Στη νέα έκθεση που προετοίμασε η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων για τις σχέσεις της ΕΕ με την Αρμενία που εγκρίθηκε από την ολομέλεια την Τετάρτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει σθεναρά τη μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επίθεση κατά της Αρμενίας από το γειτονικό Αζερμπαϊτζάν τον Σεπτέμβριο του 2022, η οποία παραβίασε προηγούμενες προσπάθειες για ειρήνη και οδήγησε στην κατοχή αρμενικού εδάφους από δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν.
Τονίζοντας ότι η πρόσφατη επίθεση δεν έχει άμεση σχέση με τη μακροπρόθεσμη σύγκρουση για την περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, το Κοινοβούλιο στην έκθεσή του καλεί τις αρχές του Αζερμπαϊτζάν να αποσύρουν τα στρατεύματα τους από τα αρμενικά εδάφη. Καλεί επίσης τις κυβερνήσεις και των δύο χωρών να εργαστούν για μια ολοκληρωμένη και αμοιβαία αποδεκτή συνθήκη ειρήνης και ζητά την συνεχή συμμετοχή, μεσολάβηση και αποτελεσματική συμβολή της ΕΕ στην ειρηνική επίλυση αυτής της σύγκρουσης.
Ωστόσο, οι ευρωβουλευτές προειδοποιούν ότι, προκειμένου να είναι αποτελεσματική, οποιαδήποτε συνθήκη ειρήνης θα πρέπει να περιλαμβάνει διατάξεις που εγγυώνται την ακεραιότητα του αρμενικού εδάφους, τα δικαιώματα και την ασφάλεια του αρμενικού πληθυσμού που κατοικεί στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και άλλες περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις, καθώς και την άμεση και ασφαλή επιστροφή των προσφύγων και των εκτοπισμένων στα σπίτια τους.
Η Αρμενία πρωτοπόρος σε θέματα δημοκρατίας στον Νότιο Καύκασο
Εξετάζοντας συγκεκριμένα τις διμερείς σχέσεις της ΕΕ με την Αρμενία, η έκθεση χαιρετίζει την πλήρη έναρξη της ισχύος της συνολικής και ενισχυμένης συμφωνίας εταιρικής σχέσης Αρμενίας-ΕΕ (CEPA) τον Μάρτιο του 2021 και τη δέσμευση της Αρμενίας για την εφαρμογή της. Οι ευρωβουλευτές επαινούν την Αρμενία για τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις και την ενδελεχή διαδικασία εκδημοκρατισμού που εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια, μεταρρυθμίσεις που έχουν καταστήσει τη χώρα πρωτοπόρο σε θέματα δημοκρατίας στην περιοχή. Καλούν επίσης την ΕΕ και την Αρμενία να συνεργαστούν στενά για την εφαρμογή των τρεχουσών και μελλοντικών μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο της CEPA, τονίζοντας παράλληλα ότι το πλαίσιο της συμφωνίας καλύπτει ευρύ φάσμα τομέων για κοινές δράσεις, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της συμβολής στην οικονομική ανάπτυξη και της προώθησης της τομεακής συνεργασίας.
Επιπλέον, η έκθεση αναγνωρίζει τον αγώνα της Αρμενίας κατά του εγκλήματος και της διαφθοράς και ενθαρρύνει την κυβέρνηση να συνεχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών, του κράτους δικαίου και της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας, παρά το δύσκολο διεθνές πλαίσιο και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα.
Οι ευρωβουλευτές ανησυχούν για τις ρωσικές εκστρατείες παραπληροφόρησης στην Αρμενία
Ενώ χαιρετίζουν τις βελτιώσεις στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι τα ΜΜΕ της χώρας εξακολουθούν να είναι πολωμένα και προβληματίζονται από την ρητορική μίσους και την βία κατά δημοσιογράφων.
Οι ευρωβουλευτές ανησυχούν επίσης για τις αμείλικτες ρωσικές εκστρατείες παραπληροφόρησης στην Αρμενία με στόχο την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Δύση και ζητούν να καταβληθούν προσπάθειες για την κατάρτιση και τη βελτίωση της πολυμορφίας των ΜΜΕ, αλλά και για τη βελτίωση του επιπέδου γραμματισμού της αρμενικής κοινωνίας στα μέσα ενημέρωσης. Παρότι οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν πλήρως την προσπάθεια της αρμενικής κυβέρνησης για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, τονίζουν ότι τα οποιαδήποτε μέτρα δεν πρέπει περιορίζουν τους δημοσιογράφους ή την ελευθερία του λόγου.
Η πλήρης έκθεση θα είναι διαθέσιμη εδώ. Εγκρίθηκε με 534 ψήφους υπέρ,10 κατά και 66 αποχές.
Δηλώσεις
Μετά την ψηφοφορία, ο εισηγητής Andrey Kovatchev (ΕΛΚ, Βουλγαρία) δήλωσε «Η έκθεση σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ-Αρμενίας επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τη δέσμευση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να εργαστεί για την ειρήνη στην περιοχή και τη συνεργασία μεταξύ Αρμενίας και ΕΕ σε σειρά σημαντικών τομέων. Ως ζωτικής σημασίας βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, χαιρετίζουμε την δημιουργία της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Αρμενία και καλούμε την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν να εγγυηθεί την ελευθερία και την ασφάλεια των μετακινήσεων μέσω του διαδρόμου Lachin, ο οποίος παραμένει μπλοκαρισμένος για πάνω από δύο μήνες.»
|