Köszöntő

 
 

Barrot alelnök és Tajani biztosjelölt meghallgatása

Olasz külügyminiszterré történő kinevezését követően Franco Frattini úr, az Európai Bizottság igazságügyért, szabadságért és biztonságért felelős alelnöke benyújtotta lemondását tisztségéről. Az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso úr úgy határozott, hogy feladatait Barrot alelnök kapja meg, aki korábban a közlekedésért volt felelős.

Az olasz kormány tájékoztatást adott arról, hogy Antonio Tajani urat kívánta új biztosnak jelölni, és az Európai Bizottság elnöke kifejezte abbéli óhaját, hogy a „közlekedési” tárca feladatainak ellátásával bízza meg.A Tanács írásbeli eljárásban úgy határozott, hogy 2008. május 9-i hatállyal Tajani urat kinevezi a jelen Európai Bizottság tagjává annak megbízatása lejártáig, vagyis 2009. október 31-ig.

Az Európai Parlament és a Bizottság közötti kapcsolatokra vonatkozó keretmegállapodással összhangban a Parlament kérésére megállapodás született arról, hogy az intézmények előjogainak tiszteletben tartása mellett Barrot alelnök megjelenik a feladata szerint illetékes bizottságok előtt, Tajani úr pedig szintén megjelenik a Parlament előtt.

A Parlament, összhangban az új biztosok kinevezési eljárásának és a tárcák elosztása átláthatóságának és elszámoltathatóságának fokozására vonatkozó eltökélt szándékával, úgy határozott, hogy Barrot alelnököt az „igazságügy, szabadság és biztonság” tárca tekintetében, Tajani urat pedig mint a közlekedésért felelős biztosjelöltet hallgatja meg. A meghallgatások előkészítése érdekében Barrot alelnököt és Tajani urat írásbeli kérdéssor megválaszolására kérték fel.

A meghallgatások eredményére alapozva a Parlament plenáris ülésén szavaz a kérdésről.
Barrot alelnök és Tajani biztosjelölttel, meghallgatásukkal, illetve általában véve az eljárásokkal kapcsolatos részletek tekintetében kérjük kattintson a jelen oldal baloldali menüjének megfelelő pontjára.


A jelen honlap nyelvi változataival kapcsolatos információ:
Ez az oldal az Európai Unió valamennyi hivatalos nyelvén elérhető.
Az egyes nyelvi változatok linkjei az oldal jobb felső részén, az Europarl menüben találhatóak.

Amennyiben valamely oldal nem található meg a választott nyelven, annak tartalma angolul fog megjelenni.