skip to content
 

Δεκέμβριος

 (14/09/2011)
Το ΕΚ ζήτησε με ψήφισμα του την Πέμπτη να δοθεί στην Αλβανία το καθεστώς υποψήφιας χώρας της ΕΕ χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, υπό τον όρο ότι θα ολοκληρώσει τις βασικές μεταρρυθμίσεις στις δικαστικές και τις δημόσιες υπηρεσίες της.
 (14/09/2011)
Τα σχέδια του Ισραήλ για την ανέγερση 3.000 νέων οικιστικών μονάδων στη Δυτική Όχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ θα υπονομεύσουν τη βιωσιμότητα της λύσης δύο κρατών, προειδοποιεί το ΕΚ με ψήφισμα που ενέκρινε την Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου. Υπογραμμίζει ότι είναι απαραίτητη η επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και καλεί όλα τα μέρη να απέχουν από οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει τις ειρηνευτικές προσπάθειες.
 (14/09/2011)
Το ΕΚ ενέκρινε τους νέους κανόνες για την καλύτερη προστασία των κατοίκων από το θόρυβο των αεροπλάνων και την αποδοτικότερη χρήση και κατανομή των χρονοθυρίδων για την απογείωση και την προσγείωση των αεροσκαφών στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια. Η νομοθετική πρόταση για την περαιτέρω απελευθέρωση του κλάδου των υπηρεσιών εδάφους στα αεροδρόμια αναπέμφθηκε στην επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού προκειμένου να συζητηθεί περαιτέρω.
 (14/09/2011)
Οι έντεκα χώρες της ΕΕ που σχεδιάζουν να εισαγάγουν το φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών έλαβαν το πράσινο φως από το ΕΚ την Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου. Οι χώρες αυτές αντιπροσωπεύουν το 90% του ΑΕΠ της ευρωζώνης. Οι ευρωβουλευτές τάχθηκαν υπέρ του φόρου αυτού εδώ και πολύ καιρό θεωρώντας ότι θα βοηθήσει στο να αναλάβουν οι παράγοντες της αγοράς μεγαλύτερη ευθύνη για την επίλυση της κρίσης που οι ίδιοι προκάλεσαν καθώς και στο να αποθαρρυνθούν οι πρακτικές υψηλού κινδύνου στο μέλλον.
 (14/09/2011)
Όλο και περισσότερα ζώα μεταφέρονται στην ΕΕ κάτω από συνθήκες που δεν πληρούν τα απαραίτητα στάνταρντ. Απαιτείται συνεπώς η ορθή εφαρμογή των ισχυόντων κανόνων, η εντατικοποίηση των ελέγχων και η επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στους παραβάτες, αναφέρει το ψήφισμα που ενέκρινε το ΕΚ την Τετάρτη. Για να αποφευχθούν οι μεγάλες διαδρομές προς τα σφαγεία, η ΕΕ θα πρέπει να προωθήσει τη χρήση των τοπικών σφαγείων και να εξετάσει την επιβολή ανώτατου ορίου οκτώ ωρών για τη διάρκεια του ταξιδιού.
 (14/09/2011)
Έξι δισεκατομμύρια ευρώ για την εξόφληση εκκρεμών λογαριασμών για το 2012, προτεραιότητα στην ανάπτυξη και την απασχόληση για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους και υιοθέτηση στρατηγικής για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων μέσα στο 2013. Αυτά είναι τα κύρια σημεία του πακέτου για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό το οποίο ενέκρινε το ΕΚ την Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου.
 (14/09/2011)
Mόνο στην ΕΕ, στην Ισλανδία και τη Νορβηγία τα ανθεκτικά σε αντιμικροβιακούς παράγοντες βακτήρια προκαλούν περίπου 25.000 θανάτους ετησίως. Το ΕΚ με ψήφισμα που υιοθέτησε την Τρίτη, τονίζει ότι πρέπει να ληφθούν επειγόντως μέτρα για την καταπολέμησή τους, με την ανάπτυξη νέων φαρμάκων, την προσεκτικότερη χρήση των υπαρχόντων και τη βελτίωση της κτηνοτροφίας. Οι ευρωβουλευτές προειδοποιούν ότι η αυξανόμενη ανθεκτικότητα θα μπορούσε να μας οδηγήσει ακόμα και στην προ αντιβιοτικών εποχή.
 (14/09/2011)
Οι Ευρωπαίοι εφευρέτες θα μπορούν επιτέλους να αποκτήσουν το ενιαίο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Μετά από 30 χρόνια προσπαθειών η ΕΕ θα εφαρμόσει ένα ενιαίο σύστημα το οποίο θα μειώσει το κόστος του διπλώματος ευρεσιτεχνίας έως και 80%, καθιστώντας το πιο ανταγωνιστικό έναντι του αντιστοίχου των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας. Το ΕΚ ενέκρινε την Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου τη συμβιβαστική συμφωνία που επετεύχθη με το Συμβούλιο και μείωσε το κόστος για τις μικρές επιχειρήσεις.
 (14/09/2011)
Η απονομή του βραβείου Ζαχάρωφ 2012: Παρών και ο Κώστας Γαβράς Το βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης θα απονεμηθεί φέτος από τον Πρόεδρο του ΕΚ Martin Schulz σε δύο Ιρανούς ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δικηγόρο Nasrin Sotoudeh και τον σκηνοθέτη Jafar Panahi, την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου στο Στρασβούργο. Οι βραβευθέντες έχουν ορίσει πέντε εκπροσώπους για να παραλάβουν το βραβείο εκ μέρους τους, καθώς οι ίδιοι δεν μπορούν να φύγουν από το Ιράν. Μεταξύ των πέντε εκπροσώπων και ο Έλληνας σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς.