skip to content
 

2019

Την Τετάρτη, η Emily O’Reilly (Ιρλανδία) επανεξελέγη Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια για την κοινοβουλευτική περίοδο 2019-2024 με τη στήριξη 320 ευρωβουλευτών σε μυστική ψηφοφορία.
Σε ψήφισμα που ενέκρινε την Τετάρτη, το ΕΚ χαιρετίζει την πρωτοβουλία της ΕΕ για τους Επικονιαστές, αλλά επισημαίνει ότι, ως έχει, δεν προστατεύει τις μέλισσες και άλλους επικονιαστές από ορισμένες από τις πολλές αιτίες της μείωσης τους, συμπεριλαμβανομένης της εντατικής καλλιέργειας, των φυτοφαρμάκων, της κλιματικής αλλαγής, της αλλαγής στη χρήση γης, της απώλειας βιοτόπων και των χωροκατακτητικών ξένων ειδών.
Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε με 463 ψήφους υπέρ, 107 κατά και 105 αποχές την Τετάρτη, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη βαθιά τους ανησυχία για τον αυξανόμενο αριθμό επιθέσεων σε λεσβίες, ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους, διεμφυλικούς και μεσόφυλους (ΔΟΑΔΜ) στην ΕΕ από κρατικούς φορείς, εθνικές ή τοπικές κυβερνήσεις καθώς και από πολιτικούς. Πρόσφατα παραδείγματα περιλαμβάνουν ομοφοβικές δηλώσεις κατά τη διάρκεια εκστρατείας για δημοψήφισμα στη Ρουμανία και της ρητορικής μίσους εναντίον των ΛΟΑΔΜ στο πλαίσιο των εκλογών στην Εσθονία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Λετονία
Το βραβείο Ζαχάρωφ 2019 για την Ελευθερία της Σκέψης απονεμήθηκε στον Ουιγούρο οικονομολόγο και ακαδημαϊκό Ilham Tohti, κατά τη διάρκεια τελετής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, στις 18 Δεκεμβρίου.
Την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019 το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Βορείου Αιγαίου (Europe Direct) πραγματοποίησε Ημερίδα με θέμα: « Δέκα χρόνια από την θέση σε εφαρμογή της Συνθήκης της Λισσαβώνας».
Στον προϋπολογισμό της ΕΕ του επόμενου έτους, το ΕΚ εξασφάλισε καλύτερους όρους για την προστασία του κλίματος, την έρευνα, τις υποδομές και τους νέους.
Η ΕΕ θα πρέπει να δεσμευθεί για μηδενικό ισοζύγιο αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2050 στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών, υπογραμμίζει το ΕΚ.
Συζήτηση με θέμα «Απειλείται η ελευθερία σήμερα;» στο πλαίσιο εκδήλωσης αφιερωμένης στο Βραβείο Ζαχάρωφ αύριο Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 11:00 στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.
Ο Πρόεδρος Sassoli ανακοίνωσε στο Στρασβούργο τη νικήτρια ταινία του 13ου Βραβείου κινηματογράφου LUX: «Υπάρχει Θεός, το όνομά της είναι Πετρούνια», της Teona Mitevska.
Η κλιματική αλλαγή μας απασχολεί όλους και οι νέοι σε όλον τον κόσμο αναλαμβάνουν δράση για να σώσουν τον πλανήτη. Η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή συμμετέχει στο κίνημα αυτό και ζητεί από τους νέους συμμετέχοντες στην εκδήλωση YEYS να προτείνουν τις καλύτερες, κατά τη γνώμη τους, λύσεις για την προστασία του πλανήτη μας.
Η Μονάδα Επαφής με τους Νέους (Youth Outreach Unit) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προτίθεται να συνάψει σύμβαση ορισμένου χρόνου με δύο αρχισυντάκτες για να βοηθήσουν την ομάδα EYE στην παραγωγή της έκθεσης απολογισμού EYE2020.
Στο πλαίσιο των LUX DAYS 2019, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα διοργανώνει στον κινηματογράφο Ανδόρα την προβολή δύο εκ των τριών φιναλίστ ταινιών για το Βραβείο LUX 2019. 
Την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου 2019 κι ώρα 12:00 μμ το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης διοργανώνει Συνέντευξη Τύπου με στόχο την προώθηση των υποψήφιων ταινιών για το Βραβείο LUX 2019 στην Αποθήκη Γ' στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης.
Το Βραβείο Altiero Spinelli ανταμείβει έργα που βελτιώνουν την κατανόηση της ΕΕ από τους πολίτες, βοηθούν στη διάδοση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και του αισθήματος του ανήκειν, καθώς και στην ανάπτυξη ευρωπαϊκής συνείδησης και ταυτότητας. Δίδεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και απονεμήθηκε για πρώτη φορά το 2017.  Η Επιτροπή θα εξετάσει τα προτεινόμενα σχέδια που αφορούν στους τομείς της επικοινωνίας, εκστρατειών, άμεσων δράσεων και άλλων,  που  μπορεί να περιλαμβάνουν:
Οι The Restores, η Marielle Franco, η Claudelice Silva dos Santos, ο Ινδιάνος αρχηγός Raoni and ο Ilham Tohti είναι οι τελικοί υποψήφιοι για το Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης για το 2019.
Με απόφαση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ  Σασσόλι, Eπικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα ορίζεται ο  Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης.
Ο Έλληνας υποψήφιος για το χαρτοφυλάκιο «Προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας» απάντησε στις ερωτήσεις των μελών των επιτροπών Πολιτικών Ελευθεριών και Πολιτισμού και Παιδείας.
Τελετή βράβευσης των ενεργότερων εθελοντών της εκστρατείας ενημέρωσης «Αυτή τη φορά ψηφίζω» πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.
Πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα η ετήσια ημερίδα του ΜΚΟ ΕΠΙΟΝΙ με θέμα «Φροντίζοντας τους φροντιστές». Η ημερίδα σκοπό είχε να ενημερώσει τους παρευρισκομένους για τις τελευταίες νομοθετικές, πολιτικές και άλλες εξελίξεις στον τομέα της μη επαγγελματικής φροντίδας ατόμων.
•Μεγάλη αύξηση της συμμετοχής στις ηλικιακές ομάδες <25 και 25-39•Περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι η ψήφος τους μετράει•Η κατάσταση της οικονομίας και το περιβάλλον οι δύο κύριες προτεραιότητες των ψηφοφόρωνΗ υψηλή συμμετοχή στις Ευρωπαϊκές Εκλογές του 2019 προήλθε από αύξηση της προσέλευσης των νέων στις κάλπες, σύμφωνα με την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που πραγματοποίησε το ΕΚ τον Ιούνιο.
Η υποψηφιότητα της Christine Lagarde απέσπασε τη στήριξη του ΕΚ για τη θέση της επόμενης προέδρου της ΕΚΤ σε ψηφοφορία στη σύνοδο της ολομέλειας την Τρίτη.
Η υποψηφιότητα Lagarde για την ΕΚΤ σε ψηφοφορία στη σύνοδο της ολομέλειας του ΕΚ Το ΕΚ αναμένεται να στηρίξει την υποψηφιότητα της Christine Lagarde την Τρίτη, φέρνοντάς την έτσι ένα βήμα πιο κοντά στη θέση του προέδρου της ΕΚΤ. ......................................................................................................................................................................................................................................................
Με 383 ψήφους υπέρ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέλεξε την Ursula von der Leyen Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με μυστική ψηφοφορία στις 16 Ιουλίου.
Στη συζήτηση στο ΕΚ, η Ursula von der Leyen περιέγραψε το πρόγραμμά της ως υποψήφια Πρόεδρος της Επιτροπής. Η μυστική ψηφοφορία με κάλπη θα πραγματοποιηθεί στις 19.00 (ώρα Ελλάδος).
Οι ευρωβουλευτές εξέλεξαν τον David Sassoli πρόεδρο του ΕΚ την Τετάρτη το μεσημέρι (τοπική ώρα) με 345 ψήφους επί 667 εγκύρων στο δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας.
Την έναρξη της 9ης νομοθετικής περιόδου του ΕΚ κήρυξε επίσημα σήμερα στο Στρασβούργο στις 10.00 (τοπική ώρα) ο απερχόμενος Πρόεδρος Antonio Tajani.
Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Επιλογής Προσωπικού ανακοίνωσε σειρά διαγωνισμών με σκοπό την πρόσληψη ατόμων στα όργανά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στηρίζοντας την προσπάθεια κινητοποίησης των πολιτών ενόψει των Ευρωπαϊκών εκλογών της  26ης Μαΐου, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας και ο Αντιπρόεδρος κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, παρουσίασαν την Τετάρτη 15/5/2019, τις βασικές προτεραιότητες της επιχειρηματικής κοινότητας για την επόμενη περίοδο 2019-2024 σε συνέντευξη τύπου στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.
Πάρτι για την Ευρώπη την Παρασκευή 17 Μαΐου 2019 από τις 5 το απόγευμα διοργανώνει στο Ωδείο Αθηνών το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.
Συζήτηση με τους πολίτες του Δήμου Αγίας Παρασκευής   Δευτέρα 13 Μαΐου 2019 στις 18.00 3o Γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής Δερβενακίων και Σάκη Καράγιωργα
Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα  και το Europe Direct City of Athens σε συνεργασία με το Europe Direct ΕΛΙΑΜΕΠ διοργανώνουν την Τετάρτη15 Μαΐου 2019, 19:00 – 21:00 στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων (Πειραιώς & Πέτρου Ράλλη) εκδήλωση με θέμα: Οι προκλήσεις για την Ευρώπη και τα διλήμματα των Ευρωεκλογών
Με ένα μεγάλο Πάρτυ για την Ευρώπη θα κλείσει το τριήμερο εκδηλώσεων στην Θεσσαλονίκη, που διοργανώνει το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, από το Σάββατο 11 έως την Δευτέρα 13 Μαΐου 2019.
Σεμινάριο για δημοσιογράφους με θέμα «Ευρωπαϊκές Εκλογές 26 Μαΐου 2019: Τι χρειάζεται να γνωρίζεις για την αποτελεσματική κάλυψή τους» συνδιοργανώνουν η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Ευβοίας, το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ (ΑΠΘ) και η Έδρα Jean Monnet, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Θεσσαλίας 2014 – 2020.
Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα στο πλαίσιο της δράσης του για την ενημέρωση μαθητών Μέσης Εκπαίδευσης πραγματοποίησε στις 5/4/2019, επίσκεψη στο 1ο ΓΕΛ Κομοτηνής.
ΠΕΜΠΤΗ 4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019 ΣΤΙΣ 18.00   ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ Μ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ Κύπρου 68 | Τ.Κ. 164 01       Συνάντηση με τους πολίτες του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης με θέμα «Αυτή τη φορά ψηφίζω για το μέλλον μας με τη ματιά των νέων» συνδιοργανώνουν το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, ο Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης και οι εθελοντές του αυτήτηφοράψηφίζω.eu.
Στις 18 Μαρτίου 2019, η Γενική Διεύθυνση Μετάφρασης (ΓΔ TRAD) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δημοσίευσε νέα πρόσκληση υποβολής προσφορών για μετάφραση σε 19 γλώσσες στόχους: αγγλική, βουλγαρική, γαλλική, δανική, ελληνική, εσθονική, ιρλανδική, ιταλική, λετονική, λιθουανική, μαλτέζικη, ολλανδική, ουγγρική, πορτογαλική, σλοβακική, σλοβενική, σουηδική, τσεχική και φινλανδική.
Συνάντηση με τους πολίτες της Αθήνας «Αυτή τη φορά ψηφίζω για τα δικαιώματά μου»   ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019 ΣΤΙΣ 19.00   ΣΕΡΑΦΕΙΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Πειραιώς & Πέτρου Ράλλη | Τ.Κ. 118 54
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ο Δήμος Ζωγράφου και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα συνδιοργανώνουν συζήτηση με τους πολίτες του Δήμου Ζωγράφου με θέμα «Αυτή τη φορά ψηφίζω για την ισότητα των φύλων».
Άρωμα Ευρώπης και Ευρωεκλογών έφεραν στη Θεσσαλονίκη το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, το  Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct του Δήμου Θεσσαλονίκης και η ΓΓ Νέας Γενιάς διοργανώνοντας σειρά εκδηλώσεων με νέους από την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου έως τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019.
ΤΡΙΤΗ 5 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019 ΣΤΙΣ 19.00   ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ Μυρσίνης και Διονύσου | Κηφισιά       Συζήτηση με τους πολίτες του Δήμου Κηφισιάς με θέμα «Αυτή τη φορά ψηφίζω για τον πλανήτη μας» συνδιοργανώνουν ο Δήμος Κηφισιάς και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.
Την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα διοργάνωσε την καθιερωμένη δεξίωση για την έναρξη της νέας χρονιάς, στην οποία παραβρέθηκαν πολιτικοί, εκπρόσωποι οργανώσεων και φορέων, εκπρόσωποι ΜΜΕ και υποστηρικτές και εθελοντές της εκστρατείας ενημέρωσης «Αυτή τη φορά ψηφίζω». Η εκδήλωση, η οποία έλαβε χώρα 100 ημέρες πριν τις επόμενες Ευρωεκλογές, φέτος παρουσίασε πολλές καινοτομίες. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε φωτογραφήσεις προωθώντας την εκστρατεία ενημέρωσης, καθώς και να μάθουν περισσότερα για την εκστρατεία από εθελοντές οι οποίοι με πολύ ενθουσιασμό συνείσφεραν στην διοργάνωση της εκδήλωσης.
ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019 ΣΤΙΣ 19.00   ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ Ματζαγριωτάκη 74 - ΚΑΛΛΙΘΕΑ Συζήτηση με τους πολίτες του Δήμου Καλλιθέας με θέμα "Αυτή τη φορά ψηφίζω για καλύτερη ποιότητα ζωής" συνδιοργανώνουν ο Δήμος Καλλιθέας και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.
- Επιμορφωτικές ημερίδες καθηγητών - υποψηφίων πρέσβεων του ΕΚ - Απονομή διπλωμάτων στα Σχολεία-Πρέσβεις του ΕΚ (2017 – 2018)   Γύρω στους 200 καθηγητές λυκείου από περίπου 100  σχολεία που συμμετέχουν για πρώτη φορά στο πρόγραμμα «Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» θα λάβουν μέρος σε επιμορφωτικές ημερίδες που διοργανώνει το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα,  στη Θεσσαλονίκη (18/01), Αθήνα (25/01) και Ηράκλειο (01/02).
Η Πρεσβεία της Ρουμανίας στην Ελλάδα, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν   την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 12.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Αμαλίας 8, Αθήνα)
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκηρύσσει διαγωνισμό με στόχο την ανάθεση πολλαπλής σύμβασης-πλαισίου στα παρακάτω πεδία: