Üdvözöljük

 
 

A romániai és bulgáriai biztosjelöltek meghallgatása

2007. január 1-jén valószínűleg hatályba lép a Romániával és Bulgáriával kötött csatlakozási szerződés, és így csatlakoznak az Európai Unióhoz, 27-re növelve a tagállamok számát.

Az Európai Unióba történő integrációjuk fontos jele Bulgária és Románia két állampolgárának az Európai Bizottságba történő kinevezése. Ez jelzi e két új tagállam európai szintű döntéshozásban való teljes jogú részvételének kezdetét.

A jelölések átláthatóságának növelése érdekében, továbbá azért, hogy a két új biztos kinevezése minél nagyobb legitimitással történjék, az Európai Parlament meghallgatást tart a két biztosjelölttel, amelyet hivatalos jóváhagyó szavazás követ.

A meghallgatásra nagy valószínűséggel 2006 novemberében kerül sor. Az Európai Parlament jelenlegi 732 tagjának és a csatlakozó országok parlamentjei 53 képviselőjének – akik megfigyelői státuszt kaptak az Európai Parlamentben –, lehetősége nyílik felmérni a jelöltek képzettségét. A meghallgatások előkészítéseként mindegyik jelöltnek meg kell válaszolnia egy írásbeli kérdéssort.

A meghallgatások eredménye alapján az Európai Parlament hivatalos jóváhagyó szavazást tart. A Tanács csak a Parlament hivatalos jóváhagyása után nevezi ki az új biztosokat.

Ha meg kívánja tekinteni az egyes biztosjelöltekkel, a meghallgatással, vagy általában az eljárással kapcsolatos részleteket, kérjük, kattintson baloldalt a megfelelő menüpontra.


Tájékoztatás a weboldal nyelvi verzióiról:
Ez az oldal az Európai Unió minden hivatalos nyelvén, valamint bolgár és román nyelven is elérhető. A megfelelő nyelvi változat linkje az oldal jobb felső sarkában, az Europarl menüben található:
 

lv_header

Ha egy oldal nem elérhető a választott nyelven, a tartalom angolul jelenik meg.