίζοντας ότι τα κόμματα του ευρωμονόδρομου είτε στηρίζουν την περιοριστική πολιτική είτε τη δημοσιονομική χαλάρωση ομονοούν σε μόνιμα μνημόνια για πάμφθηνη εργατική δύναμη και κατεδάφιση λαϊκών δικαιωμάτων, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε τα εξής:
Δ. Παπαδημούλης: « Πώς σχολιάζετε την εκστρατεία φόβου εναντίον της πιθανής εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα;» Όλι Ρεν: «O ΣΥΡΙΖΑ και ο κ.Τσίπρας είναι δεσμευμένοι ως προς τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Αυτό νομίζω ότι μετράει και αυτό είναι το βασικό στοιχείο»
Με μεγάλη πλειοψηφία υιοθετήθηκε σήμερα από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο σχετική πρόταση ψηφίσματος για την ανανέωση της Στρατηγικής Εσωτερικής Ασφάλειας της ΕΕ (Internal Security Strategy) για την περίοδο 2015-2019. Στόχος του εν λόγω ψηφίσματος είναι κατά κύριο λόγο η εγγύηση της ασφάλειας και της ελευθερίας των Ευρωπαίων πολιτών, που απειλούνται από τις νέες συγκρούσεις στον άμεσο περίγυρο της ΕΕ και την κλιμάκωση των φαινομένων που οδηγούν σε έξαρση της βίας και της τρομοκρατίας.
Με κατεπείγουσα ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος θέτει το θέμα της χρηματοδότησης των δομών στέγασης των προσφύγων στην Ελλάδα.
Τα φρικτά βασανιστήρια της CIA, που αποκαλύφθηκαν, είναι τμήμα της εγκληματικής πολιτικής των ΗΠΑ σε ολόκληρο τον κόσμο και δεν εκπλήσσουν. Η ΕΕ και οι αστικές κυβερνήσεις, όμως, δεν μπορούν να παριστάνουν τον υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι σύμμαχοι και "στρατηγικοί εταίροι" των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην καταστολή του εργατικού-λαϊκού κινήματος και των λαϊκών ελευθεριών. Τα πιο πάνω δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, στην τοποθέτησή του, στη συζήτηση σχετικά με την έκθεση της Γερουσίας των ΗΠΑ για τα βασανιστήρια της CIA, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, επισημαίνοντας τα εξής :
Έμμεση παραδοχή της εκβιαστικής πολιτικής που εξακολουθεί να ασκεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σε βάρος της Ελλάδας (αλλά και της Κύπρου), πέντε χρόνια μετά την υποταγή της χώρας στις εντολές της τρόικας, στην οποία μετέχει η Τράπεζα, αποτελεί η απάντηση του προέδρου της Mario Draghi στην από 28.10.2014 ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Χρυσόγονου σχετικά με τους όρους αγοράς ελληνικών κρατικών τίτλων στη δευτερογενή αγορά. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ αντιπαρέρχεται σιωπηρά την καταγγελία του ευρωβουλευτή ότι η συμπεριφορά της Τράπεζας συνιστά νεοαποικιοκρατική πρακτική και ουσιαστικά επιβεβαιώνει ότι πέντε χρόνια μνημονίων δεν έχουν οδηγήσει στη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους και δεν έχουν αποκαταστήσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελληνικής Δημοκρατίας. Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι ότι στο αρχικό κείμενο της ερώτησης γινόταν λόγος για "νεοαποικιοκρατικό εκβιασμό", αλλά ο Πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου αρνήθηκε να τη διαβιβάσει στην ΕΚΤ, αν ο Κώστας Χρυσόγονος δεν δεχόταν προηγουμένως να αλλάξει τη λέξη "εκβιασμός" με την λέξη "πίεση". Τους Ευρωπαίους ιθύνοντες φαίνεται πως δεν τους ενοχλεί να τους αποκαλούν "νεοαποικιοκράτες", αλλά μόνο "εκβιαστές".
«Το επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ είναι σχεδόν άδειο και το Συμβούλιο με την αναβλητικότητα και τα ευχολόγια του, έρχεται να το αδειάσει εντελώς» Παρέμβαση του Δ.Παπαδημούλη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, παρουσία των Γιούνκερ και Ντέλα Βέντοβα, εν όψει του Συμβουλίου Κορυφής στις 18.12.2014
Παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο Μανώλης Γλέζος είπε:
Προφορική ερώτηση προς το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με συζήτηση στην Ολομέλεια κατόπιν πρωτοβουλίας της Ευρωβουλευτού ΝΔ Ελίζας Βόζεμπεργκ
Η άσκοπη θυσία των κοινωνικών δικαιωμάτων - ερώτηση Κώστα Χρυσόγονου στην ολομέλεια Δείτε παρακάτω το βίντεο του Ευρωβουλευτή: https://www.youtube.com/watch?v=OrAmfsodNlA
Και νέα επίθεση στον Γιούνκερ, έκανε την Τρίτη 16/12/2014 στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ, Ευρωβουλευτής Καθηγητής Νότης Μαριάς.
• Κύριε Ντράγκι, πόσο ανεξάρτητος, στη θέση του Κεντρικού Τραπεζίτη, είναι ένας πρώην υπουργός της Κυβέρνησης που τον διορίζει; • Συμβάλουν οι δηλώσεις Στουρνάρα στην προώθηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας;
Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και οι προκλήσεις της Άγκυρας στο επίκεντρο της συνάντησης του Μ. Κεφαλογιάννη με τον Πρόεδρο του κουρδικού Λαϊκού Κόμματος (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς
Στη συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο για την αξιολόγηση και ενδεχόμενη αναθεώρηση της οικονομικής διακυβέρνησης, παρουσία του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιου Επιτρόπου για το Ευρώ και τον Κοινωνικό διάλογο κ. Dombrovskis, παρενέβη ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Γιώργος Κύρτσος.
Μιλώντας σήμερα από το Στρασβούργο στο ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο για τις πρόσφατες παρεμβάσεις του Γ. Στουρνάρα και Ευρωπαίων αξιωματούχων στις πολιτικές εξελίξεις της Ελλάδας, ο Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ, Ευρωβουλευτής Καθηγητής Νότης Μαριάς ζήτησε την αντικατάσταση του Γ. Στουρνάρα από τη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος καθώς με την παρέμβαση αυτή «έχει παραβιάσει τη νομοθεσία με βάση την οποία διορίστηκε».
Μιλώντας σήμερα Τρίτη 16/12/2014 στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ, Ευρωβουλευτής Καθηγητής Νότης Μαριάς κατήγγειλε τις παράνομες παρεμβάσεις στα ελληνικά πολιτικά πράγματα του Προέδρου της Επιτροπής Γιούνκερ.
Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, Επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της ΝΔ και Πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση αναφορικά με το πρόσφατο κύμα συλλήψεων δημοσιογράφων στην Τουρκία από τις τουρκικές αρχές:
Βραβεύτηκαν ο Διογένης που παράγει το περιοδικό δρόμου Σχεδία, το κέντρο εκπαίδευσης και αποκατάστασης τυφλών στη Θεσσαλονίκη και το «Χαμόγελο του Παιδιού» μετά από πρόταση του Δημήτρη Παπαδημούλη για τρίτη συμμετοχή (video) https://www.youtube.com/watch?v=b63wM56kiGU
Βίντεο από την απεργιακή κατάληψη εργαζομένων στο κέντρο belspo στις Βρυξέλλες https://www.youtube.com/watch?v=Rqd4PqN1hJc
Ολοκληρώθηκε η περιοδεία του Αντιπροέδρου των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ, Ευρωβουλευτή-Καθηγητή Νότη Μαριά στην Ιταλία, όπου βρέθηκε προκειμένου να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΑΣΤΕΡΩΝ του Μπέπε Γκρίλο ενάντια στη λιτότητα ενόψει μάλιστα και της γενικής απεργίας που είχε προκηρυχθεί στη γείτονα για την Παρασκευή 12/12.
H αναθεώρηση της λεγόμενης "ενισχυμένης οικονομικής διακυβέρνησης" της ΕΕ έχει σαν στόχο την πιο γρήγορη και αποτελεσματική επιβολή των αντιλαϊκών μέτρων, σιδερένια εποπτεία και εφαρμογή τους, μνημόνια διαρκείας για τους λαούς σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Τα παραπάνω τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, στη συζήτηση σχετικά με την αναθεώρηση της "εξάπτυχης και δίπτυχης δέσμης κανονισμών περί οικονομικής διακυβέρνησης". Το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, τα "δίπτυχα" και τα "εξάπτυχα" πακέτα μέτρων κατεδαφίζουν τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, εκτοξεύουν την ανεργία, λεηλατούν το λαϊκό εισόδημα, για να διασφαλίσουν την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων ανέφερε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας στην τοποθέτησή του τα εξής:
Μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ (Π.Τσίμας), ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλης δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, Επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της ΝΔ και Πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση αναφορικά με το πρόσφατο κύμα συλλήψεων δημοσιογράφων στην Τουρκία από τις τουρκικές αρχές:
Νέο γύρο αντιλαϊκής επίθεσης και ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων, για τη διασφάλιση της κερδοφορίας τους, προαναγγέλλει το Πρόγραμμα της Επιτροπής για το 2015. Τα παραπάνω τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για το νέο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2015, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, επισημαίνοντας στην ομιλία του τα εξής:
Οι λεγόμενες "αγορές", δηλαδή το κεφάλαιο, ούτε "πείθεται" ούτε "εξευμενίζεται", μόνο ανατρέπεται, αυτό και η εξουσία του. Αυτή πρέπει να είναι η απάντηση του λαού στο νέο γύρο αντιλαϊκής επίθεσης που προαναγγέλλει το πρόγραμμα της Επιτροπής για το 2015. Τα παραπάνω τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για το νέο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2015, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, επισημαίνοντας στην ομιλία του τα εξής:
Η Ολομέλεια του ΕΚ ενέκρινε σήμερα, με ευρύτατη πλειοψηφία, την έκθεση για την οικονομική στήριξη των πρώην εργαζομένων της αλυσίδας καταστημάτων "Οδυσσεύς Φωκάς" και άλλων 500 νέων που στερούνται απασχόλησης και εκπαίδευσης με 6,44 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για το 60% του συνολικού ποσού που θα δαπανηθεί για την επαγγελματική ένταξη ή επανένταξη 1.100 ατόμων.
Μιλώντας σήμερα από το Στρασβούργο στο ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο για τις πρόσφατες παρεμβάσεις του Γ. Στουρνάρα και Ευρωπαίων αξιωματούχων στις πολιτικές εξελίξεις της Ελλάδας, ο Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ, Ευρωβουλευτής Καθηγητής Νότης Μαριάς ζήτησε την αντικατάσταση του Γ. Στουρνάρα από τη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος καθώς με την παρέμβαση αυτή «έχει παραβιάσει τη νομοθεσία με βάση την οποία διορίστηκε».
Μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, είπε τα εξής:
•Πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, διαπιστώνει σφάλματα 4.7% στις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ. Ποιο είναι το ποσοστό σφάλματος στις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ στην Ελλάδα; •Ερώτηση Δημήτρη Παπαδημούλη σε Κομισιόν.
.
Το βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη 2014 έλαβε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (πρώην Σχολή Τυφλών) Θεσσαλονίκης, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014, στο νεοκλασικό κτίριο του Κ.Ε.Α.Τ. στη Θεσσαλονίκη.
Οι πρόσφατες προκλητικές παρεμβάσεις στην εσωτερική πολιτική της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι απαράδεκτες και πρέπει να αποσυρθούν, σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές της Ενωμένης Ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Σε παρέμβασή του, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο Μανώλης Γλέζος είπε:
O Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπέβαλε σήμερα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καυτηριάζοντας την τακτική του προέδρου της τελευταίας να υπόσχεται, εμμέσως πλην σαφώς, τη λήψη μέτρων "ποσοτικής χαλάρωσης", τα οποία όμως ουδέποτε υλοποιούνται, με αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίζεται και αντίθετα να επιδεινώνεται η οικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με το άρθρο 2 ΣΕΕ η Ένωση βασίζεται στις αξίες της δημοκρατίας, ενώ περαιτέρω το άρθρο 4 παρ. 2 ΣΕΕ προβλέπει ότι "Η Ένωση σέβεται την ισότητα των κρατών μελών ενώπιον των Συνθηκών καθώς και την εθνική τους ταυτότητα που είναι συμφυής με τη θεμελιώδη πολιτική και συνταγματική τους δομή...".
•Ωμή πολιτική παρέμβαση της Κομισιόν στην εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα •Ερώτηση Δημήτρη Παπαδημούλη στον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ.Κ Γιούνκερ: «Ποια άρθρα των Συνθηκών, σάς δίνουν το δικαίωμα να παρεμβαίνετε στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα;» •«Ο κ.Γιούνκερ δεν έχει κανένα δικαίωμα να συμπεριφέρεται ως σύγχρονος Πιουριφόυ»
Ερώτηση σε σχέση με την έννοια νομισματικής χρηματοδότησης κρατικού χρέους υπέβαλε στις 11 Δεκεμβρίου 2014 ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Δύο προτάσεις της οικονομικής θεωρίας που έχουν διατυπωθεί κάνουν αναφορά για εναλλακτικά σενάρια τα οποία ο Κ. Χρυσόγονος καλεί την ΕΚΤ να πάρει θέση αν μπορεί να τις εξετάσει ως πιθανές λύσεις για τη διαχείριση με όρους βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους των κρατών της ευρωζώνης.
Σε παρέμβάσή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο Μανώλης Γλέζος, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, είπε:
Ερώτηση για την παραβίαση της αρχής της μη διάκρισης σε βάρος ατόμων με ειδικές ανάγκες εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατέθεσε σήμερα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος. Ο ευρωβουλευτής καυτηρίασε τα μνημονιακά οριζόντια μέτρα, όπως η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και ο ΕΝΦΙΑ, τις συνέπειες των οποίων υφίστανται σήμερα αδιακρίτως και τα άτομα με ειδικές ανάγκες, κατά παράβαση του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων που επιτάσσει τη λήψη θετικών μέτρων για την εξάλειψη των διακρίσεων. Στη συνέχεια, κάνοντας ειδική αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ειδικά σχολεία για ΑμεΑ και οι καρκινοπαθείς, ρώτησε την Επιτροπή τι μέτρα θα λάβει προκειμένου η τρόικα να πάψει να παραβιάζει την αρχή της μη διάκρισης.
Ερώτηση για την παραβίαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του δικαιώματος στην υγεία στην Ελλάδα κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος. Ο ευρωβουλευτής σχολίασε την έλλειψη ιατρικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς και τα χαμηλά ποσά που διατίθενται στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη και στη δημόσια υγεία εν γένει, επισημαίνοντας πως οι μνημονιακές αυτές πολιτικές έχουν οδηγήσει σε αύξηση των θανάτων. Κατέληξε ρωτώντας την Επιτροπή τι μέτρα σκοπεύει να λάβει προκειμένου να διασφαλιστεί το δικαίωμα στην υγεία.
Η απονομή μεταλλίου στο Περιοδικό δρόμου "σχεδία" για το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο γραφείο ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα από την Ευρωβουλευτή της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ που πρότεινε και στήριξε την εν λόγω υποψηφιότητα.
«Θα πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Ελπίζω ότι η αντιπολίτευση στην Ελλάδα και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, θα καταλάβει ότι κανένας στην Ευρώπη δεν περιμένει από τους Έλληνες πολιτικούς να σκεφτούν για το πώς επιθυμούν να μειωθεί περαιτέρω το χρέος», τόνισε σχολιάζοντας τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις, η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και του Ε.Λ.Κ. Μαρία Σπυράκη, μιλώντας σε 120 εκπροσώπους νεολαιών του Ε.Λ.Κ. και start- uppers από όλη την Ευρώπη.
Στην Ιταλία βρίσκεται ο Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ, Ευρωβουλευτής Καθηγητής Νότης Μαριάς προσκεκλημένος του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΑΣΤΕΡΩΝ του Μπέπε Γκρίλο προκειμένου να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις του Κινήματος στο Μιλάνο, στο Ντέσιο και στη Ρώμη.
Εγκρίθηκε σήμερα από την Επιτροπή Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την έκτακτη συμμετοχή του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Χρυσόγονου, η καταβολή ποσού 6,5 περίπου εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επανένταξη στην αγορά εργασίας 600 εργαζομένων της υπό πτώχευση επιχείρησης Οδυσσέας Φωκάς Α.Ε. Η επιτροπή καλεί τις ελληνικές αρχές να διανείμουν το ποσό στους δικαιούχους λαμβάνοντας υπόψη τις αρχές της μη-διάκρισης και της παροχής ίσων ευκαιριών, καθώς και κοινωνικά κριτήρια όπως το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού θα διατεθεί ως ενίσχυση στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων από τους εργαζομένους καθώς και για επαγγελματική τους κατάρτιση
"Η συνέχιση της στήριξης μας θα εξαρτηθεί από την τήρηση των δεσμεύσεων για αποτελέσματα, εντός του 2015" ήταν η άμεση αντίδραση της Ομάδας των Σοσιαλιστών & Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε ανήμερα των νέων αποκαλύψεων, από τον Πρόεδρο του S&D, Gianni Pittella με την συμμετοχή της Εύας Καϊλή, καθώς η Ευρωβουλευτής είναι η Eισηγήτρια της Ετήσιας Έκθεσης για την Φορολογία, του Ευρωκοινοβουλίου, και της Εlisa Ferreira, συντονίστριας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Kοινοβουλίου.
Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός επιτρέπει να λαμβάνουν χώρα διασυνδέσεις τραπεζικών ιδρυμάτων σε ένα ισχυρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο στη ζώνη του ευρώ, υπογραμμίζει σε απάντησή του σε γραπτή ερώτηση του Ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Κύρτσου, ο αρμόδιος Επίτροπος για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, την Ένωση των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών και των Κεφαλαιαγορών κ. Hill. Ωστόσο, ο αρμόδιος Επίτροπος, δεν παραλείπει να τονίσει ότι, από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συνάγεται ότι οι διασυνοριακές διασυνδέσεις έχουν εξασθενήσει μετά την εκδήλωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Τη λήψη άμεσων μέτρων και την αποζημίωση των πληγέντων από τις καταστροφικές πλημμύρες που έχουν πλήξει το τελευταίο χρονικό διάστημα τη Βόρεια Ελλάδα ζητάει με επιστολή της στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στους αρμόδιους Επιτρόπους, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Τονίζει, ακόμα, στην επιστολή της την έλλειψη υποδομών και σχεδιασμού έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης. Καταγγέλλει την πολιτική της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χρηματοδοτούν έργα και υποδομές με κριτήριο τα κέρδη των επιχειρήσεων και όχι έργα που εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες, όπως αντιπλημμυρικά και αντισεισμικής θωράκισης, αφήνοντας απροστάτευτο τον ελληνικό λαό, με αποτέλεσμα μέσα σε λίγες μέρες κακοκαιρίας να έχουμε ήδη πέντε θύματα και τεράστιες υλικές ζημιές. Αναλυτικά, το περιεχόμενο της επιστολής έχει ως εξής:
Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, Επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Θεόδωρος Ζαγοράκης, κατέθεσαν ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αφορμή την προκλητική απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου για την μεταφορά ενός γλυπτού του Παρθενώνα στο Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης. Στην ερώτησή τους, ο δύο Ευρωβουλευτές καλούν την Επιτροπή να αναλάβει δράσεις με στόχο την τελική επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.
Την «εμπιστευτικότητα» των στοιχείων του ελέγχου των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών, όσον αφορά τα δάνεια που έδιναν σε πολιτικά κόμματα, επικαλείται ο Μάριο Ντράγκι, για να μην αποκαλύψει το ύψος της «χασούρας» που αναγκάζεται να πληρώσει, με τις θυσίες του, ο ελληνικός λαός. Αυτό προκύπτει από απάντηση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.
Βίντεο με συνέντευξη της Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και της Ευρωομάδας της Αριστεράς, Κωνσταντίνας Κούνεβα για τις πρώτες εμπειρίες της στην Ευρωβουλή, το συνδικαλιστικό κίνημα, την επίσκεψή της στους Σύρους πρόσφυγες στο Σύνταγμα, αλλά και τη βία εναντίον των γυναικών: http://youtu.be/qnGmPwszkfM
Τις ραγδαίες εξελίξεις στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", οι εργαζόμενοι της οποίας έχουν έρθει αντιμέτωποι με ένα ιδιόμορφο λοκ άουτ που επέβαλε η διοίκηση της εκδότριας εταιρίας ως απάντηση στο δίκαιο αίτημά τους να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα, έφερε σε γνώση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος. Ο ευρωβουλευτής ρωτά αν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι η τρόικα ζητά από την Ελλάδα να επαναφέρει το λοκ άουτ, και αν έχει κι άλλες ακόμη απαιτήσεις στο πεδίο του συλλογικού εργατικού δικαίου, υπογραμμίζοντας τη σημασία της προστασίας των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων εν μέσω οικονομικής κρίσης.
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 8/12 η εκδήλωση του Πολιτικού Κινήματος ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες για τις γερμανικές αποζημιώσεις, εκδήλωση την οποία χαιρέτησαν Ευρωβουλευτές και εκπρόσωποι τριών εκ των επτά Πολιτικών Ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Ευρωπαίοι Αντιφεντεραλιστές, Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά και Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας).
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM (Κάτια Μακρή), ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
Η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ απαιτεί, με ερώτησή της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λυθεί άμεσα το ζήτημα των Σύρων προσφύγων στην Ελλάδα - θυμάτων των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων ΕΕ - ΗΠΑ και του πολέμου στη Συρία. Συγκεκριμένα, η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ ζητάει από την Επιτροπή να τοποθετηθεί στο δίκαιο αίτημα να χορηγηθεί, με επείγουσες διαδικασίες, άσυλο ή επικουρική διεθνής προστασία ή ανθρωπιστικό καθεστώς, στους Σύριους πρόσφυγες στην Ελλάδα, καθώς και ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους από αυτούς έχουν τελικό προορισμό άλλες χώρες της ΕΕ και παραμένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας, λόγω της αντιμεταναστευτικής νομοθεσίας της ΕΕ (Κανονισμοί Δουβλίνο ΙΙ και ΙΙΙ, Σύμβαση Σέγκεν), αναφέροντας στην ερώτησή της τα εξής:
Το ζήτημα της εκποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας και του ανταγωνισμού στη διαχείριση και χρήση των ελληνικών αεροδρομίων θέτει με ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος. Ο Κ. Χρυσόγονος επισημαίνει ότι η παραχώρηση 14 κερδοφόρων περιφερειακών αεροδρομίων σημαντικών τουριστικών προορισμών της Ελλάδας σε μία και μόνη κοινοπραξία απειλεί να νοθεύσει τον ανταγωνισμό στα ελληνικά αεροδρόμια, να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των εισιτηρίων και τελικά να ζημιώσει τον ίδιο τον ελληνικό τουρισμό, που τόσο πολύ χρειάζεται η χώρα για να ανακάμψει.
Για το θέμα της παραβίασης από την Ελλάδα του διεθνούς εργατικού δικαίου και ειδικότερα των Διεθνών Συμβάσεων Εργασίας ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος. Στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής τονίζει ότι η Ένωση δεσμεύεται και φέρει ευθύνη για την τήρηση του διεθνούς δικαίου, και υπενθυμίζει ότι η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας έχει σε πολλές περιπτώσεις διαπιστώσει παραβιάσεις του δικαιώματος οργάνωσης και συλλογικής διαπραγμάτευσης, αλλά και των ελάχιστων ορίων κοινωνικής ασφάλειας εξαιτίας των μνημονιακών μέτρων που έχει επιβάλει η τρόικα.
Την παράδοση στους μονοπωλιακούς ομίλους στρατηγικής σημασίας μεταφορικών υποδομών της χώρας καταγγέλλει με τρείς ερωτήσεις της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ, σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις των αεροδρομίων, του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης και των σιδηροδρόμων, που προωθούν η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ αναδεικνύει στις ερωτήσεις της τις οδυνηρές συνέπειες της ιδιωτικοποίησης των αεροπορικών, λιμενικών και σιδηροδρομικών μεταφορών για τους εργαζόμενους στους αντίστοιχους κλάδους και για ολόκληρο το λαό, προκειμένου να υπηρετηθεί ο στόχος της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, που θα βάλουν στο χέρι λαϊκή περιουσία, το σύνολο σχεδόν των υποδομών μεταφοράς της χώρας. Αναλυτικά, το περιεχόμενο των ερωτήσεων έχει ως εξής:
Επιπλέον μέτρα για την προστασία και την ενημέρωση του κοινού από προϊόντα παραεμπορίου, ζητά ο Ευρωβουλευτής κ. Θεόδωρος Ζαγοράκης, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενόψει των εορτών.
Γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δ.Παπαδημούλης, σχετικά με την καθυστέρηση στην έγκριση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων της περιόδου 2014-2020.
Μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του MEGA (Δ.Καμπουράκης-Γ.Οικονομέας), ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλης δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
• «Έως πότε θα εθελοτυφλεί ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, κρατώντας όμηρο την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό;» • «Είναι βιώσιμη μια οικονομία όταν αφαιρείται κάθε χρόνο το 4% του ΑΕΠ για την εξυπηρέτηση του χρέους της;»
Με αφορμή τον παγκόσμιο κίνδυνο από την εξάπλωση του ιού Έμπολα, ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Κύρτσος κατέθεσε γραπτή ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να πληροφορηθεί αν υπάρχει σχέδιο προώθησης της συνεργασίας των επιστημονικών πεδίων της μικροβιολογίας, της ιολογίας και της βιοπληροφορικής, με στόχο την πρόβλεψη κρίσεων πανδημίας, τη στιγμή που οι προαναφερόμενες επιστήμες έχουν τη δυνατότητα και τα κατάλληλα μοριακά και άλλα επιστημονικά «εργαλεία», ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση επικίνδυνων ιών και, μικροοργανισμών στις κοινωνικές ομάδες.
Την αντιλαϊκή επίθεση συγκυβέρνησης, ΕΕ, Τρόικας ενάντια στις γυναίκες των εργατικών, λαϊκών οικογενειών και τις διεκδικήσεις του εργατικού λαϊκού κινήματος αναδεικνύει με ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, αναφέροντας τα παρακάτω:
Την απαγωγή του δημοσιογράφου Σεργκέι Ντολκόφ στην Μαριούπολη, από εθνικιστικές, φασιστικές δυνάμεις που συνδέονται με τις αρχές του Κιέβου, καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με ερώτηση του ευρωβουλευτή του Κόμματος, Κώστα Παπαδάκη, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναδείχνοντας ταυτόχρονα τις ευθύνες της ΕΕ για την στήριξη των δυνάμεων αυτών, για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων της, στον ανταγωνισμό της με την καπιταλιστική Ρωσία στην περιοχή. Η ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ έχει ως εξής:
Την επικίνδυνη εξέλιξη από την πρόθεση της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ να νομιμοποιήσει την χρήση ηρωίνης σε «εγκεκριμένους χώρους» αναδεικνύει με ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, αναφέροντας αναλυτικά τα εξής:
Την άμεση υποστήριξη των Σύρων προσφύγων που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας εδώ και 13 μέρες ζητούν με επιστολή τους 26 Ευρωβουλευτές, με πρωτοβουλία της Ευρωομάδας της Αριστεράς GUE/NGL, από τον Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πιο συγκεκριμένα, οι υπογράφοντες ζητούν να εφαρμοστούν οι διεθνείς και ευρωπαϊκοί κανονισμοί για τους πρόσφυγες πολέμου, ώστε οι τελευταίοι να έχουν τη δυνατότητα να βρεθούν σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι όχι μόνο στις χώρες εισόδου, όπως είναι η Ελλάδα.
Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Αντιπροέδρου των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος ΄΄Αντιμνημονιακοί Πολίτες΄΄, Ευρωβουλευτή Καθηγητή Νότη Μαριά στο Αζερμπαϊτζάν.
Με πρωτοβουλία του Αντιπροέδρου των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος «Αντιμνημονιακοί Πολίτες», Ευρωβουλευτή Καθηγητή Νότη Μαριά διοργανώνεται εκδήλωση τη Δευτέρα 8/12 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες για τις γερμανικές αποζημιώσεις.
Ο Επικεφαλής της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κος Μανώλης Κεφαλογιάννης αποδέχτηκε την τιμητική πρόταση της παγκόσμιας ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας, με την οποία του αποδόθηκε ο τίτλος του επίσημου Πρέσβη των πασχόντων από αιμοσφαιρινοπάθειες για το 2015.
Στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του ως μέλους της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ευρωβουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Γραμματικάκης παρουσίασε Γνωμοδότηση για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο.
• Καμία χρήση των αδιάθετων κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για αναπτυξιακούς λόγους, χωρίς την έγκριση της Γερμανίας. • Εκτός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο ESM, δηλώνει ο Ευρωπαίος Επίτροπος.
Μιλώντας στις 24/11/2014 στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, Ευρωβουλευτής Καθηγητής Νότης Μαριάς επισήμανε ότι η αξιολόγηση των επιπτώσεων της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μια σημαντική δραστηριότητα.
Την ανάγκη για διεύρυνση και σωστή εφαρμογή των Συμφωνιών Επανεισδοχής μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρίτων χωρών υπογράμμισε η Ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ, στο πλαίσιο των εργασιών της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρουσία του Έλληνα Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου, αρμοδίου για θέματα Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων.
Απίστευτος κυνισμός εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταγράφεται στην σημερινή απάντηση του Επιτρόπου Μοσκοβισί σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Χρυσόγονου σχετικά με τη μνημονιακή περίοδο στην Ελλάδα και λιγότερο σε Ιρλανδία και Πορτογαλία.
Ενώ το μνημόνιο γέμισε την πατρίδα μας με στρατιές ανέργων αφού ο αριθμός τους ξεπέρασε το 1,5 εκατ, ο αρμόδιος Επίτροπος Μοσχοβισί απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε ο Νότης Μαριάς στις 1/10/2014 για τη λήψη μέτρων κατά της ανεργίας παραπέμπει σε μελλοντικά και αβέβαια ως προς το αποτέλεσμα τους σχέδια της Επιτροπής, θυμίζοντας τη γνωστή παροιμία «Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι» .
«Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση και στην πρόσβαση στην επαγγελματική και συνεχή κατάρτιση». Άρθρο 14 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, σε κρατικά εκπαιδευτήρια». Άρθρο 16 του ελληνικού Συντάγματος.
«Απίστευτα αντανακλαστικά» επιδεικνύει η ιταλική προεδρία, ακολουθώντας πιστά το παράδειγμα της ελληνικής, αφού ένα μήνα πριν τη λήξη της θητείας της δεν έχει ακόμα παρουσιάσει ένα συνεκτικό σχέδιο για την προώθηση μιας νέας ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής. Αυτό προκύπτει από απάντηση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.
Την προκλητική αδιαφορία της για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος επέδειξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην απάντησή της σε ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλη Γλέζου και Κώστα Χρυσόγονου σχετικά με την εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική. Παρά το γεγονός ότι θεμελιώδης αρχή του ενωσιακού δικαίου του περιβάλλοντος υποτίθεται πως είναι η πρόληψη, η Επιτροπή δηλώνει ότι αναμένει να συντελεστεί πρώτα η οικολογική καταστροφή για να εκτιμήσει στη συνέχεια τις διαστάσεις της (!).
Τo ζήτημα των Σύρων προσφύγων στο Σύνταγμα και το κενό χρηματοδότησης των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που ασχολούνται με παιδιά-πρόσφυγες, λόγω καθυστερήσεως μεταβίβασης των απαραίτητων κονδυλίων στο αρμόδιο Ταμείο για τους Πρόσφυγες, έθεσε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος στη συζήτηση για τη μετανάστευση, που διεξήχθη την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών παρουσία του Επιτρόπου κ. Αβραμόπουλου.
Παρέμβαση στο θέμα του σχεδίου νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας πραγματοποίησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Κώστας Χρυσόγονος, με την κατάθεση δύο ερωτήσεων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και του ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη καλωσόρισε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον υπουργό Οικονομίας της Σερβίας κ. Zeljko Sertic. Μιας χώρας που διατηρεί άριστες σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με την Ελλάδα και έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην Ε. Ε.
Μιλώντας στις 25/11/2014 στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, Ευρωβουλευτής Καθηγητής Νότης Μαριάς επισήμανε την ανάγκη λήψης μέτρων για την παράνομη μετανάστευση.
Καλύπτει το πάρτι που παίζουν τα ΚΕΚ στις πλάτες των ανέργων η αρμόδια Επίτροπος Thyssen απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος “Αντιμνημονιακοί Πολίτες”, Ευρωβουλευτής Καθηγητής Νότης Μαριάς.
Ο αρμόδιος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις, κ. Μοσκοβισί επισημαίνει όμως τη βελτίωση της κατάστασης, απαντώντας σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Γ. Κύρτσου.
Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, Επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, κατέθεσε γραπτή ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας εξηγήσεις για την απόφαση των Βρυξελλών να απεντάξει τα έργα της ανάπλασης της Οδού Πανεπιστημίου και του Φαληρικού Όρμου Αττικής από το ΕΣΠΑ. Στην ερώτησή του ο κος Κεφαλογιάννης υπογραμμίζει τη σημασία των έργων αυτών και τονίζει ότι πρόκειται για δυο αλληλοσυμπληρούμενα έργα που στοχεύουν στην οικονομική αναζωογόνηση και την αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας και των όμορων προς αυτό περιοχών.
Η απόρριψη του δίκαιου αιτήματος του Νίκου Ρωμανού μας θέτει όλους προ των ευθυνών μας. Η σιωπή δεν είναι πλέον απλώς συνενοχή, αλλά συνιστά η ίδια έγκλημα, αφού απειλείται άμεσα η ζωή ενός ανθρώπου.
Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επίδραση των πολιτικών λιτότητας στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη, κατέθεσε σήμερα ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.
Ενημερωτικό σημείωμα για την παρέμβαση της Κ. Κούνεβα στην Επιτροπή Απασχόλησης και τη γνωμοδότησή της εκ μέρους της Επιτροπής Γυναικών επί της πρότασης της Κομισιόν
Η Τρόικα τελευταία φέρεται να ζητά μέτρα από τις ελληνικές κυβερνήσεις που δεν σχετίζονται με ήδη αναληφθείσες δεσμεύσεις των προηγούμενων μνημονίων. Πρόσφατα παραδείγματα αποτελούν το προτεινόμενο λοκ άουτ και οι αλλαγές στο ασφαλιστικό.
Η 3η Δεκεμβρίου θεσπίστηκε επίσημα ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες) από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1992. Δίνοντας την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες, η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία έχει στόχο να κινητοποιήσει, να ευαισθητοποιήσει αλλά και να υποστηρίξει έμπρακτα το δικαίωμα αυτών των ανθρώπων στην αξιοπρέπεια και την ευημερία.
Μιλώντας στις 27/11/2014 στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο για την παγκόσμια φτώχεια, ο Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, Ευρωβουλευτής Καθηγητής Νότης Μαριάς επισήμανε ότι ο υποσιτισμός των παιδιών εξαπλώνεται ραγδαία καθώς αυξάνεται η παγκόσμια φτώχεια.
Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Γεώργιος Κύρτσος συμμετείχε σήμερα στην εκδήλωση για τη συνέργεια των Ευρωπαϊκών Στρατηγικών για τις μακροπεριφέρειες της Αδριατικής και του Ιονίου σε συνδυασμό με άλλες στρατηγικές, όπως εκείνη για την περιοχή του Δούναβη.
Συζήτηση σχετικά με την επιστροφή των Βαροσίων στους νόμιμους κατοίκους της διεξήχθη στην Επιτροπή Αναφορών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο της σχετικής αναφοράς που υποβλήθηκε εξ ονόματος της Κίνησης Προσφύγων Αμμοχώστου το 2004.
Την δόξα του επιτρόπου Κατάινεν της… παλαιάς Κομισιόν εζήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, υποστηρίζοντας ότι ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. δεν εφαρμόζεται στην Ελλάδα όσο αυτή δεσμεύεται από το Μνημόνιο! Αυτό αναφέρει στη γραπτή απάντησή του προς τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Κατρούγκαλο, Κωνσταντίνα Κούνεβα και Μανώλη Γλέζο.
Μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90.1 (Γ.Κουρτάκης-Π.Τζένος), ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
Μιλώντας στις 25/11/2014 στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, Ευρωβουλευτής Καθηγητής Νότης Μαριάς επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει μετατραπεί σε κράτος εν κράτει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πανηγυρική επιβεβαίωση της νεοαποικιακής νοοτροπίας με την οποία αντιμετωπίζει την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελεί η σημερινή απάντηση του Επιτρόπου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων κ. Μοσκοβισί σε ερώτηση που είχε υποβάλει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Χρυσόγονος σχετικά με τις ομαδικές απολύσεις και το ΕΚΑΣ. Ο κ. Μοσκοβισί ισχυρίζεται, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ένωσης δεν βρίσκει εφαρμογή σε σχέση με τα μνημόνια, δηλαδή ότι οι Έλληνες πολίτες δεν έχουν θεμελιώδη δικαιώματα απέναντι στη μνημονιακή λαίλαπα. Πρόκειται για επανέκδοση της κλασικής (γερμανικής προέλευσης) αποικιοκρατικής θεωρίας τους 19ου αιώνα, σύμφωνα με την οποία η αποικία (στην προκειμένη περίπτωση η Ελλάδα) είναι μέρος της μητρόπολης μόνο από διεθνοδικαιϊκή και όχι από συνταγματική άποψη, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός της να στερείται των συναφών θεμελιωδών δικαιωμάτων.
"Προφάσεις εν αμαρτίαις" προβάλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε απάντηση ερώτησης του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Χρυσόγονου για την αντίθετη στο ευρωπαϊκό δίκαιο (άρθρο 17 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ένωσης) υπερφορολόγηση των ακινήτων στην Ελλάδα με βάση πλασματικές ("αντικειμενικές") αξίες. Χωρίς να αμφισβητεί ότι οι αξίες αυτές είναι πολύ υψηλότερες από τις πραγματικές (εμπορικές) αξίες, η Επιτροπή επικαλείται "τεχνικές δυσκολίες" για να δικαιολογήσει την παράταση της παρανομίας έως τον Ιανουάριο του 2017 (!). Τόσο "μεγάλος" είναι ο σεβασμός της στα θεμελιώδη δικαιώματα, τα οποία υποτίθεται ότι υποχρεούται να προστατεύει. Ακολουθούν τα κείμενα της ερώτησης και απάντησης:
Τα αεροναυτιλιακά τέλη προορίζονται για σκοπούς που συνδέονται αποκλειστικά με την αεροναυτιλία και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για σκοπούς αποπληρωμής του δημοσίου χρέους, επιβεβαιώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον ευρωβουλευτή του Ποταμιού Μ Κύρκο ύστερα από σχετική καταγγελία του. Η ερώτηση τέθηκε με αφορμή την Υπουργική Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα με την οποία (κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας) παραχωρήθηκε η διαχείριση των εσόδων της αεροναυτιλίας στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (O.Δ.ΔΗ.Χ.) για την αποπληρωμή δανειακών συμβάσεων που δεν σχετίζονται με την αεροναυτιλία. Ο κ Κύρκος έθιξε, επίσης, και το θέμα του παρόχου αεροναυτιλίας, ο οποίος σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία πρέπει να διαχωρίζεται από την Εθνική Εποπτική Αρχή. Στην Ελλάδα ως πάροχος ορίστηκε με τον νόμο 3913/11 μονάδα στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας με αποτέλεσμα να μην εξασφαλίζεται η αυτοτέλειά του.
Με αφορμή την 25η επέτειο από τη σύναψη της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού, υιοθετήθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, σχετική πρόταση ψηφίσματος, της οποίας, η Ευρωβουλευτής ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ ήταν συνυπογράφουσα και βασικός υποστηρικτής. Στόχος του εν λόγω ψηφίσματος είναι η προώθηση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής και ενός σχεδίου δράσεως από την ΕΕ για τον πλήρη σεβασμό και την άμεση αντιμετώπιση των προκλήσεων στον τομέα των δικαιωμάτων των παιδιών.
• Πόσα κόκκινα δάνεια έχουν πουληθεί, σε εξευτελιστικές τιμές, από τις ελληνικές τράπεζες σε ξένα funds, την ίδια στιγμή που η Τρόικα απαιτεί την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας; • Γιατί δεν δόθηκε η ευκαιρία στους Έλληνες δανειολήπτες να αγοράσουν το δάνειό τους με αντίστοιχες «εκπτώσεις»;
Τιμούμε όλοι μας την ιστορική επέτειο της Ένωσης της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα, στιγμή που σηματοδότησε την αμετάκλητη, αδιάσπαστη και παντοτινή Ένωση του νησιού μας με τη μητέρα πατρίδα.
Μιλώντας στις 25/11/2014 στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, Ευρωβουλευτής Καθηγητής Νότης Μαριάς επισήμανε ότι το θέμα της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία είναι πάρα πολύ σημαντικό.
Παρέμβαση για την 25η επέτειο της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού έκανε στις 26/11/2014 στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, Ευρωβουλευτής Καθηγητής Νότης Μαριάς.
Μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ (Π.Τσίμας), ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλης δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
Τις λεπτομέρειες της Συνολικής Αξιολόγησης των ελληνικών και ευρωπαϊκών τραπεζών και των αντίστοιχων κριτηρίων των stress-tests, περιγράφει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, σε απάντησή του στον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.
Μιλώντας στις 25/11/2014 στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, Ευρωβουλευτής Καθηγητής Νότης Μαριάς, δήλωσε ότι τα Stress Tests των Τραπεζών απέδειξαν ότι η πλειοψηφία των συστημικών τραπεζών της Ε.Ε μπορεί να ανταπεξέλθει ακόμη και σε δυσμενή οικονομικά σενάρια.
H αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων στα κράτη μέλη της έχουν μετατρέψει την Μεσόγειο και το Αιγαίο σε υγρό τάφο χιλιάδων εξαθλιωμένων μεταναστών και προσφύγων, που παλεύοντας να επιβιώσουν αντιμετωπίζουν τις δυνάμεις του FRONTEX και τις εθνικές δυνάμεις καταστολής. O νέος Επίτροπoς Μετανάστευσης, Δ. Αβραμόπουλος, εξήγγειλε ένταση της καταστολής και του κυνηγητού των μεταναστών.
Ερώτηση προς το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Ιταλική Προεδρία για τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή του Φόρου Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών κατέθεσε σήμερα ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.
Μιλώντας στις 26/11/2014 στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, Ευρωβουλευτής Καθηγητής Νότης Μαριάς επισήμανε ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει πλήξει σοβαρά τον κλάδο της χαλυβουργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τοποθέτηση του Αντιπροέδρου των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, Ευρωβουλευτή Καθηγητή Νότη Μαριά στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο στις 27/11/2014 κατά τη διαδικασία αιτιολόγησης ψήφου μετά τη διεξαχθείσα ψηφοφορία για την πρόταση μομφής κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επισυνάπτεται βίντεο με την παρέμβαση του Νότη Μαριά: https://www.youtube.com/watch?v=P6_Qf1eMxKo&feature=youtu.be
Σήμερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταψήφισε την πρόταση μομφής κατά του Προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. Οι δυνάμεις του ευρωσκεπτικισμού και του λαϊκισμού προσπάθησαν να απαξιώσουν πολιτικά τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ με στόχο να δώσουν την εικόνα μιας αποτυχημένης και αλληλοσπαρασσόμενης Ευρώπης. Θυμήθηκαν σήμερα τις αδυναμίες του φορολογικού καθεστώτος του Λουξεμβούργου αλλά παρέλειψαν να αναφερθούν στους υπόλοιπους φορολογικούς παράδεισους της ΕΕ, όπως είναι το Βέλγιο, η Μάλτα, η Αυστρία, η Ιρλανδία.
Μετά την σημερινή ψηφοφορία για την πρόταση μομφής κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, Ευρωβουλευτής Καθηγητής Νότης Μαριάς μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο κατά τη διαδικασία αιτιολόγησης ψήφου έκανε την παρακάτω δήλωση:
Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και σύσσωμη η Ευρωομάδα της Αριστεράς, εκφράζουμε την απόλυτη αλληλεγγύη μας στην Πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση της Πέμπτης 27 Νοεμβρίου. Για να μπει επιτέλους ένα τέλος στην καταστροφική, μονόπλευρη λιτότητα, στην υψηλή ανεργία, την απίστευτη ύφεση και τη συρρίκνωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Με κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες, η Ελλάδα, από πειραματόζωο ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών, μπορεί, πρέπει και θα μετατραπεί σε αφετηρία θετικών αλλαγών, για ανάπτυξη, απασχόληση και κοινωνικό κράτος, με ευρύτερο ευρωπαϊκό αντίκτυπο. Δείτε το βίντεο της δήλωσης εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=2x_F1xA5APo
O τίτλος και μόνο της σημερινής συζήτησης, ο υποσιτισμός των παιδιών στις αναπτυσσόμενες χώρες, αποτελεί μια ομολογία. Όσα ακούστηκαν, ως διαπιστώσεις μάς βρίσκουν σύμφωνους. Δεν αρκούν όμως οι διαπιστώσεις. Ποια είναι η αιτία; Γι' αυτό δεν ακούστηκε τίποτα.
Αποστομωτική απάντηση στον αντιπρόεδρο της Βουλής της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλοσόσκι, έδωσε η Ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη, όταν την κάλεσε να ανέβουν μαζί στον Όλυμπο κρατώντας τις σημαίες των χωρών τους. Η κα. Σπυράκη υπενθύμισε στον κ. Μιλοσόσκι ότι η σημαία της χώρας του είναι αυτή που υποχρεώθηκε να χρησιμοποιεί μετά την ενδιάμεση συμφωνία και τον κάλεσε για δεύτερη φορά μέσα σε 48 ώρες να μην επαναλάβει προκλητικές ενέργειες όπως αυτή που έκανε τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν ανέβηκε στο Μύτικα και ξεδίπλωσε τη σημαία με τον ήλιο της Βεργίνας.
Το λεγόμενο "επενδυτικό πακέτο", με δημιουργία ενός ταμείου που θα διαχειρίζεται τις επενδύσεις, που παρουσίασε σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζ.Κ. Γιούνγκερ, επιδιώκει να προσφέρει επιπλέον κεφάλαια στους επιχειρηματικούς ομίλους, προκειμένου να πραγματοποιήσουν επενδύσεις, με κρατική χρηματοδότηση, για να αυξήσουν την κερδοφορία τους .
Η Ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ, με αφορμή τις αποκαλύψεις για τη φοροδιαφυγή μονοπωλίων στο Λουξεμβούργο επί πρωθυπουργίας Γιούνκερ, ανέδειξε από την πρώτη στιγμή όχι μόνο τις ευθύνες Γιούνκερ αλλά συνολικά της ΕΕ που υπηρετεί την με κάθε τρόπο κερδοφορία του κεφαλαίου.
Μιλώντας στις 24/11/2014 στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο για την παγκόσμια φτώχεια ο Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, Ευρωβουλευτής Καθηγητής Νότης Μαριάς επισήμανε ότι η λιτότητα και τα μνημόνια έχουν κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους στην νότια Ευρώπη.
Με αφορμή τον εντοπισμό ενός ακόμη ακυβέρνητου σκάφους με 700 μετανάστες ανοιχτά της Κρήτης, η Ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ, συμμετέχοντας στη συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατάσταση στη Μεσόγειο και την ανάγκη μιας καθολικής αντιμετώπισης του μεταναστευτικού σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρουσία μάλιστα και του Έλληνα Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, αρμοδίου για θέματα Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, υπογράμμισε την ανάγκη η Ευρώπη να θεσπίσει πλέον τρόπους δικαιότερης κατανομής των αιτούντων άσυλο.
Την κλιμάκωση του αυταρχισμού και της κρατικής καταστολής προκειμένου να επιβληθούν νέα αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα που σχεδιάζουν και υλοποιούν η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με την ΕΕ και την Τρόικα, καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέροντας τα ακόλουθα:
Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας σήμερα εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, για τις ανακοινώσεις του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σχετικά με την Απασχόληση, την Ανάπτυξη και το Επενδυτικό Πακέτο, είπε τα εξής:
Σε παρέμβασή της στη συζήτηση της Ολομέλειας του Στρασβούργου για τα αποτελέσματα της στρατηγικής ΕΕ 2020 στον τομέα της απασχόλησης και της κοινωνικής προστασίας, η επικεφαλής της Ελιάς στο Ευρωκοινοβούλιο, κα Εύα Καϊλή, τόνισε τα εξής παρακάτω:
Mήνυμα του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλη Γλέζου, με αφορμή την 72η επέτειο από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου. Δείτε το παρακάτω βίντεο http://youtu.be/lZ2KvDAgz5Q
Γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλης, σχετικά με τις επιπτώσεις του ναυαγίου του κρουαζιερόπλοιου «Sea Diamond» στο βενθικό οικοσύστημα της Καλντέρας της Σαντορίνης Ο Δ. Παπαδημούλης ζητεί από την Κομισιόν να αναλάβει δράση για την ανέλκυση του ναυαγίου και την εξυγίανση του θαλάσσιου οικοσυστήματος της Καλντέρας της Σαντορίνης.
Η αντεργατική Στρατηγική ΕΕ-2020 σχεδιάστηκε και υλοποιείται από την ΕΕ και τις αστικές κυβερνήσεις για να υπηρετήσει έναν και μοναδικό στόχο: Να διασφαλίσει και να ενισχύσει την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων, πάνω στα συντρίμμια της ζωής και των δικαιωμάτων του εργαζόμενου λαού. Αυτή η πολιτική δεν έχει "κοινωνικές πτυχές", υπηρετεί τις επιδιώξεις του κεφαλαίου για πάμφθηνη εργατική δύναμης, οδηγεί στην εξάπλωση της φτώχειας και της εξαθλίωσης για την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Τα παραπάνω τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, στη συζήτηση σχετικά με την "Απασχόληση και τις κοινωνικές πτυχές της Στρατηγικής ΕΕ 2020", επισημαίνοντας τα ακόλουθα:
Κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η Ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ τόνισε ότι η Ευρώπη “εδώ και τώρα” πρέπει να αντιμετωπίσει την εξάπλωση της φτώχειας αποτελεσματικά, ακολουθώντας στρατηγική μακρόπνοου χαρακτήρα, με στόχο και σκοπό τη σταδιακή αποκατάσταση του βιοτικού επιπέδου των Ευρωπαίων πολιτών, δίνοντας έμφαση κατά κύριο λόγο στις χώρες που το φαινόμενο της φτώχειας είναι ιδιαίτερα έντονο.
Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με θέμα τις πιέσεις που ασκεί η Τρόικα για κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας και την επιβολή ενιαίου συντελεστή σε όλη τη χώρα, κατέθεσε σήμερα ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.
Και νέα παρέμβαση για τις γερμανικές αποζημιώσεις σε επίπεδο Ευρωβουλής πραγματοποίησε χθες ο Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, Ευρωβουλευτής Καθηγητής Νότης Μαριάς.
Σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο Μανώλης Γλέζος έθεσε το φλέγον θέμα της ψήφου των αποδήμων, λέγοντας:
Την νέα επίθεση στην κοινωνική ασφάλιση, που σχεδιάζουν η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και η Τρόικα και την έξαρση του κυβερνητικού αυταρχισμού και της καταστολής για την επιβολή των βάρβαρων μέτρων, κατήγγειλε με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης. Καλώντας τους εργαζόμενους να δώσουν μαζική μαχητική απάντηση με την πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 27 Νοέμβρη και την κλιμάκωση της πάλης τους, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε τα ακόλουθα:
Την παράδοξη άρνηση της Κομισιόν να προωθήσει σχέδιο Οδηγίας για την ισχυροποίηση των νομοθετικών εργαλείων που μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη της βίας κατά των γυναικών επέκριναν στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μέλη της Επιτροπής Ισότητας Γυναικών, και ιδιαίτερα ευρωβουλευτές της Αριστεράς, με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια μέρα αφιερωμένη στο ζοφερό φαινόμενο.
Η υγεία, η ασφάλεια και η ζωή των εργαζομένων στην ΕΕ και τα κράτη μέλη της θυσιάζονται στον βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου, τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, στην Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, αναδεικνύοντας την τραγική πραγματικότητα στους χώρους δουλειάς. Παρεμβαίνοντας στη σχετική συζήτηση για το "Στρατηγικό πλαίσιο της ΕΕ για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, κατά την περίοδο 2014-2020", ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε τα εξής:
Εβδομήντα δύο (72) χρόνια μετά την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου ο Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, Ευρωβουλευτής Καθηγητής Νότης Μαριάς φέρνει ξανά στην Ευρωβουλή το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων.
Η πρόταση μομφής κατά της Επιτροπής, με αιτιολογικό τις συμφωνίες φοροαπαλλαγής μεταξύ του Λουξεμβούργου και μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, κατά το διάστημα της πρωθυπουργίας του Γιούνγκερ, υπογράφεται κατά κύριο λόγο από εθνικιστικές, ρατσιστικές και φασιστικές πολιτικές δυνάμεις του αστικού τόξου. Εκφράζει τις σφοδρές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στις αστικές τάξεις, ιδίως των ισχυρών καπιταλιστικών χωρών της ΕΕ, αλλά και τμημάτων του κεφαλαίου, με επίκεντρο ποιοί επιχειρηματικοί όμιλοι θα βγουν ενισχυμένοι στην προοπτική της ασταθούς καπιταλιστικής ανάκαμψης.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος έλαβε σήμερα το λόγο στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της Επιτροπής Ανάπτυξης στο πλαίσιο της συζήτησης για τους παγκόσμιους αναπτυξιακούς στόχους της περιόδου μετά το 2015.
Την ανυπαρξία σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενός θεσμικού πλαισίου προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων των επαγγελματιών αθλητών στην Ευρώπη αναδεικνύει με γραπτή του ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Θεόδωρος Ζαγοράκης.
Το ερώτημα από που θα χρηματοδοτηθεί το περιβόητο επενδυτικό πακέτο των 300 δισ. ευρώ θέτει, με ερώτησή του, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μετά τις αποκαλύψεις ευρωπαϊκών ΜΜΕ για τις λεπτομέρειες της επενδυτικής πρωτοβουλίας Γιούνκερ.
Το εξαιρετικά επίκαιρο και σοβαρό θέμα της ανησυχητικής εξάπλωσης του καταρροϊκού πυρετού στην Ελλάδα και τις καταστροφικές οικονομικές συνέπειες που έχει για τους ήδη φτωχοποιημένους από το μνημόνιο Έλληνες κτηνοτρόφους, φέρνει με Ερώτηση που κατέθεσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 21 Νοεμβρίου, ο Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, Ευρωβουλευτής Καθηγητής Νότης Μαριάς.
«Μάχη μέχρι τέλους για τις γερμανικές αποζημιώσεις». Ηχηρό και αποφασιστικό μήνυμα συνέχισης του αγώνα για την καταβολή των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, δηλαδή τις γερμανικές πολεμικές επανορθώσεις, το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις των συγγενών των θυμάτων των εκτελεσθέντων από τα ναζιστικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, έστειλε με την ομιλία του από το Γοργοπόταμο όπου συμμετείχε στις εκδηλώσεις για την επέτειο της Ενωμένης Εθνικής Αντίστασης εναντίον των στρατευμάτων κατοχής, ο Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών, Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, Ευρωβουλευτής Καθηγητής Νότης Μαριάς.
Ερώτηση για την άρση της κοινωνικής αδικίας που υφίστανται οι 25.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες ομογενείς από την πρώην ΕΣΣΔ και χιλιάδες Βορειοηπειρώτες στους οποίους έχουν διακοπεί οι συντάξεις ΟΓΑ και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με την εφαρμογή του μνημονιακού Ν.4093/2012, κατέθεσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, Ευρωβουλευτής Καθηγητής Νότης Μαριάς.
Οι ευρωβουλευτές του Ποταμιού, Γιώργος Γραμματικάκης και Μίλτος Κύρκος, συνεργάζονται στενά με την Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών ώστε το νέο Επενδυτικό Πρόγραμμα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ζ-Κ. Γιούνκερ να ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες των Κρατών που βρίσκονται σε προγράμματα προσαρμογής ή που αντιμετωπίζουν σημαντικά οικονομικά προβλήματα.
Συνάντηση στο Ευρωκοινοβούλιο με αντιπροσωπεία της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων ΕTUC (European Trade Union Confederation) είχε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης. Σημειώνεται ότι ο Δ.Παπαδημούλης, ως μέλος του Προεδρείου του Ε.Κ, έχει την αρμοδιότητα της σχέσης του Ευρωκοινοβουλίου με όλα τα Ευρωπαϊκά Συνδικάτα των Εργαζομένων.
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συμμετείχε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Επιλογής των Βραβείων του Ευρωπαίου Πολίτη για το έτος 2014 που έλαβε χώρα την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες. Η συγκεκριμένη Επιτροπή επεξεργάστηκε τις υποψηφιότητες που είχε καταθέσει η Εθνική Επιτροπή της κάθε χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατέληξε στο τελικό κατάλογο των βραβευθέντων.
Στο Στρασβούργο θα βρεθεί κατά την διάρκεια της Ολομέλειας του Ε.Κ., από 24-27 Νοεμβρίου, 15μελής αντιπροσωπεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ με επικεφαλής τον πρόεδρο Θ. Μπαλασόπουλο.
Οι υπαγορευμένες από την Τρόικα οριζόντιες περικοπές έχουν αποκλείσει μεγάλα κομμάτια πληθυσμού από τις υπηρεσίες υγείας. Και βέβαια, αυτό ισχύει και στις χώρες όπου δεν υπάρχει Τρόικα, αλλά όπου εφαρμόζονται τα ίδια νεοφιλελεύθερα προγράμματα περικοπής των κοινωνικών δαπανών – απλώς εκεί γίνεται με πιο αργούς ρυθμούς.
Απάντηση Κομισιόν σε Δημήτρη Παπαδημούλη: • Δεν παρεμβαίνει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) στις έρευνες για τη συστηματική φοροδιαφυγή γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών, μέσω υποτιμολόγησης εισαγωγών. • Η OLAF «επί του παρόντος δεν διαθέτει επαρκή ειδικά ερευνητικά μέσα ώστε να διεξάγει αποτελεσματικά τις έρευνες σχετικά με την απάτη στον τομέα του ΦΠΑ».
Ερώτηση για την καταπάτηση των δικαιωμάτων του παιδιού στη μνημονιακή Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μέλος της τρόικας κατέθεσε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, Ευρωβουλευτής Καθηγητής Νότης Μαριάς χθες 20 Νοεμβρίου 2014 Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού.
Την αγωνία του για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης στο Νότιο Σουδάν εξέφρασε ο Aντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, Ευρωβουλευτής Καθηγητής Νότης Μαριάς μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες στις 12 Νοεμβρίου 2014.
Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία "Διογένης ΜΚΟ" ήταν μεταξύ των υποψηφιοτήτων που βραβεύτηκαν με το "Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη" για το 2014, ύστερα από πρόταση και στήριξη της Ευρωβουλευτού ΝΔ Ελίζας Βόζεμπεργκ. Η «Διογένης ΜΚΟ» συστάθηκε με σκοπό τη στήριξη των αστέγων και των κοινωνικά αποκλεισμένων ανθρώπων, προκειμένου να ενταχθούν ή επανενταχθούν στη κοινωνία. Οι βασικές δράσεις της «Διογένης», είναι οι ακόλουθες:
Τις λαϊκές διεκδικήσεις για "κούρεμα" των στεγαστικών δανείων των λαϊκών νοικοκυριών και των δανείων των φτωχών αυτοαπασχολούμενων και αγροτών αναδεικνύει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, με ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισημαίνει ότι οι ρυθμίσεις της συγκυβέρνησης για τα "κόκκινα" δάνεια υπηρετούν αποκλειστικά τα τραπεζικά κέρδη και τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, ενώ την ίδια στιγμή είναι άμεσος ο κίνδυνος χιλιάδες λαϊκές οικογένειες να βρεθούν στο δρόμο με την επανέναρξη των πλειστηριασμών των σπιτιών τους, από την αδυναμία εξυπηρέτησης των στεγαστικών τους δανείων στις τράπεζες, τονίζοντας στην ερώτησή του τα εξής:
Μια σπουδαία διάκριση σε ευρωπαϊκό επίπεδο πέτυχε η πρώην Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης (νυν Κέντρο Εκπαιδεύσεως & Αποκαταστάσεως Τυφλών Θεσσαλονίκης), καθώς θα τιμηθεί με το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη για το 2014.
Την επίθεση στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και ιδιαίτερα στο απεργιακό δικαίωμα που μεθοδεύουν η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μαζί με την Τρόικα, καταγγέλλει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, με ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τονίζοντας την ένταση του κυβερνητικού αυταρχισμού, της κρατικής καταστολής και της εργοδοτικής τρομοκρατίας, της δίωξης της συνδικαλιστικής δράσης στην Ελλάδα και στο σύνολο των κρατών μελών της ΕΕ, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ αναφέρει στην ερώτηση του τα εξής:
Την υποκρισία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως μέλος της τρόικας κατήγγειλε ο Aντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, Ευρωβουλευτής Καθηγητής Νότης Μαριάς μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες στις 12 Νοεμβρίου 2014.
Η Συμφωνία Σύνδεσης ΕΕ-Μολδαβίας επιβάλλει αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που πλήττουν τους εργαζόμενους για να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ ταυτόχρονα κλιμακώνουν τον ανταγωνισμό με την καπιταλιστική Ρωσία στην περιοχή. Τα παραπάνω τονίζει η Ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ, σε παρέμβασή της σχετικά με την έγκριση της Συμφωνίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο του ΚΚΕ στη Συμφωνία Σύνδεσης η Ευρωκοινοβουλευτική ομάδα επισημαίνει τα ακόλουθα:
Την παραβίαση της αξιοπρέπειας των Ελληνίδων και των Ελλήνων από την τρόικα καταγγέλλει με επίκαιρη ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (η οποία οφείλει να απαντήσει εντός τριών εβδομάδων) ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος. Ο ευρωβουλευτής τονίζει ότι η χωρίς προηγούμενο λιτότητα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα έχει οδηγήσει σε αύξηση κατά 70% του ποσοστού του πληθυσμού που υποφέρει από υλικές στερήσεις, και ερωτά εάν είναι αλήθεια ότι η τρόικα ζητά αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα για να βυθίσει ακόμη περισσότερο τους Έλληνες στη φτώχεια. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης.
Στην Ημερίδα της "Ευρωπαϊκής Ένωσης Τραπεζών Δημοσίου Συμφέροντος" που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες χθες το απόγευμα, συμμετείχε, ως προσκεκλημένος ομιλητής, ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ και μέλος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του ΕΚ κ. Γεώργιος Κύρτσος.
Το Χαμόγελο του Παιδιού είναι εθελοντικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός που σημειώνει φέτος 20 χρόνια αξιόλογης δράσης στο τομέα της προάσπισης των δικαιωμάτων των παιδιών και την αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων τους. Η δράση του περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη φιλοξενία παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο, την τηλεφωνική υποστήριξή τους, προγράμματα συμβουλευτικής και κοινωνικής ένταξής τους, την ενίσχυση οικογενειών που τελούν σε ένδεια, καθώς και τη διοργάνωση εκστρατειών ενημέρωσης ή πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων. Με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, σημειώθηκε ραγδαία αύξηση στις ανάγκες των παιδιών και κατά συνέπεια στη δράση του οργανισμού. Μόνο το α’ εξάμηνο του 2014 το «Χαμόγελο του Παιδιού» στήριξε 57.056 παιδιά σημειώνοντας αύξηση 90% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2013.